Pages

Friday, August 16, 2013

Melalui Pengalaman Terindah...

Sering menjadi topik hangat apabila pasangan berkahwin menyatakan impian mereka...tidak terkecuali diri ty sendiri....yup...the moment ijab dan qabul...mestilah kita mengimpikan rumahtangga yang bahagia disusuli dengan cahaya mata....

Tak terkecuali dalam pengalaman ty sendiri sendiri apabila dilanda dugaan maha hebat pada tahun 2012 bila ty keguguran tepat pada 25 Julai...tarikh hari lahir ty sendiri...ty kehilangan 'cahaya cinta'....tanpa sebab dan musabab..yang pasti...tiada rezeki lagi....

Alhamdulillah...keredhaan dan kesabaran itu ada hikmahnya....rezeki 2013....awal tahun ty sekali lagi diberi peluang untuk menikmati perasaan seorang ibu....
tatkala merasakan rutin bulanan itu tidak kunjung tiba...ty pun decide beli pregnancy test....hohoho...first time guna masih tak nampak lagi....so just redha je...sebab rasa terlalu awal....another week after that beli lagi...sebab pelik....this time...positive.....berdasarkan pengalaman lama ty diamkan dulu...xmo pergi check up lagi....so i have to wait for 2 weeks.....

lepas 2 minggu ty ke klinik kesihatan....konon nak double check je..tapi nurse2 yang ada tu terus dengan rela hati buka buku pink for me...amboi2...confident depa...beluk check lagi dah bukak buku....but then Alhamdulillah...melalui blood test....positive me pregnant...3 weeks.....aminnn...senyum lebar...


for the first trimester....teruk juga dugaan ty....lebih dari mabuk laut....hehehehe...makan tak de selera, bau-bauan yang tak kena segalanya, sensitif on certain part, mood tak de....tapi yang paling teruk penangan muntah yang berpanjangan....asal makan je muntah...asal minum je muntah....until one day ty dah rasa dihydrate....terus admitted kat Hospital Serdang.....kena masuk air dalam badan...hampir 7 botol dalam tempoh 3 hari 2 malam....satu penginapan cuti yang tidak menarik.....

ketika itu macam-macam perasaan yang ada dalam hati....begitulah agaknya dugaan ibu-ibu yang mungkin mengalami situasi yang sama seperti ty.....


lepas keluar Hospital...Alhamdulillah...dah boleh isi makanan sikit2 dalam perut ni...tapi masih lagi muntah2...dengan ubat yang doktor bagi boleh la cover sikit rasa loya dan kemudian kembali pulih biarpun tak 100%....

2nd trimester pula ty diduga dengan HB yang selalu rendah...bimbang keadaan baby...puas jugak tambahkan ion dalam badan...vitamin sana, vitamin sini....makan hati, makan bayam....semua menu yang tak menarik, tertarik dan gebums...hahahaha.....so far mcm graph jugak...kejap HB naik kejap HB turun....ty cuba juga nak pastikan segalanya pulih....

Finally....3rd trimester....on the go...hahaha....


sekarang ty dah minggu ke 30....another 3 months....dan sekarang dugaan uri pula...harap2 buat masa ni segalanya selamat...so far memang ty sangat berhati2....cuma rasa letih tu memang sangat ketara....mengantuk, malas, letih dan macam2 lagi....pada saat ini hanya mengharapkan orang sekeliling memahami situasi ty....especially to my hubby....

perasaan sensitif paling ketara....asik2 nangis....tersentap sikit nangis....perggghhh.....jadi minah cengeng....


hahaha...bila dipikir balik kelakar pun ada....tapi itulah reality....dan bila perut semakin membesar...nak berjalan tak selesa....nak duduk pun tak selesa....apatah lagi ada history sakit tulang...pergghhh...lagilah rasa nak tercabut badan ni....

rasanya pengalaman ini susah nak dapat kat mana2....apabila diberi peluang untuk menempuhnya...memang kena tabah dan sabar....so ty harap dan doa dari kalian kawan2 agar ty dapat tempuh segalanya....al-maklumlah...umur pun bukan muda...hahaha....

nantikan posting after 3rd trimester....ok...SELAMAT HARI RAYA.....