Pages

Monday, January 16, 2012

Honeymoon Part 1

Salam....

Kembali menebas sawang lelabah di blog ty....aiseh bukan ty tak de story nak mory2 kat sini..tapi kekangan masa yang tak dapat diluangkan untuk menitip cerita. Apapun...kali ni ty nak buat opening drama episode 1 berkisar Honey (Madu) Moon (Bulan) ty dan rie buat readerz....bukan nak bermegah atau tujuan tak elok...tapi sekadar nak berkongsi pengalaman kami di tempat yang menjadi pilihan...iaitu Beijing, China.


Actually ty tak plan nak ke China but after buat beberapa survey and tanya kawan yang jenis kaki jalan2 ni...so ty and hubby decide nak ke ikut pakej Muslim Tour ke Tianjin - Beijing. Even tour ni mix together with others...ty rasa lebih happening kalau ramai2...maklumlah kat tempat orang lebih seronok kalau ramai....sapa kata kami tak de privacy..hahaha...more than that tau!!!....Dengan tempahan 1 bulan dari tarikh yang ditetapkan serta kebetulan my friend mr.syukri mmg ikut tour ni since dapat free pakej from tour leader mr.wenkt...hahaha...lagi meriah la....

Day 1: Bertolak dari LCCT pada jam 8:15 pagi Jumaat...dan perjalanan memakan masa 6 jam...ty dan abang tiba di Tianjin Airport lebih kurang jam 2:15 petang....melangkah je keluar dari Air Asia X....sejuk sampai ke tulang rasanya....yup...pilihan pada tarikh yang bersesuaian...wakakaka...it's winter season....sejukkkkkkk tuuuu....mulut tak payah beli kotak dunhill...sebab original berasap...hehehe....and kami pun straight naik bus menuju ke Beijing yang memakan masa 2 jam perjalanan (Highway).

Tiba di Beijing...kami yang berjumlah 24 orang dibawa ke Restoran Muslim untuk menikmati hidangan makan malam. Guess what!!...time jam 6 petang..tapi gelap mcm 8 malam.....biarpun masa adalah sama...tapi waktu siang di Beijing adalah singkat...so bayangkan lah yea....


Lepas makan...kami terus ke Hotel untuk beristirehat....makanan yang ty rasa lebih kurang sama masa ty ke Shenzhen dulu....nasi pulut, telor goreng, sayur, ayam, ikan...etc...variety la jugak...so tak usah bimbang..gerenti tak kelaparan.....apatah lagi dalam suasana sejuk...

Tiba di hotel...kami berehat dan esok penuh dengan program yang dirancang..InsyaAllah...hehehe...

Day 2: Mungkin ini dinamakan rezeki....kalu di ikutkan kata tour guide kami....musim winter di Beijing bukanlah bermakna ada salji...tapi pagi tersebut memang rezeki kami semua...kebetulan salji turun pada kadar sederhana dengan suhu -2 deg celcius....so bayangkan sejuk ke tak sejuk....and lucky me..dapat jugak pegang original salji...


Our program starts with the tour to Tian An Men Square - The largest city square in the world, bordered by the Great Hall of the People and Chairman Mao's Mausoleum. 


Tiananmen Square also call as "Gate of Heavenly Peace" is a famous monument in Beijing. It is widely used as a national symbol. First built the Ming Dynasty in 1420, Tian'anmen is often referred to as the front entrance to the Forbidden City.

Keluasan lebih kurang 440 000 meter persegi mampu menampung setengah juta individu di dalamnya...so bayangkanlah kami semua mengharungi Tiananmen dari pintu masuk hingga ke pintu keluar....mengambil masa lebih kurang 2 jam perjalanan siap berfoto bagai...so imagine lah yea...but the view is great..hahaha



Then menuju ke Xin Jian Muslim Restaurant....for lunch...yummy2...bila dah kesejukan ni maka perut minta di isi selalu....kadang2 kalau memang tak tahan...rasa nak pitam pun ada...so persediaan winter time memang perlu ada....


After lunch...solat Jamak dulu di Masjid Niujie then kemudia kami ke Silk House...yang menjual cadar/bantal/baju/kain sutera...it's pure tau...so memang harganya boleh tahan la....


Normal kalau program di atur oleh travel agent...of coz kita akan berkunjung ke tempat2 yang dipilih...ada tempat sejarah..ada tempat jualan...memperkenalkan barang2 tradisi masyarakat cina tempatan....terpulang pada kita untuk membeli atau tidak...the choice is yours....so di Silk House ni u ols akan diperkenalkan akan kewujudan ulat sutera sehinggalah terhasilnya produk yang diperbuat dari sutera....kepada yang berminat untuk membeli kain sutera atau cadar...this is the right place...harga?...hehehe....ada paling murah..ada paling mahal....contoh sepasang bedsheet Queen complete set...dengan harga RM 1,000 - 2,000.00....tapi kalau nak rasa jugak..belilah kain sutera...RM 150 sepasang (4 meter)...nice kan....

Kemudian kami bertolak ke Chinese Tradisional Medicine Center for nice foot massage....hahaha....napa yek ty gelak???....



Sesungguhnya...best dapat free foot massage...biarpun ala kadar urutannya....actually point herba shop ni adalah memperkenalkan jenis-jenis herba yang dicadangkan oleh 'doctor' bagi masalah penyakit yang kita hadapi....bila sampai kita akan masuk satu bilik berhawa suam2 kuku....dok la situ macam bos...nanti akan masuk beberapa orang siap dengan besen rendam kaki....then lepas tu...berurut kaki lah....in between akan datang beberapa orang 'doctor' yang akan menentukan jenis penyakit yang kita hadapi...termasuklah ty sendiri.....

hehehe..penyakit ty adalah "ketidak seimbang hormon"...but ty tak tak berani beli ubat herba di situ...since ty under medical treatment....baik kita tidak mix up ubat2 kan....lepas tu terus ke Beijing Town untuk menyaksikan acrobatic show...best sangat....4 out of 5 star....hehehe



The show was bombastic..ada banyak actually..tapi ty amik yang final slot...memang giler and dasat....after acrobatic show...kami semua bersiap sedia untuk pulang.........letih dan tak sabar untuk hari esok...

No comments: