Pages

Thursday, February 9, 2012

Cerita Genting Highland

Cerita cuti-cuti Malaysia....as i'm not planning of going to Genting...but last minute decision ty ajak jugak hubby and my sis ke one of Malaysian's favo destination which is quite near to KL and my house...nak pergi jejauh macam malas...so ty rasa GH is the best place la (pikir masa tu)....hehehe


Actually around 11am we all gerak ke GH and stop halfway di Skyway sebab plan nak amik Cable Car. Sesungguhnya tak terpikior yang hari Isnin ni ramai giloz orang yang nak ke GH...and that's why ty decide nak naik Cable Car....al-kisah...dari beli tiket yang berharga RM6.00 (sehala) or RM12.00 (return) or RM30.00 (express_sehala)...[ty pilih return tiket x 3 pax]....dengan masa beratur selama 1/2 jam...so 12:30tgh sampai skyway....1:30pm dapat tiket.....

Nak bagitau betapa ramainya umat...lepas dapat tiket kena beratur lagi....hampir 1 jam....so..from 1:30pm - 2:30pm.....baru dapat naik cable car.....panjang tak panjang...berpusing2 la jugak beratur...sampai naik loya anak tekak dengan macam2 bau dan gelagat....yang paling ty tak tahan tu...ada yang sanggup bawak baby yang lebih kurang 3 bulan (lepas pantang) naik genting thru cable car....aduhaiiii.....

Jejak je kaki kat nunnn dibukit GH...dah lapar dah perut..angin dah berkepuk2 masuk dalam perut....kriok! kriek! bunyi....terus singgah ke 1901 Hot Dog sebab dah tak tahan kebuluz....harga?..oklahhh...leh terima lagi...


Alhamdulillah....beralas sikit perut...terus ke Outdoor Theme Park...beratur 4 minit untuk beli tiket....harga RM50.00 (Outdoor) per pax....so imagine dalam jam 3:00pm kami nekad beli tiket....sebab ty dah berpoloh tahun tak masuk Outdoor KECUALI program ABPBH 2011....bayangkannnnnnnnnnnnn!!!

dah masuk...dok survey nak main apa?...outdoor map ditatap...hurmmmmmmm....lebih kurang 34 jenis games yang disediakan.....and guess what???.....game pertama kami terjah adalah Pirate Ship...dengan jangkamasa beratur selama 30 minit...main dalam 2 minit.....LOL...tak ke bengkerk rasa hati ni....

tak kenyang makan hot dog ty pun dah mula rasa loya lepas main ship tu....lantas mencari snack.....mata terpandangkan keropok lekor kat GH...hahaha...terliur dah rasa ni............


sekali tanya da harga kat sales gurl tu...ni kira mcm mana ni yea cik??....

"6 ketul = RM5.00"...kata sales gurl tu.....

WHAT!!!!!!..(dalam hati je la)....bapak kau mahal kepok lekor pendek lembek ni...alamak nak cancel...hati dah teringin...pejam mata beli aja lahhhhhhhhhh....

tak sampai sesaat...habis 6 ketul dengan melayangnya RM5.00....aiseh...kalau kat pasar malam RM1.00 = 6 ketul....so...bayangkan bezanya....

nak sedap lagi????...sambil tunggu my sis and hubby naik Corkscrew....ty membeli air...sebab kepala nak pusing lalat....and harga air dalam cup biasa plastik buruk...RM5.00....kat pasar malam RM1.00....so????

nak cantekkkkkkkkk lagi...bikin panas....masa nak main Spinner....dan ty pun main sama (memaksa diri untuk main)....ty suruh hubby belikan corn in cup....and the price........RM5.00/cup....kalau kat panggung wayang???...jauhhhhhhhhhhhh beza....


Hurm....secara averagenyer...setiap kedai makan dalam tu jual dari harga minima RM5.00 and above....so...cukup ke duit anda ke genting kalau RM100.00???...TIDAK....dan berbaloikan bercuti semasa public holiday??....oh TIDAK.......tapi tak tahulah kalau ke tempat lain....

Kadang2 ty pikir2 jugak...bila ty melancong ke luar negara...ramai orang mempertikaikan...apa dah habis ke jalan kat Malaysia ni kau ukur ty oiiiiiiiiiii sampai ke oversea ko berjalan......masa tu terasa gak hati sebab yealah...ty akui tak habis lagi redah tanah Semenanjung mahupun sabah sarawak....tapi bila memikirkan perbandingan harga cuti2 di Malaysia dan cuti2 di Indonesia atau China....Umang aiiiiiiii...jauh beza...soalnya BERBALOIkah???....

yang pasti perancangan yang teliti....seperti ty mula2 memilih nak ke Beijing....which at first ty decide nak ke Bali, Indonesia....bila buat comparison.....dengan pakej 6 hari 5 malam with Bali 3 hari 2 malam....hurmmm..so you all tau la kan napa ty pilih Beijing...............sebab soal berbaloi...

apa pun..kalau Kerajaan Malaysia gila nak tarik pelancong luar masuk Malaysia...bagaimana pula hati2 rakyat yang nak bawak anak cucu cicit berjalan kalau harga jualan tidak terkawal..ikut suka hati mak nenek depa letak harga...tak kira la ko duduk atas bukit ke bawah bukit ke...jangan la cekik darah mcm tu....

kalau harga tiket tu 30 hinggit dan makanan dalam tu mahal....rasa tak la tertekan sangat....ni dah la sendat/kotor/bersepai segala bagai view dalam tu....harga makanan mahal....sistem tah hapa2...beratur nak pergi MENGUNDI pun tak la panjang mcm tu.....haiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii....kalau ini macam..tiap kali public holiday maka membuta lagi baik....biarlah bil astro naik sekali pun...aku rela...sebab lebih berbaloi2....

so...how????

No comments: