Pages

Wednesday, January 18, 2012

Honeymoon Part 3

Day 4 - Disebabkan ty jarang makan pagi...and hubby pun tak berapa nak rajin turun breakfast...both of us decide makan sandwich je di bilik...as ty memang always prepared with food kalau long term journey especially yang jauh2 dan sukar cari HALAL food.....pagi tu agak lewat sikit keluar dari hotel sebab ada segelintir guest yang nak bershopping di pasar besar (near to our hotel)...pasar tu lebih kurang macam Pekan Rabu atau Pasar Siti Khatijah....selesa...fresh fruit ada...semua ada lah....hehehe

so after b/fast...berkumpul 9:30 pagi untuk bergerak ke Fresh Water Pearl Center. Kemudian ada sorang sales person akan buat satu demo membuka tiram so that kami boleh lihat kumpulan2 mutiara di dalamnya...yang ditunjukkan dibawah ini adalah anak tiram yang hanya memiliki lebih kurang 20-25 biji mutiara muda....sekali tengok macam jerawat kat muka anak joyah belakang umah si kudin tu...hahaha...


(gambar bawah)...itu bukan jurujual khas yea...tapi bakal DUTA Pearl tahun kuda nanti...hehehe...apa yang dipegang oleh syuk itu merupakan antara product yang terhasil dari pearl....ty ada jugak beli dua tiga jenis...cream and powder...(orang perempuan la katakan)....dan ada jugak terjual aksesori wanita seperti rantai, gelang, cincin etc....the price pun ada murah ada mahal...100 above yuan....


Selepas di Pearl Center, kami menuju ke Summer Palace. Being the largest imperial garden in China, the Summer Palace was first built in the Qing emperor Qianlong's time in 1751 and burned down in 1860 by the French and British army and restored by the Dowager express Cixi for her own enjoyment.


kalau dilihat...tasek seluas satu bandar Putrajaya...masih beku...sib baik xleh jalan atas ais tu...kalu tak..dah ski sendiri bikin.....hahaha...


one thing kalau visit to Summer Palace ni....better pilih musim sejuk atau bunga..sebab cantik sangat view kat sini....pendek kata....ty no komen lah tempat ni....

selepas Summer Palace...rombongan kami bergerak Olympic Sponsor Jewelry City. Syarikat ini merupakan penaja utama sepanjang musim sukan olympic di Beijing. Kira tokey tu kaya gilez ko....and we gonna have lunch before kami melintas jalan untuk melihat Bird's Nest & Water Cube yang juga berhampiran di sekitar kedai tersebut.

Semasa di Jewelry City...you all akan diperkenalkan dengan BIG BOSSnyer...ada sedikit demonstrasi jewel/jade and what so ever...we got lucky sebab kami dapat free jade from the owner....as a gift to Malaysian Community like us bersempena 'ong'....bukan ong bak yea...tapi sebab tokey tu dapat anak lelaki...and juga sebab...hehehe...dia ada 'sedara' yang dok Malaysia....so ty ada rasa proud sikit la jugak..hahaha


as you can see...from right to left...kedai jewel tu kanan...dan kami menyeberang jalan untuk ke kiri dimana terletakknya stadium olympic kebanggaan mereka....cantekkkk...


Inilah kerjanya....15x lompat....ini gambar terbaik yang mampu disnap..hehehe....as u ols can see..belakang tu la stadium sarang burung....ada la sikit mcm sarang....tapi tempat ni memang luas giler...Bukit Jalil pun tak luas macam ni....metro giler kawasan ni....

lepas tu kami menuju ke Silk Street yang juga merupakan lokasi shopping antara terbesar di Beijing...ada lebih kurang 5 - 6 tingkat...(ty tak kiralah pulak)...so ground floor ada jual semua jenis beg berjenama yang dicelup tiruan sebijik..siap ada great A, AA, AAA...so pandai2 la menawar....dari beg hingga ke paint brush (for Megat) ada dijual...hahaha...one stop center tau!!


ada la ty beli dua tiga benda buat family....tapi FYI...market ni kena pandai bargain...tawar-menawar kena bijak...depa tak main la English...nak tau harga..macam mana nak tawar...teknik KALKULATOR....haaa..amoi2 apek2 tu tekan harga kat situ...jangan korang tgk pengsan pulak....pada mereka yang pernah ke Petaling Street....haaaa..sebijikkkkkk..cuma kat Silk Street ni jualan dalam bangunan dan yang paling u ols kena ingat..............market ni memang pasar 'SUMPAH SERANAH'....gaya penjual dia macam bengong....kalau tak kena gaya..siaplahhh...makan maki hamun je...so kena buat muka paling toye...

pengalaman ty sendiri....harga handbeg Mulberry yang boleh selempang depan tu...kulit...150 yuan paling murah...sama dengan RM75..itupun tengok kedai....ada yang tak nak turun 200 yuan pun...so...BIJAKLAH membeli.

Kakak2, Makcik2, Abang2....siap boleh sambung shopping lagi malam tu di hotel sebab tour guide kami ada panggil sorang pemborong kain/cadar/sarung bantal/t-shirt....murah dalam RM10 dari harga after bargain di pasar besar....so kira berbaloi jugak..beginilah keadaan bilik kak lina yang jadi lokasi jualan 'black market'...hahaha...




Bukan syuk sorang je malam tu...ty pun puas memborong....hahaha..tapi yang best tu..jadi perhatian si syuk malam tu...dalam bilik sendat tu...dia sorang je HERO MALAYA yang masih terlekat...rajin pulak melayan kakak2 dalam tu....cayalah bro....

so ada 2 day lagi.....selamat membaca!!!

No comments: