Pages

Monday, March 30, 2009

Selangkah Kehidupan........

Tak sampai seminggu aku tinggalkan blog nie......ada pulak hantu raya yang begitu teringin nak comment artikel aku.......lantaklah...ada aku kesah?.......lagi banyak korang komen lagi terang benda yang disuluh........tul tak?.........okelah........this week aku nak citer pasal aktiviti aku yang taklah begitu fun...tapi tak boring jugak.........kira orait jer la........mulanya susah gak aku nak start.....bila pikir punya pikir......[lebih kurang cam gambar kat bawah nie]........so aku pun memilih 'selangkah kehidupan' as my main title.........kenapa aku pilih title tu......sebab aku nak citer kisah aku dari hari khamis sampai isnin.........apa yang aku buat untuk mengisi hari2 yang aku lalui..........
dan pada 30-3-09.......aku decide nak tengok citer 'confessions of a shopaholic'.........rasa macam terkena batang hidung sendiri..........satu sebabnya adalah aku suka mengumpul handbag plus shoes......just imagine everytime aku pi shopping........this two things yang aku mesti beli........pakai tu idok lerr....tapi jadikan koleksi biji mata aku jer...........itu namanya boros.......tapi tabiat ini juga membuatkan aku rasa tenang.........dan jawapannya masih takku jumpa sebab musabab kenapa hobi aku yang satu ini sukar untuk dibendung.............
and the reason aku menonton cerita ini pun adalah untuk memperlihatkan kenyataan kehidupaan seorang yang 'kaki shopping'..........the truth....malam yang sama gak aku beli dua handbag.......giler kan.......tak mahal tapi kalau fikirkan semula........is a waste.....but i have fun with it.........
dua beg ini mengandungi dua jenis handbag dengan brand yang sama...........dah beli rasa menyesal pulak........tapi aku sukeee...........B.U.T.........one of the bag aku nak bagi kat mak aku lerrr.....aku takler tamak mana..........hehehe........sebagai ganti beg dia yang kena ragut tempohari kat Kelantan..........
habis bab shopping...........ikuti kisah 3 hari aku di Port Dickson............actually bukan pergi bercuti tapi bekerja sambil berehat...........aku terpaksa amik cuti on Friday coz aku kena handle training [own company] di Port Dickson........and yang menariknya...peserta training kali ni adalah dari kalangan anggota tentera.........hahaha...........teringat zaman jadi anak askar dulu.....
aku menginap di Selesa Beach Resort........coz dekat dengan kem........the location is only opposite to the hotel......so senang sikit.........training tu start on Saturday and finished on the next day........biasala training........situasi yang sama aku rasai.........ada muka yang enjoy...ada muka yang mengantuk........adatla.......
on the first day........lepas jer training aku pun bergegas balik hotel.........sebab kaki dah gatal nak mandi laut.......dah lama rasanya tak kena ayor masin nie.........cuaca memang panas terik.....tapi itulah keindahan laut yang sehening mata memandang.........
bab posing memang tak tinggal la.........kat kelapa nan sebatang pun aku snap....coz bila dah berendam nanti takde can nak snap gambar........and this picture is me and my sis erna.....
dalam pada itu juga.....aku sempat singgah kat sekolah lama aku......Port Dickson High School......ha....banyak betul perubahan..........aku rindu kawan2 lama.......kenangan lama.........
dan ini pula berlatarbelakangkan kem tentera.........bangunan belakang tu asalnya tempat latihan jentera berat tentera..........la nie dah kosong.......tinggal masa nak roboh jer tu.......
keceriaan........keseronokkan.....itulah kenangan terindah........aku tak lupa asal usulku.....dan segalanya adalah satu pengalaman yang tiada gantinya.........last day training......sempat aku amik gambar peserta yang mengikuti program ini.........aku bangga jadi anak tentera........sebabnyer......lahiriah aku mungkin mudah untuk diperkotak katikkan.......tapi zahiriah.....kalau nak kena tampar......kau datang dekat sini...........
more story.........soon.......

Thursday, March 26, 2009

Camner nak ngajor...

aku rasa nak tergelak....sebab AKHIRNYA....ada yang mengaku gelaran itu......
a'kum....
iskh....rasa macam banyak nak citer tapi aku short apa yang patut la yooo....maklumlah....kerja banyak...nak prepare report untuk meeting hari nie.........i'm very happy coz my project membuahkan hasil.........and now takde orang boleh pertikaikan 'aku wanita'..........
yesterday.......aku ada mesyuarat di Kementerian Belia dan Sukan......and guess what?....proposal aku untuk mendapatkan dana tabung pembiayaan pendidikan pelajar dalam bidang skills telah diluluskan oleh M.O.F........dengan peruntukan kuota sebanyak 250 orang dalam pelbagai bidang..........Round up the amount will cost almost 1 million........wow!!!.....lepas nie kerusi aku kat opis tu tak panas la.....coz nak rounding cari student so that aku leh achieve $ 1 mill. [leh ker...boleh saja.....]......alwayz positive kan...!....
cakap pasal Round........semalam aku bersengkang mata sebab nak tengok hero pujaan hatiku.....sapa lagi kalau tak John Cena.......citer 12 Round..........action movie dan aku teruja menyaksikannya...........bukan kerana badannya yang sasa bahkan perjalanan cerita yang penuh dengan aksi lasak........plus a little bit of love scene yang dislotkan dalam movie tersebut. mesti u'll wondering napa aku sanggup bersengkang mata......sebabnya 12 Round nie tak official kuar cinema lagi......so kat TGV BT....hanya show midnite jer.........[yer ker?]......
but actually that was not the main issue yang aku nak kesahkan kat blog nie............lately aku selalu outstation kat luar.....seminar sana, seminar sini.........load yang banyak sekali.......so tengah aku lepaking kat mamak stall sambil menikmati hidangan yang menyelerakan........cuma 'sambal sotong' jer takde.......LOL....
suddenly......aku terpandang satu kelompok yang sedang melese...atau boleh dikategorikan sebagai melepak jugak di stall yang sama...........group yang aku maksudkan itu adalah budak sekolah...........menanti waktu untuk masuk sekolah petang............apa yang menarik minat aku pasal group nie adalah kerana aku terkenangkan zaman dolu2.......sweet memoriesss.........yes....saat yang paling indah dan seronok adalah waktu sekolah..........ketika itulah segala perubahan dalam kehidupan individu berlaku..........
ibu: nak amik duit belanja.......
aku: singgit jer?.....mana cukup....
ibu: aik....pergi berhantar...balik diamik.....takkan tak cukup kot..........
aku: ala maa.....air lagi....kuih lagi...nasi lemak lagi........mana cukup....
ibu:........ko nie makan ke mentedarah?
aku: dua2 pun boleh.....lagipun adikkan badan besar......isi pun besar la.........
lepas kena jeling tajam menikam.......dapat la 3 hinggit..........senyum lebar aku!!!!........comelkan masa tu [comel ker?]........
pengalaman sekolah rendah........ketika itu di Kuching, Sarawak........aku minat giler kat cikgu aku sowang nie...........cikgu marzuki namanya........hensem, tall, macho.......tapi alim orangnya.........dia tinggal kat petrajaya.........selalunya orang yang puasa penuh dapat hadiah dari dia.......itulah saat yang paling aku tunggu........
masuk high school.......kat STPD [Port Dickson High School].....jangan citer la time nie.......dah mula ada team sendiri..[princess].......then ada pulak football team yang aku berkenan....[cinta monyet].......hehehe...apa ingat tak dapat ker?........see the leg la....LOL.........apa pun best giler....dan aku pernah jadi johan penulisan untuk artikel 'merokok'............haaa....caya..jangan tak caya.....

lepas habis sekolah........terus belajar driving.........masa tu ada yang kerja.......ada yang sambung kolej....ada jugak kawan aku yang kawin...........masa tu aku pun terkejut bila one of my frens hantar kad kawin......tak leh nak imagine.....tapi dah jodoh kan!!!
dan aku lepas dapat lesen........aku masuk college........itupun saat yang paling baik yang pernah berlaku dalam life aku........and aku amat bersyukur sebab lecturer aku adalah yang terbaik sebab mengasuh aku dalam bidang engineering...........it's a very tuff courses........the journey, frienship.........everything..........sampai hari nie aku masih close dengan kengkawan aku........maklumlah batch aku 12 orang jer pompuan.......and aku jer yang belum kawin.....hahaha....

after kolej....mesti ada yang teringin nak further study........dan ada yang kerja.........4 orang kawan aku dapat offer pi Perancis..........aku pun ingat nak apply tapi masa tu aku takut....and prefer nak kerja dulu.........then rasanya lebih suka nak pi Local Universiti....tak jauh dengan family.....
then bila masuk U........environment dah jadi lain.........memang kena survive sendiri........belajar sendiri........sebab terlalu banyak assignment, exam and so on..........tapi kedewasaan mengajar aku segalanya.....itulah kenangan terindah......how about others?........masa belajar itulah saat yang terbaik..............right?...
Mendidik atau mengajar?
Sebagai guru, kita sepatutnya melakukan kedua-duanya. Kita mendidik agar pelajar lebih berdikari dan bersahsiah tinggi. Sambil itu kita perlu memperlihatkan kepada pelajar bahawa kita adalah GURU yang tarafnya lebih tinggi daripada MURID. Ingat tak cerita orang tua-tua iaitu tok guru dulu-dulu, jika ada 10 ilmu, dia akan ajar 9 sahaja manakala 1 lagi akan disimpan kerana bimbang anak muridnya melawan.

Bagi aku, jangan terima terus petua ini tetapi jangan ditolak 100%. Selagi ianya adalah petua adalah baik untuk kita ikuti. Meskipun petua seringkali tidak bersandarkan teori dan bukti, namun petua diperturunkan dari satu generasi ke satu generasi dan sentiasa diuji dan diiyakan oleh pengalaman peribadi yang sukar dibuktikan kepada orang lain.

Justeru penggunaan kata 'ajar' diharap dapat mengembalikan kedudukan guru di singgahsananya semula. 'Ajar' atau 'didik', tugas kita adalah melahirkan generasi yang akan memimpin negara ini dan membawa ummat menuju kejayaan di dunia dan akhirat.
Dan tidak semestinya pengajaran itu didatangi dari kalangan insan yang bergelar 'guru'.....kita sebagai manusia....yang mempunyai sahsiah yang baik mampu menjadi seorang guru......kawan yang terbaik juga boleh dianggap sebagai guru.........ibu bapa juga boleh dikatakan guru......majikan atau ketua juga boleh dijadikan guru........tapi guru yang bagaimana yang perlu kita hampiri?.............kesilapan kita berguru atau kesilapan dari guru itu sendiri juga mampu mengubah segalanya..............maka carilah orang yang sebaik untuk kita berguru..........bukannya untuk satu ketika tetapi untuk SELAMANYA.............
kealpaan kita kepada kemewahan kita yang tidak menjanjikan kepastikan..........lihat dan luaskan pemikiran akan kita tidak tersilap memilih guru, kawan, teman, ketua, majikan.....dalam menentu corak perjalanan........kita harus berpegang kepada tunjang akal, fikiran dah hati untuk memastikan mereka yang kita dampingi itu adalah pembawa aura yang baik.......bukan memesongkan kita...........
kerana dunia kini dimiliki oleh mereka yang halus kepada kewarasan..........kegilaan dalam konteks kepesongan.........berhati-hatilah...........sentiasa menjadikan insan yang terbaik sebagai ikutan....dan Tuhan sebagai pentunjuk kepada laluan........
manusia itu mampu berubah bila2 masa sahaja...........cerminkan diri mereka supaya lebih jelas dimata kita..........kerana sedikit demi sedikit mereka yang dulu kononnya dikatakan 'belakang tabir' mula menonjolkan diri untuk melangkaui apa yang sepatutnya..........tidak percaya?.....anda kini menyaksikan satu transformasi yang bukannya dari pelajar AF sahaja........tetapi individu yang kian tertonjol..........LOL

Hiburan.....

Saturday, March 21, 2009

Aku punya citer....

salam lah buat semua....puas dah baca blog aku?...itu soalan pertama la kepada pengunjung blog yang selalu terjah....dan selamat mampir kepada yang baru pertama kali terjah.......hari nie mood aku oke....nak tau kenapa meter mood dah kembali oke....sebab perlaksanaan kerja dan sosial life berjalan dengan lancar....wakaka.....so aku punyer citer untuk beberapa hari without posting kat blog yang burukss nie.....meh sini nenek nak sembang sat kat hangpa...kita citer satu2 dulu naaa.....kisah hidup nenek dua tiga hari nie.......

ni nak kasi tau la....aku dah plan baiiiikkkk punyeee....nak tengok wayang hari khamis....dah book kat tgv bukit tinggi....citer marley & me....konon nak tengok kisah jiwang........Al-kisah...balik jer kerja lepas meeting dengan dato'...aku berderas balik umah..."home sweet home" kata orang jawa.....letak je punggung atas tilam...aku pun baring la...konon nak rehatkan pinggang yang berdenyut2 malam sebelumnya tu...siap pekena ubat sekalilah malam tu........nak jadi cerita....sedang hamba menunggu si nita bersiram kat bilik ayaq.....aku pun berangan siap tangkap lentuk la.........aleh2..ha...amik kau....camnie la lebih kurang.........

Terus terjelepuk...membuto kau....itu tak masuk lagi irama dangdut yang keluar kat rongga hidung dan mulut.....ini semua pasal ubat yang aku guna tu......active after 8 hours [salahkan ubat pulak yoo].....kat ofis dah mengantuk....tu yang jadi lagu nie tu....tinggal aku tak pakai pampers jer lagi.......wayang tah kemana...dinner langsung padam......sedar2 pukul 5.30 pagi Jumaat aku terjaga...amikkk....tu dia....tunggu subuh jer la......baru padan muka aku nie....

Langsung segar bijik mata nie....sampai ofis terus naik office's car coz ada meeting Edexcel International di Jalan Yap Kwan Seng......almost 3 hours jugak la....terbelit lidah spekong tak henti....eeee...bocan!!....

then balik ofis....during lunch hour....sekoq pun takde kat ofis.....so? aku pun berdesut pi Jusco BT....layan KFC sowang2......sambil baca newspaper.......and that is one of my habit...tak boleh hilang dari kecik sampai sekarang..........selalu kena tegur coz melanggar etika meja makan.....tapi itu jer yang boleh menambahkan selera....[jawapan ker tu?]........

masuk balik ofis.....got another meeting with dato'....regarding final competition of MySkill......dapat lagi new assignment from chairman....i have to make one proposal to the Director of JPK for our new planning on MySkill Competition open for all skill students............fenin kepala aku.......baru ingat nak rehat..............[pasal ada janji minggu nie.....SOWIE AJIEB...tak dapat la akak pi....]

habis jer meeting masuk ofis.........aku menyakat si farid.......hehehe........tepat 5.30pm aku punch card and balik umah..........kali nie i've learn my lesson....balik jer terus mandi........no more malas2 on the bed.........
after maghrib......once again aku pi Jusco BT.........dah beli tiket awal2.........cerita yang tak pernah termimpi untuk aku menontonnya...........tapi sebelum terjah panggung.....aku layan shopping sat.......faham2 la yer kalu dah tengok logo kat bawah..........aku beli kasut..........tapi kasut tak leh la tunjuk...karang ada pulak yang sakit mata kata aku show off....ramai yang jeles tengok blog aku [wah perasan nie....]

rasa2 nak tajamkan skill komik...........nak faham kenapa youngster beli komik and dok melangut baca komik......tontonlah........

my comment..............better than Race to Witch Mountain.........cuma ala2 komik kan.....bab2 yang tak masuk akal tu.........biarkanlah......hehehe.....as long as aku enjoyeeeee........BUT.......walaupun aku tak dapat nak join sabtu ni kat MidValley.....ada promosi filem 'Sayang U can Dance'........dafi pun datang beb.....but i hope anyone yang pi menonton akan terhibur.......please....support our dear brother...........and for Dafi..........as my promise......akak akan tengok movie tu even busy camner sekali pun......that is how i'll support u oke.......to all my friend......jangan lupa menonton........kasi sempit panggung tu............jangan nak tengok citer karton jer.........hehehe.....

Lastly..............rasa bersalah nak post signmark nie.....try to ask for permission tapi tak reply2 sampai ke pagi.........busy kot yang empunya diri........apa pun...hopefully 'u' tak marah yer....coz tak sabar nak join the program...........

disuatu ketika...
tiada ku endahkan.......
sinis ku memandang........
jelak ku tafsirkan.....
dan disaat itu...
aku jelajahi waktu...
ada ketika...
detik menyentuh hati
ketika itu....
pendirianku berubah.....
hanya kerana...satu fenomena...
yang jarangku perhatikan......
detik cuma...
hatiku terpaut...
pada keikhlasan.......
yang dikongsi bersama......
dan kini...kali kedua
tiada sabar untuk ku menanti
ingin ku jelajahi.......
tiada ragu...hanya PASTI.........
Most of the time....all the event will be announced through sms by AID.......but i remember someone informed me about this program...and suddenly when i open the website.......wow....georgous....creative and brilliant.......good job everyone........can't wait....macam mana sekalipun aku akan pastikan masa itu telah ditetapkan.........aku harap dapat join this program sekali lagi dari DFC........sure fun...sure enjoy....sure memorable.....coz apa yang terjadi di Pangkor....is one of the best moment in my life........and the first program yang involve artis..........truly never regret to join it.........worth it and thankful........
so to all my beloved readezz....yang selalu tanya aku.......best ke join DFC....kenapa best....apa yang best........apa beza........napa DFC.........semua sebab warga kerja mereka yang terbaik...and becoz it was selected by THE ONLY ONE............Dafi............so guys/girls....join the event.......jangan tunggu lagi.......honestly...........this is the time for you to see...to feel and to think.............jangan percaya dari mulut aku jer........join it and you will see it.......

Wednesday, March 18, 2009

What?....

Salam and hai hai hai....so! what issue i should brought up for today?....whatever pun...i got something fishy to be post....hehehe...itupun bila ada suggestion from my friend towards the matter and she personally agreed.....and readezz....before any statement...mari kita belajar dulu. at least dalam blog ni ada multi topic to be read and learn...kwang,kwang,kwang....
Dalam kehidupan harian kita....mesti semua orang menggunakannya....cuma dalam ertikata banyak atau sedikit yang membedakan.....apa pun for me....my life is not completed without it....especially masa menjamu..........jamu apa?......jawapannya jamu selera.......even my background pun dah diajar dengan jamuan yang bersandarkan sejenis sayuran iaitu C.I.L.I. So, why not we learn a bit about C.I.L.I....
Description
Chilli is the dried ripe fruit of the genus Capsicum. Capsicum annuum is an annual sub –shrub, the flowers of which are borne singly and fruits usually pendent, which provide red peppers, cayenne, paprika and chillies and sweet pepper (bell pepper) a mild form with large inflated fruits. Capsicum frutescence is a perennial chilly with small sized pods which are highly pungent. It is commonly known as ‘bird chilly’ and ‘Tabasco’.

Origin and Distribution
Chilly is reported to be a native of South America and is widely distributed in all tropical and sub tropical countries including India. It was first introduced in India by Portuguese towards the end of 15th Century. Now it is grown all over the world except in colder parts.

Uses
Dry chilly is extensively used as spice in curried dishes. It is also used as an ingredient in curry powder and in seasonings. Bird chilly is used in making hot sauces as pepper sauce and Tabsco sauce. Paprika, Bydagi chilly, Warangal chapatta and similar high colour less pungent varieties are widely used for colour extraction. This colour is highly popular among food and beverage processors for its use as a colourant, since this being a ‘natural plant colour’. As a medicine it is used as an counter irritant in Lumbago, Neuralgia, and Rheumatic disorders. Capsicum has a tonic and carminative action. Taken inordinately it may cause gastro-enteritis. The enzyme isolated from chilly is used in the treatment of certain type of cancers. Oleoresin capsicum is used in pain balms and vaporubs. Dehydrated green chilly is a good source of vitamin ‘c’
Botanic name
Capsicum annum L.
Capsicum frutescens L.

Family name
Solanaceae

Commercial part
Green as well as ripe and dried pod (fruit)
Indian Names
Hindi - Lal mirch
Bengali - Lanka, Lankamorich
Gujarati - Marcha
Kannada - Mensina kai
Malayalam - Mulaku
Marathi - Mirchi
Oriya - Lanka
Punjabi - Lalmirch
Tamil - Milagay
Telugu - Mirana kaya
Urdu - Lalmirch

antara contoh C.I.L.I yang ada kat pasaran....[1]: cili segar [2]: cili kering....which is the best...for me...both

selalunya bila kat rumah....one of the favo.food yang dihidang semestinya sambal.....banyak sebenarnya kegunaan cili yang digunapakai dalam masakan. and one of my dad favourite dish adolah sambal S.O.T.O.N.G. apa keistimewaannya? lembab...slow...atau.....satu dunia tau sotong tu L.E.M.B.U.T......so ditambah pulak dengan rempah ratus yang antaranya C.I.L.I.......maka jadilah hidangan yang mampu dijadikan lauk utama.....rasanya kat kampung kalau hadap sambal sotong nie....makan dengan nasi panas...mak aiiii.....'mak mertua' lalu pun tak jeling.........istimewakan?.......LOL.... tapi ada juga orang yang tak suka sambal.....'GORENG PUN SODAP'........tapi dipusing cara apa pun....kalau dah sotong tu....mesti membuka selera..........apa pun...tak ramai manusia yang berminat dengan cili. sebab utamanya adalah kepedasan.....bila dah terasa pedas....mulut yang sempurna pun jadi herot......bibir pun mula rasa kebas.....macam bengkak kena tumbuk.....badan berpeluh-peluh [itu tak masuk bau badan yang busuk].......masa tu mata merah...hidung berair....tinggal lagi air hidung tu antara masuk tak masuk jer kat mulut.....[bayangkan] kalau air hidung masuk mulut sebati dengan makanan yang disuakan dalam mulut...........jeng!jeng!jeng! cakap soal pedas.....teringat ty pada pepatah lama.....'KALAU MAKAN CILI...EKAU RASOLAH PODEHNYO'.......hahaha....kena betul pepatah tu kan......makan cili mesti rasa pedas....takkan rasa manis pulak.....atau pahit...tapi pepatah tu tak menujukan ayat penyata.......atau ayat secara direct kepada perumpamaan itu.......simbolik pepatah itu ada maksud tersirat........bukannya kau nganga mulut...sumbatkan cili...raso podas.....itu ayat direct.......tersirat bermakna.........jeng!jeng!jeng! bila ada manusia yang bertopengkan syaitan.....atau hantu jembalang......atau gila meroyan....sikapnya akan jadi jahat jugaklah walaupun secara zahir manusia tak dapat melihat kejahatannya....dan bila dari azali dilahirkan bermulut longkang........maka begitulah jadinya.......busuk tahap najis....sampai kalau tutup hidung pun bau tak hilang.......[elok dicilikan jer mulut tu]....manusia yang bermulut longkang nie ada macam2 idea untuk menaikkan diri mereka....menjatuhkan orang lain...memutar belitkan cerita......[konon macam bagus].......dan kewujudan sifat ini adalah sebab prasangka dan sakit hati bila terasa diri makin pupus ditelan zaman......bila terasa orang lain tak berhak menjadi lebih baik.......dan kerana tidak mampu menerima kelemahan diri......maka apa sahaja orang lain buat.........salah dimatanya......[macam ko betul sangat].......selalunya dalam hati........sebab tulah apa jer dibuat takde keberkatan.......pandangan kabur....hidup tiada kejelasan....kabur...orang lain pandang lain....awak pandang lain......rasakan kau.....sememangnya bila mati tu kubur lain2......tapi biarlah sampai 'BINATANG MATI MENINGGALKAN BELANG, MANUSIA MATI MENINGGALKAN NAMA'..........jangan pulak jadi 'RUMAH KATA PERGI KUBUR KATA MARI'...tapi tak sedar jugak...........aleh2........'ADA AKU K.E.S.A.H?'.........sebab tak makan nasihat.....konon diri lebih hebat...........kesimpulannya........selain berperanan dalam masakan.......cili diumpamakan rempah kehidupan....kalau tak tau apa citer........jangan mudah nak tersentap.......tapi bila dah rasa pedas tu...memang la sah2 la bersalah.......sebab orang yang bersalah tu akan cepat M.A.R.A.H...panas P.U.N.G.G.U.N.G....aku tak K.E.R.U.A.N.....itu hakikat......dalam hidup nie kena ada sifat beralah....dah kira baik ada orang nak beralah.......tapi masih tak sedar.....selalu nak salah faham......bila dah selalu berprasangka.....tu yang terkena dengan sumpahan C.I.L.I.........makan selalu cili tu...selalu terasa kepedasannya........padan muka.....berubahlah........sebab hidup nie sekali jer..........


dan penyataan di atas adalah disebabkan satu kejadian yang berlaku kepada seseorang......yakni

dalam hidup kita kadang-kadang merasa tersentap @ terasa hati.. dan kadangkala juga orang lain tersentap dek kealfaan kita. tapi apa yang sering berlaku adalah kita terasa tersentap adalah kerana kesalahan kita sendiri. tapi berapa ramai yang mengakuinya? manusia susah nak mengaku kesalahan sendiri tapi sering menuding jari kepada orang lain untuk menutup kelemahan diri sendiri. untuk itu cara yang terbaik dilakukan adalah buat-buat tersentap...

aduuuuhaiii manusia... kenapa jadi sedemikian rupa. susah sangatkah nak mengakui kesilapan sendiri??? memang susah lah kan sebab tu ramai yang tidak mengaku. kita lebih gemar menjadikan situasi itu sebagai arena permusuhan semata-semata nak menjadikan diri sendiri benar dan betul belaka... biar orang lain sahaja yang dilihat salah..

kita jadikan diri kita ibarat mangsa keadaan semata-mata untuk meraih simpati orang lain. orang lain yang tidak mengetahui memang berpihak kepada kita. tapi tenangkah hati kita buat selamanya???kerana pasti tiba suatu hari nanti, Allah tetap akan menunjukkan siapa yang benar dan siapa yang salah. kebenaran akan terbukti jua akhirnya.... bak cerita hindustan, hero pasti menang akhirnya...jadi fikir-fikirkan dan renung-renungkan...

p/s: jika anda merasa tersentap dek posting saya hari ini, pastinya ada sesuatu yang pernah terbuku di hati anda yang anda hanyalah berpura2 betul dan benar dihadapan saya selama ini.

Monday, March 16, 2009

Jari jemari....

entry kali nie ty nak rungkai kisah jari pulak.....mesti semua wonder apasal ty nak post kisah nie....semua nyer sebab kerja....bila buat kerja.....jari memainkan peranan...dari pelbagai aspek dan laku jari amat penting.......just imagine kalau kita takde jari.........artikel ini pun dari survey dan research yang ty buat kat website.....kita lihat peranan jari kita........check it out...!!! Di antara nikmat Allah subhanahuwataala yang besar kepada manusia adalah diberikannya tangan dan kaki yang sangat besar manfaat kegunaannya. Di hujung tangan itu ada jari jemari yang memiliki banyak sekali fungsi dan kegunaan. Selain untuk mengambil, meletakkan atau membawa sesuatu bersama telapak tangan jari jemari dapat mengepal, memicit, menggosok, memukul, menonjok, mengepit, memilin, memelintir, meremas, membelai, menusuk, mencengkeram,menunjuk dan lain-lain.

Pelbagai hikmah dan tafsiran yang boleh diandaikan di sebalik jari anda yang lima. Cuba perhatikan perlahan-lahan jari anda. Kemudian, genggam ia kuat-kuat dan angkatkan ke atas. Laungkan ... "Allahu Akbar" sekuat-kuatnya. Itulah Rukun Islam yang mesti dijunjung. Luruskan ia ke hadapan dalam keadaan terbuka. Renung dalam-dalam. Kewajipan solat lima waktu jangan diabaikan.

Kemudian lekapkan jari itu di atas meja, perhatikan. Bermula daripada jari kelingking yang kecil dan kerdil, seperti manusia dan apa sahaja akan bermula daripada kecil kemudian besar dan terus membesar. Itulah fitrah insan dan alam seluruhnya. Apa sahaja yang dilakukan mesti bermula daripada kecil. Bak kata pepatah "melentur buluh biarlah daripada rebungnya". Kegagalan mendidik di usia ini akan memberi kesan yang besar pada masa hadapan.
Naikkan kepada jari kedua, jari manis namanya. Begitu juga dengan usia remaja. Manisnya seperti jari yang comel mulus ini. Apatah lagi kiranya disarungkan dengan sebentuk cincin bertatahkan berlian, bangga tak terkira.. pada ketika ini, alam remaja menjengah diri. Awas!! Di usia ini sentiasa dibelenggu dengan pelbagai cabaran dan dugaan. Hanya iman dan taqwa menunjuk jalan kebenaran. Pada usia ini, anda sudah baligh dan mukalaf. Pastinya sudah dipertanggungjawabkan segala amalan di hadapan Rabbul Jalil.
Bersediakah anda??Nah... naik kepada jari ketiga. Jari yang paling tinggi, jari hantu namanya.Zaman remaja ditinggalkan. Alam dewasa kian menjengah. Di peringkat umur 30-an ini seorang itu telah mempunyai status dan identiti dengan ekonomi yang kukuh serta kerjaya yang teguh. Namun, anda mesti berhati-hati kerana di kala ini banyak "hantu-hantu pengacau" yang datang menggoda. Hantu hasad dengki, hantu ego, hantu tamak, hantu iri hati dan seribu macam hantu lagi. Kalau gagal mengawal emosi lantas terus masuk ke jerangkap nafsu dan syaitan. Jesteru itu, amal ibadat mesti dilipatgandakan.
Kita beralih kepada jari telunjuk. Jari inilah yang mengungkap satu dan esanya Allah SWT ketika solat. Genggamkan kesemua jari dan keluarkan jari ini. Gagahnya ia sebagai penunjuk arah, menjadi contoh dan tauladan. Manusia yang berada di tahap usia ini, hendaklah tampil sebagai model kepada generasi baru dan pembimbing yang kaya dengan idea bernas dan minda yang hebat.
Akhir sekali, renung ibu jari. Ianya besar dan pendek tetapi menunjukkan kematangan dan kehebatan yang membanggakan. Tugasnya membenarkan sesuatu dan mentafsirkan pelbagai perkara. Bak kata orang Jawa "cap jempol" atau cap jari. Kalau dia ada, semua urusan berjalan lancar. Buat generasi muda, rujuk dahulu kepada orang tua atau yang berpengalaman. Sekiranya petunjuk mereka anda patuhi, nescaya anda boleh berkata "good" atau "yes" sambil menggengam semua jari dan angkat ibu jari ke atas itulah rahsia kejayaan anda. "Pada hari ini kami tutup mulut mereka; dan berkatalah kepada kami tangan mereka dan memberi kesaksian kaki mereka terhadap apa yang dahulu mereka usahakan."
(QS. 36. Yaasin: 65)
Jari-jemari tangan kita kiri dan kanan masing-masing terdiri dari 5 sehingga semuanya ada 10 dan masing-masing memiliki 4 ruas (kecuali ibu jari = 3 ruas) sehingga jumlah keseluruhannya 38 ruas.
Tahukah anda, jumlah jari jemari anda mengandung keajaiban angka 19 ?(catatan: dengan mengabaikan ruas-ruas tulang pergelangan). Silakan anda hitung sendiri maka akan anda dapati:
jari kelingking ==> ada empat ruas
jari manis ==> ada empat ruas
jari tengah ==> ada empat ruas
jari telunjuk ==> ada empat ruas
jari jempol (ibu jari) ==> ada tiga ruas
----------------------- +( 4 + 4 + 4 + 4 + 3 )
Jumlah = 19 ruas
Keduanya berfungsi seimbang dan dapat bekerjasama dengan baik untuk kepentingan sang pemilik. Keseluruhan ruas jari ini ini dapat ditekuk-tekuk sedemikian rupa sehingga bersama dengan telapak tangan dapat melakukan banyak aktiviti. Bila satu ruas saja bermasalah, pemiliknya pasti akan merasa susah. Jika satu saja jari anda terkilir, dapat dipastikan anda akan menjadi kerepot. Jari jemari yang posisinya seimbang itu dilengkapi dengan kuku-kuku bermanfaat. Ia digunakan untuk mencubit, mengambil barang yang kecil.
Setiap jari yakni ibu jari, telunjuk, jari tengah, jari manis, dan kelingking punya aktiviti masing-masing sesuai profesion pemiliknya. Ada yang sering dipakai untuk menjahit, memegang wang, memegang cangkul, mesin, mengetik,dan lain-lain.Ia sesuai dengan jenis kerja pemiliknya. Jari jemari sangat penting bagi para olahragawan yang keahliannya menggunakan tangan dan para seniman yang berkarya dengan jemarinya. Aktiviti jari jemari memang untuk membantu manusia melaksanakan pekerjaan dan merealisasikan keinginannya. Gerakan-gerakan jari-jemari pun memiliki makna sendiri-sendiri.
Acungan ibu jari misalnya bererti ungkapan, "bagus" atau "hebat". Anda tidak mendapat sesuatu yang anda inginkan biasanya diistilahkan dengan "gigit jari". Jari-jemari pun jadi alat isyarat. Ketika kita menyatakan persahabatan kita pun berjabat tangan yang mendekatkan telapak tangan dan jari jemari kita ke tangan sahabat kita. Jari telunjuk yang ditaruh tegak di depan mulut berarti "Hati-hati" atau "Diam".
Falsafah Lima Jari
  1. Ada si gendut ibu jari yang selalu berkata baik dan menyanjung.
  2. Ada telunjuk yang suka menunjuk dan memerintah.
  3. Ada si jangkung jari tengah yang sombong dan suka menghasut jari telunjuk.
  4. Ada jari manis yang selalu menjadi tauladan, baik dan sabarsehingga diberi hadiah cincin.
  5. Ada kelingking yang lemah dan penurut serta pemaaf ( ingatkah anda waktu kecil kalau kita berbaikan dengan musuh kita pasti saling sentuh jari kelingking? ).
Selain dari falsafah yang diketengahkan ada satu keistimewaan jari yang kita tak boleh elak dari menggunakannya. Tanpa jari maka keselesaan yang dinikmati jugak tidak akan dirasai. Just imagine if we born without fingers and what will happen to you if you need it badly to do as below..huaa!huaa!huaa!.....masa tu mesti buntukan!....sebab time dok sorang2 tulah kita akan mengerjakan lubang hidung untuk memastikan bijih2 benih tu tak melekat kat dalam rongga....and plus kita mesti nak mengelakkan dari perbualan kita diganggu oleh mata yang kerap memandang ke arah yang tidak dikehendaki.....pernah tak itu berlaku dalam hidup anda...coz honestly it's happened to me.....masa tu ty tak tau camner nak tegur my frenz about that.....malu kan....so beware and alert sebelum kuar rumah tu....tengok lubang hidung tu and "guna jari pun boleh".....
Lastly...dengan perbezaan positif dan negatif yang dimiliki masing-masing jari, mereka bersatu untuk mencapai tujuan ( menulis, memegang, menolong anggota tubuh yang lain, melakukan pekerjaan, dll ). Pernahkah kita bayangkan bila tangan kita hanya terdiri semuanya dari ibu jari sahaja? Falsafah ini sederhana namun sangat bererti. Kita diciptakan-NYA dengan segala perbezaan yang kita miliki dengan tujuan untuk bersatu, saling sayang menyayangi, saling tolong menolong, saling bantu membantu, bukan untuk saling tuduh menuduh, tunjuk menunjuk, merosak, dan bahkan membunuh... WALLAHUA'LAM

Sunday, March 15, 2009

Coretan Malam Minggu.....

Kira2 jam 4pagi....aku melayan blog...habis semua blog aku terjah...nak tengok gak apa perkembangan terkini.........mata dah taknak lelap....penat sangat kerja....tapi layan jer hiburan yang ada kat monitor tv tu....semestinya malam tadi Konsert Sulung AF7 di Stadium Putra....memberansangkan....rasanya lot of improvement.....yer la kan...bila kuasa di tangan wanita...gitulah jadinya.....ada komen positive....dan tak ketinggalan jugak komen negative....as usuall lorr....manusia nie banyak karenah dan tekak.....selera macam2....orang dah suapkan hiburan pun kira baik kan....adatlah....
apa pun aku ucapkan tahniah kepada team AF7.....panel juri yang mencalonkan pelajar2 yang boleh dikategorikan yang terbaik setakat ini.......kelainan yang ada pada konsert kali ini walaupun dikatakan menyerupai program barat dot.dot.dot.....tapi aku rasa.....dah berkurun Negara kita menjadi pengikut program luar.....pendek cito...AF7 ni pun asalnya bukan originality dari idea kite....so? yang penting.......aku suke dengan perubahan.....kalau asyik nakkan tradisi tanpa kreativiti...tak payah lah nak kata awak tu terror.....baik buat kerja sendiri dah la kan......tapi yang bercakap tu bukan tempayan.......LOL.......atau mungkin takutkan saingan.........al maklumlah......
apa pun inilah transformasi yang mampu kita lihat kepada industri hiburan....keutamaan kualiti pelajar yang dihasilkan.......first impression penting beb!.....and last nite membuktikan kesemua pelajar tu deserve to be there.......layak bergelak pelajar AF........layak berada di akademi to fight for their life and future.......jarang kita lihat kemampuan mereka memberikan persembahan yang sempurna pada konsert pertama...........nervous.......itu biasak la.....mana ada orang mula2 naik pentas terus ok jer..........veteran pun masih ada rasa nyilu2 nak perform kat stage........inikan pulak new comer.......so?
entry aku kali nie bukan lah entry lepas geram......tanggapan aku pada peserta kali nie sebagaimana posting aku ada kewajarannya.......dan harapan semoga pelajar af7 dapat memperbaiki kelemahan......sokongan tetap ada cuma dengan cara yang lebih 'low profile'....dah tak nak aku menjerit macam dulu.......loteh....anyway so far from the show it self.......yang aku rasa leh pi jauh
isma: ala2 dato'siti.....tapi ada style sendiri......dari awal aku rasa kekuatan voice dia memang mampu menjadi perintis dato'siti.......mudah-mudahan.....
hafiz: genre jenis 'indonesian' songs.....suara dia memang mantap beb....puas aku cari dari af1 - af6.....takde sorang pun ada suara tahap mantooopppss...macam hafiz....aku harap dia ada harapan cerah....hopefully can maintain even improve more to be the best........rasa macam nak minta tolong kawan aku compose lagu untuk dia.......LOL
zizi: kalau dapat lagu yang lebih sesuai....lagi larrriiiiiikkkkkkkkkkkk.....
aril: gua sokong lu jugak beb...tapi kasi uuummmmmmppphhh.....warisssss.....
adilla: try to work out on her personality........
qhaud: mmmmmmmm.......not bad....suara besar...hati mesti besar.....nak test lagi power ke tak...try lagu tradisional.....kalau leh bawak.......gua caya lu beb......
yang lain2.......semua best la...susah aku nak komen.......hehehe
okelah.......tutup kisah AF..........aku nak story kisah lain pulak........sejak akhir2 nie aku dah jarang nak posting apa2 kat blog (yer ker?)..........kerja double triple........masa sangat limited.......yang tension nyer....minggu nie sekali jer aku dapat pi panggung........pelik nie.....tak masuk di akal pasal banyak new movie dah kuar nie...........
apa pun penantian suatu penyiksaan.........apa pun aku cuba jugak nak tengok "Sayang You Can Dance".........apa yang menarik....pasal nak tengok dafi....ahak!ahak!ahak!..........nyanyi boleh...menari boleh....berlakon iklan boleh....la nie movie lak......amboi!..amboi!...amboi!....dasatnyer....."kalau dah bagus tu....tak perlu nak cari.....orang datang berebut".........tul tak?......itulah kebagusan anak didik Dato' dan Datin' Sri......lahir pulak dari program realiti.........berjuang dibawah naungan KRU yang sememangnya International........ha...apa lagi.....kira bagus giler la.....aku yang tak berapa nak suke...la nie dah terover pulak.....hehehe......maap puan president.....terharu sebab kenangan di pangkor tu....LOL.
Macam aku cakap tadi.........satu-satunyer movie yang aku sempat terjah...."Race to Witch Mountain"...........tengok pun sebab minat "The Rock" Lagendary of WWE/WWF......jangan tergezut sebab aku dulu minat wrestling.........lagipun the rock tu cute walaupun berketul-ketul....citer nie simple jer......apa lagi kalau tak kisah makhluk asing yang comel2.......dari 10 aku bagi 5 jer......takat nak relax otak.....bazir kan masa sejam dua....elok lah tengok........nak jadikan citer.....aku pi bertiga dengan my sis.......dapat pulak dok sebelah pakwe hensem........sorang pulak tu........aku siap control cun lagi (cun ker?).........buat2 macam diva la pulak.......sebelum masuk panggung tu siap beli macam2 junk food....konon nak mentedarah dalam panggung....aleh2 dapat balak hensem sebelah.....langsung aku sorok.......dalam kepala dok pikir...camne aku nak telan semua nie........15 minit aku tahan.....30 minit cuba lagi buat biasa.....masuk 45 minit.......aku bukak satu2 makanan....ngap!ngap!ngap!.....pedulik apa aku...hensem ke...tak hensem ker.......aku dah lapoooorrr.....
yang best tu......bila dah terang panggung....maknanya kena angkat punggung masing2 la tu.....aku pun bersedia lah nak bangun.....yang pelik tu...mamat kat sebelah aku tak bangun gak....rupanya..........tidooooooooooooo.............mmmm....sia2 jer.....[iklan jap]......
tapi..........'fast & furious 4'......aku memang tak sabar nak tengok.......tak penah miss dari part 1 lagi........yang best kali nie boy fren aku berlakon (Allah perasan aku)......botak dan ganas.......
okelah.........hari minggu tak plan nak buat apa.........rasa macam nak pi Mid Valley....coz dah lama giler tak pi sana...........member aku panggil tu 2nd house..........LOL.........itupun kalau mood aku ada la......monday kerja....ada visitor pulak........dan aku terlibat for the interview by the visitor....nak jawab apa yekkkkkk..........haaaa....cakap "transformasi".......[ada kena mengena ke?]