Pages

Thursday, August 27, 2009

mErdeKa ! MeRdEkA ! mERdEka !

Pengertian Kemerdekaan?......adakah bebas dari dijajah? atau adakah kemenangan mutlak negara ke tangan hak? atau meraikan kehidupan berbilang bangsa dalam aman dan damai?....hakikatnya 'tepuk dada tanya selera'.......terpulang kepada individu untuk menilai pengisian maksud sebenar kemerdekaan. ada pelbagai bentuk dan cara untuk memahami konsept kemerdekaan pada Diri, Bangsa dan Negara. Bagi waty............terlalu banyak jawapan yang boleh diungkaikan.....

......"tanah dipijak teguh dihati padu disemai jati diri langkah pembela merdekakan Negara tangkas penjajah melangkah dusta damai dijulang bangsa terbela rakyat bersuara SATU MALAYSIA"......
itulah cara pemahaman waty dalam pengertian Kemerdekaan dan sebagai anak Malaysia....waty bangga dan bersyukur kerana dilahirkan sebagai anak Malaysia. Bebas dari jajahan dan mampu melalui apa itu perubahan dan menikmati kejayaan.......cemerlang kan gitu?

sejak dibangku sekolah lagi waty ada ramai kawan yang berbilang bangsa....ada melayu, cina, india, kristian dan sebagainya......dan kami bersama mencantas ilmu tanpa mengira warna kulit, agama dan sebagainya.....makan bersama, belajar bersama, bermain bersama......how wonderful kan!!!.....sekiranya persepsi yang sama berlaku di antara parti2 yang ada dimalaysia....'what will happen to our leader?'.........mampukah definasi SATU MALAYSIA dijulang sesama ahli politik?....UMNO,BN,PAS,PKR,DAP etc......can they be SATU MALAYSIA?......'tepuk dada tanya selera'..........
apa yang pasti.........kita teguhkan iman.....kibarkan bendera kebanggaan kita...nyanyikan lagu kebangsaan demi Negara tercinta tanah tumpahairku.........siapa pun kita...dimana kedudukan kita......apa jua barisan kita berdiri....apa pun bangsa dan agama.....kita bernaung dibawah satu bendera............laungkan KEMERDEKAAN.....laungkan sekuat alam.....biar SEDUNIA melihat kita bersatu dengan jaya dan damai....kita bersyukur padaNya....kita mampu bersatu demi Negara MALAYSIAKU yang dicinta.

SELAMAT MENYAMBUT HARI KEMERDEKAAN YANG KE-52....

Wednesday, August 26, 2009

Mulianya Ramadhan

Besar berkatnya bulan Ramadhan nie. Honestly waty tak nafikan keistimewaannya bulan ini....tetapi kerana sikap ke'entengan diri tanpa mendalami maksud sebenar kadang2 membuatkan waty hanya memikirkan kewajipan waty sebagai muslimah dan wajib menjalankan ibadah ini. namun pengisian sebenar bukan jadi perkara pokok yang waty harus ambil tau.
sesungguhnya Allah itu Maha Penyayang lagi Maha Pengasih. DIA membuka mata waty dalam melihat hakikat sifat manusia yang sebenar. Terlalu mempercayai orang yang bukan sedarah sedaging adalah satu keputusan yang sukar dan perlu mengambil risiko untuk berbuat demikian.
namun itulah yang cuba waty semaikan selama ini. memberi ruang dan peluang untuk diletakkan di dalam hati...untuk dijadikan sebahagian dalam hidup berkawan mahupun berkasih mahupun bersayang....namun manusia lupa bahawa secantik-cantik diri di lahirkan tetap ada kudis yang dijadikan kelemahan. kenapa kita tak boleh lalui kehidupan dengan cara yang tulus dan jujur?...susah sangat ker?....


itulah semulianya bulan Ramadhan...kebenaran menjelma di depan mata. waty bersyukur sebab ada ruang yang diberikah olehNya kepada waty. memberi petunjuk kepada waty akan kebenaran yang tertutup selama ini. Alhamdulillah Ya Tuhan......bersyukur dan berterima kasih atas petunjuk Mu......tanpa DiriMu menilai akan kekurangan dan kedaifanku....tetap ku dilimpahkan pertolongan dariMu....Syukur Tuhanku.

Ku redha dengan segala ujianmu Tuhan
Ku akur qada' dan qadar ku
Ku hayati takdirku
Ku mohon padaMu....permudahkan perjalananku.....

Thursday, August 20, 2009

Ramadhan tiba....

Salam semua......
bercakap soal puasa nie...semua orang dah tau yang kita bakal menyambut bulan Ramadhan. Bulan yang penuh kemuliaan. Masih lagi terbayang kat kotak fikiran waty masa kecik2 dulu. To be honest waty dulu masa kecik2 memang nakal tahap cipan.....apatah lagi dalam bulan puasa nie. likewise people use tu umpan budak2 dengan janji manis mu....which is more like upah la....dulu memang mewah giler la....especially masa arwah nenek masih ada. memang berjanji bagai kalau penuh puasa sebulan poket berkepuk la dengan duit raya.
giler beb....dulu kalau dapat $50 rasa cam dapat $5 ribu. yer la kan...berhingus lagi masa tu....lagipun zaman tu memang nilai matawang dengan barang nie tak macam sekarang. la nie $10 hinggit pun tak cukup sehari. masa tu waty dah ready dengan calculator la...dah bayang2 bagai jumlah duit raya masa tu.....mana tak...kalau campur pak ngah, mak ngah, pak long, mak long, nenek, sedara mara......uiskh......jutawan la masa tu.

al kisahnya....mulut cakap puasa....berlakon memang # 1.....hakikat.....masuk bilik ayor...togok ayor paip beb.....memang la tak sedar diri punya budak.....bila pikir balik menyesal menipu pun ada gak....tapi yang bagus nya.....duit tu masuk tabung beb....tabung waty dulu memang sebijik dengan bangunan tabung haji...tu pun arwah nenek beli la....canggih tabung tu...tapi la nie dah tak tau mana letak tabung tu.......apa pun duit raya tu memang tersimpan eloklah.....guna balik bila terdesak esok....tak telan sorang...pakat adik beradik nak beli barang.........tak pun cita2 dulu simpan duit nak pi Mekah....wa law wei...hebat tak...

la nie...bila dah besar panjang...dah tua camni....rasa cam sedih lak....sedih pasal kita pulak nak prepare duit raya.....nak bagi kat budak2.....zaman la nie duit $5 dah tak pandang dah....nak color merah jer...itu pun minimum dah.....paling cikai la nie nak duit biru baru.....tak haru kepala nie.....but it's fun beb......

tahun nie cam tahun2 lepas....macam 8 tahun sudah.....Ramadhan waty cam biasa jer.....sejak arwah nenek meninggal.....waty tak berapa meraikan sangat.....to be honest....waty sendiri tak tau lah kenapa menjelang saat nie waty rasa sedih jer. but bulan puasa nie InsyaAllah waty cuba nak take all the advantages buat bekalan diri esok2.
apa pun tak tau la camner nak sambut syawal nie....."orang lain balik kampung.....beraya di kampung....waty beraya kat bangi....".....tak meriah betul.........sunyi sepi.....sok sek sok sek....sedih arrrrrrrrrrrr....Apa pun.....sebelum menempuh Ramadhan nie..........lebih afdal kalau waty mulakan salam kepada semua......to all gurls and guys...........

kepada semua yang mengenali diri ku
sebelum ibadah puasa kita jalani bersama
waty susun sepuluh jari
memohon ampun dan maaf
kepada mak ayah along alang erna
kepada saudara mara
kepada rakan-rakan yang mengenali diriku
kepada muslimin dan muslimat
dengan rasa rendah diri
ampunkan waty dan halalkan kesalahan waty selama ini
semoga ibadah kita bersama
mendapat keberkatan dariNya.
InsyaAllah....

"Jom pekena lawak sengah bulan puasa"

Subjek: Fw: kisah sahur..

'Lepas basuh pinggan, ikut Abah pergi masjid ' kata Abah separuh memerintah.

Aku memandang kepada Emak. Emak angguk sahaja. Maksudnya emak mahu aku ikut Abah solat subuh ke masjid. Jangan melawan.

Nampaknya, aku kena batalkan niat untuk sambung tarik gebar selepas kenyang bersahur.

Aku bonceng di belakang. Kami tidak pakai helmet. Kopiah sahaja.

Ganjil. Dalam cahaya suram menjelang subuh, aku lihat kubah masjid berada di tanah. Bukan di bumbung masjid.. Ajaib.

Abah macam tidak nampak keganjilan itu. Aku cuit bahu dia dan tunjukkan ke arah kubah yang berada di tanah. Mungkin kubah itu tengah sujud fikir aku.

' Kenapa? ' tanya Abah.

' Lailatuqadar ' kata aku dengan jari masih menunjuk kepada kubah.

'Kepala otak engkau. Berapa lama engkau tak ke masjid? '

Tidak pasal-pasal aku kena marah. Rosak pengalaman suci aku ini.

' Diorang tengah renovate masjid la. Bumbung masjid bocor.. pasal tu kubah tu dorg angkat letak kat tanah..Bodoh, ' sambung Abah memaki lagi"


..............Selamat Menjalani Ibadah Puasa..........

Wednesday, August 19, 2009

wow!!!....wat a good news

yippyyyy.......wonder why tepat jam 12 midnite which at that time i should go to sleep.....yer la kan....dalam diam2....bilik pun gelap...bercinta nak menaip sebab tak nampak keyboard...nasib baik dulu belajar typing.....so....meaning is.....accidently waty bukak la beberapa website to get some latest information about wat happen lately.....
guess wat!!!.....ada good news from DFC site. tak sangka.....satu perkembangan yang positif wey....and congratulation to the management yang bersusah payah mendapatkan kelulusan tersebut malah pengiktirafan tu adalah tanda kegigihan semua pihak yang terlibat. Beruntung Dafi sebab ada pengurusan yang bijak dan bekerjasama.
Pengalaman waty sendiri masa nak tubuhkan persatuan Alumni MFI.....paperworknyer jangan citer la....remeh temeh kerjanya.....meeting sana meeting sini.....iskh...takyah citer la...tapi bila dapat hasilnya....lupa segala penat lelah tu kan....dan masa tu kira rasa BERBALOI sangat.
walaupun waty bukan sebahagian darinya....tapi perasaan bangga tu ada la terdetik di hati sebab pernah mengenali mereka. dan sejujurnya tak perlu waty panjangkan pengalaman yang pernah waty lalui...tapi bersama mereka membuktikan kehebatan angkatan DFC yang bersungguh dalam pembabitan Fan Club. Bukan yang terbaik di dunia...tetapi terbaik dari perspektif waty sendiri sebagai ahli......oppsss....ahli ker?.....to be honest...i don't know....as far as i'm concern....waty dah join banyak program DFC...and i enjoyed it. Dengan penganugerahan ini....honestly waty rasa tak ragu nak join apa pun...tak kesah nak register as a member....coz i know it's worth it.....bukan hanya semata Dafi....tetapi silaturrahim yang terbit......i have lots of fren....and being among them.......i only think the fun.
so kak amy (ms.president).........tahniah to you.....and to all teammate.....usaha tangga kejayaan. sorry amik gambar nie....waty pinjam dari DFC site....hehehe.....semoga FC nie terus berjaya dan memiliki ahli FC yang ramai.

p/s: kirim salam kat Dafi yer...rindu la kat dia.....napa dia makin kurus yer?....

Monday, August 17, 2009

Her Days....

Congraz dear sis....AKHIRNYA....tamat jugak perjuangan di UNITEN....seksa siot....hahaha...macam tu lah aku rasa dulu.....bukan senang nak jadi senang nie.....orang kata "ala....universiti kat malaysia nie apa class!!!".............itu kata orang dengki....tapi kalau nak tau cabaran belajar kat sini..........enroll lakan......
kalau tak bersedia dari segi mental and fizikal.....jangan berani jejak la.....bukan nak lemahkan semangat tapi nak remind supaya jangan sangka segalanya mudah.....
based on me and my sister experience.....we all before this belajar kat MFI.....sistem pembelajaran kat situ basically followed UK sistem...tapi bila we all join UNITEN....mana tau yang sistem tu based on US......masa tu ada jugak la rasa sesal kat jiwa tu.....mana taknya...masuk jer 3rd year....rasa cam nak nangis jer.....
patut lah lecturer aku dulu kata...nak senang belajar kat UK....confirm lulus....?????????......kenyataan...aku pun tak sure.....
wat about US standard?......ha itu kita tanya pakar........apa pun yang penting usaha...tak gitu....apa pun cik montel aku nie.....tahniah la....la nie pikir pasal kerja...rasa nak sambung belajar lagi.....sila kan...peluang itu sentiasa ada........
walaupun dah ditegah....aku degil gak nak amik gambar....to share with my reader...macam nie lah lebih kurang keadaan dalam dewan....majlis baru saja bermula...ucapan dari Tun Canselor...aku dok kat atas....baru cantek viewnya....

erna tak dapat join aku kat dalam Hall...pasal dia sampai lambat....so terpaksa la dok kat luar menunggu masa nak celebrate together.....hari memang cantek punya panas....erna pun demam gak...dah seminggu.....tahan jer la kan....

lepas jer dari program penganugerahan tu tamat....bersesak bagai nak keluar dari Hall...faham2 jer la kan..masing2 dah tak sabar nak berpeluk bagai..say congrat to each other...amik gambar semua....aku pulak dengan suara yang memang dah takde....demam campur selsema lagi...aduhai....janganlah ada lak yang terjangkit atau aku yang terjangkit....takut wooo....but Alhamdulillah...semua nya oke....so aku amik gambar dengan si eton....nak beli bunga rasanya cam tak leh tahan lama...so aku bagi teddy bear jew lah....kena dengan orangnya....[jangan mare]...

same post that i did last two years in different robe....hahaha...

pose ni nak dipanggil apa yek??....celebration for the independent day....wakaka....
untuk terakhir kali...good bye UNITEN.....lega la tuh...5 tahun berhempas pulas.....
(along,nita,erna)

Tuesday, August 11, 2009

Perihal Nostalgia.......

salam.....well en3 kali nie waty nak share la gambar2 kenangan masa kat MFI dulu. puas gak nak scan balik gambar2 nie....maklumlah dulu camera bukan digital. habis satu roll hantar cuci kedai....ini antara koleksi gambar yang masih dalam simpanan waty. boleh dikatakan semuanya masih ada lagi lah....waty suka simpan gambar nie.....buat kenangan. perkara yang sukar kita nak tinggalkan adalah kenangan...dan hanya itu yang masih ada sebagai memori terindah. masa bukan boleh diputarkan semula....dan segalanya berlalu macam angin....tanpa kita sedari.....hingga kini waty bersyukur sebab pernah merasai satu pengalaman yang tidak ternilai. Alhamdulillah....tiada rasa kesal terbit dihati kerana ini semua tertulis dalam takdir hidup.

gambar nie di ambil masa aktiviti ke Taman Negara. masing2 berhimpun kat depan gate MFI sebelum naik bus menuju ke destinasi. KLKM dan Kelab Kembara bergabung idea dan merancang perkhemahan ke Taman Negara. Satu kenangan yang sukar nak dilupakan. maklumlah...Taman Negara tu kan besar....luas....penuh dengan balaks.....


gambar nie pulak we all snap kat depan Gua Telinga. Napa digelar Gua Telinga sebab kat dalamnya...masyaAllah...sempit macam dalam telinga nie.....masa waty mula masuk dalam gua tu memang takut giler la....bayangkan bukan saja gelap gelita.....nak bergerak terpaksa merangkak. memang tangan nie dok meraba-raba jer la....silap2 haribulan dok terpegang 'tahi kelawar'....tapi memang kena pun.....lembek semacam jer.....masa nie memang waty dapat bayangkan macam mana hidup tanpa penglihatan....orang kata dengan mata hati lah kita harus yakinkan diri kita.....segalanya satu cabaran......


malam we all yang memang dah dibahagikan kepada group masing2 masak cam biasa lah...ala2 dok dalam hutan tu...nasib baik dah biasa. waty dengan jaja merupakan ahli KLKM...kira pengalaman yang we all ada tu leh membantu la nak hidup kat dalam hutan nie.

gambar nie pulak masa event Alumni MFI yang julung2 kali di adakan. kat MINT Hotel....rasanya hotel tu pun dah tutup dah. kalau waty masih ingat lagi....dari kiri izwan, haizil, balqis, waty, megat, hazli, jaja, mazlia, idora dan ???....nie tak ingat.

Yang nie pulak masa nak hantar member2 further study kat France. Kira first batch nie. masa tu we all kat KLIA......from left: balqis, waty, izan, marina, aiaa, ruzi..........yang nak pi france tu kak marina.

yang kat bawah nie pulak gambar sesat....tah camner leh masuk dalam entry nie....masa nie waty pi bercuti dengan kawan2 kat Kedah....sempat la singgah ke rumah Tun Dr. Mahathir masa dia kecik2 dulu....tapi rumah nie dah diubah suai....

Yang nie pulak singgah sat kat umah P.Ramlee.....patut di pertingkatkan lagi usaha untuk mengkomersialkan bahan2 sejarah bagi menarik ramai pengunjung....

Yang nie pulak gambar pengantin lama....nie la jaja...my best friend....and husband dia Razali....macam mana mereka berkenalan........hahaha...RAHSIA.....tapi semoga mereka kekal hingga ke anak cucu.......amin...

Kezutan hari jadi nie memang dah jadi tabiat aku sejak dulu....meraikan besday kawan2 sampai sekarang tak tinggal tradisi nie....sebab kat umah pun waty buat camtu gak. entahlah...best kot...seronok tengok kawan2 happy....masa nie we all celebrate besday jaja....terpaksa guna bilik kosong....siap takut2 dia lagi.....kelakar lah...kebetulan ramai lak yang sporting malam tu....meriah sangat...sederhana tapi itulah yang sukar dilupakan...

gambar nie di ambil sekitar tahun 1998...masa nie waty mengikuti rombongan cik kiah ke terengganu....ke stesen janakuasa PAKA dan empangan kenyir....we all berehat di rumah rehat TNB.....yang join rombongan nie hanya student2 EEIT jer.....masa tu agak pelik gak sebab jaja takde....hehehe....mana leh tinggal kawan aku sorang tu...

hahaha....kelakar lah tengok gambar nie.....kat dalam dorm nie we all stay 4 orang....aku, jaja, balqis dan izan....tido kat katil double decker....of coz aku amik yang bawah..pasal gayat....muka masing2 muda giler...yang paling cubby of cozlah aku...heheh.....style waty pulak....decoration is very important untuk naikkan mood....sebab tu kalau u all tengok kat meja study waty [behind] ada tepek2 kertas...semua tu aura nak naikkan semangat belajar.....hasilnya...ontahlah....

yang nie gambar hari terakhir practical di Sony TV Bangi. Nie semua officemate....boss waty yang dok sebelah waty tu la...paling sporting....supervisor waty yang dok buat tanduk tu....kakak2 kat sini memang best...siap buat majlis perpisahan lagi....banyaklah pengalaman waty kat sini....dapat supervisor best giler....markah final memang terangkat lah...hehehe cayok!!!

yang nie antara aktiviti waty dalam persatuan KLKM...camping yang pertama sekali waty join masa nak ke Slim River Perak.....tak ramai perempuan...nie jer lah....we all bertolak pagi untuk ke perkampungan orang asli slim river perak.....

camping kat sini best....bayangkan you all kawasan khemah di kelilingi sungai...terpaksa meranduk sungai untuk sampai ke destinasi...view memang class.....dan kat bawah nie team waty....satu team ada satu jer aweks.....kebanyakkan member2 waty budak2 welding....ganas siotttt.....

macam tu antara kenangan yang susah nak padam...bila bukak balik album gambar tu...sedih gak....cepat nak usia meningkat.....rasa dah makin tua....bayangkan masa nie umur waty baru 21....la nie dah 31.......dah 10 tahun kenangan tu berlalu.........macam2 dah waty hadapi....rindu lah zaman nie.........

Sunday, August 9, 2009

My best friend........

Salam,
Alhamdulillah sampai jugak waty kat umah.....seminggu berada kat Terengganu rasa cam kekok gak...maklumlah dah biasa dengan hingar bingar.....bila dok tempat yang penuh keheningan tu rasa cam ada tak kena. leh ke waty cari partner orang Terengganu nie?...hahaha....itu kita citer kemudian lah...
wat story?....wakaka....hari nie waty nak buat wish untuk my VERY BEST FREN.....camner waty kenal si polan nie....ha nie nak kasik tau serba sikit perihal kawan baik waty sorang nie......gambar nanti waty upload kemudian......
sebenarnya waty kenal jaja atau nama sebenarnya AZLIZA BT IZHAR pada 7 Julai 1996. kat mana we all met....kekekeke.....kita orang kenal masa mula2 nak register kat Malaysia France Institute (MFI).....memang kebetulan perangai both of us memang satu macam la....kira kepala memang sama la. so both of us stay one room.....bayangkan walaupun course lain2 tapi memang kitaorang rapat giler......
even sekarang pun waty dengan jaja masih rapat...cuma lepas jaja kawin....waty pandai2 lah bawak diri.....segan lak nak mengendeng 24 jam....nanti apa lak kata laki dia...hehehe.....tapi sebenarnya susah nak cari kawan sejati.....one in the million lah.....waty bersyukur sangat ada kawan macam jaja......orang yang sangat memahami tahap giler la......susah nak cakap relationship we all.....cam adik beradik la....apa pun our friends memang tau macam mana akrabnya kami....
so jaja....today is ur birthday......sorie lambat posting dalam blog....memang sibuk sangat lately....apa pun aku tak pernah lupa birthday kau.....nanti kita jumpa oke...InsyaAllah....

semoga panjang umur....dimurahkan rezeki dan bahagia selalu.....

gambar terbaru memang tak sempat nak tempel kat sini...apa pun nanti aku tepekkan jugak....wei.....aku rindu zaman kita dulu.....

apa pun semoga persahabatan ini kekal abadi......thanks for everything jaja....kau sahabat sejatiku...

Tuesday, August 4, 2009

No time for blogging....

salam cemua....

Ya Allah....minta maaf la semua....memang waty tak sempat nak post apa2....yang mana ada tu jer la yang waty leh update...nie pun saja tambah untuk makluman semua.....sesungguhnya bukan lah tak leh nak post apa2....kalau nak kata takde memang mustahil...sebab setiap hari macam2 jenis kisah yang boleh dipaparkan.....hanya kreativiti yang mampu mencetuskan isi cerita yang menarik.


kalau orang tanya waty "kemana kau menghilang".............ha..jangan tak tahu bahawa waty la nie dah 5 hari berkampung kat Setiu,Terengganu.

buat apa kat sini?...........apa lagi...kerja la yob!!!.....takkan bercuti pulak. apa pun macam kisah2 dulu gak.....keindahan terengganu pada pandangan waty adalah pantainya....memang kalau berkesempatan waty nak jugak pi terjah redang...tapi kerja yang ada nie pun tak mengizinkan. Kebetulan coverage internet kat Setiu nie kureng sikit....bit slow.....so hanya leh bukak facebook and email.....memang menguji kesabaran den sunggoh la...

mungkin hari khamis nie waty stay kat kuala terengganu....bandar besar tu coverage besar sikit...nanti waty update apa2 ok.......busy sikit la...apa pun guys....kita jumpa dalam fb jer la...sebab waty sekarang pun asyik layan fb jer.....

kebetulan pulak jumpa kawan2 masa sekolah dulu.....memang seronok.....to my old friend, ooi eric, rosalynn, evelyn, devina, alicia etc........miss u all......hope ada reunion nanti...