Pages

Thursday, January 19, 2012

Honeymoon Part 4

Day 5: Kembali semula...tengah rajin berBLOG ni...so ty nak share la sikit lagi kisah hunimoon di Beijing...next morning which is day 5....kami bergerak ke lokasi pertama iaitu Tea Shop....alkisah teh cina ni tak manis macam tea tarik kita..hehehe....usually kat Malaysia bersepah Jasmine Tea kan....same like Beijing..tapi di Tea Shop ini kita akan jumpa byk lagi jenis Tea....'macam2 ada'....

Mula2 macam biasa...salesperson akan explain bla..bla..bla...and 'opcoz' la bagi kita rasa 4 @ 5 jenis tea...macam2 rasa ada....sambil menerangkan kebaikan tea dan perbezaannya....ty ada beli satu tea kat situ...nak bagi orang tua kat umah...mana lah tau kan...berkat tea cina ni dapat membantu memulihkan apa yang perlu dipulih..hehehe.....


Minum saja tak lengkap...ada cara nak pegang cawan comel tu...adohaiiii....'Last Woman Malay' pun tak pegang cawan macam diriku...hahaha.....ikutkan je la kata amoi tu....baru stylo kan...hahaha


cantek tak front door tea shop ni...suka tgk keseniannya....kalau u ols nak tau...kedudukan kedai ni tak seperti yang dijangkakan....sebab kedai ni terletak di bahagian belakang kedai lain...sadiskan..tapi tak sangka..disebalik celahan bangunan tu ada kedai tea yang klasik sangat....hehehe...klasik tak klasik pun...terbang jugak RM150 ku membeli tea....hehehe


Then continue shopping again...ke Tianya Hongqiao Market..bezanya compleks ni macam sogo..bit proper and organize...harga pun average...bargain tetap ada...hehehe..ty tak beli apa sangat...tak ada yang menarik tertarik setidaknya gebomz...hehehe....yang pening...motip mutiara gergasi depan mall....walhal kat dalam tu mcm2 ada....hahaha...


after lunch kami dibawa ke kitchen shop...sorry ty terlupa nak snap gambar sebab ty tak berapa sihat on that day....mood out...mungkin kesan cuaca sejuk buat ty a bit silence....nak buat lawak pun kureng....

di Kitchen Shop ini menjual alatan memotong atau amnya jual pisau yang paling tajam...ringan, murah dan sangat tajammmmmmmmmmmm.....tapi ty tak belilah...bukan sebab harga...tapi sebab pisau kat rumah tu pun tak habis guna...tak de masa lagipun nak test tajam ke tak...inikan pula nak beli lain...tapi demonstrasi best..hahaha

petang shopping lagi....dan kali ni ke market terakhir yang dinamakan Yashow Market....similar to Silk Street...tapi di compleks ni takde la sumpah seranah....jauh lebih baik dan sedap telinga nak dengar teguran mereka....most of us menghabiskan duit di complexs ni sebab esok dah nak balik...borong selagi bisa pakkk...

then balik...zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz.....packing things esok nak balik....

kring! kring!....time to go home....hehehe...Day 6: Check out

Lebih kurang jam 9:00am beg2 kami yang agak sarat dimuatkan ke bus. rasa sedih pun ada..sebab 'cepatnya masa berlalu'....tapi dah lama sangat berumah tangga kat Beijing ni..rindu jugak kat rumah....as our baggage dibawa bus ke Tianjin...kami rombongan2 semua dibawa pulak ke Stesen Keretapi Terpantas di Asia....so we all human naik train..hehehe....dalam perjalanan...ty sempat snap gambar...lihatlah...kalau sekali imbas...mesti u ols tak rasa ini adalah Beijing...mesti u ols ingat texas ke...australia ke....kan kan kan....Metro kan....


pelakon hong kong ke?..hahaha..itulah andika....tour guide kami sepanjang 6 hari 5 malam di Beijing...nama chinese dia ty tak ingat...tapi gelaran andika digunakan pakai sebagai panggilan...dan nama itu diberikan oleh pelancong indonesia....so tiba di stesen keretapi ni...apa lagi...saying goodbye la pada andika...moga jumpa lagi and adios amigos....


this is our train...Bullet Train..apa yang bullet?...tang ekornyakah?..atau tang muncungnyakah?...ku tak pasti...yang pasti train ini bergerak selaju 300km dan mengambil masa 35minit dari Beijing ke Tianjin...dekat...bus yang membawa beg pun tak sampai lagi di Tianjin...hahaha


Tianjin again....tunggu bus sempat lagi buat kerja giler...hahaha...kepantangan bergambar...nak jugak melompat macam orang lain...masa ni teringat ultraman...sebab bangunan2 kat sini macam dalam citer ultraman....every single building look so similar to steel...hehehe


Bus sampai...gi makan tengahari....alas perut buat kali terakhir...menu CHINA.....babai CHINA....till we meet again..InsyaAllah...


That's all serba sedikit kisah ty and hubby....apa pun for those yang plan nak ke China during winter....kena buat checklist...if not...tak enjoyed masa berholiday...antaranya

Pakaian
  • Long John winter wear
  • Shirt
  • Sweater
  • Mouth Cover
  • Shawl
  • Glove
Food
  • Snack
  • Buns/Bread
  • 3 in 1 Coffee/Milo/Tongkat Ali ke..hahaha
  • Tuna
Money - jangan lupa tukar yuan
  • More than RM1500 (kalau jenis membeli)
  • RM1000 should be enough pada yang window2 saja
Electronic
  • Plug jenis dua pin bulat...bawak la extension...
  • Laptop (internet very rare to find)...FB, Tweet and BB prohibited....so tak perlu berangan nak hupload unless guna roaming..
  • Camera WAJIB bawa...
ha...lebih kurang macam tu lah antaranya....ini kira preparation from my point of view...hehehe...kalau lelaki idok ler nak pikir leceh2 mcm tu...hahaha...

nantikan video (still dalam proses editing)...kalau berjaya nanti ty hupload key....anyway...if u ols ada peluang...pergilah bercuti ke Beijing...pasti best....

Wednesday, January 18, 2012

Honeymoon Part 3

Day 4 - Disebabkan ty jarang makan pagi...and hubby pun tak berapa nak rajin turun breakfast...both of us decide makan sandwich je di bilik...as ty memang always prepared with food kalau long term journey especially yang jauh2 dan sukar cari HALAL food.....pagi tu agak lewat sikit keluar dari hotel sebab ada segelintir guest yang nak bershopping di pasar besar (near to our hotel)...pasar tu lebih kurang macam Pekan Rabu atau Pasar Siti Khatijah....selesa...fresh fruit ada...semua ada lah....hehehe

so after b/fast...berkumpul 9:30 pagi untuk bergerak ke Fresh Water Pearl Center. Kemudian ada sorang sales person akan buat satu demo membuka tiram so that kami boleh lihat kumpulan2 mutiara di dalamnya...yang ditunjukkan dibawah ini adalah anak tiram yang hanya memiliki lebih kurang 20-25 biji mutiara muda....sekali tengok macam jerawat kat muka anak joyah belakang umah si kudin tu...hahaha...


(gambar bawah)...itu bukan jurujual khas yea...tapi bakal DUTA Pearl tahun kuda nanti...hehehe...apa yang dipegang oleh syuk itu merupakan antara product yang terhasil dari pearl....ty ada jugak beli dua tiga jenis...cream and powder...(orang perempuan la katakan)....dan ada jugak terjual aksesori wanita seperti rantai, gelang, cincin etc....the price pun ada murah ada mahal...100 above yuan....


Selepas di Pearl Center, kami menuju ke Summer Palace. Being the largest imperial garden in China, the Summer Palace was first built in the Qing emperor Qianlong's time in 1751 and burned down in 1860 by the French and British army and restored by the Dowager express Cixi for her own enjoyment.


kalau dilihat...tasek seluas satu bandar Putrajaya...masih beku...sib baik xleh jalan atas ais tu...kalu tak..dah ski sendiri bikin.....hahaha...


one thing kalau visit to Summer Palace ni....better pilih musim sejuk atau bunga..sebab cantik sangat view kat sini....pendek kata....ty no komen lah tempat ni....

selepas Summer Palace...rombongan kami bergerak Olympic Sponsor Jewelry City. Syarikat ini merupakan penaja utama sepanjang musim sukan olympic di Beijing. Kira tokey tu kaya gilez ko....and we gonna have lunch before kami melintas jalan untuk melihat Bird's Nest & Water Cube yang juga berhampiran di sekitar kedai tersebut.

Semasa di Jewelry City...you all akan diperkenalkan dengan BIG BOSSnyer...ada sedikit demonstrasi jewel/jade and what so ever...we got lucky sebab kami dapat free jade from the owner....as a gift to Malaysian Community like us bersempena 'ong'....bukan ong bak yea...tapi sebab tokey tu dapat anak lelaki...and juga sebab...hehehe...dia ada 'sedara' yang dok Malaysia....so ty ada rasa proud sikit la jugak..hahaha


as you can see...from right to left...kedai jewel tu kanan...dan kami menyeberang jalan untuk ke kiri dimana terletakknya stadium olympic kebanggaan mereka....cantekkkk...


Inilah kerjanya....15x lompat....ini gambar terbaik yang mampu disnap..hehehe....as u ols can see..belakang tu la stadium sarang burung....ada la sikit mcm sarang....tapi tempat ni memang luas giler...Bukit Jalil pun tak luas macam ni....metro giler kawasan ni....

lepas tu kami menuju ke Silk Street yang juga merupakan lokasi shopping antara terbesar di Beijing...ada lebih kurang 5 - 6 tingkat...(ty tak kiralah pulak)...so ground floor ada jual semua jenis beg berjenama yang dicelup tiruan sebijik..siap ada great A, AA, AAA...so pandai2 la menawar....dari beg hingga ke paint brush (for Megat) ada dijual...hahaha...one stop center tau!!


ada la ty beli dua tiga benda buat family....tapi FYI...market ni kena pandai bargain...tawar-menawar kena bijak...depa tak main la English...nak tau harga..macam mana nak tawar...teknik KALKULATOR....haaa..amoi2 apek2 tu tekan harga kat situ...jangan korang tgk pengsan pulak....pada mereka yang pernah ke Petaling Street....haaaa..sebijikkkkkk..cuma kat Silk Street ni jualan dalam bangunan dan yang paling u ols kena ingat..............market ni memang pasar 'SUMPAH SERANAH'....gaya penjual dia macam bengong....kalau tak kena gaya..siaplahhh...makan maki hamun je...so kena buat muka paling toye...

pengalaman ty sendiri....harga handbeg Mulberry yang boleh selempang depan tu...kulit...150 yuan paling murah...sama dengan RM75..itupun tengok kedai....ada yang tak nak turun 200 yuan pun...so...BIJAKLAH membeli.

Kakak2, Makcik2, Abang2....siap boleh sambung shopping lagi malam tu di hotel sebab tour guide kami ada panggil sorang pemborong kain/cadar/sarung bantal/t-shirt....murah dalam RM10 dari harga after bargain di pasar besar....so kira berbaloi jugak..beginilah keadaan bilik kak lina yang jadi lokasi jualan 'black market'...hahaha...




Bukan syuk sorang je malam tu...ty pun puas memborong....hahaha..tapi yang best tu..jadi perhatian si syuk malam tu...dalam bilik sendat tu...dia sorang je HERO MALAYA yang masih terlekat...rajin pulak melayan kakak2 dalam tu....cayalah bro....

so ada 2 day lagi.....selamat membaca!!!

Honeymoon Part 2


Day 3 - Lepas je breakfast....kami dibawa ke Jade Shop....sama macam Silk House jugak....lepas penjelasan dibuat...dibawa pulak kami ke kedai jualan....iskhhh...kalu tak kerana ty ni kurang minat aksesori wanita...maka renung2 je buat cuci mata....dulu masa di shenzen ty pernah beli jade...aleh2 jadi pameran je kat dalam laci kat umah...so xnak lah buat pembaziran kali ke dua....


tercari2 jugak dua tiga benda buat kenangan tapi tak jumpa yang berkenan di mata....so lebih kepada habis kan masa je lah ty and hubby kat sini...melihat karenah yang lain2 bershopping...hehehe...


Few hours later...kami bergerak pulak ke Crystal Shop....haa..sama je lah...itu lah kerja ty...main2 je kat dalam crystal shop tu..sebab xde benda nak beli....si abe sibuk snappy gambar dalam shop tu...sampai ty tengah lepak pun nak hamik gambar...tu yang kasi pose sawan sekali...hahaha....

bored???....hurm...for someone like me yang bukan shopholic...mestilah a bit boring...yealah...budget sekadar honeymoon..tak plan nak bawak juta2 yuan...hehehe...and some more..ty prefer to absorb all the history of Beijing rather than shopping....lagipun dah puas shopping masa datang China dulu....so dah faham sangat...sebab tu ty lebih menghargai lawatan ke tempat sejarah....cuma malangnya tak banyak citer sejarah yang distory mory kat kami....that part is something yang agak terkilan sikit....

apa pulak selepas ini???.....


Lepas bawak ke shop lot...rombongan kami bersingah di Rose Valley Ski Resort....dengan keluasan lebih kurang dua kali stadium bukit jalil....ianya tak seperti ty jangkakan....apa pun bukan satu yang mengecewakan...tinggal lagi masa dan kemahiran yang tak de...so 2 1/2 hours tu lebih kepada bergambar dan menonton gelagat mereka yang berski....

Entrance dah masuk dalam pakej...tinggal lagi kalau berminat nak main ski boleh la extrakan duit poket untuk sewa equipment...coz that part tak masuk dalam pakej...dalam lingkungan 180 yuan bersamaan RM 90/head....so prepare siap2 duit tu kalu berminat nak main ski....dont worry....so far 2 jam ty dok kat sana....memang enjoyed....


Finally.......Great Wall of China....uiks....dulu dah pernah pi..tapi kat Pulau Pangkor...hahaha....but this time real punyerrr....akhirnya kaki ty yang tak berapa nak cantik ni terpijak jugak kat Great Wall.....pergghhh....tak terkata lah sebab memang panjang...besar...luas...semput segala macam pun ada.....


(sorry syuk_post in advance).....alkisah tuan punya gambar tu tak dapat lagi gambar ni...hehehe.....tapi the main reason ty post gambar ni sebab nak bagi tau kat readerz....dalam pada kami ni sibuk bergambar semua..tetiba mr.wenKT call us and show something....so u ols remember tak gambar kat bawah ni....


kih kih kih....so catch my point???....tempat yang sama pengambaran American Next Top Model....tinggal lagi pelakon yang di atas tu tak dapat nak tiru gaya tyra dengan tepat....wooooo..ingat senang ke???....hahaha...semput syuk nak lompat byk kali....hubby ty pun tak dapat nak buat...hehehe....

dalam jam 6:00pm...cuaca dah mula merangkak mendung...kami pun bergerak ke lokasi terakhir...sebelum dinner.....kami dibawa ke Burning Cream Centre....tah kenapa lawak giler la masa kami kat sini....tak perlu ty citer detail as we really enjoyed with the great and smooth explanation by the presenter....after some brief presentation...biasaklahh...."sakit kepala..tampal koyok.....sakit urat sapu minyak...."..hahaha...harga berpatutan....tapi kalu bijak membeli actually kita leh sharing2..sebab pakej yang dijual pun siap ada buy one free 2..hahaha...so kena sepakat membawa berkat....


sebelum balik beradu dan tidor dan makan.....kami dibawa ke lokasi wajib...HARD ROCK CAFE BEIJING....macam biasa...tak jauh beza dengan Malaysia....harga...lebih kurang...ORI maaa....so harga pun standard lorr....

penat seharian diluar....balik terus pitam....nantikan Day 4 wokehhhh......

Monday, January 16, 2012

Honeymoon Part 1

Salam....

Kembali menebas sawang lelabah di blog ty....aiseh bukan ty tak de story nak mory2 kat sini..tapi kekangan masa yang tak dapat diluangkan untuk menitip cerita. Apapun...kali ni ty nak buat opening drama episode 1 berkisar Honey (Madu) Moon (Bulan) ty dan rie buat readerz....bukan nak bermegah atau tujuan tak elok...tapi sekadar nak berkongsi pengalaman kami di tempat yang menjadi pilihan...iaitu Beijing, China.


Actually ty tak plan nak ke China but after buat beberapa survey and tanya kawan yang jenis kaki jalan2 ni...so ty and hubby decide nak ke ikut pakej Muslim Tour ke Tianjin - Beijing. Even tour ni mix together with others...ty rasa lebih happening kalau ramai2...maklumlah kat tempat orang lebih seronok kalau ramai....sapa kata kami tak de privacy..hahaha...more than that tau!!!....Dengan tempahan 1 bulan dari tarikh yang ditetapkan serta kebetulan my friend mr.syukri mmg ikut tour ni since dapat free pakej from tour leader mr.wenkt...hahaha...lagi meriah la....

Day 1: Bertolak dari LCCT pada jam 8:15 pagi Jumaat...dan perjalanan memakan masa 6 jam...ty dan abang tiba di Tianjin Airport lebih kurang jam 2:15 petang....melangkah je keluar dari Air Asia X....sejuk sampai ke tulang rasanya....yup...pilihan pada tarikh yang bersesuaian...wakakaka...it's winter season....sejukkkkkkk tuuuu....mulut tak payah beli kotak dunhill...sebab original berasap...hehehe....and kami pun straight naik bus menuju ke Beijing yang memakan masa 2 jam perjalanan (Highway).

Tiba di Beijing...kami yang berjumlah 24 orang dibawa ke Restoran Muslim untuk menikmati hidangan makan malam. Guess what!!...time jam 6 petang..tapi gelap mcm 8 malam.....biarpun masa adalah sama...tapi waktu siang di Beijing adalah singkat...so bayangkan lah yea....


Lepas makan...kami terus ke Hotel untuk beristirehat....makanan yang ty rasa lebih kurang sama masa ty ke Shenzhen dulu....nasi pulut, telor goreng, sayur, ayam, ikan...etc...variety la jugak...so tak usah bimbang..gerenti tak kelaparan.....apatah lagi dalam suasana sejuk...

Tiba di hotel...kami berehat dan esok penuh dengan program yang dirancang..InsyaAllah...hehehe...

Day 2: Mungkin ini dinamakan rezeki....kalu di ikutkan kata tour guide kami....musim winter di Beijing bukanlah bermakna ada salji...tapi pagi tersebut memang rezeki kami semua...kebetulan salji turun pada kadar sederhana dengan suhu -2 deg celcius....so bayangkan sejuk ke tak sejuk....and lucky me..dapat jugak pegang original salji...


Our program starts with the tour to Tian An Men Square - The largest city square in the world, bordered by the Great Hall of the People and Chairman Mao's Mausoleum. 


Tiananmen Square also call as "Gate of Heavenly Peace" is a famous monument in Beijing. It is widely used as a national symbol. First built the Ming Dynasty in 1420, Tian'anmen is often referred to as the front entrance to the Forbidden City.

Keluasan lebih kurang 440 000 meter persegi mampu menampung setengah juta individu di dalamnya...so bayangkanlah kami semua mengharungi Tiananmen dari pintu masuk hingga ke pintu keluar....mengambil masa lebih kurang 2 jam perjalanan siap berfoto bagai...so imagine lah yea...but the view is great..hahaha



Then menuju ke Xin Jian Muslim Restaurant....for lunch...yummy2...bila dah kesejukan ni maka perut minta di isi selalu....kadang2 kalau memang tak tahan...rasa nak pitam pun ada...so persediaan winter time memang perlu ada....


After lunch...solat Jamak dulu di Masjid Niujie then kemudia kami ke Silk House...yang menjual cadar/bantal/baju/kain sutera...it's pure tau...so memang harganya boleh tahan la....


Normal kalau program di atur oleh travel agent...of coz kita akan berkunjung ke tempat2 yang dipilih...ada tempat sejarah..ada tempat jualan...memperkenalkan barang2 tradisi masyarakat cina tempatan....terpulang pada kita untuk membeli atau tidak...the choice is yours....so di Silk House ni u ols akan diperkenalkan akan kewujudan ulat sutera sehinggalah terhasilnya produk yang diperbuat dari sutera....kepada yang berminat untuk membeli kain sutera atau cadar...this is the right place...harga?...hehehe....ada paling murah..ada paling mahal....contoh sepasang bedsheet Queen complete set...dengan harga RM 1,000 - 2,000.00....tapi kalau nak rasa jugak..belilah kain sutera...RM 150 sepasang (4 meter)...nice kan....

Kemudian kami bertolak ke Chinese Tradisional Medicine Center for nice foot massage....hahaha....napa yek ty gelak???....



Sesungguhnya...best dapat free foot massage...biarpun ala kadar urutannya....actually point herba shop ni adalah memperkenalkan jenis-jenis herba yang dicadangkan oleh 'doctor' bagi masalah penyakit yang kita hadapi....bila sampai kita akan masuk satu bilik berhawa suam2 kuku....dok la situ macam bos...nanti akan masuk beberapa orang siap dengan besen rendam kaki....then lepas tu...berurut kaki lah....in between akan datang beberapa orang 'doctor' yang akan menentukan jenis penyakit yang kita hadapi...termasuklah ty sendiri.....

hehehe..penyakit ty adalah "ketidak seimbang hormon"...but ty tak tak berani beli ubat herba di situ...since ty under medical treatment....baik kita tidak mix up ubat2 kan....lepas tu terus ke Beijing Town untuk menyaksikan acrobatic show...best sangat....4 out of 5 star....hehehe



The show was bombastic..ada banyak actually..tapi ty amik yang final slot...memang giler and dasat....after acrobatic show...kami semua bersiap sedia untuk pulang.........letih dan tak sabar untuk hari esok...