Pages

Thursday, December 31, 2009

Penamat 2009....

walaupun lembaran 2010 telah menjelma....tatkala penghujung 2009 tidak harus dilupakan...ini kerana waty melalui saat yang begitu genting sepanjang Disember 2009 dengan pelbagai dugaan diseliputi suka, duka dan kenangan terindah....Alhamdulillah akhirnya segala penat lelah, pening, tekanan, cobaan...terlerai tatkala tamatnya sesi audit ISO dari SIRIM pada 30 dan 31 Disember 2009....sememangnya proses ISO ni amat sulit dan sukar....kalau takde ketahanan mental dan fizikal..memang boleh jadi gila...sebab kepadatan kerja di tambah dengan tumpuan proses ISO ini membuatkan waty rasa cam nak terjun bangunan...huhuhu....tapi...berakhir juga...and syukur atas segalanya...


walaubagaimana pun....cerah hanya seketika...tatkala mendung menghampiri masa....coz hari nie hari terakhir staff ty....cik amalina...aduhai...menahan rasa je waty...nak menitis airmata nie...tapi disabarkan je..sebab mengenangkan cita2nya tu...orang nak menuntut ilmu jangan dihantar dengan airmata...patutnya dengan doa kan...so amalina...semoga berjaya ya dik...jangan lupa kak waty dan kawan2 kat WIT (work in tension) nie...

antara teman2 sepejabat yang meraikan hari2 akhir lina....memang tak dijemput semua sebab masing2 dah balik...lepas jew meeting tu..tinggal yang nie je...lagipun meraikan bersama yang rapat lebih meninggalkan kenangan kan...


to those yang datang mampir petang tu...bagi pihat jabatan hal ehwal pelajar...waty ucapkan terima kasih...sebab sudi meraikan hari2 terakhir lina...u all memang best...

jangan ingat birthday je potong kek....since tak sempat nak celebrate besday lina...kira kek ni pun jadik la kan....hehehe...pinky gurl is cutting the cake....au revoir mademoiselle lina...

kebetulan baju besday gurl kita sama pulak dengan kotak hadiah...tapi sorry la lina...akak tak tau nak bagi apa...tak sempat nak kenal lebih lama...but one thing that i realize since u're working with me.....u love Ultra very much...so itulah hadiah yang dapat diberi....huhu...

sebahagian kami yang sentiasa menjadikan hari2 di pejabat bukan sebagai tempat yang membebankan tetapi untuk menceriakan....we live as a family even during working...we love each other...

pada adikku...kak waty doakan semoga berjaya yer...segulung ijazah bukan bererti kita telah berjaya dalam kehidupan ini...ada lagi dugaan yang akan kita tempuh jika ada izinNya....lihatlah sekeliling bahawa kita tak akan selalu berada di atas....bagaimana teguh dan cekalnya...adakala kita tewas pada takdir....tempuhi dengan tabah dan sabar yer dik...

jangan marah2 selalu....darah muda memang mcm tu..kenang tenang dan buat keputusan terbaik dalam hidupmu....hati2 melangkah yer dik..doakan akak bertemu jodoh yer....

jiran rupanya yerrr......huhu...si ecah and si lina

yang nie memang asyik nak bergaduh jeeeee....huhu..tapi menceriakan

kak ita yang comel...uwwweeekkk.....tu bukan comel lina...comot....

lina doakan ayong jugak yer..bertemu jodohnya...lebih mantop hidupnya....

lina...jangan lupa bahawa lina ada keluarga kecil di WIT nie yer...anything u can call me...kami sayang lina tau....

panjang umur kita ketemu jua dik...thanks for everything sebab banyak bantu akak...

yang tinggal dilambai...yang datang diseru...

Menghitung hari...tik! tok! tik! tok!.....tinggal satu hari lagi untuk kita menuju ke tahun baru iaitu 2010. Ada sepuluh tahun lagi kita akan menuju 2020 yang sering dilaungkan suatu ketika dulu. soalan yang sering dituju bila hampir menjengah ke tahun baru........."apa azam kau ty?"....errk?...apa yek?.....sebab azam yang sudah2 pun tak tercapai sampai la nie......kalau nak diukur dari segi umur...of coz semakin bertambah....dan ukur dari segi kerjaya...Alhamdulillah..semoga murah rezeki lagi.....pokoknya.....tertanya-tanya bila la azam yang satu tu nak dicapai?....

kalau nak dirungkai sepanjang tahun 2009....rasanya banyak jugak benda yang berlaku...ada baik, ada buruk, ada manis, ada pahit...tetapi semuanya nostalgia yang akan jadi kenangan bila kita umur semakin meningkat nanti.

ada benda yang perlu di ubah..ada benda yang perlu dikekalkan...semua itu terpulang kepada kita untuk membentuk kehidupan kita sendiri. dan waty sendiri melalui pelbagai benda yang adakalanya tak terbendung di hati dan tidak dinafikan kesemuanya membawa seribu satu rasa.

PadaMu YA ALLAH...ku memohon agar setiap langkahku dimasa depan terus dirahmat, untuk keluarga, untuk teman2 dan muslimin/muslimat serata alam.

Samalah kita berdoa agar apa yang ditinggalkan dilambai dengan satu harapan dan yang datang diseru untuk satu perubahan..........InsyaAllah.

Selamat Tahun Baru 2010

Wednesday, December 30, 2009

....atas kesedaran ini....

aku sedar diriku
terima kasih mengingatkan ku
kita jauh berbeza
namun aku tidak membencimu
aku tahu siapa aku
siapa itu dikelilingku
apa tafsiran pada ku
aku redha untuk itu
jika aku dibenci sekalipun
aku masih ada DIA
aku tau ada kasih
buat aku sepanjang nyawa
andai mati diberi balas
biar hidup tanggung derita
aku perlu ruang..........

Sunday, December 27, 2009

Percutian Seribu Makna

salam...4 hari menghilang....kembali ke tanahair...Alhamdulillah..sampai ke rumah dalam keadaan selamat. kemana waty selama nie? inilah percutian buat kali-2 yang sangat indah dilalui walaupun dasarnya kat dalam fikiran nie penuh dengan serabut kerja yang ditinggalkan sepi.

waty tiba di International Airport Husein Sastranegara Bandung pada 24 Disember 2009 lebih kurang jam 12 tghari dengan menaiki Air Asia bersama kumpulan rombongan seramai 20 orang. fulamak!...macam laporan berita pulak yer.


atas jemputan yang tiada disangka oleh aiza's family, waty dan adik akhirnya memijakkan kaki di tanah bandung yang sebelum ini pernah merancang untuk kesana tetapi tidak kesampaian. Lantaran itu, rasa gembira yang tak terkira kerana pelawaan aiza telah membuahkan hasil yang 'lumayan'...huhu...

tiba di Bandung, apa lagi...aktiviti pertama 'MAKAN' sebab perut masing2 kebuluran. Tour guide kami selama 4 hari adalah Pak Andy yang sememangnya sangat peramah dan mesra. Rasa macam keluarga jew....so sampai jew kat restoran, semuanya telah siap terhidang. Waty tak berapa terkejut dengan hidangan yang dihidangkan sebab dah biasa dengan makanan yang simple....[jangan sentap yer! badan jew besar tapi makan ciput]...

1st impression about food....thumbs up!....sebab waty tak cerewet so takde nak comment sangat. cuma pada orang yang tak biasa....mesti tak leh nak terima sangat....nasi sunda amat berbeza dengan nasi padang...nak tau apa bedanya?....kena la pi bandung...huhu

lepas je makan, destinasi pertama dah mula dengan shopping...all the way nak ke tempat yang dituju, sempat waty snap gambar persekitaran. antara perbezaan yang nak waty bandingkan Malaysia and Indonesia adalah dari faktor penempatan penduduk. Jangan salah sangka yer...nampak macam dok setinggan kan!....tapi sebenarnya inilah antara penempatan penduduk yang berpendapatan rendah/sederhana. bukan miskin yer....tapi memang rumah mereka jenis rapat2...sekali pandang macam kat China.

First day shopping...takde apa nak beli...masuk kedai cuci mata pastu balik. lebih kurang jam 4 petang, we all start check in kat hotel. Destinasi pilihan untuk istirehat adalah di 'Hotel Sukajadi'....ha...jangan di tanya namanya....waty sendiri pun tak pasti napa itu nama diberi.

apa pun kemudahan dan suasana memang sangat puas hati...layanan aduhai..kalah layanan Malaysia.....best2!!!

Malam pertama, waty ketiduran...terlajak tidur maknanya....so terpaksa la kuar makan dengan nita kat area2 terdekat. keletihan yang tak terkata sebenarnya sebab tak cukup tidur. tapi walaupun begitu, warung makan selang satu blok dari hotel memang sedap. sampai dah balik Msia pun rindu dengan makanan kat situ.....tip! top!...

the next day, program pertama adalah menuju ke kawah putih. perjalanan mengambil masa 2 jam hanya di isi dengan 'taik mata'...huhu....tidur la maknanya...sebab masih tak biasa dengan cuaca kat sini. timing pun masih takleh nak adjust lagi....apa pun sempat jugak waty jeling2 kat luar bus melihat-lihat penempatan masyarakat berdekatan. Ternyata hidup mereka amat sederhana tetapi harmoni. Boleh dilihat dari faktor pertanian dan ekonomi yang diusahakan oleh penduduk di sana.

apa yang membuat waty terpana di 'kawah putih'?....
setelah mendaki beberapa anak tangga....pandangan dicuri dengan satu cahaya yang jauh diluar jangkauan waty selama ini.....sehening cahaya itu, begitu cepat terpaut di hati lantaran inilah pertama kali melihat kawah putih yang terhasil dari sebuah gunung berapi yang telah 'mati'.

tak sampai 10 minit..dah terasa sesak nafas, batuk tak berhenti...tertanya2 gak...napa jadi mcm nie.....rupanya belerang yang terhasil dari kawah tersebut menyebabkan tempoh berlegar di kawasan ini hanya dihadkan kepada pelancong selama 20 minit....dan ketika berdiri di sini, waty membayangkan....jika ini satu dari CiptaanNya...bagaimana Kiamat? Subhanallah...

cukup masa........pak andy suruh beransur pulang....sempat singgah di gerai jualan yang penuh dengan strawberry...waduh...bukan buah pilihan..tapi bila tengok sinar coklat tu...mmmm...cuba jugaklah....mmmmmmmmm...manis.

apa lagi!...tak cukup tiga cucuk...waty pun siku nita..."apa lagi kau pandang aku, beli la satu carton...suruh tokey tu siram dengan coklat sekali"....haha...macam orang mengantuk disorongkan bantal...apa lagi si eton tu.

sporting gak la member kita nie...sempat lagi bagi post yang menarik sambil menyusun buah strawberri...pilih yang bagus2 ya....mau di makan nanti.

Aktiviti tidak berhenti disitu. Bersambung pulak sesi memetik buah strawberri dengan sendiri yer...di ladang strawberri....tapi masa nie waty tak larat nak turun...kudrat tak mengizinkan, so waty minta aiza snap gambar....nasib baik zali ada...sebab mestilah gambar isteri tersayang kat dalam picture nie...huhu...."sorry la ja, aku tak leh jalan lama2....dah belasah panjat tangga so kena slow la lepas tu..."....apa pun kelainan strawberri agak ketara berbanding di Cameron Highland....lebih manis dan fresh la...sebab petik sendiri...

middle: jaja a.k.a aiza
yang paling kiri: shikin, kanan: adik
bawah kiri: mamat, kanan: mimi
one happy family...makcik dan anak2 buahnya
kemudian apa lagi...makan time....dengan berlatar belakang kebun strawberri....menu pun agak istimewa dengan jus strawberri...mula agak kekok tapi tetap mahu mencuba...once in a life time....tak gitu kan!....post kat depan restoran...promosi yer...

Petang sambung aktiviti shopping...sorry sebab tak dapat nak tunjuk gambar sebab waty tak sempat nak snap apa2 gambar. lagipun hari kedua nie waty dah start membeli/bershopping sebab takut nanti lupa nak beli apa....ke destinasi cibaiduyut....satu lokasi yang sememangnya menempatkan pelbagai jualan...kasut, beg, baju etc......fuh...duit jew kan pikir...lain2 semua dah terhidang...

dan hasil shopping yang tak ingat dunia tu...adalah sikit buah tangan untuk keluarga dan kawan2 di Malaysia.

itu baru hari kedua...penat2 pun....hari ketiga sepenuh hari bershopping....tapi waty shopping kat "Pasar Baru"....yang ala2 pasar payang di terengganu. bezanya...7 tingkat.......penuh dengan kedai2....padat sebab cuti panjang di sini...so waty beli apa yang wajib jew la...tak de survey lama2 sebab masa agak terhad.

first place....beli kain...huhu...huru-hara gak la sebab proses tawar menawar nie memang amik masa....kecoh jugak tapi janji lumayan pak!....selit gak selai dua kain...buat bonda dan ayahanda...diri sendiri?....mmmmm....satu buat kenangan.

petang ke Toko Tiga...sebuah tempat jualan Jeans berjenama. masa sampai kat sini..memang rambang mata nie....beli jugak la dua tiga macam...tapi gambar takde yer....sebab hujan lebat...tak berani nak bawak camera.....kira kat sini waty puas hati sebab dapat pilih macam2 jenis jeans sedunia...fuh yooooooo

Yang menarik di Bandung yang tak ada di Malaysia...adalah budaya mencari rezeki dalam pelbagai cara. salah satunya......'penyanyi jalanan'......haha ini bukan satu penghinaan...tapi waty kagum dengan semangat mereka. Gambar di atas adalah Pak Andy (pegangan mic) menjemput adik kita nie untuk menghiburkan kami sepanjang perjalanan....suaranya......kalah budak2 AF kat Malaysia nie yer....semua lagu leh nyanyi siap buat lenggok sendiri lagi....nak cari rezeki...biarpun payah...halal kan...

dan dengan hiburan tu...kita ramai2 menyanyi...waty nak snap gambar orang belakang...tak sangka muka sendiri pun masuk...aduhai....huhu...yang penting....kita semua happy kan!!!

27 Disember 2009...masa pulang..rindu dengan family, sedih meninggalkan bandung....rasa cam tak cukup...ini kak ros...agent malaysia yang menguruskan percutian kita....thanks kak...

antara kumpulan kami.......masa nie kat airport dah nak berangkat pulang.....apa pun waty enjoy sangat trip nie...best giler...banyak pengalaman yang waty alami.....one of the best....next time leh pi sendiri sebab dah tau selok belok bandung....[hope so la kan]......

kepada aiza sekeluarga......thanks....walaupun family jauh kat Malaysia...you all treat us macam keluarga...so perasaan sebal dan rindu tu terubat jua...jangan dipikirkan yang kurang...pikirkan yang lebih sebab yang lebih itu amat bermakna untuk dikenang. takde benda yang perfect....bersyukur apa yang dihidang....trip nie jadi satu kenangan.....

can't wait for next trip...ke mana?....TUNGGUUUUUUUUUU!!!

akhir sekali...thanks to all...also to Pak Andy....panjang umur kita jumpa lagi...

Wednesday, December 23, 2009

am I becoming him?

sorry y'll...waty tak dapat nak update apa2 citer...kerja sangat banyak dan tak mampu nak loading story kat blog nie...apa pun...i have only 1 day to finish my work before my big day....i'm going for my holiday....wait for my new entry oke....so 3..4 hari nie...waty takde kat Malaysia...jaga blog nie baik2 tau....muaaahhhhhhhhh sayang korang semua...

Sunday, December 13, 2009

Sefiesta di ulangtahun...

12.12.09....satu tarikh yang dinantikan...sekian lama akhirnya waty dan adik2 menuju ke destinasi yang dirancang. satu private event dilangsungkan di Tropicana Golf Club Damansara tepat jam 19:45. Ketibaan kami di sambut oleh VID/AID DFC yang sesungguhnya jelas kelihatan tema yakni 'Lagu Dalam Filem' dengan dress code 'Black & White'.........just imagine kan...


buah tangan yang diterima oleh semua guest adalah kalender 2010 yang memaparkan gambar Dafi...cute gitu...special made katanya....orait la tew...kehadiran tetamu yang diluar jangkaan termasuk media dan families and friends Dafi turut memeriahkan majlis....
Majlis dimulakan dengan ucapan aluan oleh emcee a.k.a azim...plus Dafi itself.....yang bestnya pakaian dafi yang ala2 MJ memang kelas gitu....cute, hensem, smart...[fuh! puji sakan aku ni]....tapi honestly memang speechless....


Ini Dafi's mom....very caring, friendly and gorgeous malam tew...sesuai sangat dengan pasangannyerr...hehehe..patutla dafi tew hensem....keramahan Datin Seri dan keterujaannya melayan tetamu memang patut dipuji...rasa cam event nie di buat kat umah pulak..sebab layanannya sangat mesra....

one thing yang menarik pada event kali nie....ada banyak kezutan...contohnya kehadiran noryn aziz yang hadir tiba2 dengan menyanyikan lagu Hepy Besday siap dengan iringan puteri2 yang bawak kek untuk Dafi...huhu...tergamam gak la Dafi masa tew...coz tak jangka akan ada kejutan...hehehe

tak lengkap event tew kalau Dafi tak menyanyi....at that moment...waty sebenarnya agak blurr...[like i said yesterday]....sebab waty terpukau gak la dengan suara dafi...memang kadang2 orang akan kata...."gila kau nie fanatik dafi!".....iskh...bukan camtu....sebab kalau makin lama kita ikut perkembangan seseorang...kita akan lihat kemajuannya....so sebab tew waty agak terpana dengan kemantapan suara Dafi....bravo dear....

nama pun besday party...mesti ada sessi bukak present....antara culan2 yang terpilih...adik sorang nie...dafi dapat hadiah topi....white color lagi...sesuai dengan tema malam tew...

at that nite pun team "Sayang You Can Dance" turut hadir memeriahkan suasana....sempat jugaklah waty close up untuk kenangan....they're very sporting....

malam tew sepatutnya azim digandingkan bersama ajieb.murai...my dear brother a.k.a best fren...tapi malangnya ajieb lambat sampai...waty pun ingat ajieb tak ada malam tew..tetiba dia datang dari belakang...."lambat la kak!...sesat"....kesiannya....maklumlah event nie private....so kena 'cari dan menang' la jawabnya....

lama sangat tak jumpa ajieb...selalu berbual dalam YM jew...banyak benda nak diceritakan....especially topik make over rambut palsu dalam blog tew yer....LOL
Zeti....anggun malam tew...pakai dress lagi....hehehe....nasib baik anugerah pakaian tercantik ada satu jew...kalau tak mesti menang lagi kan!!!....

chapeq!....malam tew nampak cam mendung jew....hai...penat kew dik oiii....ceria2 la sikit...dah lama kita tak usik mengusik...

megat!....photographer malam tew....tetap ceria...kalau sesiapa baca blog megat...mesti confuse dengan karektornya....ha...nak kenal lebih dekat....join la DFC...kih kih kih [sempat lagi aku promote]

Ray!....ex-officio....paling busy malam tew...paling celoteh...paling noty....actually waty sengaja suruh ray pegang present tew...hehehe..actually present tew for Dafi from me and my sister....Ray tolong 'angkat' jew....LOL

Kak Amy!....malam tew ingatkan ada artis lain yang nak sambut birthday...aleh2 tenung 2x baru perasan kak amy rupanya...amboi satu kemajuan yang dibanggakan....apa petua kak amy...tulun la hamba nie....sekali imbas cam pelakon dari seberang buk!!!

Bonda!.....ur support towards the team is unbelievable...thumbs up la bonda....hubby bonda pun memang sporting giler....

Adam!....dah nak abis event baru sempat berjumpa....maklumlah busy dibelakang tabir....dedikasi sungguh..keep it up...

group pose....ini antara sebilangan tetamu yang tinggal....apa lagi..saat2 akhir baru sempat nak bergambar bagai...hehehe...

Sesi bergambar VID/AID....masing2 dengan pelbagai jenis bergambar....sporting giler semuanya....hehehe...congratulation gurls/guys....

Sebelum balik, waty request sikit kat Dafi nak suruh dia bukak hadiah yang we all bagi....actually sebab tak confident present tew sesuai ke tak..so amik kesempatan suruh Dafi bukak....hehehe....

Jeng! jeng! jeng!....inilah jacket yang we all beli for Dafi...its a small gift actually....tapi nasib baik padan dengan Dafi....iskh...mau rebah kalau tengok pose dafi nie....LOL....

Saat yang indah untuk dikenang...no word to describe....berat hati nak melangkah pulang....sebab masa tidak mengizinkan....hati tertinggal bersama mereka di sana....walau kaki jauh pergi..kenangan tersemat di hati.

Kepada team DFC....congratulation once again...rasanya tak perlu waty nak ceritakan betapa waty gembira...i'm sure my sisters pun happy...sampai tertanya2 apa lagi event for next year....
To Dafi....semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki......walau dimana kita berada....kita semua adalah satu keluarga....we always remember you...and you always with us....