Pages

Wednesday, October 23, 2013

Salam Eid Adha...

Belum terlewat rasanya biarpun dah berlalu.....daging2 korban yang telah pun selamat ditelan setelah dibuat hidangan menarik tertarik....2 minggu menuntut waktu untuk ty kumpulkan bicara sebelum dilontarkan ke dalam blog ini.

Terdetik sejenak biarpun blog ini sepi...tak sangka ada yang menanya pengalaman ty melahirkan baby baru2 ini...hahaha...ty tak pandai sangat nak olah cerita tapi boleh la kalau nak tau dari perspektif atau pengalaman ty sendiri...

Masih ingat lagi coretan ty sebelum ni...hitungan setiap minggu sepanjang ty berada di hospital putrajaya....genap sebulan ty semakin lali dengan dugaan..semakin boleh menerima kenyataan bahawasanya ty akan terus menetap di situ sehingga selamat bersalin. Sambungan dari cerita itu, ty hanya tinggal 2 minggu sahaja lagi untuk sampai ke tarikh yang dinantikan. Ketika itu perasaan semakin berdebar-debar kerana tak dapat nak digambarkan bagaimana agaknya situasi dibilik pembedahan...bagaimana keadaan kandungan dan pelbagai lagi.


Carta Gerak Bayi

Selang 2 hari sebelum czer...specialist Puan Elynda seperti biasa menjalankan rutin harian beliau meronda dikatil pesakit..including me....so..bila tiba turn ty....Dr.Elynda terus bertanyakan status dan proses pembedahan...kemudian she request to do another scanning kat my tummy to double check the condition..to reconfirm plasenta tu berada di mana...

Mungkin hikmah...kebetulan Dr.Elynda scan dan mendapati my plasenta berada di TYPE IV...apa lagi...rundum jiwa getar rasa debar melanda....PP Type 4 is not something yang kita boleh anggap biasa...biarpun ada kes yang sama seperti ini...tapi tetap berisiko...at that moment ty hanya mengiakan sahaja apa yang Dr.Elynda nyatakan....apa yang melegakan sedikit bilamana Dr.Elynda menawarkan diri untuk melakukan surgeri on that particular date...relief skit....


Jadual Pembedahan: Ty kes yang pertama

Selain dari penerangan doktor pakar...ty didatangi doktor bius untuk menjelaskan proses bius sebelum pembedahan dijalankan. Emangnya doktor di sini ganteng2 ya...hahaha..bukan apa..muda giler...ty pun rasa yakin tak yakin je....tp mungkin doktor ni sekadar bagi penerangan je....as i did mentioned....doktor bius bagitau tentang proses spinal injection bagi bius separuh badan dan risiko2 yang akan berlaku...tapi doktor ada mention spinal enjection K.I.V bius penuh....aik???....kenapa KIV???....doktor bius kata semuanya bergantung kepada meeting esok pagi bersama pakar2 lain. Now I'm panic....

Malam sebelum pembedahan....pelbagai proses dijalankan..masukkan air dalam badan....debar toksah dikata...memang xleh nak tido...resah serba tak kena....memikirkan pelbagai perkara....sehinggalah te pat jam 6 pagi...nurse datang bawak baju khas...dan shower cap...hahaha...lagilah masa tu tak tergambar rasa takut.

Lebih kurang jam 8:30 pagi...mak dan si suami dah tiba kat hospital..sama2 meneman dikatil sebelum dibawa masuk ke labor room....antara borak tak borak..memang seram bulu roma la masa tu...selawat memang kena selalu main kat bibir..sebab nak bagi resah tu hilang....jeng! jeng! jeng!....nurse2 datang dengan katil...bersiap sedialah masa tu kena makan ubat angin and everything....

Maka tu pun baring atas katil tu untuk disorongkan ke bilik pembedahan....uwaaa..dalam hati Allah Maha Mengetahui perasaan masa tu...menangis tak berlagu la katakan...siap minta maaf kat semua family (melalui sms saja...takot nangis)....mana tau...kalau tanpa izinNya...

Ty dibawa ke wad bersalin sementara menunggu tindakan selanjutnya..yea lah kan...diri hanya terlantar baring tanpa boleh buat apa2....few minutes later datang doktor pakar bius (bukan semalam...lagi hensem siottttttt...) OMG...teruk aku ni.....hehehe...and dia terus tanya nama, ic dan sebab pembedahan dijalankan...Allah soalan mcm tak berapa ada hati aku nak jawab...hehehe.....tapi terpaksa la jawab...sebab memang prosedur mcm tu.....then doktor bagitau pasal proses pembedahan yang akan dijalankan...mereka terpaksa bius penuh which mean ty memang tak akan sedar sepanjang pembedahan. so ty tanya why???...sebab pada awalnya ty mmg nak half bius je...hehehe....konon kannn...sebab tak berani amik risiko bius penuh.....so doktor pun mention that since plasenta type 4...mereka tak nak amik risiko sekiranya terdapat major bleeding semasa pembedahan dibuat...maklumlah..uri tu betul2 berada di tempat czer....so ty pun akur....

sebaik saja selesai penerangan...maka katil ku ditolak terus ke bilik pembedahan...makkk aiii...memang dah habis ayat Quran ty baca...punyalah takut...memang depa buat kerja cepat tangkas dan cermat....sebaik je masuk bilik pembedahan yang sebesar bilik master bedroom kat umah tu...hehehe....menggigil rasa badan...sejuk yang amat....dah la pakaian ku selapis dan tak berapa nak sopan...

Gambar Hiasan

pindah lagi katil...kali ni lebih kecik..muat2 badanku yang sasa....seksi usah citer la...memang dah tak pikir apa dah masa tu...pandang kiri kanan..semua nurse2 dan doktor2 pakai baju biru...berserkup mcm shower cap...lepas tu habis dah baju ditarik sana sini..tampal mcm2 kat dada....sehinggalah doktor bius tu pasang alat pernafasan....and he said...ok puan...tarik nafas lepas...tarik nafas lepas....sambil2 tu dia sibuk bersembang dengan doktor pelatih dia rasanya....

 Gambar Hiasan

selang 2 minit...when everything ready...doktor bius inform ty yg dia akan masukkan gas...and then ty pun tak sedar dah lepas tu...........................................................................

few hour later (kiraan selepas sedar)....ty dikejutkan....masa tu tak tergambar rasa perit kat tempat czer tu...bisaaa...memang tak tipu...bergantung kepada ketahanan seseorang..tapi memang ty rasa sakit....then baru doktor bius suruh ty picit morfin yang ada pada sebelah katil ty....dia cakap setiap kali rasa sakit....picit je morfin button tu....

dalam sedar tak sedar...ty terasa bagai mimpi....terus ty disorong masuk ke wad...katil 21....hehehe....kat situ ty nampak mak dan hubby menunggu...terus ty tanya..boy or gurl....then hubby ckp boy....


bayangkan for 9 months...ty tak tahu jantina..even for the last few days before czer pun masih tak tahu...akhirnyaa....keluar hero malaya....Introducing Noor A'rif Zaquan bin Mohd Asrizal....dengan berat 2.95kg...lahir tepat jam 9:59am pagi....

selama 3 hari ty ditempatkan dihospital putrajaya....malam ke-2 baru ty mampu bangun...gara2 kena masuk darah....disebabkan kehilangan byk darah masa pembedahan...HB ty rendah dari 11 ke 9 ke 7...so terpaksa masuk 1 beg...

Alhamdulillah..day 3 dapat jugak keluar....Ya Allah..betapa itulah impian ku..rasa macam rusa masuk kampung...dapat tgk jalan raya..highway....

A'rif dan Papanya....

Sebelum penutup tirai....ramai yang nak tahu perasaan ty kan...perasaan sorang ibu....hahaha..sengaja tak selit kat dalam story tu...letak kat ending part baru best nak baca....

U ols...sepanjang sebulan ty berada di hospital...terdetik dinaluri satu perasaan halus...tika itu rasa ingin balik rumah semakin kurang sebab pikirkan anak dalam kandungan....ty tak nak ambil risiko...bukan mudah sebenarnya untuk memiliki sesuatu yang x dijual di mana2....

setiap malam ty menginsafi diri sendiri betapa pengorbanan seorang ibu...ibu kita....betapa disitu ty diuji dan betapa eratnya hubungan ibu dan anak dalam kandungan....mengusap perut dan berbual adalah satu saat yang tak dapat dimana-mana...

ketika lahirnya zuriat....ditatang untuk pertama kali..menyentuh sendiri bayiku...memegang jari jemari...kulitnya yang halus....Ya Allah..betapa besar kuasaMu...bagaimana dari benih menjadi manusia dalam rahimku...(muat pulak tu...hehehe)

Pabila kita susukan sendiri...jatuh airmata kerana Maha Besar Allah....terima kasih atas segala pengalaman yang Kau berikan....

Lengkap hidupku dalam aturan kehidupan...bayi, kanak-kanak, remaja, dewasa, anak, isteri dan mama.....semoga ini satu tinta yang tak bisa ku lupakan.........

Inilah perkongsian yang dapat ty berikan....hormatilah ibu dan bapa kita...waima orang yang lebih tua dari kita.....the end.