Pages

Saturday, November 27, 2010

Heritage Cafe Kajang

asik-asik makanan
asik-asik posting makanan
makan makan makan.....

so this time ty nak posting menu dan kedainya....hahaha...saja je nak perkenalkan cafe yang berlokasi betul2 sebelah Majlis Perbandaran Kajang.

~Heritage Cafe Kajang~


 lebih dari 40 jenis makanan dan 99 jenis minuman yang ada dalam menu ni....western campur eastern food giteww....and lucky me masa ty pi for the first time...the meal is great...but not WOW.....

my sis nita is actually working here...under management team...
but at the same time big boss dia bukak Heritage Cafe ni...

so this is the menu...if u ols feel free to catch the taste...leh le terjah Heritage Cafe ni
(nita kena bagi royati sikit...promotion ni).....

The best part yang ty rasa semua suka adalah FREE WIFI....so lepaking je la kerjanya....
'Jalan2 gemukkan perut'

Friday, November 26, 2010

Happy Birthday

By Sorradithep Supachanya / 2 January 2009


Does a man who genuinely, unconditionally, and undyingly loves his woman exist outside of fairy tales? It is a fair question for Me Myself, veteran director Pongpat Wachirabunjong’s previous work with the same two leads and screenwriter. But for his latest project Happy Birthday, this is the wrong question to ask.


The plot of Happy Birthday deals with the sensitive subject of a patient’s right to die, a topic not commonly explored in Thai cinema. Travel magazine photographer Then (Ananda Everingham) and tour guide Pao (Chayanan Manomaisantiphap) are two youngsters madly in love. But Pao becomes a brain-dead victim of a car crash, and Then goes through denial, anger, blame, and depression before eventually accepting the situation and fantasizing her as if she is conscious and communicative (especially in the bittersweet scene where Then takes Pao shopping for cosmetics in a department store).

But the movie persistently refrains from asking the real questions. Then’s career suffers as a result of his 24/7 caretaking, but what would he do if he actually loses his job and runs out of savings? And what if he encounters another woman who can make him happy for the rest of his life? Remember, Then intends to spend his life with the woman he loves, but he never signs up to take care of a brain-dead woman. Should he be entitled to a life of his own? If he chooses the alternative, does it mean that he loves her less? If she recovers, would she understand his action?

I am not suggesting what Then, or anyone in this case, should do. But I regret that the plot never explores these issues. Rather, it delves into Then’s unnecessary legal battle with Pao’s parents who, to my complete bafflement, want to let their only daughter go even though Then is perfectly capable to take care of her.




Happy Birthday should maintain the pace, atmosphere, and chemistry of its excellent first half. The story opens with an offbeat pre-Wikitravel courtship between the two protagonists through their benign vandalism in a bookstore’s travel books section and their memorable getaways in the picturesque northern Thailand. The magic is pitched perfect; it puts smiles on my face. The story moves at leisure pace. The romance is believable. And Ananda and Chayanan’s onscreen chemistry is just right on the money.

But as the movie advances into its third act, it disintegrates into a mediocre discussion on euthanasia and an illogical intra-family legal battle. True to its plot, the movie is already dead by the end of the second act but its filmmakers just won’t let go. Happy Birthday exemplifies a sweet romantic comedy gone awry in trying to become a heart-wrenching, tear-jerking drama.

By Waty / 26 November 2010

Pengertian ty sendiri....biarpun plot itu lebih berkisah angan-angan dimana realitinya hanya kekaburan....peranan watak utama Then sendiri memberi kesedaran kepada insan yang bergelar lelaki...mahupun perempuan yakni lelaki juga ada cinta sejati....sama seperti perempuan...mahupun ibu bapa tidak mampu menjaga anak perempuan mereka.....Than yang merupakan lelaki (kekasih yerkk)...sanggup melakukan segalanya tanpa mengambil kira dirinya.

Berat hati melepaskan dirimu pergi....namun jika itu membahagiakan....ku harus merelakkannya....aduhaiii...ty tak pandai mengolah filem...namun cukup buat ty memahami jalan cerita mengikut perspektif ty sendiri.....Ananda Everingham is one of my favorite actor from Thai....love his character and of coz...he's hensem lorrrr....

Monday, November 22, 2010

RSK G-Day

Yesterday...ty, syuk, nita, erna and after that kak amy n abg syam menyinggah kat Paroi...ada RSK Graduation Ceremony plus Concert....gitewww...sekian lama ty cuba nak spend a bit of my time to see all this...and guess wat!!!....i had so much fun...watching those young kid yang comey2 and cutey2 bangat...so proud to say that RSK have done a very good job...not only providing good education basis but they also putting some extra curriculum to the children...terbayang kawan ty yang dok dengan family dia kat oversea...partly lebih kurang sama activity depa...somehow this approach can help the children in term of 'tumbesaran'....hehehe



Keberangkatan masuk Canselor RSK Puan Juli Suriani Abdul Jalil....weee..tinggal gamelan jerk xde..kalu tak dah boleh rasa bahang real graduation...perrghhh..tahniah la kak juli...

Masyarakat sering beranggapan Pre School ni tak penting...sapa kata???...manakan dapat sagu kalu tak pecahkan ruyung...gitewww...

barisan2 graduan kecil...zaman ty dulu xde benda alah mcm ni....so siap imagine lagi...camno la eden kalu dok  kat kerusi kecil tu...


The Concerts begin.....




nak raca jugak lah pakai motar....capeq cepat sikit belajar...nanti leh graduate mcm ni gak...

tew..sporting tak sporting abg syam n kak amy....
semua bermotar...hahaha....

tecer megat...u did a very good job...ur own bila lagi????

mak2 and bapak2 budak yang baru lepas graduate....weeee

kemudian pekena ijan burger...perrghhh..konyang....setahun dua kali je leh makan...ni pun tak hilang lagi rasa kenyangnya....naik 5kg.....pa pe pun...good job RSK...to all tecer and headmaster....cayokkk....nak clap pun rasa tak berbaloi..sebab best sangat and ty tak pernah tgk Tadika yang very hyper mcm ni....Congrazzzzzz.....

Wednesday, November 17, 2010

We gather pada pagi raya...


this is my cousin....alia...anak pak ngah yang paling bongsu....well as their parent kat Tanah Suci Mekah...kami berkampung di Seremban pada malam raya....and lepas solat raya apa lagi...possing ler...


me and my dad

 ni dia...selagi tak make up...tak puas hati nak amik gambar... 

me and my sis erna

cousin...(diana,me & nita)
bawah (with erna)


my lovely parent...

siblings...alia,diana and mira



kecik2 lagi cousin..."alia and mira tak missed mom and dad ke?"



sat lagi kami akan ke Kg.Batu 16 Rawang.....goin to visit pak long's family....weee....wait for next posting...

Tuesday, November 16, 2010

Menjelang Zulhijjah....

Raya Haji???....gitewww...sejak kecil lagi ty dah anggap dua perayaan setiap tahun...raya puasa...raya haji....walhal nama komersialnya dah ada yakni aidilfitri and aidiladha....cuma nak sebut ala2 nama tu...umang aiii.....so...esok adalah hari yang ditetapkan oleh Mohor2 Besar....Raya haji....sebab raya ni khas untuk orang pi haji je....weeee....gamaknyerrr....


mcm biasa...tak kira apa raya pun....puasa ke haji ke....menu utama tetap dalam list...biasala...rendang daging/paru/hati....and rendang ayam...but this time additional sambal daging...sebab cousin ty mengidam bangat.....this year raya haji ty sambut kat seremban....sebab pak ngah and mak ngah xde..tinggallan cousin kami yang berempat tu dengan kak yati...so xnak bagi kekurangan kemeriahan tu..kami bertepek kat seremban malam ni....sejak arwah nenek meninggal...ginilah raya ty setiap tahun....xde kampung der...kalu ada pun balik hari je....sunyi sepi..tapi dah 9 tahun mcm tu..dah lali rasa....

inilah sambal daging....bukan rendang yer..menu rendang ty dah post masa syawal....cukup2 la tu...kang terliorrr pulak air liorrr....

yang ni rendang ayam...belum ompok lagi kato mak den...

"dah xdo kojo la ni"...eh! budak ni....pi la kacau rendang tu dik...main2 lak dio..kang melotus masuk camera tu dalam lauk kanggg.....(bebel omak den)....

makkkkk!!!...tgk angah niiii.....dah la xspokah pakai haaa......(alorr..nak gambar lawa je masuk blog)....

gitew lah corat coret ptg rambang camni...kat luar tu nak hujan....so...nantikan posting/updated malam ghayo di soromban.....kepada semua kawan2 yang dihati...SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA....apakah korban anda tahun ini????

Monday, November 15, 2010

Lepak yang tak dirancang.........

Lepas je meeting petang tu...tetiba rasa mcm nak cari costume for event DFC....so apa lagi...terus call chapeq and paksa dia sekali since nak meriahkan lagi kebisingan kota.....as on the way to Damansara...ty call syuk jugak...kot2 dia nak join...alkisah sampai je kat Damansara Pelangi....kodai tu tutup rupanya...aiyohhh boleh plak tutup kol 4 kannn......so syuk telahpun terbang ke shah alam...and ty masih berkira-kira nak lepak mana...nak balik awal lagi....apa lagiiiikkkk...shapeqqqq call member tanya tempat mana yang best nak lepak.....here we gooooo.....


Restaurant In House....Arab Cuisine.....giler...nak belanja shapeq shisha malam tu sebab seumur hidup ty tak pernah tengok pun org hisap shisha didepan mata....so mangsa ku adalah shapeq....hehehe...as we lepak...layanan 5 star gitu....port memang baekkk...kat solaris lokasi kami.....sampai bersembang...nikmati hidangan arab yang memang jadi kesukaan ty...



tu dia...perasa anggur kata nya...takut tgk mula2 tu..tapi lama2 rancak sembang....(sorry shapeq letak gambar....)...but i do see how calm minah2/mat2 arab yang layan shisha ni....as for me....ini satu pembelajaran kewujudan tradisi dari negara arab....

makcik bergambar je la.....but that nite we had so much fun...plan to have this kind of lepak lagi...sesekali dengar shapeq bersuara ha...tak berhenti...sapa kata shapeq pendiam..gitewww...lama kenal sepanjang dalam DFC...seorang yang begitu matang dalam jiwanya...nak tau..kena kenal dalam2 disebalik wajahnya itu....hahaha...rahsia ye petua itu....

sesekali nampak dottie yang amatttt.............leh tak....me sudah tua lorrr...but i enjoy myself...smile thinking of life yang dikelilingi kawan2 yang sangat baik...

cik minah sorang ni...malam2 pun sibuk nak bergambo...hahaha..frust katanya tak dapat cari costume...gitewww....

apa pun jua...itulah kami....dan itu yang kami mahukan selamanya....

Sunday, November 14, 2010

suka duka....itulah teman sejati...

ada satu kesah pada hari ini yang membawa satu perasaan yang membuatkan ty terkenangkan berbedanya perasaan ini dalam peristiwa yang agak sama.....kabus2 dalam mencari cerita lama dan baru....ty huraikan hanya dengan sebuah cupcakes.....(thanks kak amy yang bawak cupcakes)


dalam terjahan meeting DFC petang semalam....tersingkap wajah2 yang ty dekati satu persatu dalam hidup ty...mengenali mereka dalam jangka yang singkat..tapi ikatan yang sangat dalam.....banyak yang ty pelajari..sisipkan satu pengalaman....ketahui bahawa tak perlu masa yang lama...memadai ty katakan...mereka jauh berbeza dengan apa yang ada.....biarpun kami saling tidak mengenali....

Tun ray...nasihat dan dorongan...place to talk, to share, to gain...to have fun and enjoy with...

Tun Amy....someone yang susah ty nak ungkap lakunya..but without her...ty xmungkin tersenyum lebar untuk mengenangkan gelagatnya....love it so much...i adore ur spirit sis....

once...u're the first person yang menarik tumpuan group ty...lilo yang sgt murah dengan senyuman...ceria dan easy going....glad to know u too....

once ty terfikir..sapa la pak getah ni....bila cuba mendekati..risau bebenor...kot la ghupernya pun dah macam ustaz...risau teman dibuatnya....tapi dah tau hati budi...kenal lebih rapat....alohaiii..satu kepala rupanya....weee...nice to have u bro...thanks for ur advice and support too....

chapeq...tiada kata...tiada bicara...love u alwayss....


adanya mereka...tanpa mengenali ku dengan lama....tiada bedanya...tiada jurangnya...terima seadanya....and ty rasa begitu bersyukur..adanya satu pertemuan...juraian airmata penuh makna...kalian kuat dihatiku....

terima kasih...