Pages

Thursday, January 19, 2012

Honeymoon Part 4

Day 5: Kembali semula...tengah rajin berBLOG ni...so ty nak share la sikit lagi kisah hunimoon di Beijing...next morning which is day 5....kami bergerak ke lokasi pertama iaitu Tea Shop....alkisah teh cina ni tak manis macam tea tarik kita..hehehe....usually kat Malaysia bersepah Jasmine Tea kan....same like Beijing..tapi di Tea Shop ini kita akan jumpa byk lagi jenis Tea....'macam2 ada'....

Mula2 macam biasa...salesperson akan explain bla..bla..bla...and 'opcoz' la bagi kita rasa 4 @ 5 jenis tea...macam2 rasa ada....sambil menerangkan kebaikan tea dan perbezaannya....ty ada beli satu tea kat situ...nak bagi orang tua kat umah...mana lah tau kan...berkat tea cina ni dapat membantu memulihkan apa yang perlu dipulih..hehehe.....


Minum saja tak lengkap...ada cara nak pegang cawan comel tu...adohaiiii....'Last Woman Malay' pun tak pegang cawan macam diriku...hahaha.....ikutkan je la kata amoi tu....baru stylo kan...hahaha


cantek tak front door tea shop ni...suka tgk keseniannya....kalau u ols nak tau...kedudukan kedai ni tak seperti yang dijangkakan....sebab kedai ni terletak di bahagian belakang kedai lain...sadiskan..tapi tak sangka..disebalik celahan bangunan tu ada kedai tea yang klasik sangat....hehehe...klasik tak klasik pun...terbang jugak RM150 ku membeli tea....hehehe


Then continue shopping again...ke Tianya Hongqiao Market..bezanya compleks ni macam sogo..bit proper and organize...harga pun average...bargain tetap ada...hehehe..ty tak beli apa sangat...tak ada yang menarik tertarik setidaknya gebomz...hehehe....yang pening...motip mutiara gergasi depan mall....walhal kat dalam tu mcm2 ada....hahaha...


after lunch kami dibawa ke kitchen shop...sorry ty terlupa nak snap gambar sebab ty tak berapa sihat on that day....mood out...mungkin kesan cuaca sejuk buat ty a bit silence....nak buat lawak pun kureng....

di Kitchen Shop ini menjual alatan memotong atau amnya jual pisau yang paling tajam...ringan, murah dan sangat tajammmmmmmmmmmm.....tapi ty tak belilah...bukan sebab harga...tapi sebab pisau kat rumah tu pun tak habis guna...tak de masa lagipun nak test tajam ke tak...inikan pula nak beli lain...tapi demonstrasi best..hahaha

petang shopping lagi....dan kali ni ke market terakhir yang dinamakan Yashow Market....similar to Silk Street...tapi di compleks ni takde la sumpah seranah....jauh lebih baik dan sedap telinga nak dengar teguran mereka....most of us menghabiskan duit di complexs ni sebab esok dah nak balik...borong selagi bisa pakkk...

then balik...zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz.....packing things esok nak balik....

kring! kring!....time to go home....hehehe...Day 6: Check out

Lebih kurang jam 9:00am beg2 kami yang agak sarat dimuatkan ke bus. rasa sedih pun ada..sebab 'cepatnya masa berlalu'....tapi dah lama sangat berumah tangga kat Beijing ni..rindu jugak kat rumah....as our baggage dibawa bus ke Tianjin...kami rombongan2 semua dibawa pulak ke Stesen Keretapi Terpantas di Asia....so we all human naik train..hehehe....dalam perjalanan...ty sempat snap gambar...lihatlah...kalau sekali imbas...mesti u ols tak rasa ini adalah Beijing...mesti u ols ingat texas ke...australia ke....kan kan kan....Metro kan....


pelakon hong kong ke?..hahaha..itulah andika....tour guide kami sepanjang 6 hari 5 malam di Beijing...nama chinese dia ty tak ingat...tapi gelaran andika digunakan pakai sebagai panggilan...dan nama itu diberikan oleh pelancong indonesia....so tiba di stesen keretapi ni...apa lagi...saying goodbye la pada andika...moga jumpa lagi and adios amigos....


this is our train...Bullet Train..apa yang bullet?...tang ekornyakah?..atau tang muncungnyakah?...ku tak pasti...yang pasti train ini bergerak selaju 300km dan mengambil masa 35minit dari Beijing ke Tianjin...dekat...bus yang membawa beg pun tak sampai lagi di Tianjin...hahaha


Tianjin again....tunggu bus sempat lagi buat kerja giler...hahaha...kepantangan bergambar...nak jugak melompat macam orang lain...masa ni teringat ultraman...sebab bangunan2 kat sini macam dalam citer ultraman....every single building look so similar to steel...hehehe


Bus sampai...gi makan tengahari....alas perut buat kali terakhir...menu CHINA.....babai CHINA....till we meet again..InsyaAllah...


That's all serba sedikit kisah ty and hubby....apa pun for those yang plan nak ke China during winter....kena buat checklist...if not...tak enjoyed masa berholiday...antaranya

Pakaian
  • Long John winter wear
  • Shirt
  • Sweater
  • Mouth Cover
  • Shawl
  • Glove
Food
  • Snack
  • Buns/Bread
  • 3 in 1 Coffee/Milo/Tongkat Ali ke..hahaha
  • Tuna
Money - jangan lupa tukar yuan
  • More than RM1500 (kalau jenis membeli)
  • RM1000 should be enough pada yang window2 saja
Electronic
  • Plug jenis dua pin bulat...bawak la extension...
  • Laptop (internet very rare to find)...FB, Tweet and BB prohibited....so tak perlu berangan nak hupload unless guna roaming..
  • Camera WAJIB bawa...
ha...lebih kurang macam tu lah antaranya....ini kira preparation from my point of view...hehehe...kalau lelaki idok ler nak pikir leceh2 mcm tu...hahaha...

nantikan video (still dalam proses editing)...kalau berjaya nanti ty hupload key....anyway...if u ols ada peluang...pergilah bercuti ke Beijing...pasti best....

2 comments:

Yani said...

wahhh best nye..yani follow akak yer update..aceli yani & hubby pun akan g beijing bulan 3 ni..so bila baca entry akak mcm teruja..

Ku Adalah Aku... said...

hehehe...

wah...selamat berbulan madu dik...honestly..bila akak dah blk Msia..rindu pulak kat sana...hahaha....

enjoyedd key