Pages

Monday, September 28, 2009

Cerita Raya 3

ingat tak lagi cerita raya 2....kesinambungan dari perancangan maka pagi2 raya ke dua tu kami bergerak ramai2 ke umah pak ngah di seremban dua....so secara kebetulan semuanya ada pada hari tu.....kecuali Pak Long and Mak Long...sebab mereka tak ikut pergi melaka....meh sini cek nak kenaikan kat hangpa semua yang dok jeling kat blog nie....inilah keluarga besar cek sebelah bonda....
dari kiri belakang: along, fadhli, aku, erna, nita, eddy, ayah, pak ngah, keyrul, iwan
dari depan: danish, daniel, mira, hazrin, lina [dokong], eisya, sheila, mak ngah, alia [dokong paling belakang], diana, mak, anif

lepas tu kami konvoi tiga kereta menuju ke kampung [melaka]
sampai jew melaka...apa lagi berehat la beb...fenat sangat drive sebab jalan jam...raya punya penangan...gitulah dia....sobar yo lah...

si eton dan mom kat lobby mahkota hotel....kat sini la we all bermalam sebelum balik ke nyalas.....

last pose for my raya en3......

gitulah cerita raya ku...tak banyak beza....raya ke 4 waty dah mula bekerja di pejabat [bangi]...menyiapkan apa yang patut........gitulahkan....nak beraya ke rumah kengkawan masih tak berpeluang sebab masing2 belum balik lagi...semua masih dikampung...so kena tunggu la masa2 lain pulak....

apa pun....Alhamdulillah....walaupun setiap tahun ada raya....tapi manakan sama segalanya......sorry yer sebab entry kali ni pendek sebab masalah teknikal...so tak larat nak terpacak depan lappy nie lama2....upload gambar sikit jew kali nie....
jumpa lagi dikeluaran cerita akan datang.

Thursday, September 24, 2009

Cerita Raya 2

Salam....kita sambung cerita raya 2.....pagi2 raya lepas mandi semua...bersiap2 nak pi sembahyang raya. macam yang waty cakap....waty beraya di Bangi jew...so pagi2 tu satu family bergerak ke Masjid KUIS.....boleh tahan jugaklah ramai kat Masjid nie.....mungkin ramai jugak kot yang tak balik kampung.....
sedih tu memang sedih...bertahun2 raya kat bangi....macam orang takde kampung pun yer gak...tapi yang penting Alhamdulillah...semua family ada.....itu yang paling utama.....

lepas sembahyang raya....mula la tangan gatal nak bergambar....yang nie along waty...abang yang sulung....pak haji norazlie nordin...hehehe...rasanya tak pernah lagi post sama2...ini first time rasanya....

My lovely father....
my lovely mother....
lepas jew bersalam-salaman...berposing bagai....masing2 bergerak ke rawang...umah pak long...since semua orang tak balik kampung....so we all decide berjumpa pak long dulu lah...paklong nie abang sulung kepada bonda waty....mampir ke sini dulu la sebelum ke tempat2 lain.....

oke...time to take photo dengan anak2 sedara...yang dua puteri tu..anak kak hazrin...esya and amelia....then fitri dan farhan....macam2 karenah....fening2...but fun u ols...

Yang nie pulak Danish...anak kedua kak shela..kira anak sedara la nie....
Ini Daniel...anak sulung kak sheila....dah besar...form 1 gitu....rasa tuanya waty nie...

this is my oldest cousin...kak sheila...kat atas pangkunya tu...si farhan....sebelah tu fitri....hehehe semuanya hero jewwww....

lepas beraya di rumah pak long...we all ramai2 ke kubur Allahyarham Wafiyuddin [anak paklong yang bongsu]....menziarahi kubur dan menyedekahkan Yassin...hujan turun renyai2.....sedih la jugak.....rasanya kureng lah juga sambutan Aidilfitri sejak arwah takde....'life goes on'....harap2 Allahyarham ditempat bersama orang2 yang beriman.......
lepas tu beraya pulak umah Kak rin....lepaking sampai ke petang....siap planning untuk raya kedua....dan destinasi kami semua adalah MELAKA......pulang ke kampung ramai2.....konvoi la....
cerita selanjutnya...tunggu part 3

Cerita Raya 1

Dah raya ke 5...baru waty berpeluang nak mencoret serba sedikit cerita raya pada pembaca blog ini. sama seperti orang2 lain....waty jua punya cerita tersendiri yang dikongsi kepada semua. cerita ini adalah cerita biasa.....namun memberi sejuta kenangan pada waty....maklumlah...tahun bersilih ganti....kenangan adalah cerita yang diabadikan dalam ingatan.....
waty dan nita start cuti pada jumaat lepas....yakni 2 hari sebelum Aidilfitri....malam tu we all ramai2 mengemas rumah apa yang patut....maklumlah...selama nie dok kemas yang ada depan mata jew...yang terselit celah2 tu memang buat deeerrkkk jew.....so dah alang2 nak beraya nie...berkemas la we all sedaya habis.....memang tangkap berkilatlah.....si nita pun bukan main rajin sakan.....LOL....kurus sikit la kan....
pagi sabtu tu.....terlewat bangun sikit...penat berkemas semalam tak hilang lagi....lebih kurang kol 3 petang tu..bersiap2 la we all nak memasak rendang and nasi himpit....al kisahnya...walaupun waty tak beraya di kampung.....namun tradisi memasak ala kampung view tetap diteruskan....kenapa yeerrr...!!!!
camnilah gayanya kalau dok area terrace house....nak memasak dalam umah...aduhai...habanya memang seminggu tak hilang...dok berkipas la nanti....so we all memasak di luar rumah....apa lagi...angkut segala periuk belanga.....memulakan proses memasak rendang.......

Rendang Melaka nie keistimewaannya bukan sahaja kerana rempah ratusnya...malahan teknik mengacaunyer juga memainkan peranan penting....setiap tahun waty ditugaskan untuk menjadi tukang kacau rendang especially rendang daging....so dua kali setahun memang tangan nie pasti ada kesan lecur....semua tu gara2 rendang Melaka....nak tau kenapa....kena datang umah dan alami sendiri......

kerana keistimewaan rendang tu lah......kalau nak masak tu kena berlebih2....bila singgah umah pak long, pak ngah and mak ngah...mesti kena bawak rendang nie.....special kan!!!....

so kisah nie akan disambung dengan cerita raya 2...apakah kesah waty pada raya pertama di Bandar Seri Putra........

Thursday, September 17, 2009

Salam Aidilfitri......!!!!

Masih ingat tak lagi gambar2 yang waty amik masa previous post.....ha....inilah dia tujuan gambar2 tu.....semua insan dalam gambar nie adalah my officemate.....yang terdiri daripada lina, farid, nita dan rajes...ada sorang lagi abang zaini [photographer]...dia takde...sebab kerjanya on off on off.....nak dijadikan citer...setiap tahun poster nie ditampal kat pintu office we all....so this year since willy dah berhenti..tugas tu dah jadi my responsible la....inilah hasilnya yang tak seberapa....

menyambuk Aidilfitri nie....ada seribu satu macam rasa kat dalam hati nie....rasa happy ada...rasa sedey ada...tapi most of the time rasa sedey tu lebih banyak la.....coz since 8 years ago...waty dah tak rasa sangat hari raya nie.....sebabnya adalah

1. rumah kat kampung tu dah roboh sejak arwah nenek meninggal....
2. sejak dah berada di peringkat dewasa nie...duit raya dah makin takde...uuuwaaaa.....dah jadi terbalik kot..sebab waty yang kena bagi kat orang...
3. kawan2 yang lain berpusu-pusu balik kampung malam raya...tapi waty masih kat bangi...sebab malam raya di bangi....so keliling taman perumahan tu tinggal bangsa Cina dan India jew....Melayu kebanyakkannya dah balik kampung....
4. tempat waty mengadu domba, usik mengusik, kacau mengacau...dah lama tinggalkan waty....so rasa cam lost sangat....especially bila time raya camnie....aduhai sedey yobbbb...
apapun jua....kuatkan iman...tabahkan hati.....
di kesempatan ini waty ingin menyusun sepuluh jari memohon ampun dan maaf kepada sesiapa yang mengenali diri ini. tersalah kata, terlanjur bicara......andai suka mahupun duka...waty hanya insan biasa. marilah kita harungi kemulian Ramadhan yang semakin meninggalkan kita....tatkala tibanya syawal dengan rasa kemenangan.....waty doakan semoganya berada dalam keadaan selamat....
tiap permulaan...ada noktahnya.....dikesempatan ini waty melabuhkan tirai buat seketika.....kita bertemu lagi.....kepada teman2 jemputlah ke rumah ku....pada yang tak pernah ke teratak hamba....pandai2 lah call....oke......

aaaaa....yok beraya!!!...

Tanggal 15 Sept '09.....akhirnya waty berpeluang menyertai program Murai.com yang berakhir di Rumah Amal Cahaya Tengku Ampuan Rahimah, USJ Subang. Bersama-sama angkatan yang last minit gatal nak ikut nie.....masing2 menuju ke RACTAR dan tiba di sana hampir jam 12.00 tengah malam.

Ramai jugak yang menyertai program tersebut....antara artis yang hadir adalah isma, tomok, nadia, kamal, hafiz, alia, ghaud dan ramai lagi.....mula2 semua artis perempuan dan ahli Murai.com beramai-ramai mengejutkan anak2 tersebut......memang muka masing2 terkejut sakan.....mamai semuanya.

selepas masing2 menjamu selera.....majlis diteruskan dengan permainan yang dipimpin oleh Ajieb...yang juga merupakan pengacara pada pagi itu....rasanya tak perlulah waty citer lebih lanjut pasal game tu....u ols boleh tengok kat murai.com.....tapi that moment especially gelagat artis yang menceriakan suasana mampu menggamatkan keadaan menjadi meriah.....tengoklah gelagat tomok tu....notty yer

sempat lagilah waty bergambar dengan nadia sambil2 nak tunggu games tu tamat.....

dan persembahan nyanyian lagu Yok Raya oleh Hafiz....buat pertama kalinya waty dengar....wow.....berbakat jugak ajieb sebab mampu melahirkan lirik yang hebat....kena pulak Hafiz yang nyanyikan.....congrazzz...

alia juga pada pagi tu menyanyikan dua buah lagu...antara lagu yang dinyanyikan adalah lagu raya....dan ADAM DFC sempatlah kena dera dengan alia....tapi jujurlah adam...suara mu memang sejibik macam Jamal.....fulamak....bravo bravo....

last sekali sebelum berangkat pulang....waty, nita and artis2 menyerahkan duit raya kat anak2 nie....semoga they all bergembira juga sama macam kita...apa jua kekurangan samada diri kita atau mereka....Allah penentu segalanya....

Adam....selamat hari raya yer...maaf zahir batin....tak sangka jumpa kat sini....hehehe

last yer pun kamal datang kat yok sahur....memang kelakar lah kamal nie....and sebelah kamal tu my officemate....aishah....nie first time join yok sahur....malu2 lagi tu

Hafiz yang selalu tersenyum.....u're so cute dear.....and lagu malam tu memang sedap....suara memang tip top....good performance and smile always...

amboi qhaud....dah ada baby baru tu...comel giler....memang qhaud malam tu macam papa....LOL....wat evah pun....u memang ada bakat jadi bapa mithali...
hehehe...syok tengok gambar nie...cam kena jer....hahaha.....u guys memang kelaz gitu...
finally thanks to the management of Murai.com yang sudi menjemput waty to this wonderful event.....waty amat2 bersyukur sebab berkesempatan meraikan Yok Beraya dengan kawan2 serta artis2 jemputan untuk bersama-sama penghuni RACTAC...
especially to my dear brother...ajieb........pagi tu tak berkesempatan nak berbicara sebab masa yang tidak mengizinkan....bertambah pulak kesibukan ajieb yang kian terserlah sejak akhir2 nie....anyway ajieb....thanks for the great moment that we had for the past 1 year....having a great friend like u makes my life happy.....u are very understanding person....very talented and kak waty harap ajieb terus berjaya.
congratulation with ur new song.....memang best lagu tu....kalau boleh reka lagi lagu2 baru...siapkan sebuah album terus....kan!!!!
dikesempatan ini kak waty nak ucapkan Salam Aidilfitri...kalau ada salah apa2, terlanjur bicara....kususun sepuluh jari memohon ampun dan maaf.....mana lah tau dalam kita bergurau senda....ada hati yang terluka.....ada isi yang tercarik...ada darah yang mengalir....ada sendu yang menitis.....apa pun ajieb....always love u as my brother.....doaku moga dirimu sihat dan berjaya.

YOK SAHUR....jumpa di tahun hadapan.....!!!!


Monday, September 14, 2009

Citer minggu nie.....

salam....
first of all waty nak mintak maap sangat kat kawan kita yang sorang nie. suppose last saturday which is on 12 August 2009 was Willy birthday. so waty lupa nak posting wishes kat blog sebab busy sangat. anyway hari entry waty merangkumi citer minggu nie....jangan boring yer.

to my dear brother....yang paling nakal sekali nie....Willy Dozan....Happy Belated Besday...semoga panjang umur dan dimurahkan rezeki. always remember me yer....and keep in touch....i miss u so much....

Okelah....new chapter pulak.....actually last saturday waty and team gi berbuka puasa umah 'bonda' a.k.a kak nani di bandar tun razak. dah banyak kali invitation since last yer lagi...tapi tak penah waty dapat luangkan masa...so this time waty decide nak pi jugak lah.....sampai umah bonda pun sharp time berbuka......al-kesahnya ramai jugaklah yang datang sama2 berbuka and i can see new facesses Dafinite......bagus gitu...kebanyakan mereka nie join masa program Survivor DFC di Port Dickson....patutlah waty tak penah jumpa....anyway memang sporting and very friendly.......baru jumpa dah rasa cam family dah.....juadah pun sedap2 belaka....simple tapi fun dan mengenyangkan.....sebab yang penting jumpa kawan2....itu dah memadai....


that nite lepas jew makan...lepaking buat seminit dua sebelum bergerak ramai2 ke Menara Kuala Lumpur. Unexpected program informed by Rajan....surprise gak!!!

pada awalnya waty tak terfikir akan berjumpa 'adek' kita sorang tu....coz waty ingat hanya majlis berbuka jer. tapi tu la kan...bukan langkah kanan lagi dah....lebih dari langkah sebenarnya.....coz that nite kebetulan Dafi terlibat dengan program Jom Santai di Menara Kuala Lumpur....wah!...patutlah Rajan suruh bawak baju merah @ hijau.....apa lagi...bersemangat tau nak jumpa Dafi...rindu la kat 'adek' kita sorang tu.....LOL
sampai kat sana...ada la bertembung dengan dua tiga orang celebriti....iskh...mana Dafi nie.....aleh2 sementara menunggu tu...sempatlah we all berposing kat ruang legar Menara....mesti u all nak tau kenapa lah waty post kat telefon merah nie.....
ha...nak tau tak...telefon tu version zaman mak ayah kita muda2 dulu....sebelum waty lahir lagi lah.....nostalgia sangat.....tapi yang penting yaa....merah color lagi.

since DFC team ramai pada malam tu....we all punya location kat depan sekali....kira dekat giler la dengan stage tu....kalau muka suluh dengan camera gerenti nampak lubang hidung punya.....and the best part rancangan nie 'LIVE' di RTM yer...

Pengacara pada malam tu....Mr.Jehan Miskin.....hensemnyeeeeerrrrrrr......belum bukak mulut dah cair dah....tapi Jehan ada kredibiliti sebagai pengacara...pro jugak.....

persembahan kedua adalah D.A.F.I.....menyanyikan lagu tema filem jin notti.....walaupun dafi cakap dia nervous...tapi performance dia tetap best.....kena pulak waty dok depan....tah berapa kali waty snap gambar dia.....nasib baik camera digital.....hehehehe....

lepas tu ada sesi sembang kosong......dengan pelakon2 jin notti....

then persembahand ari Alif Aziz and Alif Satar.....lagu raya lagi...."napa alif aziz tu?....macam tercengang jer"

then sembang santai dengan chef2 @ bisnes man/woman yang berusahawan di bulan ramadhan...memang sempoi

finally....sesi santai dengan penyanyi jemputan....biasalah....soal jawab hal2 raya nie...hal2 gosip.....but it's fun

last sekali dafi nyanyi sekali lagi...berpasangan pulak la kan.....

ini bukan joget lambak yer...ini sesi melepaskan geram...hahahah...tak la...kira nak habis la nie....

inilah kami....nampak tak dari?...yang baju kuning2 air tu.....lepas event tu...apa lagi..sesi bergambar sakan la pulak....

aduhai...hensemnyer jehan...peramah giler....he's very friendly...hahaha....giler aku nie!!!

ini gambar WAJIB....mana leh tak amik gambar....tapi sebelum amik gambar siap kena sound dengan 'adek' kita nie...."lama tak nampak kakak2 nie?"....aduhai....camner nak jawab tu yer....busy la Dafi....LOL....

tingginyer alif....sporting gitu kan...

alif satar......jom pekena pesembuq....

lepas bergambar dengan artis2....waty tak lepaskan peluang gak bergambar dengan kawan2....kat sebelah waty nie namanya "TUN RAY"....orang kuat DFC gak la....digeruni ramai...kenapa?...itu kena tanya tuan punya diri la yer...

yang nie pulak kalau tak silap namanya KIM.....waty baru jer kenal...sebab program survivor tu waty tak sempat nak join....jumpa kat umah bonda jew.....

yang ni rasanya tak perlu diperkenalkan lagi....namanya 'CHAPEQ'...dah kurus sekarang....makan hati ke dik oi....tapi tetap nakal yer

yang ini pulak 'SHIMA'...anak bonda.....hehehe....

and finally 'ZETI'.....paling setia...rasanya semua program DFC dia ada.....kagum2

yang nie memang fanatik AF.....tapi paling setia dengan DFC...dasatlah Rajan...patut bagi anugerah nie....apa kata Mrs.President kita?

inilah team waty....hanya ini jew yang berkesempatan hadir....anyway thanks to DFC...to RTM....to Menara KL....we had fun