Pages

Saturday, October 27, 2012

Secebis Ingatan

Ungkapan pertama tiap kali perayaan....Selamat! Selamat! Selamat!...yup..whatever...sebab itulah yang akan kita dengar dari tahun ke tahun...dulu ty selalu tanya mak..."mak! mak!..napa ada dua kali kita sambut raya yek...napa ada raya fitri ada raya adha...kan sama je raya tu?"....hahaha...naif sungguh...

so..perlukah dipersoalkan raya ada beratus kali pun..kalau ketika itu...sering disisip dengan duit raya...tak kira raya apa sekali pun...so...masa itu...memang tak sabar menunggu raya...yang pasti RM1.00 masa zaman kegemilangan ty dulu..mcm RM100.00....(ko ado??)...

this year...of coz first time ty beraya dengan si abe...sama je macam raya puasa...beza raya korban ty beraya di KL...rutin sama seperti zaman bujang...lepas sembahyang raya...terjah ke rumah pak long/pak ngah...and kalau sempat..ke Melaka....duit raya?...usahkan lagi dimimpi...hahaha...

but that is not the main issue here....sebab dari tahun ke tahun..raya akan semakin bermakna...makna yang hanya kita yang melalui sahaja yang mengerti...


si kenit yang menjadi penyeri dalam family ty...'akeem'...very the nakal...but bijak bebenor...sampai ty kadang2 tewas...unexpected gitew...this year raya terkejut beruk nengok si kenit pakai jubah...ayohaiii...sikit lagi nak jadi pak imam kampung bangi lama tu...kalau haji tu nengok mau jatuh serban dia...hahaha

this week akeem la pengeri kat umah...tinggal lagi larat tak larat je...hahaha....semangat betul...mama baba dia bagi makan apa pun ty tak pasti..tp mmg semangat makan...bagus la kan..ni baru makanan bayi..dah kenal makan orang tua esok..tak taulah..besor mcm 'mak lang' dia la gamaknya...

neway...i'm so happy with my life...hope u ols semua pun happy...daaa....

Friday, September 28, 2012

"H4NTU K4PC41"

[20.sept - dalam panggung tengah kunyah twisties sambil tgk tayangan2 preview filem akan datang...sempat abang teriak "next week elok sgt tgk HANTU KAPCAI"...lantas ty pun bersuara nada bisik sebab sound kat dalam panggung tengah low note...."bukan best pun...harap zizan dalam citer tu je pun"...terus cik abe ku kerling]


wakakaka...semalam grand opening H4NTU K4PC41 (Hantu Kapcai) lakonan utama Zizan, Remy, Neelofa dan Fizz Fairuz....hahaha...memang kelakor la...biarpun tak la sampai pecah urat perut...kan tak pasal2 tersembur jajan dalam mulut ni kang.....but overall dari mula hingga keluar ayat2 kat screen tu....ty memang gelak je la...tak gelak besaw...gelak sikit...gelak sinis...gelak hinjut2...konon malu asik gelak je...hahaha....

pada ketikanya agak sukar nak accept watak zizan ni hantu...tapi bila kita pandang dari sudut positif...elok la tu...bagi pengajaran kat mat rempit...tapi tu la...hanya motor sebijik semua orang dikatakan rempit kan...nak wat camner...persepsi masyarakat especially Malaysia ni memang so TIPIKAL...

watak Remy pun agak boleh dibanggakan..yealah selalu jadi mat romeo je...sejak2 akhir ni dia sentiasa mempelbagaikan lakonannya....syabas!...dengan gaya yang memang anak YB yg jahat...menjadik jugak la kot sebab terbit dalam hati "menyampah" tul aku kat si mamat ni....

fizz pulak ala2 ustaz...yang tak boleh nak tahan tu...aku hairan dia dok color dinding umah dengan pensil...ingat nak buat apa...ghupanya nak cap dahi tu...konon warak la....alkisah..tak terpikir dek akal ty masa tu...memang kelakor...but peranan dia memang menonjol biarpun ketika tu ty rasa reality nyer fizz tak sihat kot semasa melakonkan watak tersebut.

neealofa...watak simple...tapi cukup lah pada dasarnya sebagai bunga dalam kelompok kumbang...expose biasa...sederhana...sweet jugak...buleh la...begitu juga watak adik zizan lakonan hairulazreen....kira ada bakat besar jugak kot dalam industri ni...

secara keseluruhan...tidak mengecewakan...biarpun filem sulung terbitan United Studio a.k.a anak syarikat KRU Malaysia Berhad....congrazzz.....

Tuesday, September 25, 2012

"Untuk Tiga Hari"

Wajarkah perjanjian dalam ikatan yang suci dan murni di sisi Allah dijadikan bahan perjudian silaturrahim yang dibuat oleh pasangan kekasih?...siapa kita untuk mempermainkan perasaan...huh!..jika ty sendiri duduk di persimpangan dilema...maukan mati meluah kata.

Atas sentuhan Afdhlin Shauki...ty tidak pernah ketinggalan untuk menjadi isi tontonan setiap filem kerana begitu faham akan jalan cerita yang diterapkan. namun perbezaan Untuk Tiga Hari bukan asing pada telinga ty kerana orang yang kaki novella seperti ty akan sedia maklum akan jalan ceritanya. Begitu jua drama Adam dan Hawa yang galak bermain di Mustika HD ketika ini.

Betapa galak setia menanti dikaca tv...begitulah tanpa sangsi ty cepat-cepat menempah tiket wayang di Alamanda pada season opening'nya minggu lepas....belum penuh sepanggung.....goodies dah separuh habis dek tak sabar untuk mengetahui bedanya tontonan atau garapan tulisan Ahadiat Akashah...

Tidak dinafikan...senda tawa gurau tangis airmata sendu senggukan itulah intipati sentuhan AS....bosan??? itu tidaklah semestinya...apa jua juadah AS...aduh..ku tetap mengatakan anak melayu mampu lahirkan yang terbaik.

Karya novel kini mampu berdiri sama tinggi dengan penulis skrip...kerana...sentuhan pengarang novella lebih mendalami jiwa kepada watak sesebuah cerita...berbanding penulis skrip yg tega untuk menyiapkan karangan bagi 1-2 jam film.

itulah beda kalau kita lihat keagungan karya penulisan buku novella...."ingat senang nak tulis novel"....pernah di ajukan soalan kepada teman baik ku yang juga antara penulis buku novella...."menjiwai bukan perkara mudah, kadang2 kita akan tersasar dari tajuk cerita dan sukar untuk melatakkan pembaca seiring dengan apa yang kita lahirkan"....tu dia....ty sendiri kaku untuk memahami.

tidak menjanjikan 'box office' namun...melangkah keluar dari panggung...senyum dibibir kerana cerita itu adil dalam konteks "adat budaya dunia"...maka janji dan hukum Allah...kita tak perlu pertikaikan....

Berbalik kepada cerita dan pengajaran....ty akur pada tanggungjawab dan apa yang perlu dan tidak dalam hubungan Suami dan Isteri...namun sebagai manusia kerdil...ty tidak pernah berjanji waima..hanya InsyaAllah...mudah-mudahan Allah memberkati hubungan kami. amin.....

Thursday, August 2, 2012

Kini...Ramadhan


Salam Ramadhan yang ke 13....bagaimana agaknya kita raikan bulan kemuliaan ini....as the moment postage ty kali ini....setelah sekian lama bertepu blog tanpa berita....kini ty nak share sesuatu atau luahan yang mungkin tak terucap dengan bibir...

Pertama sekali "buat suamiku....terima kasih atas segalanya....moga Ramadhan kali ini kita harungi dengan tabah dan sabar"....

Actually sebelum Ramadhan menjelma...rasa syukur ke Hadrat Ilahi atas anugerah yang tak ternilai....terkejut juga sebab tak menyangka rezeki itu ada...apabila disahkan hamil....yippy!!!...mcm lompat katak je bunyi....

Namun panas itu diganggu awan hitam....mungkin belum tiba tika dan waktu....malam sebelum Hari Lahir yakni tanggal 25 Julai....ty disahkan keguguran....kandungan baru mencecah 4 minggu...yealah kan.....blm ada REZEKI lagi.....

Bagaimana situasi ty???....tanpa bicara...tapi redha dan biasa....ada hikmah rasanya.....

so...tutup kisah sedih....kita masuk Ramadhan....tapi kantoi lah sudah....bulan ni tak penuh seperti 'bulan mengambang'....bagaimana sambutan ty???....tahun ni pertama kali berRamadhan bersama suami....saat 1 Ramadhan ty sambut bersama mertua di Alor Setaq....besar bezanya....Rahmat....Alhamdulillah...

persiapan raya???...sederhana....ty betul2 sibuk dengan kerja....bertambah dah ada butik...aduhh..macam lari segala ratus perancangan....sukar rupanya nak hidup senang....lagi penuh kejerihan.....

so!!...sempat lagi ty selitkan

TAHNIAH KEPADA DAFI!!!

Dengan single Lagu Raya...NIKMAT LEBARAN......so kalau nak dengar...nanti2kan....

Monday, June 11, 2012

Kem Anugerah Alam

Tanggal 8 Jun - Pelatih Akademi Sulam Emas seramai 15 orang bersama 2 fasilitator menuju ke Kem Anugerah Alam Sg.Batangsi Semenyih Selangor untuk menjalani latihan sempena Kem Transformasi Diri Pelajar yang dikelolakan Lang Buana Education & Recreational Centre di ketuai oleh Encik Shaharudin atau lebih ty kenali sebagai abg ca'a.

Dengan berbekalkan kenangan dan pengalaman lama bersama beliau semasa menjadi ahli Kumpulan Latihan Kelana Siswa, ty beranggapan abg ca'a merupakan orang yang paling tepat untuk mengendalikan program seperti ini. so tepat jam 4:00 petang pelatih2 ty mula berkumpul dan bersedia untuk ditransformasikan....

 Pelatih yang mengikuti program ini: Aisha, Wahida, Fara, Zahra, Yana, Azie, Ain, Ika, Ina
Dayah, Wani, Nurul, Nora, Asiah dan Fairul
Fasilitator akademi: Cik Alin dan Cik Nita

Setibanya mereka dikaki Sg.Batangsi...kenderaan tiba untuk mengambil menuju ke Kem Anugerah Alam....pihak Lang Buana yang diketuai oleh abg ca'a dan teamnya bersedia untuk mengelolakan program ini dengan aktivit pertama...iaitu Ice Breaking dan kemudian satu sesi video patriotik ditayangkan bagi mengenengahkan semangat kebangsaan di jiwa mereka....1Malaysia kan....


 Bermulalah nyanyian 1Malaysia....it's look Malaysian giler...


Sesi Solo Walk bermula selepas minum malam....apa lagi...terbit lah wajah2 ketakutan...ada yang dah mula mengalirkan airmata bila pihak fasi menceritakan checkpoint2 yang menggerunkan....dah la laluan yang dinyatakan jauh...ditutupkan mata pula....apa lagi...ada yang dah rasa nak balik....



Keesokkan harinya mulalah tugasan yang dipertanggungjawabkan kepada team Lang Buana....lebih kepada aktiviti indoor yang bertujuan memuhasabahkan diri pelatih....tepat jika ty katakan untuk mengenali diri mereka sebenarnya....







Game Lead Blind

Water Obstacle


Disebelah malam pula...tugasan persembahan kepada pelatih....tapi sebelum tu...pelatih diminta memancing sendiri hidangan makan malam di kolam ternakkan ikan....gambar belum diupload lagi...namun berkesanlah malam itu bila mereka berusaha untuk menghidankan makanan hasil tangkapan....siap ada show lagi...bestkan...



2nd day...iaitu 10 Jun...hampir kepada sesi perpisahan...satu coretan akujanji di buat oleh pelatih yang akan diserahkan bagi kita lihat...apa sebenarnya janji mereka...buat masa ni ty tak dpt lagi baca akujanji mereka...


Persembahan akhir...tarian...amboiii...kelas sangat


Sesi penyampaian sijil....Tahniah semua















Thank you Lang Buana & Caa's team

Penyerahan amanah

Last gather....sesi bermaafan dan perpisahan


Moga kita bertemu lagi...i believe my student had so much fun...i knew...


balik dengan 4x4W....memang depa ni adventure betul...

Thursday, February 9, 2012

Cerita Genting Highland

Cerita cuti-cuti Malaysia....as i'm not planning of going to Genting...but last minute decision ty ajak jugak hubby and my sis ke one of Malaysian's favo destination which is quite near to KL and my house...nak pergi jejauh macam malas...so ty rasa GH is the best place la (pikir masa tu)....hehehe


Actually around 11am we all gerak ke GH and stop halfway di Skyway sebab plan nak amik Cable Car. Sesungguhnya tak terpikior yang hari Isnin ni ramai giloz orang yang nak ke GH...and that's why ty decide nak naik Cable Car....al-kisah...dari beli tiket yang berharga RM6.00 (sehala) or RM12.00 (return) or RM30.00 (express_sehala)...[ty pilih return tiket x 3 pax]....dengan masa beratur selama 1/2 jam...so 12:30tgh sampai skyway....1:30pm dapat tiket.....

Nak bagitau betapa ramainya umat...lepas dapat tiket kena beratur lagi....hampir 1 jam....so..from 1:30pm - 2:30pm.....baru dapat naik cable car.....panjang tak panjang...berpusing2 la jugak beratur...sampai naik loya anak tekak dengan macam2 bau dan gelagat....yang paling ty tak tahan tu...ada yang sanggup bawak baby yang lebih kurang 3 bulan (lepas pantang) naik genting thru cable car....aduhaiiii.....

Jejak je kaki kat nunnn dibukit GH...dah lapar dah perut..angin dah berkepuk2 masuk dalam perut....kriok! kriek! bunyi....terus singgah ke 1901 Hot Dog sebab dah tak tahan kebuluz....harga?..oklahhh...leh terima lagi...


Alhamdulillah....beralas sikit perut...terus ke Outdoor Theme Park...beratur 4 minit untuk beli tiket....harga RM50.00 (Outdoor) per pax....so imagine dalam jam 3:00pm kami nekad beli tiket....sebab ty dah berpoloh tahun tak masuk Outdoor KECUALI program ABPBH 2011....bayangkannnnnnnnnnnnn!!!

dah masuk...dok survey nak main apa?...outdoor map ditatap...hurmmmmmmm....lebih kurang 34 jenis games yang disediakan.....and guess what???.....game pertama kami terjah adalah Pirate Ship...dengan jangkamasa beratur selama 30 minit...main dalam 2 minit.....LOL...tak ke bengkerk rasa hati ni....

tak kenyang makan hot dog ty pun dah mula rasa loya lepas main ship tu....lantas mencari snack.....mata terpandangkan keropok lekor kat GH...hahaha...terliur dah rasa ni............


sekali tanya da harga kat sales gurl tu...ni kira mcm mana ni yea cik??....

"6 ketul = RM5.00"...kata sales gurl tu.....

WHAT!!!!!!..(dalam hati je la)....bapak kau mahal kepok lekor pendek lembek ni...alamak nak cancel...hati dah teringin...pejam mata beli aja lahhhhhhhhhh....

tak sampai sesaat...habis 6 ketul dengan melayangnya RM5.00....aiseh...kalau kat pasar malam RM1.00 = 6 ketul....so...bayangkan bezanya....

nak sedap lagi????...sambil tunggu my sis and hubby naik Corkscrew....ty membeli air...sebab kepala nak pusing lalat....and harga air dalam cup biasa plastik buruk...RM5.00....kat pasar malam RM1.00....so????

nak cantekkkkkkkkk lagi...bikin panas....masa nak main Spinner....dan ty pun main sama (memaksa diri untuk main)....ty suruh hubby belikan corn in cup....and the price........RM5.00/cup....kalau kat panggung wayang???...jauhhhhhhhhhhhh beza....


Hurm....secara averagenyer...setiap kedai makan dalam tu jual dari harga minima RM5.00 and above....so...cukup ke duit anda ke genting kalau RM100.00???...TIDAK....dan berbaloikan bercuti semasa public holiday??....oh TIDAK.......tapi tak tahulah kalau ke tempat lain....

Kadang2 ty pikir2 jugak...bila ty melancong ke luar negara...ramai orang mempertikaikan...apa dah habis ke jalan kat Malaysia ni kau ukur ty oiiiiiiiiiii sampai ke oversea ko berjalan......masa tu terasa gak hati sebab yealah...ty akui tak habis lagi redah tanah Semenanjung mahupun sabah sarawak....tapi bila memikirkan perbandingan harga cuti2 di Malaysia dan cuti2 di Indonesia atau China....Umang aiiiiiiii...jauh beza...soalnya BERBALOIkah???....

yang pasti perancangan yang teliti....seperti ty mula2 memilih nak ke Beijing....which at first ty decide nak ke Bali, Indonesia....bila buat comparison.....dengan pakej 6 hari 5 malam with Bali 3 hari 2 malam....hurmmm..so you all tau la kan napa ty pilih Beijing...............sebab soal berbaloi...

apa pun..kalau Kerajaan Malaysia gila nak tarik pelancong luar masuk Malaysia...bagaimana pula hati2 rakyat yang nak bawak anak cucu cicit berjalan kalau harga jualan tidak terkawal..ikut suka hati mak nenek depa letak harga...tak kira la ko duduk atas bukit ke bawah bukit ke...jangan la cekik darah mcm tu....

kalau harga tiket tu 30 hinggit dan makanan dalam tu mahal....rasa tak la tertekan sangat....ni dah la sendat/kotor/bersepai segala bagai view dalam tu....harga makanan mahal....sistem tah hapa2...beratur nak pergi MENGUNDI pun tak la panjang mcm tu.....haiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii....kalau ini macam..tiap kali public holiday maka membuta lagi baik....biarlah bil astro naik sekali pun...aku rela...sebab lebih berbaloi2....

so...how????

Thursday, January 19, 2012

Honeymoon Part 4

Day 5: Kembali semula...tengah rajin berBLOG ni...so ty nak share la sikit lagi kisah hunimoon di Beijing...next morning which is day 5....kami bergerak ke lokasi pertama iaitu Tea Shop....alkisah teh cina ni tak manis macam tea tarik kita..hehehe....usually kat Malaysia bersepah Jasmine Tea kan....same like Beijing..tapi di Tea Shop ini kita akan jumpa byk lagi jenis Tea....'macam2 ada'....

Mula2 macam biasa...salesperson akan explain bla..bla..bla...and 'opcoz' la bagi kita rasa 4 @ 5 jenis tea...macam2 rasa ada....sambil menerangkan kebaikan tea dan perbezaannya....ty ada beli satu tea kat situ...nak bagi orang tua kat umah...mana lah tau kan...berkat tea cina ni dapat membantu memulihkan apa yang perlu dipulih..hehehe.....


Minum saja tak lengkap...ada cara nak pegang cawan comel tu...adohaiiii....'Last Woman Malay' pun tak pegang cawan macam diriku...hahaha.....ikutkan je la kata amoi tu....baru stylo kan...hahaha


cantek tak front door tea shop ni...suka tgk keseniannya....kalau u ols nak tau...kedudukan kedai ni tak seperti yang dijangkakan....sebab kedai ni terletak di bahagian belakang kedai lain...sadiskan..tapi tak sangka..disebalik celahan bangunan tu ada kedai tea yang klasik sangat....hehehe...klasik tak klasik pun...terbang jugak RM150 ku membeli tea....hehehe


Then continue shopping again...ke Tianya Hongqiao Market..bezanya compleks ni macam sogo..bit proper and organize...harga pun average...bargain tetap ada...hehehe..ty tak beli apa sangat...tak ada yang menarik tertarik setidaknya gebomz...hehehe....yang pening...motip mutiara gergasi depan mall....walhal kat dalam tu mcm2 ada....hahaha...


after lunch kami dibawa ke kitchen shop...sorry ty terlupa nak snap gambar sebab ty tak berapa sihat on that day....mood out...mungkin kesan cuaca sejuk buat ty a bit silence....nak buat lawak pun kureng....

di Kitchen Shop ini menjual alatan memotong atau amnya jual pisau yang paling tajam...ringan, murah dan sangat tajammmmmmmmmmmm.....tapi ty tak belilah...bukan sebab harga...tapi sebab pisau kat rumah tu pun tak habis guna...tak de masa lagipun nak test tajam ke tak...inikan pula nak beli lain...tapi demonstrasi best..hahaha

petang shopping lagi....dan kali ni ke market terakhir yang dinamakan Yashow Market....similar to Silk Street...tapi di compleks ni takde la sumpah seranah....jauh lebih baik dan sedap telinga nak dengar teguran mereka....most of us menghabiskan duit di complexs ni sebab esok dah nak balik...borong selagi bisa pakkk...

then balik...zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz.....packing things esok nak balik....

kring! kring!....time to go home....hehehe...Day 6: Check out

Lebih kurang jam 9:00am beg2 kami yang agak sarat dimuatkan ke bus. rasa sedih pun ada..sebab 'cepatnya masa berlalu'....tapi dah lama sangat berumah tangga kat Beijing ni..rindu jugak kat rumah....as our baggage dibawa bus ke Tianjin...kami rombongan2 semua dibawa pulak ke Stesen Keretapi Terpantas di Asia....so we all human naik train..hehehe....dalam perjalanan...ty sempat snap gambar...lihatlah...kalau sekali imbas...mesti u ols tak rasa ini adalah Beijing...mesti u ols ingat texas ke...australia ke....kan kan kan....Metro kan....


pelakon hong kong ke?..hahaha..itulah andika....tour guide kami sepanjang 6 hari 5 malam di Beijing...nama chinese dia ty tak ingat...tapi gelaran andika digunakan pakai sebagai panggilan...dan nama itu diberikan oleh pelancong indonesia....so tiba di stesen keretapi ni...apa lagi...saying goodbye la pada andika...moga jumpa lagi and adios amigos....


this is our train...Bullet Train..apa yang bullet?...tang ekornyakah?..atau tang muncungnyakah?...ku tak pasti...yang pasti train ini bergerak selaju 300km dan mengambil masa 35minit dari Beijing ke Tianjin...dekat...bus yang membawa beg pun tak sampai lagi di Tianjin...hahaha


Tianjin again....tunggu bus sempat lagi buat kerja giler...hahaha...kepantangan bergambar...nak jugak melompat macam orang lain...masa ni teringat ultraman...sebab bangunan2 kat sini macam dalam citer ultraman....every single building look so similar to steel...hehehe


Bus sampai...gi makan tengahari....alas perut buat kali terakhir...menu CHINA.....babai CHINA....till we meet again..InsyaAllah...


That's all serba sedikit kisah ty and hubby....apa pun for those yang plan nak ke China during winter....kena buat checklist...if not...tak enjoyed masa berholiday...antaranya

Pakaian
  • Long John winter wear
  • Shirt
  • Sweater
  • Mouth Cover
  • Shawl
  • Glove
Food
  • Snack
  • Buns/Bread
  • 3 in 1 Coffee/Milo/Tongkat Ali ke..hahaha
  • Tuna
Money - jangan lupa tukar yuan
  • More than RM1500 (kalau jenis membeli)
  • RM1000 should be enough pada yang window2 saja
Electronic
  • Plug jenis dua pin bulat...bawak la extension...
  • Laptop (internet very rare to find)...FB, Tweet and BB prohibited....so tak perlu berangan nak hupload unless guna roaming..
  • Camera WAJIB bawa...
ha...lebih kurang macam tu lah antaranya....ini kira preparation from my point of view...hehehe...kalau lelaki idok ler nak pikir leceh2 mcm tu...hahaha...

nantikan video (still dalam proses editing)...kalau berjaya nanti ty hupload key....anyway...if u ols ada peluang...pergilah bercuti ke Beijing...pasti best....