Pages

Saturday, May 29, 2010

Housekeeping or Bookeeping??

entah macam mana datang pulak semangat rajin ty...apa lagi mengorek kotak2 yang terpesorok kat celah kabinet tu...dan kumpulkan semua koleksi yang turun tumurun disimpan dengan tanpa diketahui umum...wah gitu yer....al kisah sejak tahap kesabaran nak tengok 'Lagenda Budak Setan' tu semakin tipis...ty pun apa lagi...mengemaskini koleksi ty dari high school...dengan jumlah 225 buah buku Novel dari pelbagai terbitan...paling top Alaf 21.....dari pelbagai penulisan....dan koleksi ni...ternyata mampu mengisi masa yang terluang.....gitu ye..this is one of my hobby....menjiwai penulisan...gitu ye..a.k.a....kaki novel....

dari ratusan novel tu...ha ini dia bukti novel Ahadiat Akashah yang ty simpan...u all bayangkan dah reput camtu ha buku Lagenda Budak Setan....siap ada kesinambungan ye [buku pink].....and guess what....ty kena baca balik buku ni....


selain dari AA.....ramai penulis lain yang menambat hati ty...antaranya kisah "Bila Sena Kembali Berbunga....Part I and II...dan siap terbeli dua kali Part II tu....sebab terbitan berbeza..ty ingatkan novel baru..aleh2...hampa...citer ni memang best la...kat tak takkan ada part II kan...

Penulis kegemaran ty ketika zaman sekolah..."Liana Afiera Malik"..banyak berkisahkan zaman remaja....tu dia...memang best...thumbs up dengan jalan ceritanya...

tak ketinggalan koleksi Norhayati Ibrahim...tapi yang peliknya penulis ni memang banyak mengeluarkan novel...cuma tak semua jalan cerita mampu menarik ty untuk membeli...i'm quite fussy to choose...hehehe

Dalam banyak2 tu...leh pulak terselit novel Harry Porter....iskh..masa bila pulak ty beli novel ni?...kelakar pun ada gak....tak sangka....leh lupa pulak tu....

and one of my collection....novel bertajuk 'LELAKI TERAKHIR'....kalu u all tengok ty ukur dengan buku 'Memori'..jauh berbeza..walhal dari terbitan yang sama....buku tu special made...besar dari yang lain...n dont ask me why!!....

gitu kan...kadang2 ada yang tanya...iskh..tak penat ke...tak bosan ke...tak letih ke....the truth is...bila kita terleka...kita akan rasa...kita sebahagian darinya....adakalanya apa yang diceritakan pernah berlaku dalam hidup kita mahupun orang lain....

apa pun tahniah pada penulis2 kita....bukan senang nak perah otak sebenarnya...i wish i can be like them one day....ty suka nak menceritakan apa yang ty rasa menarik..cuma nak cari ayat yang sesuai tak berapa nak reti....anyway...kawan ty sendiri penulis novel...and itu dari minatnya dari sekolah....

p/s:...mak kata jual je novel tu....ohhh tidakkkk.......

Friday, May 28, 2010

Prince of Persia Movie Trailer

wayang lagikkk!!


as i mentioned...ty n adik2 berdesup ke Alamanda...the nearest place from my house....biarpun ada event Dafi kat KDE, Ampang...terpaksa ku buat pilihan...dapat tau pun last minit...atoii...teruk betul aku ni...and by the time sampai...kita makan dulu.....and Burger King is not my choice....nak tau sapa???....hangpa teka la sendiri..whose the biggest loser....lol...

and by 10pm berderet anak2 manusia menuju ke GSC.....and guess wat?...my sister;Erna siap sound....Jangan marah kalu erna tido....ek eleh...gitu ye warningnyerrr...alkisah panggung malam tu full house...nasib baik dah beli awal2.....

perlu ke nak citer?....tak yah la yekk...u all tengok sendiri la kat cinema..nanti ty citer takde lagi surprisenya...and deep inside my heart....the movie was bombastic....i love it....all in one...full package...udoh2...kalu dok puji je....kang kembang sana kembang sini...hahaha....

as for me....tak rugi dan ingin menonton lagi....itu PASTIIIII......so jangan lupa pi nonton ya!!!...

p/s:..si erna tu dalam pada kata nak tidoq......aleh2 dia yang paling tersengah sekali..sampai tak nak balik....tu dia..."dont judge a book by its cover"...demam TROY tak hilang ni masuk Prince of Persia....yang pasti...hero tu iskh...tak terkata.....

Wednesday, May 26, 2010

Back to my normal life....

motif nonton citer nie.....nak melihat hasil karya Haliza Misbun gitu ye....atau bermotifkan apa sebenarnya?...hehehe....terasa hati gitu....ye la..mak temah memang dah tua pun....tinggal lagi apa yang nikki tu hadapi tak sama la cam mak temah ni...hehehe....anyway jalan cerita sangatlah ringan dan damai je rasa....pantas dan cepat....kira service Fast Food pun tak mcm citer nie la jugak....ada banyak yang boleh diperbaiki...tinggal lagi...kejap daring kejap tak je cik haliza kita ni....bab2 lain tu..maleh la ty nak sentuh....sendiri tengok la ye....

dalam pada menunggu citer 'andartu' tu....ty dah beli in advance tiket "prince of persia"...yang bakal ditayangkan this thursday....begitu teruja untuk menonton....ty memang suka filem2 bercorak begini....so amacam?..hensem tak pakwe gua...hahaha....

tengah2 sibuk nak cari pintu panggung ni...sempat la ty menjeling poster2 filem yang ada...tiba-tiba..terpandang poster yang bakal ditayangkan minggu depan...atoiii....berebut pulak nak bergambar.....memang makcik2 ni tak leh tengok orang senang.....takpa2 kita kasi chance dulu.....tapi tak jiwang la beb bergambar camtu...ni tengok gua possing....

amacam?...kena tak.....hua hua hua....bayangkan korang kalu in live....pengsan ty kat lantai panggung tu jugak....hehehe...

p/s: puas gak jeling kat board tu..kot2 la nampak lopak-lopak jerawat yang kawan ty bernama ray tu cakap....ek ehhh...memang ada la ray....nak sayang sikit la kat lopak tu......lol...

Monday, May 24, 2010

New world....

(pic: tun amy tagged from facebook channel)

slamekom la semua.....ha amik pagi2 ni ty posting dua story....sebab beberapa hari yang lepas sikit moody.....hai ontah la....sib baik kewarasan cepat menjengah....so my 2nd entry kali ni nak citer pasal 'new world'.....apahal yeekkk???.....

barisan2 yang hangpa semua dok jeling tu adalah committee peneraju DFC yang memulakan tirainya pada 16/5/2010 baru2 ni....hehehe..baru hari ni ty sempat nak bukak story sikit....tapi takleh la citer in detail apa yang dibincangkan sebab itu pastinya SURPRISEEE......apa pun ketaq jugak la lutut ni nak melangkah sebab teringat saat2 'indah' suatu ketika dulu kan....namun terharu dengan sokongan my new family yang keep their trust towards me to be apart of it....merci beaucoup.....je'aime tous le u

tepat jam yang di janjikan...sampailah ty betul2 depan shook restau, Star Hill and i'm waiting for other to show up....hehehe...belum apa2 masing2 dah kalut sat sebab tak sangka lokasi kali ini agak classy sikit....teruja gak mak temah tapi control sebab mak temah tak penah sampai kat sini..melainkan 10 tahun dulu di Star Hill....so...bayangkan.....lama ya....kenapa ty tak suka pi tempat ni....bukan kerana the place was 'de grande classe' but traffic jam dik non oiiii....mak temah ni tak larat nak dok lama2 dalam keta...hehehe

top of it....motif pertemuan adalah membincangkan segalanya....dan sekali lagi...RAHSIA.....since ty tak bawak camera pada hari tersebut sebab nak bagi tumpuan 110%....so kepada my lovely reader...leh tukar channel ke blog tun amy yang boleh anda jeling kat blog list ty tu....kerana di situ telah menceritakan segalanya pada hari tersebut.....

and for me....alamak assignment dari bapak tun tak buat lagi ni....hehehe....

Bila berakhirnya taring AF?

salam pembuka tirai.....
akhirnya musim AF8 berakhir dengan kemenangan Shahir di angkat sebagai juara dihati peminatnya....ketelusan pengundi yang menjadikan impian satu kenyataan kepada anak muda ini membuka ruang untuk terus melangkah sebagai anak seni. sepanjang musim akademi fantasia musim ke-8, ty tidak menulis sebarang komentar atau ceritera kerana beranggapan musim kali ini lebih menumpukan kepada keterujaan dalam melahirkan anak seni yang berbakat dan berkualiti berbanding musim2 yang lepas yang lebih berobjektivekan tarikan dan pancingan undian penonton.
sebagai penonton yang sering menjengah channel 'astro ria'....ternyata keterujaan itu tidak sama sebagaimana kesetiaan ty pada musim2 yang lepas....terdetik jugak di hati kemana hilangnya rasa minat ini sedangkan pengetua kali ini adalah idola dan penyanyi pujaanku di suatu ketika dulu....YUP...norman is my favo ok.....dimana tawarnya dan dimana cacatnya....atau kesibukan dijadikan alasan.....mungkin jua....
ingin sekali menonton secara live sebagaimana pernah dilakukan suatu ketika dahulu...ada juga berjanji dengan ajieb yang kebetulan dah lama tak bersembang panjang....[tah mcm mana agaknya dia...busy jugak la yeerrr].......namun tak sangka apabila rancangan untuk menonton sekali lagi gagal tatkala mendapati minggu ini merupakan konsert terakhir....adusshhh....where have i been??....napa la sampai final pun tak tau..itupun sib baik tengok paper.....
maka dengan wajah kesetiaan ty dan adik2 menonton astro ria.....terkejut!!...stunned!!...coz tak sangka ada single masing2....and i can't believe after i heard shahir performed that nite....the song was great and syahdu beb....ty sempat lagi sms member.....he probably camps that nite....simple, similar to 'mr.world' character but in different stylo......shahir ada potensi to bit our world man.....
and vour llah.....sapa sangka....pada awal tirai AF dibuka....the only person yang menarik minat ty adalah shahir.....sebabnya...mestilah dia hensem...huhuhu....[gatai aku]...and secondly...sopan dan santunnya jejaka itu yee......bagus la sebab susah nak cari lelaki mcm tu zaman sekarang ni.....sama seperti komentar orang lain...."jangan lupa diri lepas nie".....sebab cultural shock dik oiii....most of new comer bila dah terjun dalam bidang ni...akan lupa dan alpa.....so..sebab tu pemerhati akan sentiasa menduga dan menilai....
as for me....pokoknya hati dan nawaitu.....dan bila akan berakhirnya taring akademi fantasia yang semakin ketandusan gimik dan ummpphhh.....mampukah ianya menarik kembali peratusan penonton pada tahun hadapan...dan apakah punca???.....coz as for me....they should do something if we still need AF to be continue for several year....
adakah aznil akan mengembalikan aura Akademi?...adakah kesilapan perancangan?...atau ketandusan pencarian bakat-bakat baru......kerana begitu banyak program realiti yang bersaing as at TV3, NTV7, Channel 8....etc....apa pula tindakan Kerajaan bagi memastikan ketidaksamaan dalam menaikkan rating penonton dengan memaparkan program2 basi yang dirasakan....ala...tak rugi pun kalu tak tengok.....
apa pun....Shahir..keep up the good work....and perbaiki apa yang perlu untuk memastikan...kesinambungan kualiti dalam nyanyian dan jadikan pentas itu satu permulaan dalam kehidupan bagi mencari apa yang diinginkan.....dan sapalah mereka jika kita tidak memberi sokongan dalam melihat industri kita berkembang.....(pic: Murai.com)

Saturday, May 22, 2010

Yang di tunggu2...


Gambar ni ty ambil dua tahun yang lepas...masa tu dalam program Kemuncak Aidilfitri....tapi masa ni dafi sweet sangat....dengan baju melayu tradisional white color lagi...and i love it....he was so cute....

Apa pun....miss u so much dear brother....and InsyaAllah jika berkesempatan...ty nak ke Selayang Mall....and ty harap semua dapat hadir kat sana to support our dearest Dafi....for his new single....best gilerrr.....

so...kita jumpa di Selayang Mall on 23th May 2010 jam 3 petang....eeeee....see ya.!!!

Thursday, May 13, 2010

work and leisure.....

salam....terlepas beberapa hari yang sepatutnya ty update blog ni...kebetulan semalam ty sampai terengganu...so terus ty spend time sikit mengolah blog ini....so apa cer kali ni...hehehe...rasa tak payah la kot ty nak citer banyak2 sebab bila u all scroll down mesti dah tau waty kat mana....
but this time ty bersama family ke sana...biarpun atas urusan kerja...since adik2 pun teringin nak gi sekali...apa lagi..bawak seangkatan....dari hari Jumaat sampai Selasa...bersidai kat Langkawi...perrrgghhh...lama tu..sampai ada sikit rasa bosan jugak arr....

kali ni ada orang tolong amikkan gambar..so dapat la pose depan cik helang ni...hua hua hua

Ya ampun...huduh bebenor muka teman ni....hua hua hua..ni sebab nak pose dengan picnic hat...memang tak sesuaiiii....very the femina...tak moooooo

i was touched by the yacht.....rasa mcm nak naik je..tapi mampukah aku???....speed bot boleh arrr....one day perhaps...

guess ty kat mana?....Paris?London?...hellooo....tak hingat betul...eden kat Langkawi gak...kat Cable Car area....masa ni tengah ujan....dulu ty pi tak mcm ni...la ni dah mcm2 dah...very nice beb....i love it...

hehehe...teka sapa mek comel tu...cute kan....iskh..bangunan belakang tu yang cute...hua hua hua...

am I lost???....dari tadi pusing2 tak jumpa cable car???....aiyoohhh

sebonar eh...bukan tak jumpa cable car...tapi totop hari tu...hujan lebat...the next day ty datang balik...sebab si comel dan si comot tak penah naik...so pagi2 totok dah terpacak kat kabel car counter....tercapai hasrat mereka dan keluarga mereka..

apa?..gayat?...takde nye ye...si comel tu yang gayat...keras je atas cable car ni...gua oke je beb....huhuhu...[dalam hati Allah je yang tahu]

tu dia...kami berada di puncak....nice view...SubhanAllah....
mesti nak pose gak....kenangan....kat sini gak terserempak dengan mat saleh...hensem beb...dia sengah leh cair hati gua....gua pandang dia..dia pandang gua...rasa nak tegor..tapi segan...kena pulak dia sorang...aiiikkk..gatai dah mai dah...

si comot ni dari mula sampai hingga nak balik...begitu teringin nak pegang mende alah ni....atoiyaii..aku tak sukeeee...tapi dah terpaksa..ku ikutkan je...geliiiiiiiiiiii

abang yang dok jaga ular tu pun suruh kami post bertiga...adusshhh...nak gugur jantung ty ni beb...tapi kenangankan..mesti ku abadikan...yippy...gua beransssss....

itulah antara aktiviti kami....nice place to visit...kebetulan hari yang sama waris Mahsuri melangsungkan perkahwinannya di Makam Mahsuri....jodohnya orang Phuket jugak kot....Selamat Pengantin Baru Aishah.....papaiiiii

Wednesday, May 5, 2010

Cute Gift....!!!

ting! tong!...time to save some money for next event....hua hua hua....gitu ye....sapa punya idea ni...ha..salahkan mereka dan keluarga mereka.....

actually last week masa 3rd Anny DFC...we all dapat door gift yang merupakan tabung mooooooo..mr.cow.....and it looks very cute....and now ty boleh simpan duit ty kat situ....

dah lama ty buat saving coin 20 sen....so last nite ty simpan kat tabung mr.cow tu....last two year..ty collect coin 50 sen....this time tukar pulak...next year coin lain pulak...hehehe....tu keje giler namanya....anyway...can't wait for new plan of DFC....harap2 kesibukan diri tak menghalang ty meng'join'kan diri....and this Friday ty ke Langkawi lagi....kerja! kerja! kerja!....pastu tu terus ke Terengganu.....hurrmmm.....tu yang tak sobar nak join program DFC....huhu....

bukan promosi...tapi bagus gak idea tabung ni....save for the future....[lembu pun lembulah...sebab lobang hidungmu tetap menjadi pujaan hatiku]....

Monday, May 3, 2010

3rd Anny DFC....

2nd of May 2010....apa yang istimewanya tarikh ni....sebab ia adalah antara kenangan yang semakin berlalu bak air sungai mengalir...namun kesan yang ada akan sentiasa dalam ingatan....bukan satu ceritera rekaan tetapi ini hakikat....
apa yek cerita ty pada kali ni.....jom kita terjah perjalanan 3 cewek yang sakan bergambar kat bawah ni....and wat is the story...jeng! jeng! jeng!.....helaian pertama diselak....bermula satu cerita yang dikupas lebih kurang sama dengan cerita 2 tahun yang lalu....tetapi kali ni di Ancasa Resort Port Dickson.....

Atas jemputan yang dibuat dan perancangan yang diatur...ty, nita, mirza mengikuti program Anniversary DFC yang ke-3....ulang suara...ehem2x....yang ke-3...a.k.a....dah 3 tahun DFC ditubuhkan....tetapi Anny yang ke-2 bagi waty...sebab hampir 2 tahun ty mengikuti program DFC....walaupun tidaklah sekerap orang lain.....tapi tetap ada....mcm yang u ols dok baca kat blog ty ni la kan...
kehadiran yang jadi keutamaan...adalah rasa rindu pada semua...kawan baru, kawan lama, kawan setengah baru dan setengah lama.....pada Dafi...pada semualah.....it's a small event yang lebih kepada konsep santai tapi ceria....membawa satu lagi titik kenangan namun ini merupakan satu permulaan pada ty tatkala menerima watikah dari new leader bersama-sama barisan peneraju DFC yang lainnya....
sometimes...i wonder....layak ke mak temah ni.....adakah kredibiliti se'gah' badan....apa pun terharu atas kepercayaan dan harap2...dapat lah mak temah buat apa yang termampu....adakala langkah kaki itu tidak lagi seteguh lalu...belajar dari kepayahan....mengimbau palit yang lampau....luka yang belum terubat....namun hati amat terpaut pada wajah2 mereka yang begitu ceria pada hari ini.....InsyaAllah....ada usaha untuk mengubah menjadi kan segalanya terbaik...



Majlis 3rd Anny yang dijalankan di Ancasa Resort Port Dickson...dihadiri oleh Dafi sendiri serta Dafinites2 lain....dimulakan dengan perlantikan peneraju baru dan beberapa program santai bagi mengisi masa yang ada bersama penyanyi kesayangan yang sentiasa di hati peminat.....

apa hal ty serius sangat ni....adus..demam kejutan tak hilang lagi.....so ty continue je ye....kali ni guna bahasa pasor je la...formal2 nie tak berapa nak sedap...aiik!!!!..ni apahal rajan ni?...mak oiii...rosak lakonan hamba...konon2 tengah busy la tu....hang ni ajen....tak enter frame tak leh ke...kih kih kih...gurau je yee.....tu dah tak sabar nak main games la yekkk....

selain dari pengumuman perlantikan VID....kami sertakan jua manisan kenangan dalam bentuk games.....ada beberapa permainan yang dibuat dan 3 kumpulan (hijau,merah,kuning)...gempur mencetuskan hirok pikok di Ancasa.....bermacam2 gelagat peserta....kalu ikut hati ty nie...nak berguling atas pasir tu...kelakor giler....tapi control jeee....panas terik mcm tu pun...tak melunturkan semangat depa..bravooo....Dafi pun ada jugak bagi support...cuma tak sampai hati nak dera Dafi sekali......nasib baik ada AIM malam ni....(Gambar oleh: Nurshuhada)

Apapun...gambar tetap amik yeee....tak boleh TIDAK.....[tiba2 teringat Muda di Pangkor]....

Biarpun tak jadi juara [kumpulan hijau].....arahan dari calon peserta wanita paling sporting...cik nita...sibuk suruh ty post gambar ni....atoiyaiii....camner nak menang kalu asyik bertekak dengan ajen tu je....tapi thumbs up to all of u...dan peserta2 lain....best and enjoyyyyyyy.....

Time to go home!!....time to plan for next event....time to say babay to Ancasa....and wish Dafi the best in future....(Gambar: Nurshuhada)

and for my mate.....best la korang...gara2 sembang ke pagi....aku membuta tak ingat dunia....anyway...sayang korang sangat2.....see ya....



aku bukan yang terbaik...mungkin cara ku jua bukan yang digemar...aku tidak sempurna...bukan jugak seindah khabar....namun aku hanya mahu mereka memahami...dan mengetahui apa yang aku rasa....jalan yang terbaik....lihatlah rasa ku dari mata ini....semoga kalian menyelaminya dan merasai dari hati bahwa aku gembira tanpa kesal atas segala terjadi......waty78