Pages

Friday, November 20, 2015

Kisah "puteri impian"

Lamer giler wei aku tak berblog ni...hampir SETAHUNG...cakap orang terengganu....gara2 masa tak de...memang bersawang blog aku ni...lagipun dah ramai orang tak guna blog section...tinggal penulis tegar je yang beran nak teruskan celoteh....aku ni pun sejak rasa macam banyak benda nak share...tapi memandangkan facebook tu tak leh nak gembang banyak...terpaksa aku korek balik password blog ni...kann...nampak sangat dah lupa diri...

Well...aku nak share bab "puteri impian"...hahaha....bukan citer Amy Mastura tu...tapi kisah hidup aku ni la...camner leh terpikir nak bukak story...al kisah...aku sejak berkubang kat rumah...asik dok teringat zaman kecik...zaman remaja...zaman dewasa...tinggal zaman TUA je belum terpikior...harap panjang la umur aku ni...

Imbas balik bila aku tengah melayan perasaan depan tv...sebab dikuarantinkan xboleh keluar rumah...osah haiii...mesti korang nak tau sebab apa kan!!!....nanti la..bagi kezutan..ni aku nak habaq pasal apa aku tetiba nak berblog....as i said..aku tengah layan tv...tiba2 aku dok kerling perut aku...hahaha....motippp????....ternampak perut aku ni dah kempis...bhahahbahaha...

Dan2 la aku emosi kejap...masa aku dalam perut mak aku...mungkin camtula aku rasa sekarang ni...aku tak pernah terpikiaq dalam otak aku ni...yang suatu hari aku akan kahwin...pastu siap ada anak lagi....weiiii....Alhamdulillah kata orang....rezeki ni woiiii.....terpikir ke tak terpikir ke...aku bersyukur benor la ni....tu baru pandang perut tu...belum tang lain lagi...

Sebetulnya aku baru lepas bersalin...tanggal 3 November 2015...Alhamdulillah aku selamat melahirkan seorang puteri....haaaaa...ni la nama tajuk..."puteri impian"....pasai apa aku dok kata lagu tu...ni aku nak habaq kat hangpa.....

Masa aku mengandungkan si abang nyer...Noor A'rif Zaquan....sampai la aku nak bersalin masih tak tau jantina...lagi best aku dok check in kat Hospital sampai 2 bulan...FOC lagi yea...so xpayah la korang nak kata aku orang kaya mana dok lepak dalam hospital lama2....laki aku kerja gomen...pasal tu la free....bayangkan sehari sebelum c-zer pun aku tak tahu anak dalam perut aku ni jantina apa...sampailah aku sedaq2...laki aku mai cakap...HERO...ni uri nak bawak balik pi tanam...hahaha...aku separuh sedaq senyummmmm...Alhamdulillah...xkisah apa pun..janji selamat...

La awal tahun 2015...dalam pada merancang bagai xnak add on apa2...tiba2 sangkut plakkk....REZEKI tuuuuu....happy je..tapi dada dok debar semacam ja....masuk bulan ke dua..aku dah lalokkk.....memang jenis alahan teruk la aku ni kalau bab mengandung....sebulan tak masuk pejabat...baring jeee...malas jangan citer la...bantai tidoq 24jam...kesian kat anak aku yang hero ni...pejam celik pejam celik dok tengok aku terlentang mcm ikan paus...

Sama gak nasib....gi check up kat KK (Klinik Kesihatan)....tak nampak2 jantina...aku tak kisah lagi...tapi tak tahan orang dok tanya...lelaki ka ppuan???....lemaih perut aku ni....nak wat camna kalau dah anak aku dalam perut ni segan nak tunjuk...hahaha...kisahnya..sampai ke sudah aku tak membeli barang baby....learn from previous....kononnya..risau kena bermalam lagi kat ward...berbulan lamanya...

Tapi Alhamdulillah...kandungan kali ni tak da dugaan macam tu....alahan pun kejap je...cuma loya2 tu memang ada la..setiap pagi...selera tak besor sangat...makan pun ikut jadual...hahaha...berat tak naik2....sampai nurse bebel...aik???...naik sekilo...turun sekilo....aku senyum je la..nak kata apa...xkan aku nak paksa plak makan....

Cuma kelaku aku time mengandung ni...aku badan asik angin...(bukan panas baran)...angin la..sebu je perut aku....yang selalu jadi mangsa aku...adik aku...laki aku...tukang urut...bhahahaha...lepas tu aku tak suka ayam....kalau jenis menu yang ada ayam..nampak semacam pucat...sorry...mak jemah tak makan....walhal aku ni la hantu ayam....

Pendek citer...bila dapat je tarikh c-zer....debor la plak..sebab kali ni bius separuh....separuh weiiiii....mean ko sedar time operate tu....maknanya ko dengar apa yang orang dalam bilik operation tu dok sembang.....puas la aku GOOGLE..cari info....aku whatApp member yang pernah bius separuh...siap tanya kak ipaq aku lagi yang doktor bius tu...sakit tak bius.....pendek kata memang punggung aku tak senang la...selagi tak masuk dalam bilik OT tu...

Dada aku dok dup dap dup dap...selawat...alfatihah...kursi...zikir...segala macam kuar dari mulut aku ni sampai aku tak sedar aku baca apa tah lagi....malam sebelum nak c-zer...dah kena puasa....walhal dalam poket baju ada biskut milo...bhahahah....tapi dak ehhh...aku posa...takat minum air zam zam ja....

lepas tu dalam jam 9:30pagi...nurse dari OT dah call atas....suruh bawak turun patient nama Noorsalizawaty binti Nordin....amik ko...aku duduk dalam bilik ward boleh dengar nama aku disebut oleh nurse...lagi la gigil....naik katil sorong yang pernah aku naik dulu.....kali ni..the best part...salur air kencing tu hidup2 pasang kat aku.....ni memang aku ngeri....tapi tawakal je la....

lepas tu...masuk bilik menunggu dulu..sampai depa siapkan bilik OT...dalam hati aku...dari tadi ko call aku turun...tak siap lagi ke???....hahaha..sempat lagi dalam hati berbicara....aku dah kesejukan ni...sejuk takut lagi..sejuk sebab baju ni nipis....ada la dalam 20 minit..datang la doktor bius comey je aku nengok...dok citer mcm2 pasal proses bius dan kesan sampingan....aku dok Ya Ya Ya....betui betui betui...hahaha..nak sahkan nama aku dengan tandatangan....

betul2 doktor tu habis cakap...datang la nurse lelaki sorang...ppuan sorang..dengan doktor tu tarik aku masuk ke OT room....uwaaaa....nak baca apa lagi ni...aku dah takut sangat niiii.....lepas tu siap aku terpikir...bilik tu bercakap....WELCOME BACK WATY.....hohohohoo....

masuk je..pindah lagi katil...makin kecik...bilik OT macam citer aku dulu...mcm masuk dalam peti sejuk....aku baring...tunggu arahan...kisahnya mcm tu la...seorang demi seorang masuk...tapi aku tak kenal..masing2 mcm ninja turtle....pakai mask....sampai masa..doktor bius tu suh aku duduk...dia explain prosedur yang dia nak buat kat tulang belakang aku...nak masukkan ubat bius....

haa...tang ni aku takut...ada orang kata sakit...ada orang kata tak sakit...la ni aku rasa sendiri....Allah haiii....Alhamdulillah...mcm kena amik darah je....tak la sakit...masa masukkan ubat bius tu pun...xrasa apa pun...cuma aku risau sebab mula2 jenuh gak doktor tu nak cari location yang betul....aku memang tak citer pun kes disc aku....malas nak panjang lebor...

lepas ubat bius tu berjaya diserapkan...aku baring...pergghhhh...memang aku rasa berat betul separuh badan aku....aku tak tau apa yang digodeknya...memang terasa disentuh..diangkat di tolak..tapi sakit langsung tak rasa....

mulalah operasi nak membedah....aku tak tahu la apa depa dok godek perut aku...tekan2 bagai....dalam 10 ke 15 minit...aku cuma dengar doktor cakap...ok kita nak keluarkan baby....Allahuakbar....aku macam tak percaya betul.....tepat 12:12tghari....tangisan pertama anak aku.....

Menitis weiii airmata aku yang gagah ni....itu baru dengar tangisan je...belum bab aku tgk lagi....

start debor balik...sebab aku dengar pasal nak keluarkan uri...bab ni aku risau...sebab kes pertama dulu uri aku tak berapa ok kata pakar...ni aku dok dengar doktor dok cakap...melekat la apa la...aku yang terlentang ni risau plak...

selang 5 minit...ada nurse india sorang ni bawak anak aku...siap tanya aku lagi...puan..ni anak puan...sila tengok...lelaki ke perempuan....(patot tak soalan itu ditanya...bahahaha)...prosedur beb!!!

aku pun mcm budak darjah 6 jawab la...perempuan nurse....senyum nurse tu...Alhamdulillah..."puteri impian"...dalam kepala aku dah terbayang laki aku botak....bhahahhaa.....sekali lagi aku menangis...tak sangka weiii...Allah ni memang Maha Adil...aku je manusia jenis tak bersyukur..sebab aku ni degil...heheheh.....manusia biasa kan...aku memang tak sempurna...tapi Allah tak putus asa dengan kedegilan aku....Diberi lagi aku anak perempuan....la ni aku SEPASANG....Alhamdulillah....amin amin...

hampir 10 minit gak aku bagi susu kat anak aku...lepas tu nurse bawak dia keluar...nak tunjuk kat laki aku....lega dah....tapi tak habis lega sebab tak settle lagi perut aku ni...aku tak pasti uri dah keluar ke belum...ke tengah dok menjahit silang pangkah ke kat perut aku....aku redho je....tapi sejuk usah cakap la...menggigil gigi aku dok ketaq...memang sejuk usah citer...

Dah nak hampir selesai....aku siap nengok doktor yang bedah aku dah duduk kat kerusi silang tangan mcm baru lepas balik menoreh...penat nampaknya...hehehe...yang tinggal 2nd doc untuk menyelesaikan jahitan kat perut aku....kira aku consider dah 80% selesai la tu....doctor tu siap bagi aku mcm2 petua lepas bersalin ni...very sporting la..but she look younger than me...hehehe

apa pun Alhamdulillah...dugaan kali ni tidak seberat yang pertama...malam kedua aku dah boleh stay berdua dengan baby je...xperlu ada orang jaga....dan balik ke rumah aku mcm orang sihat je...tapi ada la kekurangan sana sini...

hari ke dua aku dah boleh discharge...yahoooo...balik rumah dan mulalah sesi berpantang aku....ada yang bertanya-tanya..mana gambar baby....hehehe...soon..nanti aku hupload yea...

2nd post aku...nantikan....daaaaaaaaaaaa

Saturday, November 8, 2014

Holiday D'Jakarta

Salam u ols...lama dah tak blog bagai ni. Tiba2 tengah malam buta ni TERrajin la sekejap. masih hangat lagi bahang cuti few week before masa Deepavali...terbang ke Jakarta for 2nd time...dulu ty dengan kengkawan...but this time with the whole family...hahaha...the best part...ayah n mak pun terbang sekali setelah sekian lama tak terbang...mulut tak cakap apa2..tapi wajah tak leh tipuuuuu....hahaha...look so happy..


sapa tak suka holiday kan...giler!!..tapi balik melopong la...hahaha...memang betul kata member ty...at least once a year bawak2 la diri tu makan angin...pikirkan kerja memang sampai bila pun tak abis...percutian ni sememangnya dirancang dari awal...maklumlah..amik kesempatan dan kebetulan my BIG bro bekerja di Jakarta. so apa lagi...bagai orang mengantuk disorong bantal lah...sponsor beb..sapa tak nak...hehehe...acehhhlahhh...


ty memang ada TEBIAT berselfie...with my son...dulu bolehlah nak tayang lobang hidung sendiri2..la ni macam tak kena so cover line sikit gunalah anak kan...hahaha...kita kena bijak...so alhamdulillah...penerbangan dalam masa 2 jam 1/2 tu tiba dengan selamat. Naik KLM....pilihan bijak.....tambang murah dari flight tambang murah...hahaha...

ok..motif berblog...memanglah kerja ty nak showOFF giler kat blogger kan...(xde kerja aku hai)...just nak share pengalaman KALI PERTAMA...ke tempat yang digila2kan oleh my sis...ok..jom ty citer sepanjang 5 hari di Jakarta, Indonesia.

Tiba di Jakarta...jeling kat jam tangan...mak aii...awal lagi ni...tp kat sini dah gelap sakan...rasa kalau nengok kat peta dunia..tak jauh mana pun...tp beza 1 jam beb!....beza je 1 jam..tapi beza cahaya matahari lebih 2 jam jugak la...hahaha...bayangkan kol 6 dah gelap mcm jam 8pm...tak panjang lena tido ko nyah!!

sampai kat AIRPORT...tunggu kak ipar...telefon masing2 dah tak berapa nak penting dah..sebab tak ROAMING...rasa masa tu Iphone ke..Mega S ke..memang tak heran la...tapi ty sempat beli kartus simcard...SIMPATI....lagi sekali kita bertemu yaaa...

Naik je kereta...badan dah rasa tak sedap...letih..lapor...angin dah masuk dalam badan...mood happy tukar monyok kejap...lepas amik abang ty kat opis dia...terus ke tempat makan...makan nasi padang...sorrylah..xde gambar makan sebab sejak ada bodyguard kecil ni...tak terurus ty...hahaha...

Mencekik dah...tinggal nak balik mandi...tak sabarrrrr....dan jam 10 malam waktu Jakarta...dah rasa mengantuk dah...rehat...esok katanya...THAMRIN CITY....yahoooo!!!!!


Ni kat Majestic...entah kenapa ty tak berapa rasa berminat nak jenjalan kat sini...sebab hati dah tertinggal kat Thamrin City sebelah paginya...nak shopping bagai memang tak sempat la...tapi yang pelik masa ty ke Jakarta dulu...kenapa tak jumpa barang2 ni???...hahahah...kannn...ni bila dah ada anak kecik nak kena kendong....barula terbeliak mata pandang barang....

Dulu sebok jalan kat Tanah Abang...kann...konon nak borong..this time tak sempat...pikirkan ada anak kecil masing2...dibatalkan rancangan...takat ke Thamrin n Majestic...cukuplah for 1st day...but i'm shocked coz tengok ayah shopping macam kat Malaysia takde kemeja batik yang lawa2...hahaha


Jumaat....my big bro cuti....and we all ke Bogor...ngapain ke sana buk??...hahaha...sebab ada orang mengidam nak pegang harimau katanya...1st ty ingat alaaaa...ZOO...kat Malaysia pun ko malas nak masuk...tapi...jeng! jeng! jeng!...

Lepas minum pagi...gerak 2 biji kereta ke Puncak..singgah di Bandar Bogor untuk bapak2 orang ni bersolat...yang mak2 budak ni bershopping la...sambil mencekik dan dalam jam 3 petang sampailah semua di Puncak. sepanjang perjalanan jangan ditanya lah best ke tak...sebab ty TIDO...dengan anak2 sekali membuta...letih shopping semalam tak hilang...AL KISAH kan....loya tekak...

Jam 5 petang...pak hasan dan pak chandra (si bawa kereta) bawak kitaorang ke ladang teh...macam CAMEROON HIGHLAND...sejuk pun lebih kurang sama...apa lagi..berwelfie la kita..hahaha

 On left side: Alang, Along (dukung feezah), Along Da, Mak, Ayah, Mak Su, Mak Ngah (me) and Pak Ngah (dukung a'rif) dan paling hadapan mengawal barisan si kenit hakeem...


sarapan udah...bergambo la tiga beranak...dan ty tak abis2 la nak tayang muka..hahaha (yang atas tu gambar hari sebelum masa mula sampai...ayu kan..berjubah..Jumaat ko)


Dah makan...dah packing barang...bergerak lah ke TAMAN SAFARI INDONESIA...ty terpikir jugak...kenapalah kat Malaysia xde benda2 mcm ni...tak la letih kita nak berjalan...naik kereta je...selesai sesi mengenali binatang yang ada kat dunia ni...WHY? WHY?...Jom berhenti membebel...why not blogger baca gambar...ENJOY...jumpa kat bawah lepas picca binatang2..
































































Serius beb...memanglah tak seindah mana SAFARI ni..tapi at least ADO!!...masuk2 memang bau jangan cakap la...sikit lagi ty duduk dalam tu join binatang2 tu...dalam kereta memang dah takde rupa kereta..penuh dengan CARROT...giler binatang ni makan carrot...hahaha...menu harian...sebab dari luar gate bawak ke dalam gate mmg jual carrot je ty nampak...JEMU LA WEIII...depa pun reti nak buat CHOICE...hahaha

Dalam 2 jam jugak la...ty duduk seat belakang...tengah..terkapit dengan laki and adik...anak dok atas peha...nasib baik ty ni spesis gerun tgk binatang besor2...jangan kata yang besor2...rusa tu kalau datang pun...xde la senahhh oiii....takat kucing je berani...lain memang SLOWWW la kalau nak suruh pegang...

But betul...memang best...jem macam mana sekali pun dalam taman tu...ty redha..coz memang gempak idea ni...boleh jadi perancangan 5 tahun akan datang...nak buat kat kebun getah arwah nenek...ok tak??

Selesai jelajah kandang...ADA LAGIIIII....berhenti...masuk pulak taman tema lain...ko ADO??..hahaha..giler besar taman safari ni...berehat sekejap...ty dah mula pening2 lalat..bau wangian kat kandang tu...angin masuk perut...memang rasa kebulur...sambil tunggu persembahan gajah...mencekik..


Oh My Bonia....memang budak ni tak boleh hilang EXCITE'MENT dia...letih nak ngekor..hahaha..sebab dia asik sebut..'bila nak pegang harimau'...gilerrrr.....

banyak2 makhluk dalam safari ni..itu yang dikejarkan...hehehe...





bergerak ke show binatang such as penguin, sea lion, cowboy etc...best and best...



antara contoh abang ty tak pandai nak berselfie..sebab tu fesbuk dia suram...MEMANG KALAU DAH JODOH....dua2 fesbuk suram...wakakaka


FINALLY....ty sahut cabaran diri sendiri...my huge weakness...ty pernah ada sejarah yang ty namakan sendiri 'HAKIKAT LUMRAH DUNIA YANG ALLAH SAMPAIKAN DENGAN CARANya'....hahaha...tak perlu ty citer apa kisah tu...but from that experience...ty menjadi insan yang SANGAT pasif...negatif...PENAKUT...more...to overcome separuhnya...ty ambil keputusan menyentuh baby lion ni...BABY je punnnn...

tapi air hidung mata meleleh...belum pegang lagi tu...time Q dah menitik air mata sebab takot...gosh..aku memang dalam hati ada SAFARI...wakakaka...yay...dapat jugak...hilangkan rasa gentar....


dalam jam 4 petang..dah mula letih...memang letih la..1 day memang tak cukup nak redah everything...but syukran...sampai jugak kan...nak balik tu traffic jem jangan citer la...kat sini ada konsep tutup jalan...makk aiiii...cuti memang tak sesuai...so better datang time hari biasa...boleh rasa journey yang selesa...


Last dinner with family...BEBEK ko...tau apa tu bebek....bukan bibik hokey...kalau bibik tu ty boleh terima lagi...ni ITIK....memang la ty makan...tp bukan seperti dalam hidangan...(boleh refer my faybee)....ty makan ayam..adik beradik BEBEK jugak...cuma dia ty gelar...BOBOK...hahaha


It was blast...nice...meaningful holiday i had...ty rasa all my family feel the same way too...sedih nak balik Malaysia...miss my big bro and his family...tapi tanggungjawab kat tanahair...still...i was hoping ada tika masa itu mungkin berulang kembali...to my bro...MERCI BEAUCOUP....