Pages

Sunday, March 28, 2010

60 Earth Hour 2010...

it was blast!!...last nite ty and my sis along with erna friend ke Marriot Putrajaya to celebrate 60 Earth Hour plus ada additional entertainment from our beloved brother...Dafi and The Team [Ryzal, Adeline, Anding, Adam]....Actually ty tak berapa ingat adanya countdown for Earth Hour ni...hehehe..busy kan...so last 3 days my friend call me...invite to this event....since dah rindu sangat kat budak2 ni...and Dafi of coz....so we all decide join jugak kot...lagipun near to my house....hehehe....tema....i choose green...sempena color alam semulajadi...hehehe....

Part of the group...sorry pada yang ty tak ingat nama...especially those yang ty jarang2 jumpa..but nice to meet all of u..pada yang dah kenal ty tu...ha ni dia penangan bergambar...mesti mcm ni punya lah....love to see the SMILE....

Count Down.....masa ni masing2 dok tunggu saat untuk perasmian memadamkan lampu...crowd actually tak la ramai mana...tapi havoc la...especially Dafinitesss....hehehe

Sejurus selepas tu...ada persembahan dari kelima artis jemputan...my focus mestilah pada yang baju putih tu...hehehe.....

Semuanya adalah pelakon dari Drama Episod 'Hotel Mania'.....

Masa ni sambil turun tangga ty snap la....ikut hati nak dok sebelah pun ya..hahaha...gitu kan...sebab lama dah tak jumpa...last gather ramai2 masa besday event...mmmm...

Love the outfit...

Jangan salah sangka dengan gambar ni...actually semasa persembahan kedua yakni lagu Hindustan....we all yang Dafinites ni semua memang dok front row...entah lah..sebab we all memang muka tak berapa nak segan ni selamba jerk....so bila dah sendiri mengumpankan diri...apa lagi...Dafi tanpa berlengah pi tarik semua dafinites [termasuk la camerawoman ni]...dancing on the floor...gelek dengan tarian hindi...atoiiyaaiii.....siap TERpijak kaki dafi...sowie ye dik non.....tak sengaja...akak ko ni tak pandai menari...kaku

sempat lagi berbincang ke bonda?....mmm..tunggu AGM nanti je...tapi memang la..disebabkan we all yang havoc ni...rasanya outsider rasa pelik kot....tapi yang paling BESTTT.....kitaorang fanclub Dafi je yang ada....[agak la]...sebab we all je yang bertema bagai ni....(jap! jap!..dah kembang dah ni dok puji diri sendiri)

zeti: excitednyaaa....
wish that all DFC members ada kat situ...lagi havoc Marriot malam tu...dah mcm konsert dafi...hahaha....

sekilas pandang....nice la...

so as i mention previously...memang dafinites dok front row....and that is the moment yang we all tak lupa bila Dafi turun stage...sit with us and sang his song....'Bila Terasa Rindu'....missing u

Udoh2 ler tu...hahaha...ty pulak jeles...uwaaa..u look tired Dafi..and we know that....biasa la kan...selagi ada tanggungjawab...gitu la pengorbanannya....but u great...

yang parahnya..asal nak bergambar je....dafi mesti tanya dulu....napa kak nak balik dah ke?....adusss....belum dik oiii...tunggu lampu nyala dulu....but nice performance....biarpun letih...ur komitmen tu memang dasat la dik...

ni confuse sikit..anding nak suruh tunjuk gelang ke...atau muscle...hahahaha...nice!....lama tak tengok anding perform..and last nite....wow...

Ms.Adeline....tu dia..tenggelam dek pengapit yang sihat2 nie...nice show!!!

Chef Ryzal!!!...hehehe....amboi dah menyanyi sekarang...baguih la tu...tambah2 kan lagi bakat yang terpendam tu...

Adam...still hot kat stage....teringat zaman akak kau ni gilakan KRU....tinggal lagi diri ku tak reti menari...LOL.....great show...song and dance....keep it up!!!

Group Photo...thanks dafi coz u sangat sporting....(anything for Dafinites)

Jannah and Erna (Balik college nanti habis la korang)

Waty and Nita (ni pokok apa ni?....rumput ke)

sebelum melabuhkan tirai...final group photo with team Hotel Mania....and to all my dear friends...thanks...

terima kasih kerana menerima
terima kasih kerana bersama
terima kasih kerana mengingati
terima kasih kerana memahami
terima kasih kerana membuka hati
untuk kami....

Love u all....

Saturday, March 27, 2010

Drift...

Apa ke alah la menatang tu gamaknya yee....hehehe....tu la yang ty dok bising kat celah telinga si erna tu [my sis]....dari last week dok pressure ty nak ajak pi tengok KL Drift II....atoiaaiii...sedap sangat ke....kalau takat stunt kat traffic light, roundabout, track....mmm...udoh leerrr....

peeeerrrgghhh....sesedap mulut je ty ni...hahaha...tapi bila dah dok dalam panggung tu mau panas punggung ni ha....tak tayar keta tu berasap...'b0n***' den ni yang berasap kat situ....memang mantop la citer kali ni....boleh la out of 10 ty bagi 8.....sebab actionnya dah banyak sangat improve...cuma tang drift part tu yang ty masih lagi tak berapa nak thumbs up sebab most of the action buat kat tiga tempat yang ty sebut tu la kan....

Lagenda Drift ni asalnya dari sapa ye?...nak sangat ty tau....tapi film 'fast & furious' memang banyak adegan drift ni tunjukkan....cuma kepenggunaan drift of coz la kat selekoh je kan..kalau tak bukan drift la namanya...LOL [aku pun tongong!!!]....

the best part yang ty suka dalam filem tu bila ada pergaduhan antara Joe, Ery, Sham, Aleeya dan kuncu2...memang real la...tetiba ty terbayang...wat will happen if i'm in that position....'silisih malaikat 44 dob!'....

apa pun tahniah to Dato'Y...and Mr.P Syamsul......lu memang power beb!!!.....

Wednesday, March 24, 2010

Malam akhir de'Langkawi

kesinambungan.....
apa yang menarik di pantai cenang...adalah sangat happening...kalau u all pernah pergi batu feringgi di Penang...lebih kurang sama kat pantai cenang...memang best...kalu nak shopping tu memang ok la..sebab banyak pilihan....so lepas ty makan....ty pun jalan2 kat kaki lima deretan ni sambil2 cuci mata melihat barang2 yang ty rasa nak beli...

dengan semangat...malam tu ty belasah jalan kaki lebih kurang 1 km dari kedai ke Hotel...ha..terbakar kolestrol lepas melantak sakan...huhu.....and kat sini lah ty tido sepanjang dua malam...whitelodge....chalet baru...so kawan ty rekemen tempat ni...sponsored yeee....thanks to whitelodge and my fren....

esoknya...ty balik ke KL....dengan menaiki MAS....satu percutian yang penuh agenda tersendiri...tenang damai...dan kembali dengan semangat baru....

jejak kaki di KLIA....rindu semuanya....

last year...ty berjalan ke Bandung....

this year...ty plan nak pi jauh sikit...ceewah...banyak songel....hahaha....

Tuesday, March 23, 2010

Another trip.....crazy me!!

rasa2 korang la kan...leh cam tak waty kat mana?....hahahaha....my last post pun ada gambar yang sama...tapi masa tu ty tak bawak camera...this time ty snap semua gambar yang ty rasa perlu sebab tak tau lagi bila nak pi kan....awal2 tahun ni memang ty pi langkawi je memanjang...tak tau lah kenapa....best kot....
trade mark langkawi...eagle...kenapa ya?....tu kena bukak buku sejarah la kan....since ty jalan sorang2 ke sana...so amat payah untuk mengambil gambar sendiri...so hanya gambar ini yang berkesempatan....hahaha...buruknyeeeeee

ty singgah ke jetty kuah semata-mata nak melihat apa yang terbaru di sana....sekarang ty tak naik feri dah...sebab dah mampu nak dok lama2 dalam bot....faham2 la kan tulang belakang niiii....jom ty ada citer sikit nak share dengan korang.....

sekian lama ty tak ke Makam Mahsuri...maklumlah....last sekali ty pi tahun 1997.....lama tu kan...just imagine mcm mana la rupa keadaan kat sana....this time ty pi sendiri..drive sendiri...lone ranger gitu....hehehe...nasib baik ada kawan...leh pinjam ketanya...

dalam perjalanan ke sana...ty terpanggil nak amik gambar ni (gambar atas)....inilah rupa tapak sawah....dah hampir musim menuai gamaknya....lapang je kan...ty memang suka tengak sawah...entah la..penyakit apa pun ty tak tau...hijauuuuuu....hening je mata memandang....mcm kat laut gak...

so...perjalanan diteruskan...dan ty berhenti di simpan tiga...tertanya-tanya dengan nama jalan ni...hehehe...u all nak tau tak nama jalan apa?..."jalan air mata"...perrrggghhhh....memang nangis gua cakap lu beb...nak tau pasal apa ty nangis jugak...meh sini dengar citer hamba...

setiba ty di kota mahsuri...tak jauh bezanya dengan 11 tahun dahulu....u all bayangkan ya...11 TAHUN....lama tu beb....dan apa yang membezakan dulu dan sekarang nya tembok Kota Mahsuri dan beberapa bangunan baru yang ty tengok tengah dalam renovation..

entrance dengan caj $5.00 bagi dewasa dan $3.00 bagi kanak2....agak fleksibel la jugak..sebab memang cantik la pembangunan baru nie....

TETAPI!!!!!!!!!!!!!!.....apa yang menyedihkan........!!!!!!!!!!!

to be honest la...walaupun ty tau risiko untuk ty luahkan kat blog ni...cuma ini adalah pendapat ty sendiri....sepanjang ty melawat tapak kota mahsuri...ty cukup KECEWA...sebab ty rasakan tiada kesungguhan dan menghampakan...

awal2 lagi...di section muzium....memang tak jauh beza dengan apa yang ada kat muzium KL...tapi in term of customer service...atooaaiiii....sedih la...u all bayangkan masa ty nak masuk tu....ada satu family yang masuk sekali dengan ty....tak nafilah demi menjaga hygiene that area...kenalah bukak kasut..so nak dijadikan citer...family yang ty citer tu ada bawak sorang nenek (disable)..whereby kena dok atas wheel chair...

so u all imagine...terkial2 nenek tua tu bertongkat...atoiii...sedih la ty nengoknya...lantas ty masuk dulu and tengok kot2 ada officer yang incharge ke kat dalam tu...ha...u all tau apa 'anak dara' tu buat?...sepatutnya depa welcome la visitor BIARPUN tak ramai mana....janji ada orang mai....ni dok baca magazine..siap duduk kembangkan pungguq...memang sakitttt mata ni tengok....terus ty sound auntie yang bawak nenek tu....

"miss bawak je wheel chair tu...i rasa takpa...and i think that two lazy ladies should allowed it...."

bayangkan ty cakap kuat masa tu...miss tu senyum je dengar...and dia pandang kat two ladies tu...haaa..apa lagi terkial2 dua ekoq tu dok angguk bagai....(sentap la kot)

itu baru satu citer....lepas je tengok pameran yang tak seberapa tu...kalau bukak internet kita lagi complete la kisah mahsuri berbanding apa yang ada kat situ...[tapi malas la nak komen....at least ada kelainan]......ty pun menuju ke perigi mahsuri....nothing different....cuma ada kiosk kecik jual air perigi mahsuri...awek yang dok jual tu terpacak je berdiri....Astaga.....mcm terpaksa je dia menjual air tu....baik letak je kat kedai mini kat luar tu..tak la terpaksa berjemur panas mcm tu...pelawat tengok pun serba salah dibuatnya...

sejurus selepas tu...ty pun menziarahi makam mahsuri...kalu ikut kata orang...makan ni hanya simbolik sahaja...ada yang kata inilah makamnya.....hanya Allah swt yang tahu dimana jenazah Arwah Mahsuri dikebumikan....

jauh beza keadaan masa ty pergi dulu....sekarang makamnya dibuah suai...malah batu nesan jua telah berubah....


selepas tu ty ke rumah2 tradisional yang mempamerkan sejarah zaman mahsuri....malangnya....dari jauh lagi tak jauh bezanya dengan umah2 yang ada kat kampung kita...bukan ty nak merendahkan rumah ni....apa yang cuba ty maksudkan....pemeliharaan keunikan rumah ini.....sedih la...
biarpun tak ramai pengunjung...tapi tetap ada pengunjung yang mampir...LEBIH2 lagi...mat2 and minah2 saleh tu...dengan persekitaran yang tak terjaga....sampah merata...pokok2 tak dijaga rapi....mini zoo yang hampir roboh...[ada yang roboh pun]....

Nauzubillah...memang sedih la ty tengok...nak amik gambar tak sanggup...malu nanti...
ha...u all bayangkan....kalu tengok taman mini asean kat melaka plus taman mini kat Kota Kinabalu jauh lebih baik korang tau takkkkkkk....geraammmmm....

lagi satu masa on the way nak keluar...ty masuk la satu rumah tradisi yang memaparkan ceritera Mahsuri dizamannya melalui kaedah musical la...dimana ada segmen2 patung dari sudut tertentu....u all bayangkan ...dah la bayar $1.00....kat dalam tu mcm rumah hantu....ada laluan yang dibuat...separa gelap...dengan patung2 yang menyerupai orang....siap soundtrack and musical voice menceritakan kisah Mahsuri...tapi ada la 3 segment....lepas tu dah keluar....

U all memang susah nak bayangkan apa yang ty citer...tapi ty rasa...rumah hantu kat fun fair tu lagi bestttttt giler la....bukan nak memperkotak katikkan usaha...tapi kalau ty orang local rasa mcm diperbodohkan...inikan pulak pelancong2 tu...apa buta ke semua orang nengok benda alah yang mcm tu...rasa budak tadika buat lagi bagus kot...puas hati la jugak rasanya...

kecewa tu usah nak cakap la...rasa ty elok lagi 11 tahun dulu....terasa mcm pi tempat bersejarah....kalau hakikatnya kita tak tahu kewujudan Mahsuri...namun kita memperkatakan keturunan Mahsuri "Aishah"....bermakna sejarah itu mengiyakan...dan jika kita mengatakan Laksamana itu kisah dongeng...kenapa wujud sejarah dan peninggalannya....

dan sejarah ini....semakin lama dilupakan sebab kita terlalu sibuk mengejar kemodenan...lupa mempertahankan hikayat yang semakin hilang....esok2 cucu aku nak korek kat mana sejarah nie semua kalau tak kita pelihara????....

tanpa berlengah ty angkat kaki terus blah dari tempat tu....nak ke beras terbakar pun tak de hati dah...orang cakap beras terbakar tu pun dah tak dak lagi...kalau ada pun orang situ yang tolong bakarkan beras pastu letak kat situ...atooooiiiii....bermakna tak terpelihara jugaklah...

so ty pun terus ke Tanjung Rhu....nak melihat pantai yang dikatakan indah...bersih dan damai....tapi dipertengahan jalan ty terjumpa sekawan mat lem....tengah bersatai...perrrgghhh....musim mat lem berehat gamaknya....hehehe...hilang sikit rasa marah....sebab syok tengok depa berkumpul..bersembang santai...berlonggok gossip la tu...

dipertengahan jalan....terpandang hotel Four Seasons Resort....kat langkawi ini resort yang palingggggg mahal rasanya....bayangkan the cheapest pun $1,500 ++ pernite okeee....boleh ke?...tido atas katil emas apa!!....mahal giler...kata orang sini...hotel ni milik Raja Arab...ontah la hai...mampu ke ty nak merasa dok sini....baik aku simpan duit tu pi buat umrah lagi best kan...

dan kerana kecanggihan itulah maka jalan ke tanjung Rhu memang sangat cantik...biarpun hanya ada pokok2 yang meliputi pandangan ke langit...memang cantik...ty siap termenung kejap kat situ...

dan sampailah ke destinasi ketigaku....Pantai Rhu...

masa mula2 ty sampai tu..ty ingat ty kat phuket...sebab batu2 yang ada tu sejibik la...memang canteeekkk...sayang masa takde..kalu tak ty dah terjun dengan labu2nya....eeee....next time la..

dan ty meneruskan perjalanan pulang ke pantai cenang....sempat ty berhenti jap tepi jalan...amik gambar danau....atau tanjung atau muara...hai entah la..tapi memang mcm citer 'lake placid'...hehehe...[ni gara2 banyak tgk wayang]....

singgah di tepi airport Langkawi..ada satu gerai Laksa Power....ty dok makan dengan kawan kat situ...teringin nak makan...tapi hakikatnya lapooorrrrrrr

antara menu tengahari di jam 3.00 petang....adalah cendolllll.....

laksa.....

pesembuqqq....

perut kenyang....hati girang...badah letih....terus ty balik ke bilik...berehat..membuta...tunggu masa malam nanti nak dinner....hehehe....so u all tunggu posting ty seterusnya....nak titun dulu...ngantukkkkk

Tuesday, March 16, 2010

Apa nak jadi??????


fed-up la...ni bukan nak show off la...tapi korang imagine la buat apa ty nak tunjuk benda2 ni...dan bukan nak saja2 tagih simpati...tapi pasal dah tak tahan dan fed-up....rasa mcm nak terjun bangunan Plaza Masalam tu pun ada.....i had enough with the pain...

ubat sana ubat sini....berapa banyak ubat daaa.....so...sesiapa yang ada cadangan mcm mana ty nak pulihkan at least sikit pun jadilah...ni sampai nak buat kerja pun susah....please leave your comment ok....muuuuaaahhhhhhhhhhh