Pages

Thursday, September 1, 2011

Satu Hari Di Hari Raya...

Belum terlewat untuk ty mengucapkan Salam Aidilfitri dan Maaf Zahir Batin....3 Syawal baru ty berkesempatan untuk menitip bicara pada laman blog yang kini kian bersarang kerana kesibukan kerja...Agak rindu untuk bercerita...namun apa yang harus di dahulukan...maka harus di utamakan....

Terlalu banyak ceritera yang boleh dikabarkan jikalau soal sambutan Aidilfitri jadi tajuk utama...namun kali ni ty nak berkongsi satu kisah yang sekian lama tidak terjawab....ceritera keluarga...waris...asal usul yang selama ini sering jadi tandatanya....hari ini segalanya agak terjawab biarpun tidak secara keseluruhannya...

Apa pun...ty jadikan ini sesuatu yang tiada galang gantinya....keceriaan sambutan Aidilfitri tetap di rasai bersama saudara mara dan keluarga tercinta....segalanya ty kongsi bersama anda di laman faybee dengan gambar2 keluarga...kenangan itu terpahat hingga ke hujung nyawa....InsyaAllah

lebih kurang jam 11:30 pagi..ty tiba dari Ayer Keroh Melaka ke kampung halamanku..Nyalas...satu majlis reunion keluarga Almarhum Hj.Wahab bin Lahir dan Almarhumah Hjh.Siah bt Bujal...inilah sejarah salah silah tok moyang dari sebelah ayah.
Tiba di sana...ramai betul kaum kerabat....dan ty mula berkerut seribu sebab lebih ramai tak kenal dari kenal...tertanya-tanya...ayah anak tunggal...tapi pergghhh....ramai rupanya saudara mara yang selama ni tak ty kenali....
Kalau tak kita yang selongkar...mana bisa dapat mencari puncanya...inilah satu perkara yang wajib di lakukan setiap tahun bagi memperkenalkan anak cucu cicit kita salah silah dan asal usul dari keluarga kita....dan terjawab...ohhhhh....baru ku tahu...
Majlis yang dihadiri hampir 200 orang...dengan pelbagai panggilan...yang hampir2 memeningkan kepala ty....disulami dengan hidangan makan tengahari, cabutan lucky draw, karaoke dan ucapan dari waris2 datok moyang masing2....ty sekadar mendengar dan memerhati gelagat yang mengusik jiwa...kelakar sgt...
 Allahyarham Haji Wahab bin Lahir berkahwin dengan Allahyarhamah Siah binti Bujal dan berikut adalah adik beradik kedua belah pihak atau generasi mereka yang majoriti telah meninggal dunia...so yang tinggal adalah anak cucu cicit mereka....

ty adalah dari keturunan 'Allahyarham Haji Abdul Ghani bin Bujal' merupakan datok ty.....
Bila dah mula kenal beberapa suku kaum...baru terdetik...ramey rupanya sedara ku....hehehe...baru hangpa tau....
kenyang beraya dari semalam....ty makan daging masak kari je...tak larat nak makan...apa pun...peluang yang ada ni satu peluang keemasan pada ty...thanks for the moment...
akhir sekali ucapan dari ayah kepada sedara2 yang ada....terharu gak..tapi tak tahan pulak ty dengar ucapan dari ayah...umanggg aiii..sempat promote company..hehehe...marketer hebat ayah ty ni...
apa yang boleh ty cakap...this year ada cerita yang ty hargai...sepanjang hayat....Alhamdulillah...