Pages

Thursday, January 27, 2011

Ville de l'Amour

Last nite ty tergerak hati nak menonton mon acteur prefere Johnny Depp. Hehehe...tetiba rasa gelik je hati ni tatkala menyebut nama pelakon pojaan ku....well kebanyakan kawan2 ty tahu bahawa ty memang giler sakan kat JD...his character/his appearance/his style/his lifestyle/etc....and mostly becoz of his beard...kwang 3x....yup i love man with beard..look machoz and matured also sexy dow!!!

that is from my point of view la kan....others tak tau la ty....actually plan nak tgk movie ni dah lama...as i'm so damn busy with work...ty tak berkesempatan...and last nite i did it....ty ditemani oleh my sis; nita. the moment sampai kat sunway....dengan rasa semangat ty pun dok la kat twin seat...as that one is for couple la konon....

one thing bout sunway TGV ni...keselesaan memang zero..coz kerusi dia ya AMPUNsss....mcm dok kat stadium gamaknya....kena pulak orang macam ty yang ada sindrom sakit tulang ni...memang rasa nak sepak je seat tu....al kisah kemudahan awam kan...menahan la...nasib baik actor kesayangan kat depan mata...

penemanku si nita tu pulak..tah apa kes...baek punya tido kat situ...hahaha...lena pulak tu....mungkin citer tu tak berapa menaikkan minat dan tumpuannya...apa pun citer tu best!!..i agreed. The beginning of the movie itself..dah terkeluar beberapa bahasa french...hehehe....teringat masa belajar French kat MFI dulu....gosh i wish i could remember more....

Frank...the moment ty tgk adegan kat dalam train tu...dah tau dia adalah Alexander...even masa tu situasi dan dialog agak bertentangan dari tafsiran ty tapi kuat menyatakan...ala hero kan...of coz he's the one.

Elise....i love this name...very ladylike gitew....bertentangan dengan watak Angie dalam filem2 beliau sebelum ni....in this situasion even she's the agent tapi aksi2 tak berapa nak show sgt....but still takleh nak ragu peranan dalam filem ni

both actor memainkan watak dengan jalan cerita yang mendatar tetapi perlu ada tindak balas berfikir untuk mengenalpasti who's the Alex...why he never show up...and wat actually Shaw wanted from Alex....all n all...that film ty leh bagi 3 bintang out of 5. neway still congrazz to them.

p/s:...cik abg!!...janggut simpan key

Sunday, January 23, 2011

Ilmu Pengetahuan Hidup


Pisang mengandungi 3 jenis gula semulajadi sukrosa, fruktosa da glukosa yang digabungkan dengan gentian. Pisang memberikan tenaga kepada manusia dengan kadar segera dan berterusan. Kajian yang telah dibuat menunjukkan bahawa 2 biji pisang mempunyai cukup tenaga untuk senaman selama 90 minit. Tidak hairanlah pisang dijadikan buah utama kepada atlit terkenal dunia Bukan itu sahaja, malah pisang juga amat sesuai untuk mencegah dan merawat beberapa jenis penyakit, menjadikan amat sesuai dalam pemakanan kita seharian.

TEKANAN - Pisang mengandungi tryptphan, iaitu sejenis protein yang bertukar kepada serotonin dalam tubuh manusia, yang menyebabkan kita tenang, mengembalikan mood dan secara amnya membuat kita berasa gembira.

PMS - Lupakan pil-pil hospital makan sahaja pisang. Vitamin B6 yang terkandung mampu meneutralkan paras glukosa dalam darah, yang boleh mengembalikan mood anda.

ANEMIA - Dengan kandungan zat besi yang tinggi, pisang mampu mengawal pertumbuhan hemoglobin dalam darah, yang secara tidak langsung membantu kes-kes anemia.

TEKANAN DARAH TINGGI - Buah tropikal unik ini mengandungi kadar potassium yang tinggi garam rendah, menjadikannya sempurna untuk menstabilkan tekanan darah.


KUASA MINDA - Kajian dibuat terhadap 200 pelajar di sebuah sekolah di mana semasa peperiksaan dijalankan, mereka diberi makan pisang untuk sarapan, rehat dan makan tengahari. Keputusannya, buah pisang yang mengandungi kadar potassium yang tinggi dapat membantu pembelajaran dengan menjadikan pelajar-pelajar itu lebih cekap.

PENGHADAMAN - Gentian  tinggi, jadikan pisang sebagai diet seharian anda pasti membantu menstabilkan tindakan usus kecil dan besar.

KELETIHAN - Salah satu cara terbaik untuk mengurangkan keletihan ialah dengan membuat minuman pisang susu campur madu. Pisang bertindak menyejukkan perut dan dengan bantuan madu dapat membina semula kandungan gula dalam darah yang berkurangan akibat keletihan, manakala susu pulak memperbetulkan sistem hidrasi semulajadi anda.


PANAS JANTUNG - Pisang mempunyai kesan anti-asid semlajadi badan. Oleh itu, jika anda menghadapi rasa panas di jantung, cuba makan pisang untuk pemulihan yang baik.

DEMAM PAGI - Jadikan pisang sebagai snek setiap har untuk membantu memelihara kadar gula dalam darah untuk mengelakkan demam pagi.


GIGITAN NYAMUK - Sebelum menggunakan krim gigitan serangga, cuba sapukan kawasan bekas gigitan nyamuk dengan lapisan dalam kulit pisang. Ramai yang telah berjaya mengatasi kegatalan akibat gigitan nyamuk dengan cara ini.

SARAF - Pisang mengandungi kadar vitamin B yang tinggi yang dapat membantu menenangkan sistem saraf anda.

OBESITI DAN TEKANAN KERJA - Kajian di Institut Psikologi di Austria mendapati tekanan kerja menjadi pemangkin kepada pengambilan makanan seperti coklat dan kerepek. Berdasarkan 5,000 pesakit hospital, kajian mendapati kebanyakan pesakit obes membuat kerja-kerja tekanan tinggi. Laporan juga menyatakan, untuk mengatasi masalah ini, kita perlu mengawal kadar gula dalam darah dengan mengambil makanan kerbohidrat tinggi setiap 2 jam untuk mengekalkan kadar yang stabil.


ULSER - Pisang amat baik dalam pencegahan ulser kerana ia bersifat lembut dan tidak mencederakan organ dalaman kita. Ia juga bertindak sebagai peneutral lebihan asid serta mengurangkan kepedihan dengan bertindak menyaluti lapisan dinding perut kita.

KAWALAN SUHU - Ramai yang percaya bahawa dengan memakan pisang, ia dapat menurunkan suhu kedua-dua fizikal dan emosi kepada ibu-ibu mengandung. Di Thailand sebagai contoh, ibu mengandung mengambil pisang untuk memastikan bayi yang dilahirkan itu menjadi seorang yang penyabar.

SEASONAL AFFECTIVE DISODER (S.A.D) - Penyakit ini merupakan simptom yang terjadi akbiat dari kurangnya pendedahan kepada cahaya matahari. Pisang dapat membantu pesakit ini kerana ia mengandungi tryptophan semulajadi yang membaikpulih mood kita.

KETAGIHAN ROKOK & TEMBAKAU - Pisang dapat membantu perokok yang ingin berhenti merokok. Vitamin B6, B12, potassium dan magnesium yang terdapat dalam pisang, ia dapat membantu tubuh kita dalam membaikpulih kesan nikotin terhadap tubuh.


STRES - Potassium merupakan bahan mineral vital, yang membantu menormalkan degupan jantung, menghantar oksigen kepada otak dan mengimbangi kandungan air dalam tubuh. Bila kita stres, kadar metabolisma kita naik, menyebabkan kadar potassium menurun. Keadaan ini dapat diimbangi semula dengan bantuan snek pisang yang tinggi potassium.


STROK - Mengikut kajian dalam buku The New England Journal of Medicine, mengambil pisang sebagai diet harian mampu mengurangkan risiko kematian akibat strok sebanyak 40%!

PETUA - Pengamal perubatan semulajadi (alternatif) berpendapat, untuk menghilangkan pelbagai masalah kulit, termasuk jerawat, kudis, parut, kurap dan sebagainya, ambil sekeping kulit pisang, tampalkan sebelah dalam kulit pisang itu pada tempat yang ingin dirawat dengan menggunakan plaster luka biasa atau plaster bedah.

Ambil bahagian dalam kulit pisang, sapukan secara terus pada kasut anda, kemudian  kilatkan dengan kain kering.

Perhatian: Jangan sekali-kali menyimpan pisang dalam peti sejuk.

Thursday, January 20, 2011

I'm missing the cookin'


first note from me...i love dwayne johnson...or better be...THE ROCK....
actually since 2007 ty dah mula tgk WWF a.k.a World Wrestling Federation...hehehe bukan World Wide Fund key...hehehe...jangan salah faham lak....
THE ROCK sinonim dengan gimik....'wat the rock is cookin'.....that is the best part...

then few years later ty dah tak tgk WWF..sebab rasa mcm diri tu ganas pulak...hahaha...all the VCDs ty jual, bagi kengkawan..and main point kat sini...i'm not the only one yang minat kat THE ROCK......my other two sistez pun giler kat mamat tu....haaaah...itu namanya pengaruh...hehehe

well this is not his first movie yang ty tonton....a few yang ada kuar kat Msia...n i find out semua citer dia biarpun ringan tapi menarik tertarik kau memang gebommmsss

n last nite ty n nita kebetulan looking for something kat ALAMANDA (my lepaks pot) and suddenly gatal je kepala otak ni nak gi menonton...as tmrow is public holiday...n i'm a bit stress here n there...so thinking may be by watching him probably can release a bit....

It was great movie...and frankly i think it was straight forward in sense of action...if i was in his shoe at that moment....i probably will be doing the same thing....although i'm not that brave to hold the gun....

so....a synoptic from the movie:..."after 10 years in prison, Driver (Dwayne) has a singular focus - to avenge the murder of his brother during the botched bank robbery that led to his imprisonment. Now a free man with a deadly - to do list in hand, he's finally on his mission.....but with two men on his trail - a veteran cop (Billy Bob Thornton) just days before retirement, and a young egocentric hitman (Oliver Jackson-Cohen)   with a flair for the heart of killing and a newfound worthy opponent. The hunter is also the hunted. It's a do or die race to the list's finish as the mystery surrounding his brother's murder deepens, and new details emerge along the way hinting that Driver's list may be incomplete...."...

so get full of it by watching FASTER.....it lead you the reason why cruel is sometimes innocent.

Saturday, January 15, 2011

Filem "KHURAFAT-Perjanjian Syaitan" - OFFICIAL TRAILER

Ku La Fat....

Sinopsis Khurafat:- Khurafat mengisahkan perjanjian terlarang dan salah satu bentuk penyelewengan dalam aqidah Islam diantara manusia dan syaitan, sesuatu yang amat ditegah dalam agama suci kita. Tapi manusia tanpa mengira akibat .. membelakangkan Allah, disokong dengan nafsu dendam serakah akhirnya hanyut dengan bisikan syaitan

Kisah bermula dengan Johan, seorang pemuda yang bekerja sebagai Pembantu Hospital. Sudah berkahwin dan mempunyai seorang isteri bernama Aishah. Pasangan ini diawal perkahwinan hidup aman dan bahagia namun tanpa disangka trauma melanda dipertangahan jalan. Mereka sering diganggu oleh lembaga aneh. Bermacam-macam usaha telah dilakukan namun gangguan itu tetap berterusan. Ini amat menakutkan mereka lebih-lebih lagi Johan. Kehadiran seorang perempuan tua misteri … ditambah dengan munculnya bekas teman wanita Johan bernama Anna yang bersiakp pelik dan menakutkan menambahkan lagi episod trauma pasangan ini...

Anna sentiasa menganggu Johan walaupun ketika Johan bersama Aishah. Ini menyebabkan Johan bertambah runsing. Tidak lama selepas itu Anna ditemui mati bunuh diri dengan mayatnya tergantung. Kematian Anna adalah kemuncaknya perkara-perkara aneh yang berlaku dalam hidup Johan. Bayangan Anna mula menganggu Johan mahupun Aishah. Hidup Johan semakin tertekan. Setelah diasak pelbagai kejadian aneh akhirnya barulah terungkap segala misteri. Johan akhirnya akur dengan kesilapan silamnya… perbuatan Khurafat yang diamalkan kini menuntut haknya dan Johan terpaksa membayarnya dengan harga yang amat tinggi.

Kesimpulannya Khurafat adalah satu amalan yang mengalih pergantungan manusia daripada Khalik (pencipta/Allah) kepada makhluk (yang dicipta). Di dalam Al-Quran terdapat beberapa ayat yang menyeru kepada pergantungan kepada Allah dan menolak kepercayaan terhadap yang selainnya bagi mendapat kebaikan dan menolak keburukan. Yang memberi segala kenikmatan dan keyakinan hanya Allah. KepadaNya seluruh makhluk bergantung.

"makanya orang yang penakut bangat mcm ty ni..diharamkan tgk dua tiga kali...biarpun cerita tu sangat best dan membanggakan...Syamsul Y memang dasat...."

Monday, January 3, 2011

2.1.11 Sanding Day 2

 Hari berikutnya tanggal 2.1.11 seperti hari yang ditunggu-tunggu oleh daku...perrgghhh segala persiapan yang dibuat sebulan dari tarikh tersebut akhirnya kunjung jua...kekdahnya inilah antara pengalaman yang dikutip buat kenangan sepanjang zaman...aduhaiii...biarpun penat/letih...berbaloi rasanya...dapat pulak bantuan dari sedara mara...orang ramai...teman taulan...beban digalas agak berkurangan....terima kasih....

 Majlis perkahwinan di rumah ty meraikan mempelai kekanda ku....di persada duduknya Raja Sehari...
ucapan penghargaan kepada tetamu yang dihormati...
kunjungan tuan memberi seri...
bak merestui hubungan ini...
semoga ianya kekal seabadi...
hingga ke mati...

 maka beginilah suasana ruang santapan tetamu yang diundang....
tema of coz hijau lumut...bukan favo color tapi tah napa berkenan di mata....
bila si pengantin tak berbicara...maka event planner tak bertauliah ni memberi idea...
hamiklah hasil yang tak seberapa...
harap2 puas hati kannnn....

 kedudukan meja VIP...

 Nak bagi credit sikit kat 'abang ray' selaku juru andam along dan sekali gus juru makeup ty n nita....sejak jatuh cinta dengan sentuhannya baru-baru ni...maka khidmat abang ray diperlukan lagi...
tenkiu yea..so pada sesiapa berminat..leh la sms daku...mana tau...makin murah rezeki abg ray kita ni...
apa pun terima kasih diucapkan kepada kak amy yang memperkenalkan daku kepada dia...

 Lebih kurang jam 1 tghari tibanya mempelai ke rumah kami...serba hijau bab dedaun..ceeewaaahhh...dasat frasa ayat ku....dengan paluan kompang dan iringan bunga manggar oleh anak sedara ty...dan flower gurl oleh eisya and mira...menjadikan babak tersebut so sweetttt....

 Tika dan masa mampir jua teman2ku...wah!!..pose tetap wajibbb...
thanks to kak amy, abg syam, syuk, capeq, nad and fara (lewat sikit) yang sudi mampir ke teratak dan majlis kami...love u olss...muaaahhh...

 tidak ketinggalan kepada sheila, fara, mcik yati dan pcik zakaria yang sudi jua hadir...
dan pada teman2 baik ku jaja, balqis, kak seha, taha, zali, haizil dan maz..serta baby2 mereka...sowie sebab cameraman aku busy...so tak sempat nak amik gambar....

 sebab gambar syok sendiri lagi banyak disnap hari tu...hahaha

 ayahanda dan ibunda pengantin perempuan....

 one big happy family...

 saudara mara pihak pengantin perempuan...

 ayahanda dan ibunda pengantin lelaki...

 one BIG happy family jugakkk..hahaha

 abang eddy/kak reen/eisya/amelia

 ayong and hero2nya....daniel/danish/danny/dinny

 diana/fadhli/mira/alia

 abg syam/kak amy/syuk/nad
di meja VIP...hehehe...

 wajib poseeee
(diri: kak amy/nita)
(duduk: waty/shima/kak nani)

 byeee....motippp
sebab aksi ini sekaligus memberi senyuman tanpa disuruh...hahaha...

 barisan2 bakal pemimpin pada pilihanraya akan datang...calon2nya adalah
(kak amy/fara/nad/waty/shima/kak nani - calon utama)

 eceh!!!!....pasangan pengantin lama nak dapatkan aura kembali...lepas ni leh pi honeymoon lagikkkk...

 sempat melaram semua ni persada diRaja....gitewww

 thanks for coming...
uwaaa...lambaian kalian mengharukan daku...muaahhh...

Maka tamatlah kisah DiRaja....rasa kalu nak cerita sampai 4 hari 4 malam pun tak habis
Pada malam tew sesi membuka hadiah...so rasa2 ada can tak nak dapat satu dua dari yang ada tu???...
apa pun..semoga kekal ke anak cucu dan ke akhir hayat...
SEMOGA BAHAGIA....

Sunday, January 2, 2011

1.1.11 Sanding Day 1

gitewww kelazzz tarikh persandingan pasangan mempelai kita...1.1.11....ko ada???...hahaha...neway ty tak banyak nak berceloteh kat blog kali ni...as u can see from the picca itself...and ty explain la sikit2 situasi kat rumah kak da di Gombak....as pagi2 kami (rombongan en.azlie) bersiap2 nak bawak penantin lelaki ke umah penantin perempuan.....al kisah ty yang tak pernah2 jadi mak andam...mau pagi tu dok acah pakaikan samping along...ikut you tube Jaafar Onn yeaa....perrgghhh...sib baik menjadik....

 Kami berdua ni memang tak leh tinggal bergambo...saja nak buang masa sambil tunggu timing untuk berarak ke umah pengantin...hehehe

 Wah!!..dah bergelar suami abang ku ini....memang dah ada ciri2 pun...dengan kesasaan badannya...hahahaha....tu dia hasil sentuhan ikatan samping (teringat masa pertandingan ikat samping DFC...)

 Dek kerana panas (cuaca sgt bagussssss...teruskan..Alhamdulillah)...kami berehat di surau berdekatan dulu....sempat lagi bergamborrrr
(anak kak reen yang comey n nakal:...emelia and eisya)...

 tu dia..anak2 dara dan teruna...

 hahaha...mak2 pun tak ketinggalan bergambar
(kak zila, mak ngah, mak, mcik endon, mak long)

 perarakan kami ke umah pengantin...memang seronok jalan ramai2 ni...meriah rasa...

 along dah mcm tak sabar dah tu...kami menunggu masa disambut oleh pihak perempuan...

 tiba akhirnya si isteri menyambut suami...dengan laungan zikir dan marhaban...kami berarak masuk ke perkarangan rumah...

 gitewww...tiba dengan jambangan munga...hehehe...pintu gerbang....besh! besh!..cantekkkk

 bab ni yang tak leh tahan....makan makan makan...hehehe...selera dan sedap...terima kasih tuan rumah atas hidangan yang yummy...

masing2 kusyuk mendengar ucapan dari Ayahanda Tercinta sebagai pembuka tirai majlis.... 

Hadirin yang hadir merestui mempelai.... 

Barisan2 VIP...hehehe... 

uikkk...sebelum balik bergambo lah dulu....aksi wajib yeaaa 

 oklah long!!!..kami beransur pulang dulu..byk lagi kerja kat umah nak disiapkan...jaga diri dan kak ipar kami baik2...udah tu esok jangan lupa balik umah pulak...kang tak pasal2 nita pulak yang naik pelamin tu...hahahaha

Lambaian dari anda....semoga kalian berdua bahagia hingga ke anak cucu....
kami mendoakan yang terbaik dan percayalah....
kasih sayang kami tiada batasnya....
baru atau lama....dihati tetap tersemat...ada kasih dan cinta...
hadirnya ipar yang membawa seri...
tanpa seorang kakak dalam bilangan kami...
kamu adalah sebahagian yang kami cari...
menyempurnakan apa yang kurang...
dan tatangilah kekanda kami...
dengan kasih sayang...kerana satu-satunya insan yang cukup kami sayang...
begitu bererti dirinya dalam kehidupan kami...
betapa kehilangan itu tiada difikiran...
bahkan hadirnya seorang kakak...
umpama 'seluas stadium bukit jalil' kami alukan....
dengan tulus hati...
terimalah kami seadanya....
SELAMAT DATANG....!!!!