Pages

Tuesday, June 29, 2010

Kecoh!!!....dulu dan sekarang

belum apa2 dah letak title intro yang mengezutkan..hahaha...well u ols...mana tak gitu jadinya..dari pagi tadi...bawaklah ke petang...ayat yang kuar dari mulut makcik sorang ni..."yay..erna dah ada lesen".....aduss..mcm baru lepas dapat setongkol emas....walhal lesen....tapi gitulah kan...like me masa zaman dolu2 jugak...cuma tak lah cam si peah ni....takut dengan jpj sanggup extend class.....tah apa yang ditakutkan pun tak tau la...orang lain before masuk college dah ada lesen...ni dia dah habis dua semester baru selesai beban.....apa pun...tahniah la erna ye...ni dah dapat lesen...pandai2 la ikut peraturan jalan raya....jangan eksyen lak....


alkisah masa awal nak dapat lesen L pun dah mcm nak amik periksa SPM...takut memanjang...bukan soalan esei pun...sah2 objektif...hehe...macam la aku dulu tak takut...tapi zaman ty dulu [1995]...xde la mcm sekarang...pakai komputer bagai....kita dulu manual je...tulis tangan....tapi bagusnya...senang dari sekarang....kaaannnnnn....dan bila dah dapat tu..terus leh amik kelas memandu....tapi musibah zaman dulu...keta yang digunakan bukan macam sekarang...waty dulu tu dia...keta datsun..ha amik kau....patah tangan ni nak pulas stereng...jangan mimpi nak bawak power stereng....dah tu...cikgu ty dulu garang....pantang lupa nak bagi signal tangan....mesti tangan sendiri berbirat kena rotan.....nak marah tak berani...tapi semua tu pengajaran....sebab tu ty leh dikatakan terror gak la bawak keta ni...macam2 jenis keta....dan leh dikatakan seluruh semenanjung ni ty dah terjah...pandu sendiri.....termasuk lokasi berbukit...mcm genting and cameran....kira mmg ada hikmah sebenarnya...



tapi zaman la ni...mcm erna...belajar bawak kancil....kecik, ringan....kalu ada luck...mau dapat stereng yang best....belajar pun tak susah mcm dulu..dah ada academy memandu...kat situ berlatih...kat situ JPJ datang buat training....tu kalau tak lulus gak...mmm....sampai ke tua la tak berlesen....mcm kawan ty tu....tapi zaman sekarang ni Kerajaan dah add pulak lesen baru....LESEN P...sib baik dulu takde...kalu tak...lambatla nak menikmati lesen sah tu....


apa pun erna....dah dapat lesen P....so kenalah berhati2..lesen P tu PERCUBAAN dik non...kalu kantoi..maka teruskan bermimpi sepanjang zaman dengan lesen P tu....sebab tu kebanyakan orang masa dapat lesen P depa jaga...tak bawak keta....rekod bersih je...lepas 2 tahun....haaa...belasah..habis tunggang langgang...sapu bersih undang2....redah je...janji selamat ye....tapi semua orang mcm tu....alpa pada keselamatan...bukan keselamatan jalan raya...tapi keselamatan diri dan keluarga.....hehehe....so best of luck la....

APA????...nak keta?....ha pi la amik keta ita tu....hehehe.....

Saturday, June 26, 2010

Malam yang menghangatkan....

slamekom.....kisah hangat yang pastinya bukan pasal Piala Dunia...apa pun...takziah buat pasukan ITALI....kerana kekalahan kamu...hua hua hua...go BRAZIL....[mcm aku penunggu setia kat depan kaca tv menonton bola].....
motif posting kali nie....yang tak harus dipanjang2 kan...tapi rasa marah atas kejadian yang berlaku semalam....tak tau angin monsun apa yang masuk dalam badan ty ni...sampai ke pagi ni rasa tak puas hati....sebab masa yang kononnya emas la tu sangat kan...terbazir mcm tu...rasa mcm kena tipu pun ye gak...amalan mcm ni memang tak patut berlaku lagi dah....tapi ada jugak kelompok mcm ni wujud...hai manusia....

perjalanan yang menyakitkan dari Times Square ke Phileo Damansara bukan satu expedisi yang boleh disenyum sumbing...apatah lagi waktu prime ni...di masa orang dok terpusu2 balik kerja...Ya Ampunnn....sesak de atas jalan tu....kalu tak tau short cut...mau berkelah dulu kat highway tu while waiting the traffics cleared....
tapi sebab janji melayu kol 8.00pm...dan since the appointment made up by my dad and that fellow....so aku as a driver pun menjalankan tugas.....sampai kat tempat yang dituju...malangnya aku tak tau pulak bangunan yang dikatakan tempat pertemuan tu terletak di Blok E...which is another section....terpaksa lah pulak amik balik keta....redah ke next blok...and guess wat?...waiting mcm bulan nak turun ke riba cik senah oiii....
tunggu punya tunggu punya tunggu...sempat la nengok ulangan game ITALI....tak sampai2 lagi...and almost 9pm...terkedek2 makcik senah baru sampai....yang pelik tu...katanya dia kat Block E...awat la sampai sejam nak turun tu...tak jumpa jalan gamaknya....bila disiasat...rupanya dia on the way jugak ke Block E....aduss...perit otak ni mendengar alasan tu..
while she was talking to my dad...i was sitting near to her...buat derk je...tapi telinga ni dok dengar...kot2 la leh menyampuk sikit2....dan dengan tanpa disengaja...terdengar beberapa baris ayat yang 'seperti pernah ku dengar'.....iskh...mcm ye atau tidak je ni....bior bebenor ni....cik senah ni sapa gamaknya.....atas bawah ku lihat dressing nyer malam tu....sekali pandang mcm manager...dua kali pandang mcm lecturer...tiga kali pandang...kecik je bijik mata aku ni....
Oh My Brazil!!!....rupanya cik senah ni promote education portal...di jual kepada budak2 sekolah...dan any training or tuisyen center used to buy this product and sell to the student...untuk UPSR and PMR.....atau panggil 'score A'...siap ada hirercy piramid lagi lukisnya..ha..masa tu dalam hati...sumpah seranah dah berkoyan-koyan dah....aku kesah apa product hang ni....terus jari2 ku ini mendail sms kepada cik ita....yang berpeluh2 mengemas bilik sebab YB Haji Azlie nak balik....hehehe...
and my sis was laughing after reading all my msg....sampaikan...."releks ngah...berpinau mata aku baca sumpah seranah ko ni".....ha tu dia .......memang dasar manusia takde hati perut...tak pikir kepenatan orang lain....cubalah dalam telefon tu cakap siang2...ni tak...dalam phone lain...kat luar lain....siap gelak mcm la lawa sangat muka tu....eeee....mau piang muka minat ni aku tampar sat lagi...

yang tak tahan tu...my dad dah cakap nak balik...xaspect this meeting is regarding bla bla bla..and we dont have much time to stay for the briefing (yang akan dibuat kat BLOCK E tu ye)....coz rushing nak ke airport...boleh lagi si senah tu bukak kitab hitam bodoh keleler tu....
kalu tak pikir kedudukan dia jarak satu kerusi...and erna kat tgh2...maka sia2 je cik senah tu makan kerusi atau meja mamak ni.....mau kitab hitam dia tu aku rebus buat sup lepas tu suruh dia minum...senang.....dia punya lah sedap bercerita mcm tak rasa apa2 walhal muka kami ni dah appear rasa memang tak berminat la sangat.....
until one time...agaknya mak dah tgk aku ni tinggal nak meletop je lagi...so they end the conversation on the spot...aku bangun terus blah..without say bye ke apa....gi mampos la joyah...kalau ko jenis manusia tak reti nak pikir penat orang lain..sakit orang lain..masa orang lain....aku nak kisah apa pasal ko....budi bahasa tolak tepi sebab orang itu bukan jenis yang berpakai punya...

and please la kepada pengikut MLM yang tegar tu sangat la kan....tak salah sebenarnya nak hidup dengan amalan PIRAMID....tapi tolonglah bertoleransi sikit kepada orang lain...tak kisah dari faktor apa...u need to respect people life...and this is not the first beb...ty dah alami benda ni berkali2...tapi sebab mereka ada budi dan cara....maka tak la hangin satu mcm like yesterday...and please...dont aspect things yang u promote tu leh make everything easier...i was very angry yesterday coz i know...education is different material that we can't mix with things...and aku pun tak tau napa lah kalihamput ni leh pikir mcm tu....kot anak dia jadi master of IQ...sebab pakai product tu..aku salut la...kalu tak...dok diam2 wat keje tu biar dengan cara....kalu tak meh sini aku bagi kelas training sikit....
the end.

Tuesday, June 22, 2010

The moment....


hi blogger....frens...and reader....[adoi..mcm la ramai bebenor yang membaca nyer yee]...apa pun thanks coz sudi singgah kat blog ty nie yekk....apa yek citer kali ni....of coz la citer makan jiwa punya...hak hak hak...keylah...let me story skit camner ulasan ni jadi sebegini...
for those yang baca facebook ty..mesti tau asal usul disebalik posting ty kali nie....sebenarnya yang ty meroyan sakan tu bukan sesaja cari glamer ye...tapi pasal nak melepaskan kekecewaan...yang pasti rasa kecewa tu adalah disebabkan kegagalan ty join program ini.....kerana dah plan dengan begitu canteekkk sekali...
apatah lagi bila dah berjanji dengan anak saudara...nyata mungkin akan mengecewakan mereka...iskh..rasa bersalah yang tak terhingga beb....ty rasa cam gagal je...ye lakan ..bila dah berjanji dengan budak....maunyer kita sanggup nengok mukanyer gitu....hampa beb...dah la pulak ini first time dema nak ikut...pulak tu dah pesan sebulan yang lepas....lagi tu...this year nak amik exam lak...iskh..ingat nak bagi dulu semangat dafi before berjuang kat pentas peperiksaan....aleh2 ty berjuang sendiri kat dalam jiwa...iskh....sebak ni...
alkisah kegagalan tersebut sebab ada keje last minute kat shah alam....dan kebetulan masa yang diperuntukkan begitu terhad...terkejar jugak la ty sebab nak capaikan hasrat ke sg.buluh...lantaran...tak menjadik gak....adek2 pun pot pet pot pet....sebab depa terpaksa bersidai kat umah...xleh kemana....gara2 depa tak tau jalan nak ke sg.buluh....
lantas...ty gegar mr.VID media kita megs...untuk mempersiapkan laporan tu...gara2 nak menatap gambar2 yang berlaku sepanjang event tersebut....yang pasti ty terlepas mendengar lagu single terbaru Dafi....atoooiiiiiiii...sedey lorr....and to megss...thanks dear...coz at last me dapat nengok gak....and for my reader....nak tau cerita event tu....click je kat www.dafi-fc.com...
tak sama rasanya tapi pastikan next event kita redah yob....[photo: DFC]

Friday, June 18, 2010

Who I am....

pernah seketika aku ditanyakan pelbagai soalan dan xpernah sekalipun ku jawab bila memikirkan perlukah semua itu diketahui atau dijelaskan jika soalan itu sekadar pemanis atau pembuka bicara...tapi jelas adakalanya mereka ingin mengetahui semua itu bagi mengenali diriku atau memudahkan keadaan....kesimpulannya....tiada yang pasti....apa pun tak salah jika sesekali kita bercerita...mungkin itu cara perbualan yang lebih menyenangkan....apa agaknya soalan yang diajukan pada ku...."siapa aku?".....

waty....itu panggilan yang pastinya paling mudah untuk diingati...tapi kalu kat sekolah cikgu/lecturer lebih suka panggil noor...aku tak kisah la asalkan ada kena bunyinya cukup....

julai....lahirnya anak pak nordin dan mak leha....yang pasti..kelahiran aku jadi bahan ketawa adik2....kononnya aku dulu lahir kat umah kampung.....sebab dah tak sabar nak keluar...mak bidan je la yang sambut aku lahir.....tapi yang kelakar...mak kata aku ni hampir2 gak la tergolek bawah katil...entah la...citer dongeng atau tak...itu lah bahan ketawa adik2....

asal memang melaka...mak ayah aku...lahir kat melaka....kampung yang paling ujung dalam peta malaysia...yang pasti aku lebih suka dok kampung...aman nyaman...tapi sejak arwah nenek xde...aku dah tak raya kat kg....makna hari raya?....dah tak bermakna dah....lebih2 lagi...ketuaan ni....so pagi2 raya tak kira raya apa....aku beraya kat bangi je...balik kg pun sekadar ziarah...itupun xsemua sedara aku kenal....sebab sejak kecil family aku selalu pindah randah...anak askar la katakan...

angah....pastinya aku anak no.2....atas abang sulung...[one and only brother]....dan ada dua orang adik bawah aku.....biarpun panggilan angah....mak aku sorang je panggil aku adik....so kadang2 aku pun tak perasan mak panggil aku...sebab banyak sangat gelaran....cuma adakala malu gak kalau terlepas depan kengkawan....uiiihhh...malu dee...tua2 panggil adik lagi...

melancong.....itu hobi kedua...kalau tak de sen...aku lebih suka baca novel....tu yang kalau bukak kacamata...sah memang sapa pun lalu aku tak layan dah...sebab tak nampak...tapi tak la kritikal sangat....cuma kaca mata ni dah selalu sangat tersangkut kat muka...sampai bawak tidolah....tau2 dah patah....aku teringin nak ke Mekah...itu impian yang sukar di gambarkan....harap2...Allah permudahkan....amin

ayam goreng.....makanan kegemaran aku....sebenarnya aku ni manusia paling simple sekali makan....kalau ada lelaki yang simple...aku lagiiiiii simple....sebab aku ni jenis tak reti nak pilih2 sangat....tapi nampak mcm pemilih...aku suka makan ayam goreng (drumstik) dengan sayur (tak kisah apa pun) campur nasi dengan kicap....cukup tu.....kalau ditadahkan dengan pelbagai benda...aku buat jamah je...tapi nak telan mcm sebulan tak makan tu xde la.....tapi bukan la aku tak suka...cuma tak BIASA je...hehehe..orang kampung.....

air kesukaan....teh ais....tapi sejak dah tua ni...kurang sikit la...ada tu sampai lupa nak minum sehari pun ada.....tau2 tengah malam dahaga....sebabkan antibodi aku tak stabil..hua hua hua...teh dan ais diharamkan....cuma aku ni dikategorikan dalam spesis manusia degil...aku telan jugak kadang2....berani buat berani tanggung....

kotor....sapa yang kenal aku...mesti orang tu akan angguk kepala sampai letih tengkuknya....sebab aku paling tak suka pengotor.....dan aku ni manusia yang cerewet dari segi kebersihan....aku sedar kadang2 aku rasa macam orang cacat....atau terencat....kecerewetan aku tu buat orang takut nak hampiri....semua ni disebabkan aku ni allergic pada hama....habuk...aku mudah dapat selsema...dari situ aku jadi trauma....pantang pada semua yang aku rasa kotor...itu tak bermakna aku ni jenis yoyooh....maknanya nak yang classy jerr....BUKANNNNN....aku ni bila mengemas...suka buat sorang2...biar aku puas...dan aku tau kalau ada orang usik barang aku...sebab aku ingat barang yang aku susun...senget sikit pun aku tau...itu yang selalu gadoh dengan adik2....

sensitif....aku ni nampak cam tegas...garang...bengis...hakikatnya...aku ni hati kecikkkkk....cepat tersentuh perasaan....mudah mengalirkan airmata....kira aku leh kalahkan mak benjy....hehehe....cuma jenis aku ni...tak reti nak simpan lama2....tak reti nak gado lama2...unless kalu orang dah tak suka...aku nak wat camner...aku suka berterus terang...nak terima...terima.....taknak....xleh buat apa....tapi dengan hati yang kecik ni..adik2 aku tau la...itulah kelemahan paling besar....

Biru....dulu warna kesukaan...pantang apa je...mesti biru.....tapi tah camner...tukar lak....Hitam....sebab tu keta mula2...warna hitam.....bila aku masuk U.....terus terkenan warna Merah......sampai xde sehelai pun baju aku warna merah...LOL..melainkan baju raya yang ayah pilih...tu yang aku pelik tu...at last...xde color pun yang aku suka...janji kenakat mata aku....lawa dah tu....

Bunga....uikkkss....aku tak suka bunga sebenarnya...kalu kat umah tu...mulut aku ni bising sebab lemas tengok bunga....kalu bunga plastik kat dalam umah tu lagikkkk la aku menyampah....tapi aku bunga je tak suka....daun aku suka....itu sebab aku beli tumbuhan...aku beli pokok yang ada daun jeee....xmo bunga2 ni....bukan sebab aku ni tak jiwang....cis....gelikkk....sebab aku tenang tengok daun...kena pulak daun telinga gajah...perrrghhh...cantik tu...hehehe....

kayu....perabot yang selalu jadi pilihan...mesti design kayu...sebab aku rasa mcm natural....cantik...kelas....dan simple....nak kemas pun senang....tapi tak la cerewet sangat....cuma kalau diberi pilihan...itulah kesukaan aku....

movie?....sebenarnya xde satu pun yang aku minat...minat tu ada...cuma tak la sampai nak buat koleksi antarabangsa....kalu kecik2 dulu...rajin la kau record citer SUPERMAN....tapi bila dah meningkat dewasa...aku minat tengok mcm tu jelah..kalau nak puja pun...takat seminggu je...lepas tu...minat citer lain lak......dasatkan....

lagu?....pun sama jugak mcm movie....nan ado....tapi aku suka lagu kerana lirik....(kalu lagu melayu)....suka lagu kerana melodi dan lirik...(kalu lagu omputeh)....suka lagu kerana melodi...(kalu lagu hindi)......ha...poning korang....nak sangat tau...hambikkkk...

lelaki?.....soalan cepu mas yang makin hari makin menyampah aku nak jawab......hehehe....atoooiiii....perlu ke?....kadang2 susah sebenarnya....memang aku tak nafikan dalam blog aku selalu letak ciri2 lelaki yang aku suka.....itu dari segi penampilan....nak tau korang bukak balik la....posting lama tu....dari segi dalaman.....aku mencari lelaki yang mampu mengubah diri aku kepada sesuatu yang hilang dalam pencarian...wah!!...susah nak faham tu...dalam kamus pun xde....pendeknya...aku nak lelaki yang menjaga aku dari segi agama, kehidupan dan akhirat....sayangiku dari segi diriku, keluargaku dan segalanya....itu sudah cukup merangkumi segala....

penyanyi?....nak gelak sebab aku tak minat sesiapa....mat saleh ke...mat bin saleh ke....xde sorang pun ...even penyanyi wanita sekali pun....tetapi...aku suka pada lagunya sahaja...cukuplah......namun...aku akui....pada seorang insan yang aku kagum dengan keperibadiannya...mungkin aku kenalinya...dan mungkin tidak...tapi dia mampu mengubah persepsiku terhadap dunia seni.....kini aku menjadi sebahagian dari perjalanannya....biarpun hadirku pada kadar yang kerdil...tapi aku tau...dihatiku...ada tempat untuknya...kalu tak xkan aku sanggup dok bersidang....hehehe...

pelakon?....P.Ramlee....tak perlu aku komen...cukup lah wartawan dah komen dalam paper...nilai seorang bintang....tak perlu bicara....memadai aku puas menonton filemnya....dari kecik sampai tua....aku tak pernah bosan....terjawab sudah...

harapan?.....ada ke?....susah nak dijelaskan...tapi takde benda yang kita tak mengharap....terlalu banyak dan mungkin tak de.....cuma kini aku hanya nak rasa apa itu bahagia....menikmati sebenarnya kebahagiaan.....pelik je bunyik?.....tak perlu la dijelaskan...

azam?....tahun ni banyak azam...tapi xde yang success lagi....masih on going.....so..azam tinggal azam je....wait n see la kan....

kawan?.....truly...kalu aku cakap takut ada yang terasa....jujur....kawan aku paling rapat sekali yang pernah aku kenal...yang tau susah senang aku......JAJA......dulu kini dan selamanya....terima kasih kerana memahami ku.....

dan pada kawan2 baru...kalian terbaik yang aku miliki....

serba sedikit aku jelaskan...aku hanya wanita biasa....yang sama seperti orang lain....yang sukar difahami....apa pun...aku mencari sesuatu yang susah untuk aku genggam...iaitu ketawa....itu adalah aku yang sebenarnya aku yang telah lama hilang dari diri aku....dan aku perlu kembalikan untuk diri aku....hehehe.....aku perlu ketawa....kerana aku suka....

so...that is....pada yang puas bertanya...itulah jawapannya...cukupla na...jangan sibuk email aku....tanya itu dan ini....mudah untuk mengenaliku....dilaman inilah aku menceritakan dan anda menilai siapa aku.....muaaahhhhh

Thursday, June 17, 2010

My nephew....

ha..motip en3?....xdo lah..sebenarnya pada hari tersebut ty tak sempat nak snap banyak gambar...tertumpu pada perbualan dengan cousin kat umahnya...aleh2 bila nak balik baru teringat ada bawak cammy....so apa lagi...kelibut la jugak nak amik gambar....hehehe....
si comel cute miut ni my nephew...buah hati kak rin and abg eddy....kakak nama eisya...adik nama lia....tu dia kan....bila dah pandai berpossing....pantang nampak cammy...tu yang mai 'piece2 kacang piece'....hehehe

mak lang yang sibuk nak enter frame gak....mau nyer tak...geram tengok karenah eisya yang very the sweet.....

and yang lia pulak lebih ganas dari kakaknya...adik bukan sebarang adik ni ye...kaki buli si kakak...tgk mata la kan....hehehe..tapi tu la...rasa mcm angkat kertas...ringan sangat...hehehe...

ni si princess yang petah bercakap....bila kita tanya in english pun bukan main balasnya...masalahnya betul pulak tu....

apa pun...kenakalan itu terubat jugak...kalu xde si kecik2 ni..sunyi hidup kan....
minggu ni kebetulan nak bawak lagi my nephew ke event Dafi....Danish and Daniel...awal2 lagi dah pesan nak join the event....tak sabar...

Monday, June 14, 2010

1, 2, 3.....Surprise!!!!

Recap back last saturday during FC Meeting yang bertempat di IYC Cheras.....Alhamdulillah the session was 60% complete....and at the end of it..as wat our president's planned is to have some small birthday celebration for our Tun.......n it was a surprise to him too.....hehehe....tak tau la menjadik ke tak....[tu kena tanya tuan punya diri].....

apa la gamaknya si syuk tu buat kan...dalam pada nak surprisekan Tun Ray kita....aleh2 kantoiii......sebab we all xde facilities nak light up the candle..terpaksalah pinjam kat Tun kita...hehehe....

Make a wish....[apa yek yang Tun kita wish tu?...]....

Wah!..pose di samping besday kek gitu.....

aksi spontan dari Tun...."gini ye cara untuk memotong kek besday"....hehehe...

Sebilangan kecil yang hadir pada hari tersebut....simple but nice....noted kan bahawa tema pada hari tersebut....black or red....

Leonard siap bagi besday present kat Mr.Tun.....hehehe.....bagusnyerrr..[mcm acara anugerah suka RSK jer]....

to ray....happy besday oke....semoga panjang umur, dimurahkan rezeki....thanks for everything....sempoiii

yang si montel ni....lain kali kena stapler mulut tu....gara2 cetusan soalan cepu mas.....lain pulak jadinya petang tu....atooiii...

love this pic....nampak mcm that evening we all having lot's of fun...

hehehe....amboi...sekarang kat blog pun dah pandai nak propa ye cik erna....hari ni semua berpose dengan balloon...motif?....

Apa pun...keraian ini adalah sebahagian dari keakraban semua....thanks u gurl/guys...love being with all of u....and kepada Ray..on behalf of my sisterz....."to the world you may be just one person, but to one person you may be the world".....thanks

Saturday, June 12, 2010

Kekasihku....abadi...

Salehah Ismail
perlukah ku berbicara....tiada kata-kata setanding jasamu
perlukah ku bersuara....tiada lafaz setanding kasih sayangmu
perlukah ku berdengus...tiada suapan sesedap air tanganmu
perlukah ku mencebik...tiada lena tanpa dodoianmu
perlukah ku mengeluh...tiada nikmat setanding pelukanmu
apa lagi yang ku kesah....segalanya ada padamu...tidak setanding yang ada padaku....
lebihnya dirimu...kutampung dalam kurangku....
terima kasih kerana sabar melayani karenah ku....Ya Allah Ya Tuhanku...andai ada belasmu....limpahkan rahmat buat ibuku...moga panjang usianya untuk kasih sayangnya buat ku dan keluargaku....moga sejahtera kesihatannya biar ku tanggung peritnya....kerana itu tak mencukupi menebus jasanya biarpun sepanjang hayatku....amin...
Selamat Hari Lahir mak....

Friday, June 11, 2010

Anugerah....

sebenarnya kelu lidah nak berbicara....biarpun hiruk pikuk jeritan manusia leka dengan tontonan bola piala dunia...tidak mengganggu lamunanku....bicara apa yang harus dimulakan tatkala pegun dengan anugerah dari Maha Esa pada umatnya....gumaman itu jelas menyentuh hati kecil ini....tabah ye nak..tempuhi dunia dengan kekuatan, ketabahan....

Aydan Eusoff.....anugerah Allah kepada pasangan bahagia....tahniah dari ku buat sahabatku
Balqis Mahazir dan Abang Haizil serta puterinya Aufa Dayana dan Aisyah Damia.....akhirnya lahir seorang putera mengisi dunia kalian.....
"acik bawak adik balik leh?".....geleng si kakak....penantian yang lama...suka ye kakak dapat adik...jangan buli2 tau....

"ecah tak jeles ke?"....si nakal....dah tak boleh panggil adik la kan...sebab dah ada adik...so ecah dah jadi kakak sekarang.....be good gurl oke.....

Wish all the best...dan selamat semuanya...

Friday, June 4, 2010

Ulasan Lagenda Budak Setan....

........................................susah jugak nak keluarkan hujah2...mana la tau..kot2 ada yang tak leh nak terima...tapi ini datangnya dari perspektif ty sendiri ok...by the way....it just a comment...yang pasti...sokongan kita pada filem melayu....itu yang penting...daripada mereka yang tak menonton langsung lantaran lebih senang membeli di pasar lambak dengan cap lanun...hehehehe....

semalam ty pi lah menonton LBS di Megamall.....dan sebagai seorang yang leh digelarkan 'kaki novel'.....membuat kesimpulan bahawasanya......hehehe.....jom kita ulas satu2 la ye...tapi diingatkan ini ulasan suka sama suka...bukan ada 'udang disebalik mee mamak'...

Mulakan dengan barisan pelakon utama.....
  1. Farid Kamil (my hero) - ternyata farid dapat menyelami watak kasyah sebagaimana yang waty bayangkan tatkala membaca novel tersebut. Pujian ni bukan kerana farid is one of my favo actor..tapi farid mempunyai ciri2 yang ada pada kasyah....biarpun begitu...watak gatal farid tak berapa menjadikkk la.....nampak kelakar sangat....
  2. Lisa Surihani - Bila dah selalu bergandingan berdua..payah nak komen...sebab secara keseluruhan...lisa amat sesuai digandingkan dengan farid...very loving couple...tinggal lagi yang memberi kesan tatkala aksi pukul memukul Q dan lisa....thumbs up...nampak real...
  3. Q Haidar - lakonan !...tak yah dipertikaikan...best bombastic....cuma yang kelakar bila ayat2 mcm...."aku cinta ko bodoh"....adushhh....dengar pelik sikit....majoriti ramai yang gelak dari serius tengok adegan tu....
  4. Fazura - dalam filem ni agak ringan je wataknya....tak banyak nak komen.....tapi dari segi lakonannya as usual lah....bagus....

Jalan cerita....

Sejujurnya...jauh bezanya bila kita baca novel...sebab peranan kita sebagai pembaca adalah bergantung kepada imaginasi dan juga bait2 perkataan yang menentukan kepuasan membaca...ternyata kepuasan itu tidak dinikmati pabila kita menonton di layar perak.....sebuah novel yang cuba diadaptasikan kepada filem adalah satu tindakan yang sangat berisiko apatah lagi novel yang sangat menjadi kegilaan pada zaman dolu2....best seller dan bayangkan pembaca yang pernah membaca....kini mampu menonton pula....pada yang belum membaca....mungkin tak berapa merasai jurang yang ada pada filem tersebut....

walaupun begitu...pujian harus diberikan kepada pengarah dan kru2 yang terlibat....kalu tak berani amik risiko..xyah la buat filem kan.....kesimpulan ringkas...filem tersebut sempurna di hasilkan dari ertikata sebuah filem......jika kita ukur jalan cerita yang sebenar....kesan itu tidak setanding pada sebuah novel.........ada jurang yang tidak diisi....cerita yang cuba dipendekkan menjadi sedikit kucar kacir........kisah kenakalan kasyah tidak begitu berkesan....pergolakkan rumahtangga azmi dan ayu tidak jelas dibentangkan...tau2 dah kahwin...tau2 gadoh...lempang sana, pukul sini....scene azmi balik kerja....'napa tak sambut abang balik'...wah!...tetiba je...kalu yang tak concentrate tu maunya pening...dah kahwin ke?.....ha gitu ya....

Ayu kemalangan....nekad mengubah wajah......kasyah kembali....dan tetiba terduduk hancur dan kecewa.....dapat kerja...jumpa Emilia......uikss....flow tak menjadik laaa.....in between ada empty space....ty tak puashati kat situ....simple sangat.....member siap tanya lagi...eh!!...napa tetiba ke sini?...cuba ko citer kat aku!!...ha tu dia....sampai sudah member tak perasan emilia tu ayu..walhal suara lisa surihani tu...panggung sikit punya besar speaker...tak perasan jugak..so dimana silapnya?....padahal member baik punya concentrate....

and then...dah make over pun..kena gak belasah dengan azmi....siap dapat title 'bodoh' lagi...tu yang tak tahan tu.....terus amnesia....kahwin dengan kasyah....fazura show up in between.....tup! tup!...soundtrack main peranan....kuar baby....and the end....to be continue...dan ty masa nak ending tu dah leh agak.......ni kalu takde part II memang tak sah!!....ya betul jugak...

maka pada mereka yang mahukan kepuasan...dan menghayati sebenarnya suka duka kasyah dan ayu....nasihatnya carilah novel tu kembali...setebal kamus DBP....ha...take time to read...slow2..baca dalam hati...jangan teriak2 mcm baca berita tu....mcm mana nak hayatikan....then u all akan tau....kenapa begini ulasan ty...........

apapun....semua novel yang diadaptasikan kepada filem...memang berbeza...Harry Porter, Twilight....ada jurangnya....so...those yang tak baca dulu novel...selamatlah...yang dah baca....akan lebih menghargai penulis novel tersebut...sebab perahan idea yang mampu mencetuskan sebuah cerita dan dapat diterima baik semua pembaca.....

apa pun..janganlah beranggapan ulasan ini sebagai hukuman yang seharusnya tidak layak untuk dijatuhkan....ini pandangan masing2....dan yang penting.....farid kamil ya....

p/s: dalam pada juranglah...kucar kacirlah.....airmata tetap turun yee....hahaha..sebab lagunya touching sangat....sib baik tak kuar air hidung.....kalah tengok filem hindustan...hahaha...

Satu permulaan....

Finally....yang ditunggu2 selama ni.....Alhamdulillah...akhirnya 80% persiapan telah dibuat...tinggal untuk bergerak dan bergerak dan bergerak...hehehehe.....3 bulan ty dok bantu family untuk memulakan langkah ini dalam dunia perniagaan yang selama ini dok makan gaji je kan....and to be honest...susah jugak nak memulakan kalu kita tak cukup yakin dan positif....ternyata nekad dan usaha dari semua membuahkan hasil sedikit demi sedikit...dan ty akan cuba buat yang terbaik agar usaha ini bukan satu sia-sia....
pada hari rabu yang lepas....proses pemasangan signboard syarikat dijalankan...selama ni ty tak penah tengok lagi mcm mana orang pasang signboard syarikat..dan pada hari tersebut ty berpeluang menyaksikan sendiri kepayahan mereka...gerun gak..

Oleh kerana syarikat ty terletak ditingkat paling atas..makanya terpaksalah guna crane yang gedabak besornya ni....risau jugak kot2 ada benda jatuh kat bawah..maklumlah "malang tak berbau"...dan hanya yang pro je mampu buat kerja2 nie dengan penuh safety.....

first step yang ty tengok...kerja2 mengukur dan menanda tapak untuk dijadikan tepat meletakkan signboard tersebut...kalu ty la kat atas tu..mau gayat....tapi itulah mereka...tapi sekali sekala mcm best kan...kira umpama naik ferris wheel...huhuhu...

beginilah rupanya kedudukan mereka...dan ketika itu..ty terfikir gak...napa la bangunan ni dibina tak menitikberatkan soal kemudahan seperti tangga untuk ke tingkat atas...tak ke susah nak kena sewa crane ni...mahal tuuuu...masa ni mula la berangan 'kalaulah ada superhero mcm superman tu'....iskh iskh iskh...

now...sesudah mengukur...start pulak nak angkat signboard...eeeee...takutnyerrr...dah la signboard tu panjang...buatnya jatuh...atoooiiiii....

perlahan2 signboard tu dibawa ke atas untuk dipasangkan....nak tunggu benda alah tu sampai ke atas....mau dekat 1/2 jam...mana nak adjust kedudukan lagi..nak pusing crane tu lagi....masa tu..rasa mcm nak tolong jerrrr...

ha..sikit lagi tu...alahaiii..payohnya...

gambar dari jarak dekat....

akhirnya...siap sudah pemasangan signboard syarikat...sekian lama tak bersignboard...kali ni ada sikit label...hehehe..tak la orang sesat nak cari....

Bienvenue a "AKADEMI SULAM EMAS SDN BHD"....pusat latihan kemahiran yang menawarkan program Jahitan Pakaian Wanita, Sijil Kemahiran Malaysia yang ditauliahkan oleh Jabatan Pembangunan Kemahiran, Kementerian Sumber Manusia, Malaysia.......

So...sambil2 ni ty nak promote sikit la...for those yang berminat nak mengikut program pendek....boleh la hubungi ty yea...email permohonan anda kepada zatie_00@yahoo.com dan tinggalkan tel # untuk ty hubungi kembali...


Program Cuti Sekolah (Pelajari asas jahitan)

Jahitan Manik (1 hari dari 9pagi - 5petang)
RM 150.00 - 10 jenis manik
Jahit Baju Kurung (1 hari dari 9pagi - 5petang)
RM 200.00
Jahit Baju Melayu (1 hari dari 9pagi - 5petang)
RM 230.00
(Bahan dan Sijil diberikan)

JOM TAMBAHKAN KEMAHIRAN ANDA....MANA TAU.....RAYA NI PAKAI BAJU JAHIT SENDIRI....

Wednesday, June 2, 2010

Nostalgia kembali terimbas....

salam...pembuka tirai nostalgia ty pada posting kali ini....[napa yek tetiba jerr]...actually semalam masa ty bukak faybee...my old fren masa primary school maziean tagged me this photo...adusshhh...terkedu sat bila terpandang wajah kesayangan hamba yang sekian lama tidak ketemu....hehehe....Alhamdulillah...dapat jugak tatap wajahnya sedangkan selama ni puas sudah selit2 cari kat faybee channel....

tak sangka maz berkesempatan bertemu cikgu kesayangan kami yakni cikgu mazuki bujeng...hehehe...cikgu paling sporting, paling baik, paling lembut, paling motivated, semua paling tu ada lah padanya....sayangnya ty tak lama sebab lepas tu ty berpindah ke Semenanjung....(picture by: Marziean)
Kalu u all tengok balik gambar nie...mesti tak sangka kan....ini wajah ku....LOL...lain dah berbeza dari sekarang.....dulu hingusan lagi..and i miss the moment....teringat zaman dolu2 ni kadang2 rasa cam nak patah balik ke zaman dulu....tapi inilah namanya kehidupan...apa pun ty bersyukur sebab dapat contact balik cikgu marzuki....nanti nak pi sarawak arr...kot2 leh pi visit my old school...'sekolah rendah mejar jeneral dato ibrahim'.....and leh visit cikgu....

p/s: masih maintain cikgu....cuma uban2 veteran je nampak sedikit terserlah...