Pages

Saturday, November 8, 2014

Holiday D'Jakarta

Salam u ols...lama dah tak blog bagai ni. Tiba2 tengah malam buta ni TERrajin la sekejap. masih hangat lagi bahang cuti few week before masa Deepavali...terbang ke Jakarta for 2nd time...dulu ty dengan kengkawan...but this time with the whole family...hahaha...the best part...ayah n mak pun terbang sekali setelah sekian lama tak terbang...mulut tak cakap apa2..tapi wajah tak leh tipuuuuu....hahaha...look so happy..


sapa tak suka holiday kan...giler!!..tapi balik melopong la...hahaha...memang betul kata member ty...at least once a year bawak2 la diri tu makan angin...pikirkan kerja memang sampai bila pun tak abis...percutian ni sememangnya dirancang dari awal...maklumlah..amik kesempatan dan kebetulan my BIG bro bekerja di Jakarta. so apa lagi...bagai orang mengantuk disorong bantal lah...sponsor beb..sapa tak nak...hehehe...acehhhlahhh...


ty memang ada TEBIAT berselfie...with my son...dulu bolehlah nak tayang lobang hidung sendiri2..la ni macam tak kena so cover line sikit gunalah anak kan...hahaha...kita kena bijak...so alhamdulillah...penerbangan dalam masa 2 jam 1/2 tu tiba dengan selamat. Naik KLM....pilihan bijak.....tambang murah dari flight tambang murah...hahaha...

ok..motif berblog...memanglah kerja ty nak showOFF giler kat blogger kan...(xde kerja aku hai)...just nak share pengalaman KALI PERTAMA...ke tempat yang digila2kan oleh my sis...ok..jom ty citer sepanjang 5 hari di Jakarta, Indonesia.

Tiba di Jakarta...jeling kat jam tangan...mak aii...awal lagi ni...tp kat sini dah gelap sakan...rasa kalau nengok kat peta dunia..tak jauh mana pun...tp beza 1 jam beb!....beza je 1 jam..tapi beza cahaya matahari lebih 2 jam jugak la...hahaha...bayangkan kol 6 dah gelap mcm jam 8pm...tak panjang lena tido ko nyah!!

sampai kat AIRPORT...tunggu kak ipar...telefon masing2 dah tak berapa nak penting dah..sebab tak ROAMING...rasa masa tu Iphone ke..Mega S ke..memang tak heran la...tapi ty sempat beli kartus simcard...SIMPATI....lagi sekali kita bertemu yaaa...

Naik je kereta...badan dah rasa tak sedap...letih..lapor...angin dah masuk dalam badan...mood happy tukar monyok kejap...lepas amik abang ty kat opis dia...terus ke tempat makan...makan nasi padang...sorrylah..xde gambar makan sebab sejak ada bodyguard kecil ni...tak terurus ty...hahaha...

Mencekik dah...tinggal nak balik mandi...tak sabarrrrr....dan jam 10 malam waktu Jakarta...dah rasa mengantuk dah...rehat...esok katanya...THAMRIN CITY....yahoooo!!!!!


Ni kat Majestic...entah kenapa ty tak berapa rasa berminat nak jenjalan kat sini...sebab hati dah tertinggal kat Thamrin City sebelah paginya...nak shopping bagai memang tak sempat la...tapi yang pelik masa ty ke Jakarta dulu...kenapa tak jumpa barang2 ni???...hahahah...kannn...ni bila dah ada anak kecik nak kena kendong....barula terbeliak mata pandang barang....

Dulu sebok jalan kat Tanah Abang...kann...konon nak borong..this time tak sempat...pikirkan ada anak kecil masing2...dibatalkan rancangan...takat ke Thamrin n Majestic...cukuplah for 1st day...but i'm shocked coz tengok ayah shopping macam kat Malaysia takde kemeja batik yang lawa2...hahaha


Jumaat....my big bro cuti....and we all ke Bogor...ngapain ke sana buk??...hahaha...sebab ada orang mengidam nak pegang harimau katanya...1st ty ingat alaaaa...ZOO...kat Malaysia pun ko malas nak masuk...tapi...jeng! jeng! jeng!...

Lepas minum pagi...gerak 2 biji kereta ke Puncak..singgah di Bandar Bogor untuk bapak2 orang ni bersolat...yang mak2 budak ni bershopping la...sambil mencekik dan dalam jam 3 petang sampailah semua di Puncak. sepanjang perjalanan jangan ditanya lah best ke tak...sebab ty TIDO...dengan anak2 sekali membuta...letih shopping semalam tak hilang...AL KISAH kan....loya tekak...

Jam 5 petang...pak hasan dan pak chandra (si bawa kereta) bawak kitaorang ke ladang teh...macam CAMEROON HIGHLAND...sejuk pun lebih kurang sama...apa lagi..berwelfie la kita..hahaha

 On left side: Alang, Along (dukung feezah), Along Da, Mak, Ayah, Mak Su, Mak Ngah (me) and Pak Ngah (dukung a'rif) dan paling hadapan mengawal barisan si kenit hakeem...


sarapan udah...bergambo la tiga beranak...dan ty tak abis2 la nak tayang muka..hahaha (yang atas tu gambar hari sebelum masa mula sampai...ayu kan..berjubah..Jumaat ko)


Dah makan...dah packing barang...bergerak lah ke TAMAN SAFARI INDONESIA...ty terpikir jugak...kenapalah kat Malaysia xde benda2 mcm ni...tak la letih kita nak berjalan...naik kereta je...selesai sesi mengenali binatang yang ada kat dunia ni...WHY? WHY?...Jom berhenti membebel...why not blogger baca gambar...ENJOY...jumpa kat bawah lepas picca binatang2..
































































Serius beb...memanglah tak seindah mana SAFARI ni..tapi at least ADO!!...masuk2 memang bau jangan cakap la...sikit lagi ty duduk dalam tu join binatang2 tu...dalam kereta memang dah takde rupa kereta..penuh dengan CARROT...giler binatang ni makan carrot...hahaha...menu harian...sebab dari luar gate bawak ke dalam gate mmg jual carrot je ty nampak...JEMU LA WEIII...depa pun reti nak buat CHOICE...hahaha

Dalam 2 jam jugak la...ty duduk seat belakang...tengah..terkapit dengan laki and adik...anak dok atas peha...nasib baik ty ni spesis gerun tgk binatang besor2...jangan kata yang besor2...rusa tu kalau datang pun...xde la senahhh oiii....takat kucing je berani...lain memang SLOWWW la kalau nak suruh pegang...

But betul...memang best...jem macam mana sekali pun dalam taman tu...ty redha..coz memang gempak idea ni...boleh jadi perancangan 5 tahun akan datang...nak buat kat kebun getah arwah nenek...ok tak??

Selesai jelajah kandang...ADA LAGIIIII....berhenti...masuk pulak taman tema lain...ko ADO??..hahaha..giler besar taman safari ni...berehat sekejap...ty dah mula pening2 lalat..bau wangian kat kandang tu...angin masuk perut...memang rasa kebulur...sambil tunggu persembahan gajah...mencekik..


Oh My Bonia....memang budak ni tak boleh hilang EXCITE'MENT dia...letih nak ngekor..hahaha..sebab dia asik sebut..'bila nak pegang harimau'...gilerrrr.....

banyak2 makhluk dalam safari ni..itu yang dikejarkan...hehehe...





bergerak ke show binatang such as penguin, sea lion, cowboy etc...best and best...



antara contoh abang ty tak pandai nak berselfie..sebab tu fesbuk dia suram...MEMANG KALAU DAH JODOH....dua2 fesbuk suram...wakakaka


FINALLY....ty sahut cabaran diri sendiri...my huge weakness...ty pernah ada sejarah yang ty namakan sendiri 'HAKIKAT LUMRAH DUNIA YANG ALLAH SAMPAIKAN DENGAN CARANya'....hahaha...tak perlu ty citer apa kisah tu...but from that experience...ty menjadi insan yang SANGAT pasif...negatif...PENAKUT...more...to overcome separuhnya...ty ambil keputusan menyentuh baby lion ni...BABY je punnnn...

tapi air hidung mata meleleh...belum pegang lagi tu...time Q dah menitik air mata sebab takot...gosh..aku memang dalam hati ada SAFARI...wakakaka...yay...dapat jugak...hilangkan rasa gentar....


dalam jam 4 petang..dah mula letih...memang letih la..1 day memang tak cukup nak redah everything...but syukran...sampai jugak kan...nak balik tu traffic jem jangan citer la...kat sini ada konsep tutup jalan...makk aiiii...cuti memang tak sesuai...so better datang time hari biasa...boleh rasa journey yang selesa...


Last dinner with family...BEBEK ko...tau apa tu bebek....bukan bibik hokey...kalau bibik tu ty boleh terima lagi...ni ITIK....memang la ty makan...tp bukan seperti dalam hidangan...(boleh refer my faybee)....ty makan ayam..adik beradik BEBEK jugak...cuma dia ty gelar...BOBOK...hahaha


It was blast...nice...meaningful holiday i had...ty rasa all my family feel the same way too...sedih nak balik Malaysia...miss my big bro and his family...tapi tanggungjawab kat tanahair...still...i was hoping ada tika masa itu mungkin berulang kembali...to my bro...MERCI BEAUCOUP....