Pages

Sunday, January 27, 2013

Di mana masyarakat mengenepikan tradisi Melayu...

Massage...urut...reflexology..bekam...dan pelbagai lagi teknik kesihatan selain dari ubat-ubatan doktor dalam penyembuhan penyakit di masa kini. Ty tidak terkecuali dalam mengikuti dan merasai segala jenis perubatan yang penting "SIHAT"...

Dikesempatan ini ty ingin mengenengahkan betapa kita sendiri menolak teknik tradisional kerana percaya 'mereka' jauh lebih bagus dan berkesan. Apakah fakta itu benar??...tepuk dada tanya selera kan...di sini ingin ty kongsi pengalaman ty sepanjang menggunakan perkhidmatan reflexology dalam memulihkan masalah kaki atau tulang...sejauh mana keberkesanannya...ty sendiri tak pasti...


Reborn...food reflexology...YUP...ty pernah ke sana...cawangan Alamanda Putrajaya dan Mines Shopping Mall...kesan?...2 jam selepas urut...datang balik lenguh kaki...price??...habis dalam RM 150.00 kalau included Body Massage...hamikkk....hanya bertahan 2 jam je....tp kalau takat nak belai2 kaki yang lenguh shopping boleh la rasanya..


Thai Odyssey...once..pernah buat body massage...so far this is the best place la..tapi sama jugak..harga yang memang boleh tahan...tapi selesa dan best la..pulih jugak lenguh2 dan sakit tulang belakang tu...cuma tak tahan harga yang dipertaruhkan dan susah nak jumpa. Baru-baru ni ty jumpa TO kat Mines Shopping Mall...ingat next time nak try lagi..hahaha


Chinese Massage so far ty hanya pernah pergi masa ke Shenzen. Biasa-biasa je rasa...tak mcm Thai Massage yang mcm nak tercabut saraf badan. Tapi kat Malaysia ty tak pernah pergi lagi..tak berani..hehehe...

Jangan ingat Mat The Salleh xde massage center....adaaaaaaa....tinggal lagi mak senah, jemah, limah, longah ke hapa ke...kalau kau takde tahap Datin ke Puan Sri ke....tak payah la....ni urut nak bagi lemak naik lagi adalah...hahaha


Yang pasti...urutan tradisional semakin diketepikan....kenapa yea?...Masyarakat Melayu sendiri menolak untuk menggunakan khidmat bidan atau tukang urut kampung??...Tapi tidak dinafikan ada yang mencari kepakaran urutan seperti ini...tapi susahlah nak dapat...even ty sendiri mencari2 tukang urut seperi ini yang menggunakan bahan rempah ratus...lebih baik dengan petua2 kampung...


Kenapa tidak dikomersilkan bidan melayu?...napa tak de De'Bidan Massage kat shopping Mall...mesti terjunam mata orang kan!!..mak bidan pun ada kedai urut...mampu menandingi kedai2 massage lain...kenapa Kerajaan tidak memertabatkan tradisi ini...kenapa batik? songket? sutera?....kenapa tidak kebidanan???...zaman dulu mak bidan ni la yang diperlukan dari doktor...tapi itulah hakikat...

Betapa jawatan BIDAN bukan satu daya penarik lagi...bukan satu kerjaya sesuap nasi yang menjadi rebutan...tapi nurse, doctor, pharmaceutics, beautician...hahaha....dan hakikatnya...mungkin masyarakat takut dengan bidan2 atau lebih mudah kini kita kenali sebagai bidan dan bomoh...sambil urut sambil berubat setan, hantu jembalang...

aleh2...kes rogol, kes liwat, kes bunuh, kes mereng...tu dia...sebab tu kalau ada bidan yang menggunakan ayat suci Al-Quran itu lebih afdal...amin...