Pages

Monday, April 20, 2009

Jengah2 Cerita Metro

Artikel berikut diambil dari akhbar Metro Ahad.......bila terbaca jer dah boleh agak dah empunya diri.......kesian Sarimah.......bersabarlah yer kak......kadang2 sifat manusia memang camtu........pada si empunya diri tu.......sedar2 lah cepat........apa pun go Sarimah........Diari AF tetap ceria gitu.....!!!!

Metro Ahad 19 April 2009
CAK: Jaja Nama Sarimah

RAP:

Namun, kali ini yang ingin CAK sentuh bukan fasal rancangan itu, sebaliknya cerita Sarimah dan pengurusannya.
Daripada satu sumber, Sarimah memberitahunya dia tidak pernah menandatangani apa-apa kontrak dengan mana-mana syarikat pengurusan bagi mengurus perjalanan kerjaya seninya sama ada mengacara, berlakon atau menyanyi.
Walaupun sebelum ini ada ura-ura mengatakan pihak tertentu mahu mengurusnya ternyata Sarimah lebih selesa bergerak sendiri walaupun ada melalui beberapa perbincangan.
Bagaimanapun dia mengakui masih ditemani pembantu peribadi yang cantik molek Fida, bagi memudahkannya bekerja.
Oleh yang demikian, Sarimah menegaskan tiada pihak boleh menggunakan namanya sewenang-wenang untuk mendapat akses dalam apa saja program yang disertainya.
Ini untuk mengelak berlaku salah faham kepada semua khususnya penggiat industri hiburan tanah air termasuk media.
Malah CAK juga dengar cerita, ada orang menggunakan nama Sarimah untuk masuk menonton sebuah program menggunakan namanya.
Seingat-ingat CAK, ini bukan pertama kali kes guna nama berlaku dalam industri kita. Kadangkala, ikatan belum ada pun ada sebelah pihak berkompang sana-sini mengatakan dia terikat dengan mana-mana individu.
Jadi kepada pihak berkenaan, jangan mudah percaya dengan cerita palsu. Esok-esok kalau nama sudah terpalit busuk, susah pula mencucinya. Kenal lebih berhati-hatilah ya!

Bertandang di Bukit Jalil........

Pada hari sabtu yang lepas.......aku tetiba jer rasa cam nak pergi tengok konsert AF.........bila memikirkan secara kebetulan masa tu memang tengah free...so aku pun terus tepon Ajieb untuk bertanyakan tentang tiket 'complimentary'.......sebab aku tau kalau call Access Center mesti dah sold out........first of all....thanks to ajieb sebab sudi bagi tiket dan yang pergi pun 3 orang jerlah....aku, nita dan erna........actually rasa nak pergi tu bukan sebab keterujaan peserta tetapi sekadar nak melihat kegempakan yang ada pada konser ini dari dua bijik mata aku.......selalu aku tengok kat layar tv......so this time aku dah rasa suasananya............
let me share a little bit the environment kat stadium putra pada malam tu.........seperti biasa aku tiba di sana lebih kurang kol 8.00pm........keadaan seperti biasa.......parking lot pun normal jer macam konsert sebelum nie..........cuma laluan nak masuk stadium memang amat menyenangkan.........tiada rebutan macam kat PJ dulu.........so selamat la kalau ada makcik2/pakcik2 yang jalan slowww tu.........and of coz sampai kat kaunter.......ajieb bagi aku tiket........kira malam tu murah jugak rezeki pasal kebetulan kawan nita yang kerja di Maxis pun ada malam tu.........apa lagi.........tinggal nak pilih jer....samada nak dok atas atau bawah........
aku pun try dua tempat tu and finally decide pilih dok atas jugak.......kebetulan aku duduk sebelah dengan cameraman astro.........sempat jugak aku interview.....orangnya dari Indonesia....baik bangat tu.....mesra lagi........hehehe.........he's very sporting.......siap bagi cadangan lagi nak duduk mana untuk dapat shot yang baik.......thanks u.....
dari atas aku sempat snap gambar.....WALAUPUN......untie2/uncle2 RELA tu dah warning jangan amik gambar.......sowie yer.......aku snap dua tiga jer........as usual bila duduk atas tu aku dengan mata helangnya pun melilau mencari....kot2 ada yang aku kenal ker..........kiranya masa tu ada la aku terperasan beberapa orang............tapi yang paling menariknya........cuba korang perati gambar kat bawah......yang pakai baju coklat.....tudung kuning siap pegang sepanduk lagi.......bersemangat waja.......(center of performance......hehehe).......cuba teka sapa tu?

Apapun aku kagum dengan semangat penyokong2 pelajar AF........macam-macam gelagat....dengan sokongan itu sekurangnya dapat mengurangkan kegelisahan pelajar di atas pentas........dan yang pasti mesti pelajar ingat ooooooo.....peminat aku rupanya....LOL.....macam gambar kat bawah nie.........berbaju putih tu penyokong Hafiz..........memang kelasss.......
Dalam pada aku menikmati konsert.........sempat aku terjeling kejap kat bawah 'area reporterz'......ternampak dua jejaka yang dah lama tak jumpa.........rupanya tiap2 minggu depa bertandang kat sini.........itulah keistimewaan wartawan kan!!!!.......hehehe......yang sorang minat hafiz......sorang lagi minat aril.........kira2nya.....tetap setia lah yer dengan DFC.......kalau korang takde mesti sunyi nanti DFC nanti.........hehehe.........
Kebetulan aku sempat jugak berposing dengan mama hafiz.........'tak dapat anak....emak pun jadi la'........she's very sporting.......memang cayoookkkk.....good luck untie....hopefully hafiz boleh jadi penyanyi tersohor kelak......
dah dapat jawapan sapa yang pegang sepanduk tu?.........sapa lagi kalau bukan dyla.........setia dyla datang ke konsert menyokong 'akim'.......siap makan bersuap dengan mama akim lagi tu......hehehe............tapi bagus la.....peminat yang macam nie boleh mengangkat status artis....cuba ada peminat 'hangat2 tahi ayam'.......atau peminat yang giler glamor.........semua tu sekejap jer..........u go girlz......teruskan perjuangan dyla....coz u are the best!!!!!.........jaga akim elok2......bagitau mama akim supaya berhati-hati pilih syarikat rakaman......BAHAYA kat luar tu.....
dan inilah sepanduk/banner akim pada hari tu........dasat sungguh........aku tumpang selit diri jer la.....sekadar suka2........
to azim and fendy............korang tetap best.......!!!!
kepada adik aku yang hensem la nie......rambut pun dah tukar style....kira dah bertambah macho dah nie.........thanks a million..........u are the best..........buat portfolio banyak2......senang akak nak market........LOL..........
secara jujur..........backdrop/stage/sound sistem.....memang dah banyak improve.......tapi bila music to loud.....aku pulak jadi pekak sebab tak dengar pelajar AF menyanyi.......apa pun memang ada perubahan dan transformasi.........hanya penerimaan kita untuk menilai sesuatu perubahan secara positif atau negatif.......bagi aku tahniah.........

Tag dari Budak Comel-Chapeq.....

" THE RULES ARE SIMPLE. USE GOOGLE IMAGE TO SEARCH THE ANSWERS TO THE QUESTIONS BELOW. THEN YOU MUST CHOOSE A PICTURE IN THE FIRST PAGE OF THE RESULTS, AND POST IT AS YOUR ANSWER. AFTER THAT TAG 6 PEOPLE"


I am....waty......
I really want to go........Makkah.... My favourite place.......Island....
My favourite color.......blue....
My favourite food......mee goreng....
My favourite drink......teh....
My favourite movie.....Superman.......
I was born.......Malacca.......
I live at.........Bandar Seri Putra, Bangi.......
My hobby is......sleeping....
I want.....BMW M6......ieeeewwwww
5 person to tag:
1. Nita
2. Harney
3. Anis
4. Azim
5. Ucu

Thursday, April 16, 2009

Terbaek Wok!!!!!!

Dua tiga menjak nie macam2 jenis cerita yang aku dengar.......kisah itu lah....kisah ini lah......ada jugak yang tanya aku........apa kes sampai posting aku yang lepas tu macam marah kat certain blog jer........
actually aku nie bukanlah kaki marah orang sesuka hati........cuma kekadang tu macam nak termuntah pulak tengok statement blog dia yang kononnya macam bagus........kalau aku seorang yang rasa itu kira aku la yang tak betul kot.....tapi ramai yang komen.........memang statement dia tu 'macam bagus'.......orang lain pun hebat jugak....tapi takde la macam tu.......apa pun biarkanlah...dia rasa syok sendiri.........
last week aku sedey pasal tak dapat nak join Anniversary DFC.........pergi tu memang pergi tapi separuh jalan.......bila tengok dah petang rasanya macam dah habis event tu........semua gara2 meeting last minit......lama dah tak pi jumpa kengkawan especially team DFC.....VID dan AID......hopefully program akan datang 'Survivor'.......kat Pee Dee tu aku dapat pergi la.......teringat di ambang pangkor dulu.....
apa pun tahniah la kepada DFC dengan pencapaian fan club yang bertahan teguh sehingga hari ini.........kalau bukan kerjasama yang baik dari semua VID,AID dan Ex-Officio........tentu DFC takkan bertahan.........sebab mereka semua sesangat kreatif.......quantity itu hanya persoalan.....tapi QUALITY itu yang menjadi bualan.........dan itulah yang aku tekankan kepada semua kawan2........DFC adalah contoh terbaik untuk sebuah Fan Club.
kita tinggalkan kisah DFC........aku nak citer pasal new comezzz........A.R.I.L......aku la nie tengah berusaha untuk mendapatkan sedikit ruang untuk pergi konsert AF.......cuma masa itulah yang payah nak aku cari la nie..........nasib baik ada teman2 yang baik hati menceritakan sesuasana yang berlaku di sana.......
apa pun........jangan lupa waris den....A.R.I.L...........kenapa aku gelarkan waris.......itu rahsia......kawan2 aku ramai dah belayar.........depa tinggalkan duit jer kat aku.....LOL.....aku la tukang perabiskan duit untuk AFUNDI..........awok!!!!

aku tak kisah apa orang kata.........aku suker aril.....fun and happy....voice?...memang terbaekkk wok!!!!
so....jangan lupa.......sokong ARIL..........LOVE U DIK!!

apa pun.....sokong sama kengkawan awok lain........AKIM, HAFIZ DAN ISMA........

Saturday, April 11, 2009

Selayang pandang........

Dengan lafaz Bismillah.........
salam muhibbah......rasanya dah berhari2 aku tak post apa2 dalam blog nie.....sememangnya kesibukan melanda especially lot of things to be done.....itulah rutin harian aku....bout my social life....getting better and happier......Alhamdulillah....segalanya berjalan dengan lancar.....this week aku wrap up all my activities.....napa aku nak citer kat dalam blog...sebab S.A.J.A jer.....much easier and simple....bukan nak show off kat orang2 tapi sekadar berkongsi kehidupan aku yang bernama W.A.T.Y.....
dulu aku tak pernah terfikir pasal blog.....yang aku pasti....aku hanya involve in 'friendster' and 'facebook'.....itupun cousin aku yang perkenalkan......bayangkan umur aku 23 tahun baru aku tahu apa itu YAHOO........and masa tu barulah aku terhegeh-hegeh nak buat email la....chatting....etc...tapi itulah hakikat sebab sebelum tu aku bergelumang dengan dunia kejuruteraan.....looks very simple tapi Allah jer yang Maha Mengetahui.....sesuatu yang aku tak berapa nak minat tapi HAVE to take the risk studied in that field.....apa pun aku bersyukur sebab penantian walaupun satu penyiksaan but it's worth it......
WALAUpun aku tak kerja as an engineer......cukup sekadar technical part tu aku dah implement masa kat pejabat...kat umah...so aku tak payah susah2 panggil supplier nak repair apa pun.....dan kalau nak kata aku wanita besi......iskh...tak adalah...cuma aku suka berdiri atas kaki sendiri......sebab tu kot....ketahanan fizikal dan mental sometimes makes other people uncomfortable with me. hanya pada yang mengenali diri aku saja yang tahu 'SIAPA AKU'.....
dengan sikap yang terlalu berterus-terang dan tak suka 'perkauman'.....aku akan lantang bersuara bagi mempertahankan sesiapa yang berada dikeliling aku.....i always be like what i am....selalu berfikiran positif dan aku PEKA terhadap persekitaran untuk aku gauli.....once i've made my decision............no turning back....that is final...aku takkan mengalah jika aku berdiri di landasan yang BENAR......kebenaran akan tercetus.....manusia melihat dan mentafsir.......dan hakikatnya...dunia ini penuh dengan pelbagai jenis ragam.....lumrah kehidupan...........
apa pun aku bersatu dengan jitu...menyokong pada yang memerlu....membantu pada yang mengharapkan..........itulah aku dalam persepsi persahabatan...........
this week aku membuka mindaku sekali lagi dengan menonton filem 'JANGAN TEGUR' don't be surprise coz aku bagi 8/10 star kepada pengarah, pelakon, penerbit dan semua yang membikini filem tersebut...............it's a very simple movie tapi aku yang jenis penakut nie memang sentiasa takut.....adatlah bahawa mati itu 'ADA'.....tapi kehidupan diluar jangkauan kita bukan sesuatu yang diharapkan.............mudah-mudahan kematian aku tenang dan damai..........
filem ini diibaratkan sebuah cerita novel pendek......inspirasi penulis berkemungkinan penuh dengan kisah ilusi yang diambil dari pelbagai cerita. secara jujur aku memahami keseluruhan mesej yang disampaikan directly to my mind.........tahniah....!!! sapa kata orang Malaysia tak boleh buat citer seram.....hehehe.......

aku terpanggil dengan satu posting yang memberi sejuta pendedahan....adakalanya sampai meluat dan termuntah.......i think this very urgently need help.......sebagaimana industri kita yang setara lumpuh......berusaha untuk membangun......kikis penilaian dan sikap yang buruk and become better...........terlalu meng'x'posekan diri juga bukan satu langkah yang baik untuk sesiapa yang berada disekeliling...........try to show off pun 'menjijikkan'.....keperibadian dicerminkan dimata masyarakat.........in this world we are not perfect........but at least try to be yourself.....unless 'cheap sale'....
advisable.....refer to the PRO...to become more valuable person..........more people will love you and support you........acting like mature person.....so that people don't laugh at you.....kesinisan pandangan mata manusia ada kalanya menikam kalbu.......sometimes kita kena avoid those 'look' so that we can live happy.....truly happy....kerana segala usaha dan kejayaan kita.....berkait rapat kepada persona diri kita......dan jika yakin.........segala kesukaran dapat ditepis....dapat dijentik....dapat dilalui dengan mudah........life is not simple as you think......
ketidak puashati......kerana kita berhadapan dengan manusia.......tidak dengan binatang......pemikiran manusia bukan sesuatu yang mampu kita hakimi....mampu kita rangkaikan di dalam karangan kita untuk dinilai oleh orang lain.........melayarkan sesuatu dengan kadar tersirat dan tersurat.........'hanya jauhari mengenal manikam'.............in other word....jauhari yang ungkai atau manikam yang dipergunakan.............to judge other people....dimanakah pentauliahan anda...........
'menuntut biarlah hingga ke Negeri China'..........ilmu dan pengalaman belum cukup untuk dikatakan LAYAK............sebab manusia ada kekurangan sifatnya...........dan ketidaksempurnaan itulah perlu ditelan dan diterima tanpa bersoal jawab.............KERANA.........
hanya itu ayat yang sesuai untuk mengajar yang tak makan di ajar..............simple as that.....orang lama ada berpesan..........'Orang yang merasai menang sementara kerana menentang kebenaran tetapi kebenaran itu akan mentertawakannya juga, (HAMKA)' selebihnya...wallahualam........

hakikatnya memang aku sedih........all this while...aku tak pernah mengharapkan kejadian seumpama ini berlaku dalam hidup aku....but....aku yakin.....segalanya akan kembali seperti biasa.......dan aku tetap bahagia...semakin bahagia......Alhamdulillah.......rezeki dan kebahagiaan kian menyerlah......'ada hikmah di atas segalanya'..........tapi aku bukanlah seorang pendendam atau pembenci....cuma aku lebih suka........'BUAT HAL SENDIRI'.....kekadang itupun boleh menyakitkan hati orang......walhal aku tak sentuh pun hal orang lain.........macam tulah manusia.....

apa pun...........dugaan itu diturunkan untuk di uji..........aku terima dengan tadahan yang penuh keredhaan....
bukan lembaran baru.......semalam dan hari nie....aku, my sis and housemate....'berkulikang'...mengemas barang2...........planning nak pindah rumah.....coz aku dah tak tahan nak naik tangga lagi dah.......hari2 bawak notebook then rempuh tangga apartment sesuatu yang bukan lagi satu langkah yang bijak..........coz my health......aku terpaksa cari umah sewa baru.......
dari sebuah apartment........aku berpindah ke rumah terrace........nasib baik Dr.Ariff....tuan rumah sudi menyewakan rumahnya............kebetulan dekat benar dengan tempat kerja......single terrace jer.........mencanak peluh aku....mengangkut barang2..........nasib baik ramai yang membantu........thanks....

dan aku kini sudah berpindah.........barang jer tak 100% kemas.....pinggang pulak meragam sebab mengangkut barang...........TERPAKSA......apa pun hari sabtu kerja........petang ada program kat shah alam.....hopefully aku dapat pergi........

kita buka cerita baru minggu depan.......

Tuesday, April 7, 2009

eeehhhh!!!....napa gitu?

berita terkini dari laman web panasssss........http://dafi-fc.com bersabit kemalangan yang tidak disangka berlaku di Putrajaya. apakah mangsa berada dalam keadaan yang selamat?.......jangan lupa click di http://raydrevil.blogspot.com/ untuk mengetahui cerita sebenar.........

dan sebelum kejadian tersebut berlaku......mangsa telah mengingatkan pengguna jalan raya bahawa sentiasa berhati-hati dan berwaspada bagi memastikan 'ingatlah orang yang tersayang'.....

apa lagi cerita terbaru.......

-
-
-

hehehe......memandai jer aku nak announcekan agenda nie........tapi apa salahnya kan.....mana tau based on my promotion there will be more fan participated to this program.......so to all my looooovely readerz...and my dearest friends.....jom kita ramai2 redah..........

-

-

-

-

-

-

-

-

-

SACC Mall Shah Alam............dan kenapa perlu ke sana sebab...

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-


Sambutang Ulangtahun DFC.............segalanya disana.........dan aku juga akan berasa di sana.......dah lama tak jumpa kawan2........miss u guys/girls.......and miss Dafi so much.....

Dan kenapa aku memilih program ini dalam mengisi sebahagian agenda aku......adalah kerana mereka IS THE BEST............and to be honest.........i join the club not because Dafi is the star...but becoz Dafi is a very magical person surrrounded by a very proffesional team mate which brings the club miricle......

Friday, April 3, 2009

The End of the World......bersediakah?

semalam aku dan kengkawan pi nonton movie....ingatkan nak tengok F & F4...tapi 'full house'...just imagine...mesti gempak citer tu.....all the way aku nak masuk panggung...of coz korang mesti ada tengok kat kaki lima ada tertampal poster2 movie yang bakal di tayangkan sepanjang tahun........and antaranya yang paling aku nantikan..........Harry Potter.......

and last nite also...aku tak lepaskan peluang tengok citer 'Knowing'.......at first aku ingatkan citer ala2 'Next' yang juga dilakonkan oleh Nicolas Cage....tapi unexpected la...dari mula tayangan itu start......sampai habis aku rasa macam taknak gerak.......tak sangka pengarah sekarang dah makin bijak menilai 'kejadian alam' di penghujung zaman.........but i wonder.........filem kali ini amat menarik sekali dari unsur jalan cerita yang menggambarkan kejadian menuju 'K.I.A.M.A.T'......kalau dilihat dari awal...tak tergambar bahawa segala kejadian itu menceritakan tentang kemusnahan dunia di akhir zaman.........70% ada benarnya......cuma bab yang akhir tu aku rasa kureng sikit....tapi dua budak cute tu menggambarkan 'adam' dan 'hawa'...Yes...sememang benar kewujudannya.......dan pokok yang dikatakan pokok kuldi...tapi kenyataannya tak pasti....

walaupun tajuk filem ini agak ringan untuk dinilai sedalamnya........kalau kita aplikasikan kepada education concept....kesedaran mampu terbit dan berbisik pada diri.....BERSEDIAKAH AKU?.....dimana harus aku mulakan agar masa yang semakin kurang itu diisi dengan pendekatan yang baik untuk ku.........
Ternyata pembikinan filem seperti 'Da Vinci Code', 'Evan Almighty' dan 'Knowing'......membawa mereka meneroka kepada kejadian dunia dan isinya....mari kita jelajahi pengertian dari sudut pandangan orang Muslim.......artikel ini diambil dari laman azwarti.....

“Segala puji bagi Allah, hanya kepada-Nya kita memuji, memohon pertolongan,dan memohon ampunan. Kepada-Nya pula senantiasa berlindung dari kejahatandiri dan keburukan amal perbuatan kita. Barangsiapa yang diberi petunjukoleh-Nya, maka tidak ada seorang pun yang dapat menyesatkannya, danbarangsiapa yang disesatkan oleh-Nya, maka tidak ada seorang pun yang dapatmemberi petunjuk kepadanya. Aku bersaksi bahwa tidak ada Ilah (yang berhakdiibadahi) melainkan hanya Allah semata, yang tiada sekutu bagi-Nya, dan akubersaksi bahwa Muhammad adalah hamba sekaligus Rasul-Nya”.

“Sebaik-baik ucapan adalah Kalamullah, dan sebaik-baik petunjuk adalahpetunjuk Rasulullah -shalallahu alaihi wasallam-, seburuk-buruk urusanadalah yang diada-adakan, setiap yang diada-adakan adalah bid’ah, setiapbid’ah adalah sesat, setiap kesesatan adalah neraka tempat kembalinya”.

Diantara tanda-tanda kiamat yang besar dan yang paling besar adalah:

1. Keluarnya Al-Mahdi

2. Keluarnya Al-Masih Ad-Dajjal

3. Turunnya Isa Bin Maryam

4. Masih ada tanda kiamat besar lainnya seperti: keluarnya Ya’juj danMa’juj, terbitnya matahari dari tempat terbenamnya dan keluarnya api daridasar buku Aden (salah satu kota di Yaman) yang menggiring manusia ke tempatpenghimpunan mereka di negeri syam.

1. Keluarnya Al-Mahdi

Diantara tanda-tanda kiamat yang besar adalah keluarnya Al-Mahdi yaitusesorang yang diutus Allah Subhana Wata’ala di akhir jaman saat manusiasaling bertikai, Saat itu manusia saling berbuat kecurangan dan kezhaliman,maka Al-Mahdi mengisi dunia dengan keadilan dan kejujuran dengan menjadiseorang khalifah yang bijaksana dan adil, mengurusi umat ini dan menerapkansyari’at Islam.

Telah diriwayatkan dalam hadith-hadith yang shahih bahwa ia termasukketurunan Al-Hasan bin Ali bin Abi Thalib r.a. Namanya sesuai dengan namaRasulullah SAW dan nama bapaknya sama dengan nama bapak Rasulullah SAW,keningnya lebar dan hidungnya mancung. Ia keluar dari arah timur menuju Makkah dari Madinah dengan berlari, di bai’at diantara sisi Ka’bah dan MaqamIbrahim, dikirim tentara untuk membunuhnya namun mereka dibenamkan, penghunilangit dan bumi rela terhadapnya, pada zamannya akan turun dajjal dan Isa ASdari langit.

Dia tidak terjaga dari kesalahan dan dia -menurut Ahlus Sunnah- tidak lebihdari salah seorang imam dari imam-imam kaum muslimin yang menyebarkankeadilan, berhukum dengan syari’at Islam, membagikan harta secara merata danmengisi hati umat Muhammad SAW dengan kepuasan serta keadilan.

Hadith-hadith tentang kedatangan Al-Mahdi sangat banyak dan mutawatirsecara maknawi, diriwayatkan oleh 26 shahabat dari Rasulullah SAW terdapatdalam Sunan Abi Dawud, At-Tirmidzi, Ibnu Majah, An-Nasa’I, Musnad Ahmad,Mustadrak Al-Hakim, As-Sunannya Al-Baihaqi, Musnad Al-Bazzar dan lain-lain.

Diantara hadith-hadith yang menguatkannya dan dipakai oleh At-Tirmidzi, AbuDawud, Ibnu Hibban, Al-Hakim, Al-Baihaqi, Al-’Uqali, Al-Qadhi ‘Iyadh,Al-Qurthubi, Ibnu Taimiyah, Ibnul Qayim, Ibnu Hajar, As-Suyuthi,Asy-Syaukani, Siiduq Hasan Khan, Ahmad Syakir, Al-Albani, Ibnu Baz sebagaidalil tentang kedatangan Al-Mahdi ini pada akhir zaman, adalah sebagaiberikut:

1.1. Diriwayatkan oleh Abdullah bin Mas’ud r.a, ia berkata bahwaRasulullah SAW telah bersabda,” Dunia ini tidak akan Kiamat hingga Arabdiperintah oleh seorang laki-laki dari keturunanku yang namanya sesuaidengan namaku.” (HR At-Tirmidzi dan Abu Dawud). Dalam riwayat Abu Dawuddisebutkan, “Apabila umur dunia tinggal satu hari saja, niscaya Allah akan memanjangkannya hingga Allah mengutus seorang dari keturunanku yang namanyasesuai dengan namaku dan nama ayahnya sesuai dengan nama ayahku. Ia mengisidunia dengan keadilan dan kejujuran sementara dunia sudah penuh dengankecurangan dan kedzaliman.” (1)

1.2. Diriwayatkan oleh Ummu Salamah r.a, ia berkata bahwa Rasulullah SAWbersabda, “Al-Mahdi berasal dari keturunanku, dari anak fatimah.” (HR AbuDawud, Ibnu Majah dan Al-Hakim) (2)

1.3. Diriwayatkan dari Ali r.a, ia berkata bahwa Rasulullah SAW bersabda,“Al-Mahdi dari keturunan kami, Ahlul Bait, dipersiapkan Allah pada suatumalam.” (HR Ahmad dan Ibnu Majah) (3)

1.4. Diriwayatkan dari Ali r.a, ia berkata bahwa Rasulullah SAW bersabda,” Seandainya jaman tidak tersisa kecuali hanya sehari, niscaya Allah akan mengutus seorang laki-laki dari keturunan Ahlu Baitku, yang akan mengisidunia dengan keadilan, saat dunia penuh dengan kecurangan.” (HR Ahmad danAbu Dawud) (4)

1.5. Diriwayatkan dari Abu Said Al-Khudri, bahwa Rasulullah SAW bersabda,“Al-Mahdi berasal dari keturunanku, berdahi lapang, berhidung panjang,mengisisi dunia dengan keadilan sebagaimana dunia telah dipenuhi dengankejahatan dan kecurangan. Ia berkuasa selama tujuh tahun. > (HR Abu Dawud)(5)

Foot note;
(1). Misykatul Mashabih 3/24, pentahqiq Misykat berkata bahwa sanadnyahasan, sesuai dengan riwayat Abu dawud yang shahih dalam Shahihul Jami’Ash-Saghir 6/70 hadith no. 5180.
(2). Shahihul Jami’ Ash-Saghir 6/22, Syaikh Nashiruddin Al-Albani berkatatentangnya, “hadith
shahih”.
(3). Shahihul Jami’ Ash-Saghir 6/22, Syaikh Nashiruddin Al-Albani berkatatentangnya, “hadith shahih”.
(4). Hadith Shahih. Lihat Shahihul Jami’ Ash-Saghir 5/71, hadith no. 5181.
(5). Misykatul Mashabih 3/24, hadith no. 5454 dengan sanad hasan, sebagaimana disebutkan oleh muhaqqiq kitab Misykat.

2. Keluarnya Al-Masih Ad-Dajjal

Diantara tanda-tanda Kiamat yang paling besar adalah keluarnya al-masihad-dajjal, yaitu seorang manusia dengannya Allah SWT menguji para hamba-Nyapada akhir zaman. Orang tersebut mengaku tuhan dan diikuti oleh kaum Yahudi-bahkan itulah yang mereka tunggu-tunggu untuk menguasai dunia pada zamantersebut.

Allah SWT memberinya beberapa kemampuan seperti: melimpahkan kekayaan bagiorang yang mempercayainya dan melenyapkan keduniaan dari orang-orang yangmenolaknya; tunduknya perbendahaan bumi terhadapnya dan patuhnya langitterhadap perintahnya untuk menurunkan hujan sehingga turunlah hujan;Patuhnya bumi ketika diperintahkan untuk menumbuhkan tumbuhan sehinggatumbuhlah tumbuh-tumbuhan; menghidupkan kembali orang yang telah dibunuhnya.Semua itu terjadi dengan takdir dan izin Allah SWT.

Kemudian setelah itu Allah SWT melemahkannya (red. Dajjal) sehingga tidakmampu membunuh orang yang telah dihidupkannya ataupun yang lainnya,perintah-perintahnya pun tidak berfungsi lagi. Lalu dibunuh Nabi Isa AS.

Allah SWT telah memberikan dua tanda pada wajah dajjal yang keduanyamenunjukkan kedustaan dan kekufurannya, yaitu : Bahwa orang tersebut butasebelah matanya ; dan tertulis diantara kedua matanya tulisan (red. ka fara) yang dapat dibaca oleh setiap orang yang beriman, baik yang dapatmenulis maupun tidak.

Dari Anas bin Malik, ia berkata, Rasulullah SAW bersabda :
“Tidak ada seorang nabi pun kecuali telah memperingatkan umatnya tentangorang yang buta lagi pendusta. Ketahuilah bahwa orang tersebut buta, dansesungguhnya Rabb kalian tidaklah buta; Diantara kedua mata orang tersebuttertulis ka fa ra.” (Dikeluarkan oleh Muslim)

Rasulullah SAW bersabda dalam hadith yang dikeluarkan oleh Muslim darihadith An-Nawas bin Sam’an, “..Ia seorang pemuda yang berambut ikal, matanyacekung, seolah-olah aku menyerupakannya dengan Abdul ‘Izzi bin Qathn. Barangsiapa diantara kalian yang bertemu dengannya hendaklah mambacakan awal-awalSurat Al-Kahfi. Orang tersebut akan muncul dari antara Syam dan Irak, lalumenyebarkan kerusakan ke kiri dan ke kanan. Wahai hamba-hamba Allah,teguhlah kalian.” Kami bertanya, “Wahai Rasulullah, berapa lama ia tinggaldi bumi?” Beliau menjawab, “Empat puluh hari, dimana salah satu harinyaselama setahun, satu hari lainnya selama sebulan dan satu hari lainnya lagiselama sepekan, sementara hari-hari lainnya seperti hari-hari kalian yangbiasanya.” Kami katakan, “Wahai Rasulullah, pada hari yang selama setahunitu, apakah cukup kami mengerjakan shalat sehari?” Beliau menjawab, “Tidak.Perkirakanlah oleh kalian waktunya.” (6)

Kami berkata, “Wahai Rasulullah, “Bagaimana perjalanannya dimuka bumi?”.Beliau menjawab, “Seperti rintik hujan yang diterpa angin; ia datang padasuatu kaum lalu menyeru mereka maka mereka pun mempercayainya danmematuhinya; ia memerintahkan langit lalu langitpun menurunkan hujan; ia punmemerintahkan bumi lalu bumi pun menumbuhkan tumbuhan, kemudian dipenghujungharinya ternak mereka pulang kepada mereka dalam keadaan lebih panjangpunuknya dan lebih panjang kantong kelenjar susunya (karena banyakmengandung susu) serta lebih gemuk (karena lebih kenyang).

Kemudian ia mendatangi kaum yang lain dan menyeru mereka tapi mereka menolakperkataannya, lalu ia meninggalkan mereka, tiba-tiba saja mereka kehilanganharta bendanya sehingga tidak ada lagi yang dimiliki.

Kemudian ia berjalan diatas tanah datar lalu mengatakan, “Keluarkanlahperbendaharaanmu.” Maka keluarlah perbendaharaan bumi seperti lebah-lebahjantan. Kemudia ia memanggil seorang laki-laki kekar yang masih muda belialalu menghantamnya dengan pedang sehingga terbagi menjadi dua bagian yangterhempas dibumi; kemudia ia memanggilnya lagi, tiba-tiba saja orang yangtelah mati itu bangkit dan wajahnya tersenyum.

Pada saat itulah Allah mengutus Al-Masih Isa bin Maryam, beliau pun turundisuatu menara putih sebelah timur Damaskus dengan mengenakan dua pakaianputih sementara kedua tangannya diletakkan diatas sayap dua malaikat.

Jika beliau memanggutkan kepalanya, lalu meneteslah air, dan jikamengangkatnya keluarlah butiran air seperti permata, sehingga tidak adaseorang kafir pun yang mencium aroma dirinya kecuali ia mati, sedangkannafasnya merebak sejauh pandangannya. Lalu beliau mengejar dajjal danmendapatkannya di pintu Ludd (7), lalu beliau membunuhnya.”

Dari Anas bin Malik, bahwa Rasulullah SAW bersabda,
“Dajjal diikuti oleh tujuh puluh ribu Yahudi Ashbahan yang mengenakanpakaian kebesaran”(Dikeluarkan oleh Muslim dalam Kitab Al Fitan)
Dari Anas bin Malik juga, bahwa Rasulullah SAW bersabda,
“Tidak ada suatu negeri pun kecuali pasti dihampiri dajjal, kecuali Makkahdan Madinah, tidak ada satu sudutpun dari sudut-sudutnya kecuali ada duabarisan malaikat menjaganya.”(Diriwayatkan oleh Muslim).

Foot note;
(6) Yakni, jika beliau berlalu setelah terbitnya fajar, maka perkirakanlahwaktu yang biasanya antara terbitnya fajar dan Zhuhur setiap harinya lalushalatlah Zhuhur. Kemudian dari waktu tersebut perkirakanlah waktu yangbiasanya antara Zhuhur dan Ashar lalu shalatlah Ashar. Setelah itu berlaluperkirakanlah waktu yang biasanya antara Ashar dan Maghrib lalu shalatlahMaghrib. Demikian juga untuk shalat Isya’ dan Shubuh, lalu Zhuhur, Ashar,Maghrib dan seterusnya hingga berlalunya hari tersebut. Pada hari tersebutada waktu shalat setahun yang semuanya harus dilakukan pada waktunya.
(7) Suatu negeri dekat Baitul Maqdis.
Sumber: Buku “Untuk Setiap Muslim” (Memahami aqidah, syari’at dan adab) karanganProf. Dr. Abdullah Al-Mushlih dan Prof. Dr. Shalah As-Shahwi dari Muraja’ahnya Syaikh Shalih bin Fauzan bin Abdullah Al-Fauzan rahimahullah denganpenerbit Darul Haq.

3. Turunnya Nabis Isa

Isa, Nabi ‘Isa Al Masih, masih hidup dan akan kembali ke bumi di masa mendatang yang tak lama lagi. Kita kaum Muslim yang mencintai Isa, mengimani seluruh mukjizat dan akhlak mulianya, mengetahui bahwa dia akan kembali lagi ke dunia untuk menyelamatkan umat manusia. Kita sedang menanti-nanti terjadinya peristiwa besar dan penuh berkah ini. Kita percaya bahwa Isa akan datang lagi ke bumi melalui mukjizat di hari akhir dan menegakkan perdamaian, keadilan dan kebahagiaan dengan mempersatukan kaum Muslim dan Nasrani pada agama dan ajaran akhlak yang sama. Marilah kita bersama mempersiapkan diri untuk kedatangan Isa, Nabi ‘Isa Al Masih, yang kedua.

Isa (Isa) AS, sebagaimana rasul-rasul lainnya, merupakan seorang hamba pilihan Allah yang diutus kepada umat manusia untuk menyeru kepada jalan yang benar. Meskipun demikian, ada beberapa sifat Isa AS yang membedakan dari rasul-rasul lainnya. Yang terpenting dari semua itu adalah dia telah diangkat Allah dan akan kembali lagi ke bumi.

Berbeda dengan yang diyakini oleh mayoritas manusia, Isa AS tidaklah wafat disalib dan dibunuh ataupun meninggal dengan tujuan dan alasan tertentu. Al-Qur’an memberitakan kepada kita bahwa mereka tidak membunuhnya dan tidak pula menyalibnya, tetapi Allah mengangkatnya kepada-Nya. Tidak ada satu ayat pun yang menunjukkan peristiwa pembunuhan terhadapnya atau bahwa dia telah dibunuh, terlepas dari ayat yang menolak bahwa hal tersebut telah terjadi. Selain itu, Al-Qur’an membeberkan kepada kita beberapa peristiwa dari kehidupan Isa AS yang tidak pernah terjadi. Kemudian, kedatangannya yang kedua kali ke bumi merupakan suatu prasyarat akan terjadinya peristiwa-peristiwa ini. Tidak ada keraguan bahwa wahyu-wahyu yang terdapat dalam Al-Qur’an akan benar-benar terjadi.

Sebaliknya, kebanyakan orang mengasumsikan bahwa Isa AS telah wafat beberapa ribu tahun yang lalu dan tidak mungkin akan kembali. Pendapat yang keliru ini muncul akibat kurangnya pengetahuan tentang Al-Qur’an dan As-Sunnah. Suatu penelitian yang dilakukan dengan cermat dan hati-hati tentang Al-Qur’an akan menghasilkan suatu pemahaman yang akurat akan ayat-ayat tentang Isa AS.
Rasulullah SAW juga bersabda bahwa Isa (yang dimuliakan) akan diutus kembali ke bumi dan masalah waktunya, yang disebut dengan “akhir zaman”, kemungkinan adalah suatu masa di mana bumi pada saat itu akan mencapai kesejahteraan, keadilan dan perdamaian yang belum pernah terjadi sebelumnya.

“Akhir zaman” ditujukan pada suatu periode waktu yang mendekati akhir kehidupan dunia. Menurut Islam, pada masa tersebut akan ada cobaan-cobaan yang mengerikan dari Dajjal, banyak terjadi gempa bumi dan munculnya Ya’juj dan Ma’juj. Setelah itu, nilai-nilai Al-Qur’an akan menang dan manusia akan mengikuti secara ekstensif nilai-nilai yang diperkenalkannya.

Dalam impian mereka, manusia selalu merindukan suatu yang lebih baik, sesuatu pemandangan yang lebih indah, makanan yang lebih enak, suatu masyarakat yang lebih menjanjikan secara sosial… Pendapat yang lain mengungkapkan bahwa “akhir zaman” adalah suatu periode yang mencangkup keseluruhan konsep, “yang lebih baik”, “yang lebih indah” dan sebagainya. Saat itu merupakan suatu masa yang diberkahi yang dirindukan manusia sejak lama. Saat itu merupakan puncak kesejahteraan dan keadaan yang berlimpah-limpah, keadilan dan perdamaian. Saat itu merupakan masa di mana keberkahan-keberkahan ini akan menggantikan ketidakadilan, kerusakan moral, konflik dan peperangan. Saat itu merupakan masa yang benar-benar diberkati ketika nilai-nilai moral Islam akan terpatri di setiap aspek kehidupan.

Bukti bawa Isa AS tidak meninggal, bahwa dia telah diangkat ke haribaan Allah dan bahwa dia akan kembali lagi ke bumi akan dikaji dalam tulisan ini dengan menggunakan ayat-ayat Al-Qur’an yang terang dan nyata.

Wallahualam........

Apa pun...kesedaran itu perlu wujud tanpa dinanti.......jamuilah kebahagian diri dengan jalan yang terindah diakhirat........waty78-09