Pages

Tuesday, December 27, 2011

Tibanya Hitungan Waktu

tiada ungkapan bahasa yang mampu dilafazkan...hanya kesyukuran pada Yang Maha Esa....mudah-mudahan ikatan ini diberkati dan berkekalan....



Bagaimana abg asri propose angah?....first Q yang keluar dari mulut my cousin....hehehe...long story lah...tapi yealah kan..dah bertanya sakan....terpaksa lah jugak buat mukadimah...as simple as i could....nak citor panjang2 kang leh buat novella pulak...tapi kalau dah dinamakan JODOH....begitulah hendaknya...

ty tak pernah plan pun akan adanya ruang....setelah puas 'berputus asa'....namun Allah itu Maha Kaya....akur pada ketentuanNya....i'm happy now....menerima seadanya insan yang sudi menerimaku....aduh!..sadis pulak tetiba...as ty explain to my cousin....bak kata orang tua..."carilah lelaki yang mencintai kita...InsyaAllah"...and finally i found one....

why him?...BIARLAH RAHSIA....nevertheless....segala yang pernah berlaku dimasa silam tetap tersemat di hati....i'm not losing anyone..but i'm adding someone in my life....that is me....so janganlah pulak lepas bergelar Mrs....cabut lari semua teman2 ku...hahaha....idok lerrr....aku tetap aku....dan cik abe is very understanding...kih kih kih..

doakan yang terbaik....harapan itulah yang sering didambakan....dan tarikh 23 & 24 Disember 2011 jadi sejarah dalam hidupku...dengan segala corat coret...nantikan posting terkini....

Terima kasih kepada pihak yang terlibat yang sama-sama menjayakan majlisku ini...UBE Catering, Cherita Pictures, Hidayah Cookies, Diana Bridal, Azzura Andaman, Rumah Si Kecil (Pn.Juli, En.Sham, En.Ray Rahman, En.Megat), NZ Matahari, Family, Friends and semua...

Sunday, December 11, 2011

Menghitung Hari....

Umang aii...lama giler ty tak corat coret....bersawang sewang laman blog ni....apa hey la sekarang ni tidak punya waktu untuk berblogging....apakah????....

Ramai yang mula bertanya-tanya...berbasi-basi bicara...."bagaimana persiapan?"....iskh!...malu lah nak jawab...dalam hati berbisik...apa dah tak de soklan lain lagi ke nak tanya kat diri ku ini....tapi nak salahkan depa pun tak leh....dah memang MENGHITUNG HARI je kan....so opcoz la orang bertanya....(bodoh aku ni)...hehehe.....

bukannya apa....naik segan pulak kalu dok bercerita bab kahwin ni...oooppsss!!!....hehehe....yealah kan..sebrutal2 hati dan perasaan ty ni....Alhamdulillah....sampai juga seru...perrghhh....macam erra dalam sembilu pulak ni.....hehehehe.....ni nak citer sikit pengalaman masa muda remaja dulu.....meh2 korang baca zaman bujangku yang ada tikanya best....dan ada tikanya tak best langsung.....

1991- kita citer zaman remaja lah terus yek....ni masa ty form 1....aishhh...nak mula dah gatai2...tapi masa tu seleng'e lagi....tak tau apa...langkah pertama dimulakan oleh kengkawan yang merekemkan ty....nak tau dengan sapa????.....hahaha...ni kalau tuan punya diri makan cili sah2 ty kena pelangkong.....bagaikan beast and the king la jugak rasa....maklumlah...ty zaman muda tak la lawa...(sekarang lawa ke???)....dapat pulak boypren hensem giler....jaguh bola sepak lagi tu....striker pulak tu....ko ado???...hahaha...bertuah badan....tapi yealah kan...cinta monyet...sib baik tak jadi monyet.....lama jugak la bercinton....putus halfway...mungkin sebab jarak yang memisahkan....amboiiiii....salah kan jarak pulak aku...hehehe...

1999 - lepas Diploma....tersangkut pulak dengan senior...hehehe....suka dalam diam aleh2 jadi kenyataan....memang mcm novel yang ty dok baca kat umah tu.....tinggi lampai....kerja pun leh tahan jugak la...hehehe..maklumlah..bidang sama...tapi lain skop....masalahnya putus jugak halfway...sebab jarak jugak...sorang pantai timur...sorang pantai barat....sorang dok laut...sorang dok darat.....apa kes????...masa tu ty suka orang Terengganu....sebab loghat dia tu menarik....

2005 - dalam pada lepas degree and tengah bekerja....ada juga la berkawan dua tiga orang....ada la terpahat kat sorang insan ni....perwatakan baik sungguh...sejuk mata memandang...Alhamdulillah la....kerja pun tempat sama...tapi tu la...kalau dah kata jodoh tu tak ada...maka tak adalah...biarpun restu tu dah ada kannnn.......apa pun sampai la ni jadi kawan baik....masing2 ada kehidupan masing2...bagus2....orang terengganu jugak tu...hahahaha....apa lahhhhhh nasib badan.....

sejak tu ty tak da la serius lagi....tapi berkawan ramai....best gak ada ramai kawan dari penat2 cari buah hati ni....buat letih otak....lama kelamaan rasa macam tak leh jadi jugak...pasai tengok kawan2 ada family...anak cute miut....hehehe....dok manjakan anak sedara...anak orang.....ty apa ada???..anak tekak.....hehehe....bukan tak pernah torayyyyy.....jadi wanita WAJA....make my first move...tak kisah la orang nak kata perigi cari timba ke....kannnnnnnn.....tapi tak menjadi jugak....ayat power tak berapa nak keluar walhal novel beratus2 beli.....wakakakaka......sampai satu tahap...."aaggghhh!!!...baek pikir bisness lagi bagus"...

tup! tup!...nak jadi ceriterrr.....

2011 - sejarah mungkin berulangggggg....hahahaha....sapa sangka cempedak menjadi nangka....ty betul2 tak terpikir ada ruang lagi rupanya.....adoi!!!....bukan mimpi ni.....Alhamdulillah....mungkin itulah dinamakan JODOH.....ikan dilaut asam didarat...dalam kuali bertemu jua....wah!....berkat doa (doa sapa?????)....hehehe...bertemu jugak someone to be my Bee.....bila tu gamaknya di ijab dan kabul???.....

gitulah kan....lembaran blog hari ini ty dengan ini menjemput kenalan blogger ty dan sesiapa yang mengenali ty...hadir ke Majlis Perkahwinan ty pada


24 Disember 2011
12:00 tengahari - 4:00 petang

No.25 Jalan Seri Putra 3/L
Bandar Seri Putra
43000 Kajang
Selangor Darul Ehsan

Ya Allah Ya Rahman, 
Semaikanlah di atas kedua pengantin perasaan kasih sayang. Tunjukkanlah kepada keduanya jalan petunjuk dan taqwa. Lanjutkan umur keduanya di dalam kehidupan bahagia dan menggembirakan. Sentiasa dalam ketenangan dan lapang dada. Himpunkanlah di antara keduanya persefahaman dan kemesraan, dan jadikanlah hidup keduanya sentiasa merasa Qana‘ah (kecukupan) dan terpelihara dari segala godaan. Kurniakanlah Ya Allah! Kepada keduanya keturunan yang soleh dan solehah. Limpahkanlah Ya Allah! Keduanya nikmat yang berkat.  Luaskanlah kepada keduanya pintu rezeki. Peliharalah keduanya dan lindungilah Ya Allah dari fitnah-fitnah hidup. Jauhilah keduanya perangai buruk dan kurniakanlah keduanya peliharaan Mu dan keredha Mu Ya Allah.

Monday, October 10, 2011

Jakarta-Bandung Part 5_Finale


I'm back..and this time with the finale of my story which gonna end with this full review of one perfect night that we had....actually ty, syuk and nita ada plan nak buat birthday surprise di Bandung for Shafiq...while we all shopping @ Pasar Baru...tapi bila masing2 busy with soping...and some more all the wishes from our friend on that day....membuatkan we have to changed it to another day....yealah kan..susah jugak nak surprise kan budak sorang ni...bermunga2 harapan gitew....apa pun let me introduce to blogger/readerz...restoran yang Pak Herman bawak during our last nite at Jakarta memang gempak....actually di luar plan Pak Herman pun..tapi since dia tahu plan kami nak surprise kan shafiq...dia pun introduce this place to us...and some more dia nak tahu pandangan kami as tourist tentang tempat ini. (Credit picca below: ShafiqNoh)

 Perkenalkan hidangan kami pada malam itu...syuk begitu bersemangat untuk memulakan 'introduksi'nya pada jurugambar...hahaha...coz the dish was marvoloz..
 ulaman yang..yummy..like kerabu gitew
 ikan gurami...dan sambal belacan...perrggghhhh....
 ayam goreng ala penyet...
 telor dadar versi styloz
 tempe spesiol
 sup cendawan pindang ala jakarta....(suka2 aku bagi tajuk)

yang ditunggu tiba...actually three of us pun tak sangka rancangan Pak Herman lagi hebat...we just plan with a slice cake..tapi hamik...special made from the owner of the restoran itself...plus coklat candy dari Pak Herman....makes that nite so special especially to besday boy....bayangkan mula2 lagu birthday berkumandang...we all pun nanyi sekali...termasuk jugak besday boy siap tepuk tangan...aleh2 dia pelik bila munga api tu menghala dari belakang menuju ke arah shafiq...hahaha...terdiam malu bisu....

tgk betapa malu2 nya besday boy kita...
that was fun..memorable..and everything...

few hour later, we all balik bilik...resting..coz tmrw dah mula nak balik Malaysia...feel sad but i miss my hommy and my dear honey....esok before we fly back to Msia....kami ke Mangga 2...2nd biggest komplek kot rasanya...menjual pelbagai barang....but still ty tak larat nak jalan sangat..few things ty tak sempat nak beli....around 4:00pm kami dah berada di Airport Jakarta semula...


Around 10:00pm waktu Malaysia...kami tiba di KLIA dengan selamat...jejak je kaki...tak sabar nak balik berehat...but i was thinking...sedih jugak percutian telah berakhir...and four of us had splendid moment together....truly..memang ty rasa happy sangat...

last but not least....thanks to the KLM's steward yang sudi bergambo dengan ty masa kami tiba di Jakarta...he was so nice...i love the smile...go KLM...contohilah mereka...hahaha...

itulah kisah ringkas kenangan kami di Jakarta-Bandung selama 5 hari 4 malam..penuh cerita menarik suka duka...but it was something to me.....GREAT!..

Friday, October 7, 2011

Jakarta-Bandung Part 4

I'm back again..sorry semalam tak berapa sihat...lepas makan ubat terus tiong....sleeping beauty gitew...so jom sambung episod 4 dimana ty dan teman2 tiba di Jakarta lebih kurang jam 6:00 petang kemudian dinner terus...lantas check in di Batavia Hotel, Jakarta....penat seharian dalam kereta...tak sabar nak beristirehat...and FYI....the hotel was great...malam kami siap berswimming pool sambil bergossip kannnn....opppss....(credit picca: shafiqnoh)


Pagi2 dah bangun...breakfast...segar bugar masing2 sebab dapat rehat yang secokopnya...bila tgk makanan pagi2 ni..atohaiii....rasa naik berkilo2 berat badan...but rugi kalau tak jamah....during breakfast dah mula berkira2 nak terjah mana...apa yang best kat Jakarta...apa lagi yang tak shopping...kot2 ada yang tercicir..sebab dalam plan masing2 ada lagi yang xbeli ni...maklumlah..ramai sgt yang pesan...hahaha..


First tour @ jakarta kami ke Monas yang merupakan icon kota Jakarta. Didirikan pada tahun 1959 dengan ketinggian 132 meter....dikelilingi dengan flora yang indah...keluasan yang sesuai dengan pelbagai aktiviti pada waktu senggang....nice...and we had so much fun there..biarpun cuaca di Jakarta agak panas....satu kenangan terindah...(credit picca: shafiqnoh)


Then kami ke Rumah Batik Danar Hadi....ditubuhkan pada tahun 1967 perusahaan yang dibentuk oleh Bapak dan Ibu Santosa Doellah. Memperkenalkan seni batik khususnya dalam memperkayakan budaya Indonesia. Ty hanya beli sepasang kain batik dengan harga...hehehe...rahsia pak...tapi it's really nice....for my mom...(credit picca: shafiqnoh)


Lewat tengahari...sebelum bersantap...Pak Herman membawa kami ke Taman Mini Jakarta...menempatkan puluhan rumah contoh bagi Negara Indonesia....ada dari Kalimantan, Yogjakarta, Bali dan sebagainya....dan yang menarik pandangan kami adalah rumah Minang lebih kurang rumah kat Pilah tu ha...tibo2 teringat den dokek umah mak sedaro den tu ha....hahaha...yang pasti taman mini ini jauh lagi besar dari taman mini kat Melaka tu...


Dah puas berjalan...perut minta di isi...ekau minta minang....dapek makan nasi padang potang tu..hahaha...pak herman macam tau2 je kami ni terliur....so we all ke Salero Jumbo...kat luar nampak kocik yo...masuk tang dalam...rumah ekau pun tak sebosar itu...kih kih kih..itulah keistimewaan kebanyakan kedai disini...


apo laie...jom la tolan....makan time...kami bedal sampai licin...


dah bedal...ty amik satu port khas dalam restaurant ni...cantek sangat...tempat persinggahan bagi yang tengah kenyang...(agak kot)...hehehe..tak la..inilah contoh pelamin orang minang...motip restoran ni letak??...Wallahualam...(credit picca: shafiqnoh)


Napa syuk??...tercengang...ty pulak nyaris nak korek hidung?....nita and capeq dah macam terkenan je?..itulah gelagat kami di Thamrin City Jakarta...al kisah Shopping Mall ni ala2 Jusco Mall kat KL...nothing special..kecuali harga nyer je....RM ke RUPIAH...hahaha...we all cuci2 mata je kat sini...boring jugak..tapi dapat la jugak kami layan2 salesman kat sini....peramah sangat...


Setengah jam menunggu pak herman tak tahu napa lewat pulak sampai..katanya gi ambil keta...rupanya kemacetan....waduh pakkk...dan pak syukri begitu sabar berdiri....capeq dan nita tah apa yang diroyankan..berspeaking london kat tepi tembok...ty pulak dah macam polis bantuan menunggu pak herman...apa yang menarik minat ty...kawalan shopping mall ni sangat bagus...securitynyer sangat baik hati...pendek citer...susah nak dpt mcm tu kat Malaysia...


Balik hotel..berdengkur...sebab dah tak larat bebenor....biarpun tak la berjalan sangat....yang dicari tak jumpa...esok pulak kot...lebih kurang jam 7:00 malam pak herman menanti di lobby...kami ke destinasi mencekik....terpegun terkasima...lawa sangat tempat di bawanya ni..."kat luar setinggan...dalam kondo"...lebih kurang mcm tu la kami rasa....possing tetap possing yea...(credit picca: shafiqnoh)


and the best part!!!....to be continue for next episode...The Finale...see yaa...

Wednesday, October 5, 2011

Jakarta-Bandung Part 3

Hola...Part 3 is back again...biarpun tgh headache...ty cuba jua blogging pagi2 ni...yea lah..xnak la pending citer yang telah dipendamkan....hehehe....so!...lepas je bersantap di Balibu...Pak Herman membawa rombongan 'kak nita' ke Factory Outlet yang menjual pelbagai jenis pakaian...biasalah...susah nak cari saiz bagi insan2 yang ber'rangka' besar ni...tapi syok jugak window shopping ni...best menghabiskan wang ribu-ribuan...hahaha...

lebih kurang jam 4 petang...kami bergerak ke destinasi yang hangat diperkatakan dan dibincangkan sebelum trip ini berlepas lagi....hahaha...yakni Kampung Daun...apa yang menarik....haa...selain dari pakatan berbaju HIJOO..inilah puitis rasa hati melangkah di KD....

Tatkala hiruk pikuk pertikaian membahana dipersada Nusantara
Lengan harapan mulai menggapai impian yang hampir mustahil
Dan…
Melalui keteguhan hati dan kesungguhan
Perlahan jalinan benang cinta dan kasih mulai dirajut
Melalui bisikan dedaunan
Melalui gemericik air yang mengalir
Melalui lautan kerlip lilin dihamparan rerumputan
Maka…
Tempat yang dahulu tak pernah dijamah orang
Bahkan tak seorangpun mau menghampiri
Perlahan namun pasti
Menjadi sebuah tempat yang penuh damai dan cinta
Tercipta sebuah perhentian yang tak pernah sepi
Namun…
Biarkan kami tetap legawa
Agar pongah tak menghampiri
Dan rendah hati selalu menjadi cermin diri kami
Harapan yang senantiasa ada
Semoga hari-hari penuh pertikaian dan bencana segera berlalu
Biarkan negeri ini damai dan tentram
Sedamai Kampung Kecil ini…. KAMPUNG DAUN

Rajin2 lah click...so you ols boleh rasai dan memahami pengertian kegilaan kami di sini....


Persis sehutan2nya...tiba dipintu gerbang..apa lagi sesi bergambar...ty akui...that place was THE VERY MOST FANTASTIC...(* cukup tak pengertian betapa best tu)...hahaha...mana tak best....masuk2 je dah mcm Jane and Tarzan....dengan lampu yang malap..dengan pondok yang pelbagai jenis dan bentuk...pendek citer...cantiklah!!..


Persis tak makan 10 hari 9 malam...biarpun dah mencekik macam2...hidangan kat sini cukup puas hati....bersila kangkang dan pelbagai aksi malam itu membawa ceritera yang sukar di lupakan...topik perbualan???...haaaaa..usah la diciter...kalu dah masuk bab TAHI....u ols bayangkan depan rezeki lagi tu...sah!..itulah gambaran kami yang keletah dengan pelbagai cerita....


(credit picca: Shafiq Noh and me)....gelagat lepas makan macam orang mabuk...masing2 bergambar bagai...sebab apa jadi mcm tu?...sebab itulah saat perpisahan kami dimana berakhir sudah rombongan kak nita secara kumpulan bersama2...kerana selepas itu kami akan berpecah memandangkan masing2 punya pakej sendiri2....so enjoyed the gelagat la yup...

shafiq and naddy
 syuk and fara
 me and ray
megs and nita
me and kak amy
kami dan pak herman
 one nation cubby...oppss...gurau yek...megs,naddy,shafiq
 shafiq and syaz
 shafiq and kak amy
 shafiq and fara
naddy and ray

berakhirlah sudah Kampung Daun dan cerita hari pertama ty di Bandung....malam pulang ke hotel...ty terpaksa memanggil tok dukun merangkap pawang besar..hahaha...gurau la...pihak hotel dan bantuan pak herman memanggil Terapi Urut oleh Deddy Koswara datang ke hotel untuk mengurut kaki ty yang dah teruk terseliuh...bengkak biru urat sampai timbul...'padan muka aku'....akibat dah tak reti nak mengaduh....akhirnya tewas jua...

Alhamdulillah...pagi selepas bershopping di Pasar Baru...dapat juga berjalan dan membeli apa yang patut...best shopping kat Pasar Baru...sebab i love kain..hehehe....lunch di Bandung...kami mampir di Restoran 'tak ingat nama'....menu still sedap..cuma air teh jasmine tu je yg tak berapa nak telan....

possing depan restoran sebelum bergerak ke Jakarta.....

hati begitu berat untuk meninggalkan Bandung..but itulah saat yang paling manis...this is my 2nd time di bandung dan masih tidak mengecewakan ty...cuma kali ni bila naik van tak la rasa sesak macam naik bus dulu...apa pun...still ty suka sangat....

nak tahu citer Jakarta...nantikan episod seterusnya....daaaa....

Tuesday, October 4, 2011

Jakarta-Bandung Part 2

i'm back...so..continue with 2nd episode....tibanya di Bandung...lebih kurang jam 11:00mlm waktu Indonesia...Pak Herman menyinggah di gerai pulsa...hahaha...membeli Simpati....alkisah itulah nama starter pack prepaid card di Indonesia yang sesuai dan murah....macam2 gelagat kami....makluman...dah mula menggunakan wang RIBUAN dan JUTAAN rupiah..rasa terkejut2..hehehe....


akhirnya Pak syukri dan teman2 memiliki SIMPATI....dan maka sesi berBBM terus bermula...hahaha


Kami tiba di Ahadiat Hotel, Bandung dengan lelah dan kepuasan...(credit picca: shafiq noh)....inilah bilik kami...twin bedroom yang menarik tertarik kamu memang gabummsss....hahaha...apa lagi..melepaskan penat..mengemas beg dan mulakan menyiram diri dan solah....alkisah..masing2 tak boleh nak lelap mata sebab asyik masyuk berBBM...wakakaka....


Morning!!!....while waiting those 2 guys....ty sempat lagi bergambar....cuaca dingin di Bandung begitu selesa dan segar rasanya....the place was really nice..calm...and daring sgt...sebab cantek....i really love it...


Selepas bersarapan...kenyang perut...bergerak kami ke Amaris Hotel untuk mengambil teman sejagat...7 lagi geng2 kami yang menetap di tengah2 Bandar Bandung....(Kak Amy, Abg Syam, Ray, Megat, Fara, Nad dan Syaz)....join together dan kami terus menuju ke Tangkuban Perahu...


Kawah Gunung Tangkuban Parahu memiliki cerita lagenda yang sangat menarik. Petikan ini diambil melalui pamplet yang diedarkan kepada pelancong...jom ty nak kongsi serba sedikit kisah lagenda ini...main of the story....LOVE....

Diceritakan bahwa Raja Sungging Perbangkara pergi memburu. Di tengah hutan Sang Raja membuang air seni yang tertampung dalam daun caring (keladi hutan). Seekor babi hutan betina bernama Wayungyang yang tengah bertapa ingin menjadi manusia meminum air seni tadi. Wayungyang hamil dan melahirkan seorang bayi cantik. Bayi cantik itu dibawa ke keraton oleh ayahnya dan diberi nama Dayang Sumbi @ Rarasati. Banyak para raja yang meminangnya, tetapi seorang pun tidak ada yang diterima. Akhirnya para raja saling berperang di antara sesamanya. Dayang Sumbi pun atas permintaannya sendiri mengasingkan diri di sebuah bukit ditemani seekor anjing jantan yaitu Si Tumang. Ketika sedang asyik bertenun, toropong (torak) yang tengah digunakan bertenun kain terjatuh ke bawah. Dayang Sumbi karena merasa malas, terlontar ucapan tanpa dipikir dulu, dia berjanji siapa pun yang mengambilkan torak yang terjatuh bila berjenis kelamin laki-laki, akan dijadikan suaminya. Si Tumang mengambilkan torak dan diberikan kepada Dayang Sumbi. Dayang Sumbi akhirnya melahirkan bayi laki-laki diberi nama Sangkuriang.

Ketika Sangkuriang berburu di dalam hutan disuruhnya si Tumang untuk mengejar babi betina Wayungyang. Karena si Tumang tidak menurut, lalu dibunuhnya. Hati si Tumang oleh Sangkuriang diberikan kepada Dayang Sumbi, lalu dimasak dan dimakannya. Setelah Dayang Sumbi mengetahui bahwa yang dimakannya adalah hati si Tumang, kemarahannya pun memuncak serta merta kepala Sangkuriang dipukul dengan senduk yang terbuat dari tempurung kelapa sehingga luka.

Sangkuriang pergi mengembara mengeliling dunia. Setelah sekian lama berjalan ke arah timur akhirnya sampailah di arah barat lagi dan tanpa sadar telah tiba kemabli di tempat Dayang Sumbi, tempat ibunya berada. Sangkuriang tidak mengenal bahwa putri cantik yang ditemukannya adalah Dayang Sumbi - ibunya. Terjalinlah kisah kasih di antara kedua insan itu. Tanpa sengaja Dayang Sumbi mengetahui Sangkuriang adalah puteranya, dengan tanda luka di kepalanya. Walau demikian Sangkuriang tetap memaksa untuk menikahinya. Dayang Sumbi meminta agar Sangkuriang membuatkan perahu dan telaga (danau) dalam waktu semalam dengan membendung sungai Citarum. Sangkuriang menyanggupinya.

Maka dibuatlah perahu dari sebuah pohon yang tumbuh di arah timur, tunggul/pokok pohon itu berubah menjadi gunung ukil Tanggul. Rantingnya ditumpukkan disebelah barat dan menjadi Gunung Burangrang. Dengan bantuan para guriang, bendungan pun hampir selesai dikerjakan. Tetapi Dayang Sumbi bermohon kepada Sang Yang Tunggal agar maksud Sangkuriang tidak terwujud. Dayang Sumbi menebarkan irisan boeh rarang (kain putih hasil tenunannya), ketika itu pula fajar pun merekah di ufuk timur. Sangkuriang menjadi gusar, dipuncak kemarahannya, bendungan yang berada di Sanghyang Tikoro dijebolnya, sumbat aliran sungai Citarum dilemparkannya ke arah timur dan menjelma menjadi Gunung Manglayang. Air Telaga Bandung pun menjadi surut kembali. Perahu yang dikerjakan dengan bersusah payah ditendangnya ke arah utara dan berubah wujud menjadi Gunung Tankuban Parahu.

Sangkuriang terus mengejar Dayang Sumbi yang mendadak menghilang di Gunung Putri dan berubah menjadi setangkai bunga jaksi. Adapun Sangkuriang setelah sampai disebuah tempat yang disebut dengan Ujung berung akhirnya menghilang ke alam gaib (ngahiyang).


Berlatarbelakang Kawah Ratu....kami tiba di Gunung Tangkuban Parahu...akhirnya terlaksana jua impian ty sana...destinasi pada 2008 adalah ke Kawah Putih....hanya melalui cerita sahaja ty tahu kewujudan Tangkuban Parahu...hari ini....i'm there....Tinggi: 2.083 meter (6.837 kaki)...Letusan terakhir adalah pada tahun 1983..dan masih aktif sehingga kini....Subhanallah...


Dengan perjalanan hampir 1 km...kami ke Kawah Domas iaitu sebuah kubangan kecil yang membolehkan pengunjung merendamkan kaki ke kawah air kapur yang dikatakan boleh menghilangkan penyakit kulit....sejauh mana kebenarannya..Wallahulam....and ty dan kawan2 merongkah keindahan alam bersama Pak Agus ke Kawah Domas. (Credit picca below: Shafiq Noh)


The journey was great...serius giler...sungguh bagai dikata...memang cantik...penat memang tak tergambar....tapi kami semua happy dan tak sabar untuk tiba di destinasi. Macam2 gelagat kami...setiap 5 minit perjalanan..pasti kami bergambar dengan aksi yang menggelikan hati...


Malang tak berbau...ty tak menjangka destinasi Kawah Domas dan Kawah Putih agak berbeza...berbekalkan beg galas yang agak berat....dan keadaan diri yang kurang bertenaga....hampir pitam di pertengahan jalan...tanpa membataskan keadaan...terkulai jua namun Alhamduillah cepat sedar...malu pun ada..tapi apakan daya...kudrat ty tak sekuat zahirnya...hahaha....penangan terseliuh...merana sepanjang jalan...menahan diri...buku lali kian membengkak....tapi yang penting...senyumlah..senyumlah...a'hai cek mek molek....hahaha..(Credit picca below: Shafiq Noh)


Thanks to all my friend and Pak Agus yang sempat berjampi serapah...agaknya Dayang Sumbi marah kot...hahaha....ataupun Sangkuriang tak sempat nak sambut...wakakaka....tragis..but kenangan terindah gitew....dan akhirnya tiba jua kami di Kawah Domas....worth it ke tak???...and i said...YES...(Credit all picca below: Shafiq Noh)


Dah sampai tak cecah kaki...rugiiii....apa lagi...belerang pun belerang lah....ku tetap pertahankan kepanasan suam2 kuku....biarpun kaki menderita sakit....i'm glad..betapa tak ternilainya pengalaman ini..


Lepas dah tukar baju bagai....kami pun menjamu selera di Balibu Restoran...pergghhh...the food was great...the venue more than 5 star....siap dengan angin sepoi2 bayu lagi....tak cukup indah ke?...makan siap ketaq2 lagi..sebab sejuk dingin....i'm so happy...


is this the end???....sorry u ols...ini cerita 5 hari 4 malam...ada lagi episod 3....lepas makan apa yang berlaku???....nantikan ok...nite2