Pages

Sunday, May 1, 2016

Salam...

Susah bonar nak tido...mungkin terlampau banyak sangat tido ataupun rasa rugi tido sebab esok dah nak balik Key Ell...yup...masa aku memBLOG ni..aku masih lagi di Penang...baru lepas layan MLM2016 final thru online...biasa la..kat hotel mana ada channel astro warna...gagah jugak aku nak nengok Bocey...

Why Penang....vacation yang plan last minit....sebenarnya plan asal aku nak balik Kedah...tapi laki aku dok bagitau tak leh nak confirm pasal mungkin mak mertua datang KL...atau pun mungkin kena kerja sebab Hari Pekerja....and sepatutnya mak ayah and adik aku ke Jakarta..tapi semua plan tonggang langgang....

Plan B...aku dengan adik aku si erna...plan bawak mak ayah gi Penang....dan Penang merupakan destinasi yang dah lama giler tahap paling berzaman aku dah tak pergi....hahaha...so Jen Hotel is the best solution sebab betul2 tengah bandar...and dekat dengan KOMTAR...(tapi tak pi komtar pun)



Actually aku nak pilih tinggal di Feringgi sebab 10 tahun dulu...aku boleh imagine betapa bestnya kalau stay area sana..tapi FULL HOUSE...giler makhluk mana yang dah book awal dari aku ni...but Hotel Jen pun not bad gak...aku pilih deluxe je...connecting door...2 malam....katil KING...itu je bilik paling kecil kat hotel ni...sorry this hotel tiada SUPERIOR.....kannnnn.....kapak gak la...tapi nak selesa...kapak pun kapak laaa...janji rehat betul2....

Memandangkan aku off from 29 April..tapi tak cuti pun...sebelum bertolak aku kena selesaikan kerja2 aku...tersembul aku kat depan pejabat JPK...nak submit document....giler aku sebenarnya busy tahap ultramen minggu ni sampai tak de masa nak prepare documentation untuk SLDN...memang meraban...Alhamdulillah 70% siap...tapi selasa aku kena terjah balik JPK...uwaaaa

lepas je submit document...terus berdesup ke Penang...ALL THE WAY HIGHWAY......aku tak boleh jalan biasa sebab kepala pening...jenis pulak kalau bawak kereta tak reti nak perlahan...berdesupp...so kalau kaki bawak laju ni..better highway....

Ingatkan tak jem...sebab Jumaat..tapi aku lupa...Kedah cuti Jumaat....sampai dekat area Perak..jem dah sikit jalan...jem sebab xcident je....aduh ngeriiiiii....

Lebih kurang jam 7:30 sampai kami ke Penang (Pulau Mutiara)....terus shoot ke Hotel sebab masing2 dah tak larat....dan malam tu aku dengan erna keluar gi Kandar...cari Line Clear....itu je destinasi pertama...mencekik of coz la...perut lapar...


Macam biasa...riuh pikuk kedai LC ni..aku pun tak faham apa yang dibisingkan sangat tu...walhal kat KL bersepah kedai mamak...kandar...tapi LC ni bising macam semua orang lama tu pekak badak....dalam pada membungkus segala makan...tap tap...hamik ko..RM 107.40..diskaun 0.40...hahaha....nama pun KANDAR...ko jangan mimpi harga 40 ke 50 ke....logik la..sebab yang aku bungkus pun tengok la...telur ikan...udang galah....padan muka...

Day 1 settle...lepas mencekik...masing2 dah kenyang...membuta la...sampai ke pagi...Alhamdulillah...

Pagi bangun..terus breakfast kat coffeehouse....tip top la hotel ni..aku suka...serve terbaik...menu pagi...4 bintang out of 5....pada aku la...menu?...aku ni sarapan jenis simple..mungkin sebab aku bukan jenis cerewet...

Then bersiap untuk ronda2 satu Penang....

 Bukit Bendera

Mulanya memang nak bawak semua naik..tapi sikit punya ramai beratur...kalau aku dengan adik je yang pi..ok lagi..ni aku pandang mak ayah aku...alahaiii...memang tak la...beratur je dah hampir 1 jam...waste time...ni la antara kelemahan tempat pelancongan...tapi tak boleh salahkan depa..dah sah2 keretapi/cable tu xboleh buat banyak2....

 Balik Pulau

Dari Bukit Bendera...ayah ajak ronda dari Bayan Lepas ke Balik Pulau..kita pusing2 katanya...dalam hati aku tau dah...ayah mesti tak larat nak berjalan...hahaha...xpe..ikutkan je...memang tujuan nak bawak depa bercuti pun....tapi aku paling tak leh terima jalan bengkang bengkok....peninggg....tapi dalam pada tu sempat la tibai durian 7 ke 8 ulas...hahaha



Gurney Drive

Otw balik ke hotel...dari Balik Pulau..ke Feringgi ke Bandar....singgah at Gurney ni...siang lagi so kedai baru satu dua je bukak...sebab malas nak datang malam2...ayah kata jom makan je....sedap macam dulu jugak....

Alhamdulillah...kenyangg....jom balik tidoqqq



Night Market_Feringghi

Antara destinasi utama dalam list aku...Night Market....10 tahun dulu masa aku berkesempatan datang Penang...same place same shop....sama je...tak banyak berubah...happening giler...aku suka..tapi mungkin tak sesuai dengan anak kecik bagai...hahaha

Balik..masing2 dah keletihan..aku je yang tak tido lagi..tapi kejap lagi nak tido la...Esok dah nak balik....tapi ada jugak antara beberapa tempat aku tak pi...tapi dah listkan...antaranya...

3D Museum

Tak pergi sebab dah keletihan...dan sebenarnya banyak dah tempat2 menarik yang aku skip....maklumlah tak berapa tahu jalan satu hal gak..jenuh tengok google map...hahaha...

apa pun...esok dah nak balik...aku enjoy...and aku harap orang tua aku happy....

Gambar kredit: (google)...tapi nak tengok gambar yang aku ada ambil...boleh jeling2 kat facebook...hehehe

Monday, April 18, 2016

Slamekommm....haa...jangan marah aku tulis lagu ni...memang orang kita kalau bagi salam xpernahnya betul sebutan baku...memang tibai ayat pasar...kali ni aku tetiba nak berblog plak..jenuh la asik komen kat fesbuk...loya tekak fesfren aku baca status yang hangputttt...

Petang tadi aku baru balik dinner satu family...ni sat gi aku kasi gambar...hangpa cuci la mata....saja nak bawak mak ayah gi makan luar.....jumpa MR.KENNY ROGERS...hehehe...aku sebenarnya tak kisah makan apa..memang jenis tak pilih...tak cerewet sangat...KFC pun aku boleh bedal hari2...tapi pikirkan ayah dengan mak aku ni...saja la bawak makan ke luar...


KAYA?....hahaha...ni abang aku yang sound...kaya sangat asik makan luar....uiiii....masin la mulut along tu....puh! puh! puh!...(kasi hembus sikit moga termakbul)....memang minta bagi kaya...jangan kata makan luar....dapur tu aku tukar jenis GOLD lagi...biar tak berasap langsung....hahahaha.....

Selalu memang manusia kan menilai...asal makan luar...kaya...makan plak kat restoran selain dari warung tepi longkang atau kedai biasa...memang orang aim kita BERDUIT....alahaiii....ni bukan aku sound abang aku..tapi tergerak nak bukak topik ni sebab aku selalu perasan orang STALKER fesbuk aku...lepas tu dia meroyan sendiri sebab kata aku menunjuk....

alahai beb!..aku makan kat luar pun...atau kat restoran ala hipster konon mahal katanya...bukan nak show off laa....aku promo...kot ada yang jenis dok dalam tempurung..at least...dia tau...ada kedai Kenny Rogers kat IOI Mall...haaa..jimat masa dia nak google cari kedai makan...

aku bab makan ni jenis tak nak cakap la...aku tak kisah punya...ada lebih...aku share...sama2...TAPI ada jugak mangkuk hayun yang cakap aku membazir duit belanja orang makan....puuuuiiiiii....HAAA......aku berkongsi dan bersedekah bersama keluarga besar aku...SUKA HATI aku la...tak payah sibuk....walaupun makanan tu mungkin tak sedap mana..tapi..rezeki dari Allah....

Allah tu MAHA Adil....InsyaAllah...hikmatnya ada...sebab semuanya datang dari Dia...aku ni umpama utusan...kalau ada duit..aku suka share sama-sama.....sebab saat yang paling manis pada aku...bila aku tempah makanan...aku buat majlis harijadi ke...aku ajak pelajar and staff makan...aku suka...suka sebab aku rasa.....sekurangnya sedikit jamahan hidangan tu dapat mengisi kekosongan dan mengenyangkan mereka seketika...

dan part tu yang buat aku kadang2 tak join makan sebab aku kenyang tengok mereka makan...SUMPAH DEMI ALLAH...aku bukan tak sudi nak join mereka sembang buat ketupat gelak mengilai sambil jari sumbat nasi dalam mulut...aku lebih tenang tengok mereka dan itu memadai bagi aku....

Oklah...time to sleep...