Pages

Wednesday, April 28, 2010

Kebosanan....???

entah kenapa hari ni rasa sangat bosan...dalam hati pun tak tau rasa tak berapa nak syoookkk.....dan sehari suntuk kat ofis...lepas tu layan pulak novel...tetiba ty teringat habit ty masa muda2 dulu...[wah! tua sangat dah aku ni]......

actually minat membaca novel ni tak tau ty dapat dari sapa...nak kata dari ayah pun tak...dari mak pun tak....datang sendiri....mula2 novel yang ty baca dari terbitan creative...kemudian berganjak ke Alaf 21...dan sekarang ty memilih novel dari penulis yang ty rasakan mampu mengadaptasikan satu kehidupan dalam sebuah cerita....

Sehingga kini ty menyimpan lebih dari 200 buah novel dari pelbagai terbitan....kegilaan novel tu usah nak cakap la...kalu jalan cerita tu menarik...memang tak tido sampai ke pagi dok layan novel....dulu bila orang kata ty ni ulat buku....rasa geli ketiak ni jugak....sebab kalau buku tu buku teks sekolah lain la....ni buku cintan...ada jugak member2 kata ty ni minah jiwang sebab boleh menangis2 kalu baca....tersentuh dek jalan cerita yang dipaparkan....itu maknanya mcm terkena kat batang hidung sendiri la tu....huhuhu...


bayangkan kalu kat kedai makan pun ty tak segan silu membaca novel sambil tangan ni suap nasi kat mulut....just imagine dalam umur yang mcm ni pun ty masih buat mcm tu....sebab habit dah terbiasa kat umah buat benda yang sama....mak ayah memang dah tak tau nak sound kot cara apa sekali pun...sebab mungkin depa dah letih nak buang habit anak depa ni...ketegaq sangat.....

sebenarnya tak la ty ni lupa nak buat keje lain...cuma rasa tak sanggup nak lepaskan jalan cerita tu sebab dah menghayati sedalam-dalamnya...[sah kalu buat bini ni pening kepala laki aku]....sebab tu kalu tengok spec mata ni...nasib baik tak tebal cam orang tua dok pakai tu....cuma tahap kerabunan tu memang agak high jugak la....tak kira dalam situasi apa pun...kalu ada novel kat tangan tu...jangan harap la....mau mak mertua lalu pun tak sedorrr

apa pun inilah antara aktiviti ty yang lakukan diwaktu terluang...kalu tak busy..ty lebih suka baca novel....selain dari kaki wayang...yang sekarang dah jarang2 sangat pi menonton sebab tak de member nak ajak sekali...so kenalah kembali ke zaman melayan novel....huhu....

cakap pasal layan novel...ty bangga sangat kat kawan ty....Mardhiyah....atau nama penanya...Dhiya Zafira......ingat lagi masa sekolah....ty masa tu dok selang satu meja dari kerusi dhiya....memang masa tu subject boring....tapi ty heran si dhiya tu punya concentrate....tak bergerak kepala dia...agaknya memang sah2 tip top exam nanti....
lepas kelas ty pun ringan mulut dok tanya la...
"bukan main kau concentrate tadi dhiya.....agak2 la nak bodek sir tu...."
"bodek kau cakap.....tu la..sapa suruh dok belakang...."
"dok lerr...aku tengok tak berkutik kepala ko....straight je..."
"sah2 kau dok belakang aku..mana ko nampak....tapi takpalah...kira terror gak aku kan...sampai kau pun tak perasan".....
[blurr jap ty masa tu....napa dhiya cakap camtu kan....lepas tu si yam tepuk belakang ty...]
"kau pun satu bebal la....dari mula sampai habis pun apa sir bebel bukan dia tangkap pun...dari tadi dok baca novel....nasib baik meja dia tinggi....tak la sir nampak....buatnya sir datang dekat...ha...tu novel setebal kamus dewan bahasa dan pustaka tu...KANTOI nanti...."
pakat gelak ramai2.......tapi itulah kenangan dan ty tak sangka jadi penulis novel dia sekarang...dah berbelas tahun tak jumpa....ingat nak jumpa nanti...rindu kat kawan2 lama....banyak yang nak disembangkan.....

p/s:...tahniah to my best friend mariam....dapat anak yang ke-4 dah....nanti aku mai umah hang yee...la nie masa tak dak....[aku punya turn tak tau bila....tak dak kot]....

Monday, April 26, 2010

ToP HoSt 2010...

Zaim Izkandar vs Faizal Azhar

Apa citer ya kali ni....sesungguhnya tak terfikir ty nak buat en3 kali ni...tapi tah kenapa malam tadi dok bersembang dengan faizal kat facebook....so tetiba rasa mcm ada citer nak d'post kat blog ty pepagi ni....[nak bagitau sebenarnya mak temah tengah bosan giler...meroyan sebab tak dapat nak pi showcase D dekat bukit jalil]...

Zaim merupakan seseorang yang ty kenal kat tempat keje ty....merupakan seorang pelajar dalam bidang industri mekanikal yang sangaaatttt la pemalu....hehehe...masih ty ingat semasa minggu pendaftaran....bukan main pemalu nya dia...tapi disebabkan ty antara kakitangan yang bertanggungjawab dalam pengurusan pelajar...so boleh dikategorikan diri ty yang garang ni menyebabkan pelajar2 kat situ gerun gak kot...tapi for zaim yang dah kenal ty ni...dia hanya mampu sengih je la yaa.....anyway zaim...jangan nerves sangat dik oii...ketara kat peti tv tu....good luck and do ur best oke....

Faizal...antara yang mula ty kenal semasa ty sibuk terkinja2 dalam NFC.....hehehe....tak sangka betul rupanya minat dalam dunia penyiaran....pantas dengan kemachoannya tu....ada kawan2 ty yang dok bertanya...'kak waty kenal ke Faizal tu'....mak temah senyum je la...kan cakap lebih2 katanya tumpang populariti....anyway FA memang sangat peramah....sebab masa mula2 kenal dulu....FA dengan selambanya dok tegur ty...biarpun dia tak kenal sapalah ty ni....keramahannya tu menyebabkan semua orang menyenangi beliau....apa pun FA....keep up a good work...jangan lupa kirim salam kat cik abang ally tu yee....he's so cute la....
TO BOTH OF U......teruskan usaha....menang kalah adat pertandingan...kalah tak bererti menyerah..menang tak bererti senang....ada benda yang perlu dilakukan....akak doakan kalian terus berjaya...hehehe...4get me not okeee....

Sunday, April 25, 2010

Yippyayaaayyy.....

something i would like to share with u ols......probably ada yang dah tau about this event...and i just can't wait to be with all my friends again...and of coz...Dafi pun ada jugak....
last nite ty tak dapat nak join Dafi's Showcase....kebetulan training session habis lambat....so tak nak terkejar2....then have to cancel my first plan.....sorry u gurls..guys...tak mampu nak mengubah biarpun itu yang kita inginkan...hehehe...

anyway....perancangan on 2nd of May....hopefully dapat dilaksanankan....meet new friends....hang out together....dengan pengumuman barisan pimpinan DFC....eee....tak kisah la kan...janji dapat jumpa kawan2...spend time together...laughing and chatting.....

for those yang berminat...kena lah bukak DFC website....and then tentulah register dengan relanyaa....and join the best moment just like i did......babaiiiiiii....and see yaaa.....

Thursday, April 15, 2010

More on Dafi...

apa kak amy buat tu sebelah dafi?...ala jeles la ni...aik???...si ajen pun ada jugak...iskh! iskh! iskh!...ke mana aje mesti ada penghibur kita...tak lengkap dunia DFC lah kalu ajen takde...wah wah wah....[sorry ajen]....

ngapenye ty takde pun????....hehehe..maklumlah dah sah2 tak pi...so jangan mimpi muka nak keluar 'karema' si chapeq tu....huhu...and u know wat!!!....this event was held kat UniKL MIIT....nasib baik tak kat UniKL MFI....mau mak temah turun padang...sebab kat situ mak temah belajor dulu....

apa pun...kalu nak tau citer lebih padat dan lengkap hingga menusuk kalbu...click la kat cini....http://www.dafi-fc.com dengan segera!!!

The Biggest Problem....

mmm....the biggest issue...why?...coz last nite tetiba terasa nak bukak channel 702...umang aii..banyak channel?...hehehe...astro la...and mesti semua tau apa yang ditayangkan ketika tu..."The Biggest Loser"....and this new season coming in pair....AND GUESS WAT!!!!....i was crying while watching that program...LOL...pelik kan....

24 tahun yang dulu..ty ni dikenali sebagai kerempeng...atau kurus kering...atau papan lapis...memang spesis kurus la...sekeping je kalau berdiri tu....tinggal lagi nak jadi tiang lampu tepi jalan tu belum cukup perfect la...kekurusan tu menyerlah bilamana ty berpakaian uniform sekolah...especially masa tu pakai gaun beb.....hehehe..kalu ty post gambar lama memang jadi bahan gelak la jawab nya...dengan spec mata yang ala2 60-an tu...memang ty ni dah rabun sejak 2ndary lagi.....keturunan...hahaha....


until bila ty meningkat dewasa...dah masuk kolej...tetiba berat badan meningkat...gara2 makan tak kira siang malam...mungkin tekanan belajar kat college....maklumlah..Engineering bukan program pilihan....wah wah wah....songel pulak kan...and i was lucky sempat bertindak before ty jadi mcm gambar kat bawah nie....u ols bayangkan kalu nak duduk pun alamak gitu ghupanya....tak ke seksa punggung tu....[gambar hiasan]....

and wat if ty jadi mcm nie?....sekarang pun susah nak cari jodoh...apatah lagi kalu gitu ye tak?....maunya lari semua jejaka2 perahsantan kat dunia ni....ni bukan tahap menghina..atau ty nak tujukan sesiapa...cuma obesity yang keterlaluan mengakibatkan kehidupan yang kurang sihat..malahan tidak sihat langsung...and i should admit that statement itu benar belaka.......sebab terkena kat batang hidung sendiri.....

why i'm saying that....sebab dengan bentuk rangka badan ty yang agak gagah ni....of coz lemak2 ni perlu dihapuskan bagi mengelakkan title 'gemuk' menjadi ajukan mereka2...biarpun ty menyedari hakikat itu...dan biarpun tak salah berbadan besar atau gemuk...but once kita diserang penyakit....everything is too late....and masa ty menonton program THE BIGGEST LOSER....i wonder..wat if ty jadi diantara mereka?...wat will happen...?????..Subhanallah...

now let see wat if kita thin...beautiful and healthy....kan best....so..less pain..less suffer...live happy ever after....iskh...tapi nak capai tahap yang di inginkan memang payah....

hati begitu teringin nak ke gym...tapi mampu ke dengan tulang yang tak berapa nak success nie....sedangkan nak jalan jauh pun atoiyaaiii....nak berdiri lama pun kadang2 fail....apa lagi drive....but i'm still thankful with my health..so far...itu je sakit yang kritikal...lain2...Alhamdulillah...sihat sokmo...

kalu lah kemudahan ini ada di setiap tempat kerja....di setiap tempat awam....dengan fees yang tidak begitu tinggi.....bilamana semua masyarakat berkemampuan untuk menggunakannya....kita akan sihat...bukan setakat menonton di TV....mampu memberi iktibar tapi usaha kita jua....like them....work hard to be healthy....

memang malas nak tengok program ni..tapi memberi banyak manafaat...and i should change myself...to be more healthy.....

[kot2...bila ramping mau ada chance kan!!!..heheheh..niat memang tak ikhlas....wakakaka]

Sunday, April 4, 2010

Gathering aisyah's besday...

1996 July, 07 merupakan hari pendaftaran ty di Malaysia France Insitute....tak pernah termimpi nak masuk MFI ni...and on the same date ty mengenali kawan2 seperjuangan yang kini dah ada haluan masing2....
sedetik menghitung masa, ty terfikir wat will happen to me pulak kan....semua manusia ada cerita dalam kehidupan mereka....and i've seen thousand of it....bad, good....semua leh di katakan 'macam-macam ada'......
siapa sangka siapa menduga....hampir 11 tahun rasanya...dan semalam rasa mcm 11 tahun yang lepas keadaannya....cuma additional yang mengandung ada...yang beranak pun ada...yang bujang pun ada...and this is life....
yesterday...my fren balqis ada buat besday celebration anaknya Aisyah Damia.....and that was the first event kot rasanya yang ty join since my fren ni dah ada 2 anak ponn....hehehe..bila semalam ramai kawan2 yang berkeinginan untuk hadir sama...ty pun tak nak terlepas la dari menghadirkan diri biarpun ada training on the same date....
"cute kan kek ni..pinky sangat"

yang kat tengah tu la besday gurl...hehehe...senyap jeee....pemalu la princes kita hari tu

Abang Haizil, Balqis and their two daughter...kat dalam perut tu coming soon
"semoga bahagia ke anak cucu"

eeee....tomey nyer dia potong kek....

boleh ke tiup u gegirl....tak pun suruh dayang kiri kanan tu tiup kan...

smile...u're on my candid scene...hehehe...[napa abang haizil tu mcm penat giler]

cup cake...femes zaman la ni....sedap sangat....

"we love u mummy"...cute la anak hang qis...dah besar nanti ramai yang mengorat nanti....

mesti la aunty ty nak amik gambar sekali dengan baby gurl ni...napa la damia pejam mata tu...
(ruwaida, maz, jaja, me)..yang kecil...damia and amsyar...

2nd Batch '96 MFI.....together for ever gurl...biarpun dah bercucu cicit kan..InsyaAllah...

Bee's Family

Possing before balik.....

Siap ada door gift oke....thanks to balqis and family...fantastic...