Pages

Monday, May 27, 2013

Day 2: Last Minute Trip to Redang

continue dari kisah semalam...hehehe...so hari ke-2 di Redang Island....apa lagi...dah nama pun guna pakej...so pagi2 lepas breakfast shuttle bus dah siap nak bawak ke Jeti untuk snorkling....4 pit stop lagi...hamikkkk...kalau tak puas gak tak tahu la teman....

 view dari laut....itulah chalet kami...

dah tak sabar2 mereka...

al-kisah...cik abe dan cik erna kita belum pernah rasa snorkling lagi....tapi yealah kan..depa dua orang ni terror berenang..nak dibandingkan dengan ty yg tercungap2 lagi ni...hahaah....yang penting...ty pun dapat snork gakkkkk.....

 dengan rasa 'condifen'nyer....(especili yg depan tu)

 
 tak sabar la tu....excited bebenor

 kami 'snork'...jumpa ikan kembung kebiru-biruan...

 "murah rezeki ikan2 itu"

 "eeee....banyakkk nyer...." gitew kot kata si erna

 kalau kat kedai ikan tu xde pulak excited mcm kat sini...hahaah

yeaaa..."ty masih lagi menggunakan pelampung.."....takuttttttt

lebih kurang jam 1:00tghari....selesai aktiviti snorkeling....perghhh...sun burn la lepas ni...berbirat2 muka masing....xpelah kan..dah lama nak pergi...dah pergi tu balun sampai puas...

lepas tu apa lagi..perut minta di isi la pulak kan....balik je hotel berdesup gi lunch terus....tapi tak la makan ala mentedarah gitew...sopan santun yea...hahaha....tak menang punggung kata orang...tepat jam 2:30pm...bergegas pulak ke Marine Park...adohaiii....berenang lagi...hahaha...

antara kelebihan Marine Park adalah time frame almost 2 hour...hamikkk ko..snorkeling la sepuasnya di pesisir pantai...sebagai suku sakat ikan dari kecik sampai besar ada..tinggal lagi larat tak larat je....

kesudahannya...kulit tangan, muka dan kaki memang perit la...ke'orginal'tan yang ada itulah yang tak ada kat pantai2 di kawasan barat....giteww...

 having dinner kat kawasan kampung....dengan family kak ning...

nak stay kat The Taaras "rasa berbaloi yang berbaget"...hahaha...berstar2 gitew...next time lah..ada rezeki lebih...nak rehat2 ke...2nd time honeymoon boleh la...hehehe

Berakhir malam kedua dengan pertandingan....

agak2 sapa menang??

Gitewlah karenah....balik bilik...tidorrrrrr.....

Sunday, May 26, 2013

Day 1 - Last Minute Trip to Redang

Salam 1Malaysia...

Lama dah rasanya tak berChitChat...tapi ty bukan nak gembang pasal PR13 atau kisah terkini dalam suratkhabar...alkisah...kisah last minit trip me, my hubby and my sis ke Pulau Redang....akhirnya......terlaksana....begitu teruja nak share kisah yang tak leh dibendung akan pengalaman yang tak terjangkau dek akal ty sendiri...apa pun..ku gembira....


Bermula kisah konon tak nak menyusahkan cik abe'...lantas kami sepakat naik Express Sani dari Station Bus Kajang - Kuala Terengganu...kebetulan cuti sekolah...dapat seat belakang tingkat bawah...takpelah tu...konon EXPRESS SANI punya penangan...bertahun2 tak naik bus...memang kekok yang amat...dapat double decker pulak tu...hamik mcm 'rusa masuk kampung' dibuatnya....

tepat jam 9:00mlm...(antara service yang terbaik dari ES)....bus bergerak menuju ke Putra Station, KL...pick up lagi passenger yang nak ke KTgnu....tapi tak lama....memang tiket terjual mcm goreng pisang panas kan......kendian laju bus bergerak menuju jalan Karak...

Awalnya tu kembang kempis jugak lobang hidung ni sebab memang Thumbs Up la facilitiesnya...seat mengalahkan AIR ASIA....empuk gitew....siap ada alas kaki yang memang confirm dalam AA takde...tinggal lagi takde la steward/dess yang diharapkan...atau refreshment trolley to be served....tak penting..yang penting keselesaan tu dah ada...

Sudahnya...di Karak.....punyalah laju yang amat cik abang driver ni bawak...apa dia tak nampak ke jalan kat genting menuju karak tu kona baring punya...bus hang pun boleh tahan tinggi....ty kat belakang tu dah kecut perut...terhoyong hayang rasanya...sikit lagi nak jerit kat drebar tu...tapi tak terjerit...sebab alih2 menangis dekat cik abe'...takut...tutup mata...

Ku pikirkan ku sorang yang gayat...ghupanya adik ty pun sama..siap sms kat ty (kebetulan seat jauh2)...."giler driver bus ni drift kat konar".....HAHAHA!!!...patot nampak dia tutup muka dengan sweater....nasib badan.....hinggalah jam 5:00 pagi ty sampai di Station Bus KTgnu....lega..puhhhhhh....


Keadaan cuaca yang agak terik panas....memang menguji kesabaran...begitu ramai umat manusia kat Jeti Shahbandar ni....perghhhh....sobar2.....letih usah dicakap la...tak terkata gitew...rasa mcm nak book flight ticket nak balik umah pun ada....lagi sodap dok umah...masa ni tak nampak dah air laut yg jernih tu semua...gara2 PANAS TERIK!!!...dan budaya tak sabar manusia tak gheti nak beratur...haiiii.....nasib baik tak de umat yang kena pelangkong kat kaunter tiket....sabar cik abe'....kita mengalah tapi 'MENANG'...hahaha..camno tu??

dan akhirnya...






Beginilah kami lepas tiba ke Redang Island Resort...sepetang berehat di bilik...yang memang cozzy selesa....cuma..bila dah pilih RIR ni..memang keindahan laut tu sukar di cecah dengan kaki kalau tak pakai kasut...batu karang Ya Ampunsss.....

Tatkala malam tiba...apa lagi..isi perut...setakat hari pertama inilah rutin ty bersama cik abe dan adik....tiada gambar yang cantek2....maklumlah..Mak BUYUNG...yang begitu teringin nak tgk NEMO.....hahaha...

Nantikan episode seterusnya....