Pages

Friday, November 20, 2015

Kisah "puteri impian"

Lamer giler wei aku tak berblog ni...hampir SETAHUNG...cakap orang terengganu....gara2 masa tak de...memang bersawang blog aku ni...lagipun dah ramai orang tak guna blog section...tinggal penulis tegar je yang beran nak teruskan celoteh....aku ni pun sejak rasa macam banyak benda nak share...tapi memandangkan facebook tu tak leh nak gembang banyak...terpaksa aku korek balik password blog ni...kann...nampak sangat dah lupa diri...

Well...aku nak share bab "puteri impian"...hahaha....bukan citer Amy Mastura tu...tapi kisah hidup aku ni la...camner leh terpikir nak bukak story...al kisah...aku sejak berkubang kat rumah...asik dok teringat zaman kecik...zaman remaja...zaman dewasa...tinggal zaman TUA je belum terpikior...harap panjang la umur aku ni...

Imbas balik bila aku tengah melayan perasaan depan tv...sebab dikuarantinkan xboleh keluar rumah...osah haiii...mesti korang nak tau sebab apa kan!!!....nanti la..bagi kezutan..ni aku nak habaq pasal apa aku tetiba nak berblog....as i said..aku tengah layan tv...tiba2 aku dok kerling perut aku...hahaha....motippp????....ternampak perut aku ni dah kempis...bhahahbahaha...

Dan2 la aku emosi kejap...masa aku dalam perut mak aku...mungkin camtula aku rasa sekarang ni...aku tak pernah terpikiaq dalam otak aku ni...yang suatu hari aku akan kahwin...pastu siap ada anak lagi....weiiii....Alhamdulillah kata orang....rezeki ni woiiii.....terpikir ke tak terpikir ke...aku bersyukur benor la ni....tu baru pandang perut tu...belum tang lain lagi...

Sebetulnya aku baru lepas bersalin...tanggal 3 November 2015...Alhamdulillah aku selamat melahirkan seorang puteri....haaaaa...ni la nama tajuk..."puteri impian"....pasai apa aku dok kata lagu tu...ni aku nak habaq kat hangpa.....

Masa aku mengandungkan si abang nyer...Noor A'rif Zaquan....sampai la aku nak bersalin masih tak tau jantina...lagi best aku dok check in kat Hospital sampai 2 bulan...FOC lagi yea...so xpayah la korang nak kata aku orang kaya mana dok lepak dalam hospital lama2....laki aku kerja gomen...pasal tu la free....bayangkan sehari sebelum c-zer pun aku tak tahu anak dalam perut aku ni jantina apa...sampailah aku sedaq2...laki aku mai cakap...HERO...ni uri nak bawak balik pi tanam...hahaha...aku separuh sedaq senyummmmm...Alhamdulillah...xkisah apa pun..janji selamat...

La awal tahun 2015...dalam pada merancang bagai xnak add on apa2...tiba2 sangkut plakkk....REZEKI tuuuuu....happy je..tapi dada dok debar semacam ja....masuk bulan ke dua..aku dah lalokkk.....memang jenis alahan teruk la aku ni kalau bab mengandung....sebulan tak masuk pejabat...baring jeee...malas jangan citer la...bantai tidoq 24jam...kesian kat anak aku yang hero ni...pejam celik pejam celik dok tengok aku terlentang mcm ikan paus...

Sama gak nasib....gi check up kat KK (Klinik Kesihatan)....tak nampak2 jantina...aku tak kisah lagi...tapi tak tahan orang dok tanya...lelaki ka ppuan???....lemaih perut aku ni....nak wat camna kalau dah anak aku dalam perut ni segan nak tunjuk...hahaha...kisahnya..sampai ke sudah aku tak membeli barang baby....learn from previous....kononnya..risau kena bermalam lagi kat ward...berbulan lamanya...

Tapi Alhamdulillah...kandungan kali ni tak da dugaan macam tu....alahan pun kejap je...cuma loya2 tu memang ada la..setiap pagi...selera tak besor sangat...makan pun ikut jadual...hahaha...berat tak naik2....sampai nurse bebel...aik???...naik sekilo...turun sekilo....aku senyum je la..nak kata apa...xkan aku nak paksa plak makan....

Cuma kelaku aku time mengandung ni...aku badan asik angin...(bukan panas baran)...angin la..sebu je perut aku....yang selalu jadi mangsa aku...adik aku...laki aku...tukang urut...bhahahaha...lepas tu aku tak suka ayam....kalau jenis menu yang ada ayam..nampak semacam pucat...sorry...mak jemah tak makan....walhal aku ni la hantu ayam....

Pendek citer...bila dapat je tarikh c-zer....debor la plak..sebab kali ni bius separuh....separuh weiiiii....mean ko sedar time operate tu....maknanya ko dengar apa yang orang dalam bilik operation tu dok sembang.....puas la aku GOOGLE..cari info....aku whatApp member yang pernah bius separuh...siap tanya kak ipaq aku lagi yang doktor bius tu...sakit tak bius.....pendek kata memang punggung aku tak senang la...selagi tak masuk dalam bilik OT tu...

Dada aku dok dup dap dup dap...selawat...alfatihah...kursi...zikir...segala macam kuar dari mulut aku ni sampai aku tak sedar aku baca apa tah lagi....malam sebelum nak c-zer...dah kena puasa....walhal dalam poket baju ada biskut milo...bhahahah....tapi dak ehhh...aku posa...takat minum air zam zam ja....

lepas tu dalam jam 9:30pagi...nurse dari OT dah call atas....suruh bawak turun patient nama Noorsalizawaty binti Nordin....amik ko...aku duduk dalam bilik ward boleh dengar nama aku disebut oleh nurse...lagi la gigil....naik katil sorong yang pernah aku naik dulu.....kali ni..the best part...salur air kencing tu hidup2 pasang kat aku.....ni memang aku ngeri....tapi tawakal je la....

lepas tu...masuk bilik menunggu dulu..sampai depa siapkan bilik OT...dalam hati aku...dari tadi ko call aku turun...tak siap lagi ke???....hahaha..sempat lagi dalam hati berbicara....aku dah kesejukan ni...sejuk takut lagi..sejuk sebab baju ni nipis....ada la dalam 20 minit..datang la doktor bius comey je aku nengok...dok citer mcm2 pasal proses bius dan kesan sampingan....aku dok Ya Ya Ya....betui betui betui...hahaha..nak sahkan nama aku dengan tandatangan....

betul2 doktor tu habis cakap...datang la nurse lelaki sorang...ppuan sorang..dengan doktor tu tarik aku masuk ke OT room....uwaaaa....nak baca apa lagi ni...aku dah takut sangat niiii.....lepas tu siap aku terpikir...bilik tu bercakap....WELCOME BACK WATY.....hohohohoo....

masuk je..pindah lagi katil...makin kecik...bilik OT macam citer aku dulu...mcm masuk dalam peti sejuk....aku baring...tunggu arahan...kisahnya mcm tu la...seorang demi seorang masuk...tapi aku tak kenal..masing2 mcm ninja turtle....pakai mask....sampai masa..doktor bius tu suh aku duduk...dia explain prosedur yang dia nak buat kat tulang belakang aku...nak masukkan ubat bius....

haa...tang ni aku takut...ada orang kata sakit...ada orang kata tak sakit...la ni aku rasa sendiri....Allah haiii....Alhamdulillah...mcm kena amik darah je....tak la sakit...masa masukkan ubat bius tu pun...xrasa apa pun...cuma aku risau sebab mula2 jenuh gak doktor tu nak cari location yang betul....aku memang tak citer pun kes disc aku....malas nak panjang lebor...

lepas ubat bius tu berjaya diserapkan...aku baring...pergghhhh...memang aku rasa berat betul separuh badan aku....aku tak tau apa yang digodeknya...memang terasa disentuh..diangkat di tolak..tapi sakit langsung tak rasa....

mulalah operasi nak membedah....aku tak tahu la apa depa dok godek perut aku...tekan2 bagai....dalam 10 ke 15 minit...aku cuma dengar doktor cakap...ok kita nak keluarkan baby....Allahuakbar....aku macam tak percaya betul.....tepat 12:12tghari....tangisan pertama anak aku.....

Menitis weiii airmata aku yang gagah ni....itu baru dengar tangisan je...belum bab aku tgk lagi....

start debor balik...sebab aku dengar pasal nak keluarkan uri...bab ni aku risau...sebab kes pertama dulu uri aku tak berapa ok kata pakar...ni aku dok dengar doktor dok cakap...melekat la apa la...aku yang terlentang ni risau plak...

selang 5 minit...ada nurse india sorang ni bawak anak aku...siap tanya aku lagi...puan..ni anak puan...sila tengok...lelaki ke perempuan....(patot tak soalan itu ditanya...bahahaha)...prosedur beb!!!

aku pun mcm budak darjah 6 jawab la...perempuan nurse....senyum nurse tu...Alhamdulillah..."puteri impian"...dalam kepala aku dah terbayang laki aku botak....bhahahhaa.....sekali lagi aku menangis...tak sangka weiii...Allah ni memang Maha Adil...aku je manusia jenis tak bersyukur..sebab aku ni degil...heheheh.....manusia biasa kan...aku memang tak sempurna...tapi Allah tak putus asa dengan kedegilan aku....Diberi lagi aku anak perempuan....la ni aku SEPASANG....Alhamdulillah....amin amin...

hampir 10 minit gak aku bagi susu kat anak aku...lepas tu nurse bawak dia keluar...nak tunjuk kat laki aku....lega dah....tapi tak habis lega sebab tak settle lagi perut aku ni...aku tak pasti uri dah keluar ke belum...ke tengah dok menjahit silang pangkah ke kat perut aku....aku redho je....tapi sejuk usah cakap la...menggigil gigi aku dok ketaq...memang sejuk usah citer...

Dah nak hampir selesai....aku siap nengok doktor yang bedah aku dah duduk kat kerusi silang tangan mcm baru lepas balik menoreh...penat nampaknya...hehehe...yang tinggal 2nd doc untuk menyelesaikan jahitan kat perut aku....kira aku consider dah 80% selesai la tu....doctor tu siap bagi aku mcm2 petua lepas bersalin ni...very sporting la..but she look younger than me...hehehe

apa pun Alhamdulillah...dugaan kali ni tidak seberat yang pertama...malam kedua aku dah boleh stay berdua dengan baby je...xperlu ada orang jaga....dan balik ke rumah aku mcm orang sihat je...tapi ada la kekurangan sana sini...

hari ke dua aku dah boleh discharge...yahoooo...balik rumah dan mulalah sesi berpantang aku....ada yang bertanya-tanya..mana gambar baby....hehehe...soon..nanti aku hupload yea...

2nd post aku...nantikan....daaaaaaaaaaaa