Pages

Tuesday, December 3, 2013

Bulan Berpantang

Assalamualaikum blogger...

Macam biasa...bulan berpantang sekaligus blog pun pantang jugak...hehehe...sebenarnya lebih kepada malas nak online kerana kesibukan yang semakin bertambah sejak menjak ada baby ni. Alhamdulillah...biarpun segalanya baru pada ty...berkat kesabaran dapat jugak menempuh alam pantang dan berusaha menjadi mama kepada anak terunaku Noor A'rif Zaquan bin Mohd Asrizal yang kini berusia 2 bulan.


Cerita pantang bersalin....memang banyak dugaan dan cobaan. Tapi seperti kata kawan2 ty...bila dah melepasi tempohnya 44 hari...we gonna missed that moment very much...sebab masa tu lah kita nak adjust balik antibodi dan pembentukan badan. Kalau tak...sebaik hari yang ke 45 tu dah mula mencekik apa yang diidamkan.

Kalau nak tahu kisah ty....hari ke 4...berpantang di Hospital Putrajaya..sebab baby admit NICU (Nursery Intensive Care Unit)...suspek demam....3 hari 2 malam jugak A'rif ditempatkan di unit tersebut and ty hanya sempat teman 1 malam sahaja. Itupun dah puas sebak dihati sebab tak sanggup tengok...kena demam kuning lagi....alahai anak mama....sabar yea

Lepas discharge...Alhamdulillah semua kembali ok...ty berpantang di rumah semula...dan terlupa nak bagitau...menu hangat di pasaran ty ketika itu adalah ikan bilis, ikan haruan dan bubur. Manakala air pulak hanya air suam dan milo panas. Itulah makanan pantang ty sepanjang 2 minggu dengan pelbagai teknik masakan. Contoh:

Day 1:
Ikan Bilis Goreng Bawang dan Halia
Bubur

Day 2:
Ikan Haruan Goreng Bawang dan Halia
Bubur

Day 3:
Ikan Bilis Goreng Halia, Kunyit dan Lada Hitam
Nasi Lembik

Day 4:
Sup Ikan Haruan Halia dan Lada Hitam
Nasi Lembik

Day 5:
Ikan Haruan Goreng Halia, Kunyit dan Lada Hitam
Nasi Lembik

Day 6:
Ikan Bilis Goreng Bawang, Halia dan Lada Hitam
Bubur

Day 7:
Sup Ikan Haruan Halia dan Lada Hitam,
Ikan Bilis Goreng Bawang dan Halia
Nasi Lembik

...dan begitulah dalam tempoh 2 minggu lebih.

Selepas Raya Haji...ty dah mula berurut...tapi yang istimewa kalau bersalin secara pembedahan, urutan seluruh badan kecuali bahagian perut tidak disentuh....yea lah kang tak pasal2 terburai balik jahitan. Kenapa tunggu 2 minggu...sebab semasa berurut tu kita akan disuruh meniarap. So u ols boleh imagine tak perasaan korang bila nak teriapkan badan....perut kita tu menanggung beban...hahaha...tapi kalau betul pantang, jahitan cantek...takde masalah.

Berurut 3x berturut2 memang menyegarkan badan. Tapi ty tak berbengkung sangat...sebab masih nyilu kat tempat pembedahan....adalah dalam 3x je...lagipun amat tak selesa nak berbengkung ikat tali ni..berburai2.....mak memang dah membebel sokmo...zaman sekarang ni kan...

Sebaik sahaja cukup 1 bulan yakni 30 hari...mula dah dihidangkan dengan ayam dan daging..tapi cara masak masih seperti di atas. A'rif pun dah semakin comey pada ty...hahaha..Alhamdulillah nampak la cubby skit berbanding awal2 bulan.



Ty dah mula mencari-cari pakaian yang sesuai dengan kelasakan a'rif. Dia dah mula agresif...penuh dengan ragam yang tak diduga. Nasib baik kat rumah...kalau kat ofis tak tahu la mak jems....Namun Alhamdulillah a'rif tak meragam waktu malam...cuma ty tak biasa bangun dua tiga kali....tapi kali ni dah rutin bangun sebab nak susukan a'rif.

Agak letih...mata memang kuyu selalu...kepala agak pusing, berbayang2...apa pun segalanya pengalaman tak terucap pada ty.

Ty tak makan sayur sangat...so menu pantang sayur agak kurang...ty lebih suka ulam namun ianya PANTANG untuk dimakan...hahaha....so additional ty makan buah sunkist...sebab doctor kata baik untuk memulihkan luka...

Cukup 44 hari dimana ty ketika itu berada di Kuantan....Alhamduillah...lepas stage 1. Masih ada stage 2 and 3....cuma mak dah mula bagi makan dan minum sikit2 benda yang tak boleh sebelum ni. A'rif pun so far boleh menerima air susu. Tiada effect pun..tapi Wallahualam kan...tak tahu la...harap2 semua ok


Dan menjadi hobi ty untuk merakam setiap adegan yang mencuit hati...ada gambar menguap...ada gambar senyum, ada gambar tido...but the best picca yang ty suka...a'rif suka tumpang dagu dan tangan melintang sana sini....tak tahu ikut sapa...


After pantang...ty dah mula ke pejabat...makan pun dah baek punyer....and a'rif sentiasa disisi mamanya...biarpun kadang2 nak buat kerja pun tak lepas dalam satu hari...hehehe....but mama love you so much sayang....

Penampilan masih tak berapa nak sweet lagi...kelam kabut yang amat....but ty masih mencuba untuk kembali bombastik...hahaha...iyolah sangat kan...


tak penting pada gambar...biarpun guna camera 360 x 8 ratus sekali pun....ty bersyukur apa yang ada dan miliki. Amin

Wednesday, October 23, 2013

Salam Eid Adha...

Belum terlewat rasanya biarpun dah berlalu.....daging2 korban yang telah pun selamat ditelan setelah dibuat hidangan menarik tertarik....2 minggu menuntut waktu untuk ty kumpulkan bicara sebelum dilontarkan ke dalam blog ini.

Terdetik sejenak biarpun blog ini sepi...tak sangka ada yang menanya pengalaman ty melahirkan baby baru2 ini...hahaha...ty tak pandai sangat nak olah cerita tapi boleh la kalau nak tau dari perspektif atau pengalaman ty sendiri...

Masih ingat lagi coretan ty sebelum ni...hitungan setiap minggu sepanjang ty berada di hospital putrajaya....genap sebulan ty semakin lali dengan dugaan..semakin boleh menerima kenyataan bahawasanya ty akan terus menetap di situ sehingga selamat bersalin. Sambungan dari cerita itu, ty hanya tinggal 2 minggu sahaja lagi untuk sampai ke tarikh yang dinantikan. Ketika itu perasaan semakin berdebar-debar kerana tak dapat nak digambarkan bagaimana agaknya situasi dibilik pembedahan...bagaimana keadaan kandungan dan pelbagai lagi.


Carta Gerak Bayi

Selang 2 hari sebelum czer...specialist Puan Elynda seperti biasa menjalankan rutin harian beliau meronda dikatil pesakit..including me....so..bila tiba turn ty....Dr.Elynda terus bertanyakan status dan proses pembedahan...kemudian she request to do another scanning kat my tummy to double check the condition..to reconfirm plasenta tu berada di mana...

Mungkin hikmah...kebetulan Dr.Elynda scan dan mendapati my plasenta berada di TYPE IV...apa lagi...rundum jiwa getar rasa debar melanda....PP Type 4 is not something yang kita boleh anggap biasa...biarpun ada kes yang sama seperti ini...tapi tetap berisiko...at that moment ty hanya mengiakan sahaja apa yang Dr.Elynda nyatakan....apa yang melegakan sedikit bilamana Dr.Elynda menawarkan diri untuk melakukan surgeri on that particular date...relief skit....


Jadual Pembedahan: Ty kes yang pertama

Selain dari penerangan doktor pakar...ty didatangi doktor bius untuk menjelaskan proses bius sebelum pembedahan dijalankan. Emangnya doktor di sini ganteng2 ya...hahaha..bukan apa..muda giler...ty pun rasa yakin tak yakin je....tp mungkin doktor ni sekadar bagi penerangan je....as i did mentioned....doktor bius bagitau tentang proses spinal injection bagi bius separuh badan dan risiko2 yang akan berlaku...tapi doktor ada mention spinal enjection K.I.V bius penuh....aik???....kenapa KIV???....doktor bius kata semuanya bergantung kepada meeting esok pagi bersama pakar2 lain. Now I'm panic....

Malam sebelum pembedahan....pelbagai proses dijalankan..masukkan air dalam badan....debar toksah dikata...memang xleh nak tido...resah serba tak kena....memikirkan pelbagai perkara....sehinggalah te pat jam 6 pagi...nurse datang bawak baju khas...dan shower cap...hahaha...lagilah masa tu tak tergambar rasa takut.

Lebih kurang jam 8:30 pagi...mak dan si suami dah tiba kat hospital..sama2 meneman dikatil sebelum dibawa masuk ke labor room....antara borak tak borak..memang seram bulu roma la masa tu...selawat memang kena selalu main kat bibir..sebab nak bagi resah tu hilang....jeng! jeng! jeng!....nurse2 datang dengan katil...bersiap sedialah masa tu kena makan ubat angin and everything....

Maka tu pun baring atas katil tu untuk disorongkan ke bilik pembedahan....uwaaa..dalam hati Allah Maha Mengetahui perasaan masa tu...menangis tak berlagu la katakan...siap minta maaf kat semua family (melalui sms saja...takot nangis)....mana tau...kalau tanpa izinNya...

Ty dibawa ke wad bersalin sementara menunggu tindakan selanjutnya..yea lah kan...diri hanya terlantar baring tanpa boleh buat apa2....few minutes later datang doktor pakar bius (bukan semalam...lagi hensem siottttttt...) OMG...teruk aku ni.....hehehe...and dia terus tanya nama, ic dan sebab pembedahan dijalankan...Allah soalan mcm tak berapa ada hati aku nak jawab...hehehe.....tapi terpaksa la jawab...sebab memang prosedur mcm tu.....then doktor bagitau pasal proses pembedahan yang akan dijalankan...mereka terpaksa bius penuh which mean ty memang tak akan sedar sepanjang pembedahan. so ty tanya why???...sebab pada awalnya ty mmg nak half bius je...hehehe....konon kannn...sebab tak berani amik risiko bius penuh.....so doktor pun mention that since plasenta type 4...mereka tak nak amik risiko sekiranya terdapat major bleeding semasa pembedahan dibuat...maklumlah..uri tu betul2 berada di tempat czer....so ty pun akur....

sebaik saja selesai penerangan...maka katil ku ditolak terus ke bilik pembedahan...makkk aiii...memang dah habis ayat Quran ty baca...punyalah takut...memang depa buat kerja cepat tangkas dan cermat....sebaik je masuk bilik pembedahan yang sebesar bilik master bedroom kat umah tu...hehehe....menggigil rasa badan...sejuk yang amat....dah la pakaian ku selapis dan tak berapa nak sopan...

Gambar Hiasan

pindah lagi katil...kali ni lebih kecik..muat2 badanku yang sasa....seksi usah citer la...memang dah tak pikir apa dah masa tu...pandang kiri kanan..semua nurse2 dan doktor2 pakai baju biru...berserkup mcm shower cap...lepas tu habis dah baju ditarik sana sini..tampal mcm2 kat dada....sehinggalah doktor bius tu pasang alat pernafasan....and he said...ok puan...tarik nafas lepas...tarik nafas lepas....sambil2 tu dia sibuk bersembang dengan doktor pelatih dia rasanya....

 Gambar Hiasan

selang 2 minit...when everything ready...doktor bius inform ty yg dia akan masukkan gas...and then ty pun tak sedar dah lepas tu...........................................................................

few hour later (kiraan selepas sedar)....ty dikejutkan....masa tu tak tergambar rasa perit kat tempat czer tu...bisaaa...memang tak tipu...bergantung kepada ketahanan seseorang..tapi memang ty rasa sakit....then baru doktor bius suruh ty picit morfin yang ada pada sebelah katil ty....dia cakap setiap kali rasa sakit....picit je morfin button tu....

dalam sedar tak sedar...ty terasa bagai mimpi....terus ty disorong masuk ke wad...katil 21....hehehe....kat situ ty nampak mak dan hubby menunggu...terus ty tanya..boy or gurl....then hubby ckp boy....


bayangkan for 9 months...ty tak tahu jantina..even for the last few days before czer pun masih tak tahu...akhirnyaa....keluar hero malaya....Introducing Noor A'rif Zaquan bin Mohd Asrizal....dengan berat 2.95kg...lahir tepat jam 9:59am pagi....

selama 3 hari ty ditempatkan dihospital putrajaya....malam ke-2 baru ty mampu bangun...gara2 kena masuk darah....disebabkan kehilangan byk darah masa pembedahan...HB ty rendah dari 11 ke 9 ke 7...so terpaksa masuk 1 beg...

Alhamdulillah..day 3 dapat jugak keluar....Ya Allah..betapa itulah impian ku..rasa macam rusa masuk kampung...dapat tgk jalan raya..highway....

A'rif dan Papanya....

Sebelum penutup tirai....ramai yang nak tahu perasaan ty kan...perasaan sorang ibu....hahaha..sengaja tak selit kat dalam story tu...letak kat ending part baru best nak baca....

U ols...sepanjang sebulan ty berada di hospital...terdetik dinaluri satu perasaan halus...tika itu rasa ingin balik rumah semakin kurang sebab pikirkan anak dalam kandungan....ty tak nak ambil risiko...bukan mudah sebenarnya untuk memiliki sesuatu yang x dijual di mana2....

setiap malam ty menginsafi diri sendiri betapa pengorbanan seorang ibu...ibu kita....betapa disitu ty diuji dan betapa eratnya hubungan ibu dan anak dalam kandungan....mengusap perut dan berbual adalah satu saat yang tak dapat dimana-mana...

ketika lahirnya zuriat....ditatang untuk pertama kali..menyentuh sendiri bayiku...memegang jari jemari...kulitnya yang halus....Ya Allah..betapa besar kuasaMu...bagaimana dari benih menjadi manusia dalam rahimku...(muat pulak tu...hehehe)

Pabila kita susukan sendiri...jatuh airmata kerana Maha Besar Allah....terima kasih atas segala pengalaman yang Kau berikan....

Lengkap hidupku dalam aturan kehidupan...bayi, kanak-kanak, remaja, dewasa, anak, isteri dan mama.....semoga ini satu tinta yang tak bisa ku lupakan.........

Inilah perkongsian yang dapat ty berikan....hormatilah ibu dan bapa kita...waima orang yang lebih tua dari kita.....the end.

Sunday, September 22, 2013

Salam…..

It’s been a while ty tak chit and chat kat blog ni..how I missed my writing…ceeewahh…gitew kan…yealah…the last episode berkisahkan trimester….and this time lebih interesting rasanya….coz I’ve been admitted in the hospital…and hari ni genap sebulan or precisely I can say that almost 31 days…living under the white house…kih kih kih…

Tak mudah sebenarnya mengharungi kehidupan ini…ada pelbagai jenis dugaan dan cabaran…and manusia akan melalui hari masing2 dengan cara tersendiri…this is what ty alami kini….what am I doing in the hospital?..hahaha…rest and try to avoid myself in danger…wahhh!!!...gitew kan…mcm kat luar tu bahaya benor....

Some of you mesti tahu…dan ada yang tak tahu…anyway…bila kita mengalami sendiri baru kita tahu pengorbanan dan antara risiko yang kita hadapi…..masa kanak2 sehingga kita remaja…kita mengalami pelbagai cabaran dan dugaan…dan kita melihat bagaimana orang dewasa melalui kehidupan mereka….dan bila kita bercinta…kita sibuk dengan dunia khayalan atau lebih tepat ty katakan keindahan….

Bila berkahwin…rasa tanggungjawab…rasa kasih sayang yang lebih bermakna kerana ikatan yang sah….dan disitu kita rasakan…inginkan cahayamata sebagai penyeri hidup dan menjadikan kehidupan lebih bermakna….look simple right???....kalau tak diberi ujian yang berat….kalau tak disulam dengan dugaan…so life won’t be that interesting kalau takda adventures….

Sapa yang nak masalah…tapi itu lah yang mengajar kita kehidupan…bagaimana kita menggunakan akal dan ketabahan untuk melaluinya…and this is my story…

31 hari di Hospital Putrajaya….how I get here???....

Day 1…bermula ty check up biasa…tapi doctor detect uri di bawah…tercengang gak masa tu…???..apo ke benda tu…hahaha..kelakar kan…but then…bila dah nama doktor…mulalah keluar statement kedoktorannya….plasenta previa…and at that moment doktor tu sebut type 4..which is the higher ranking dalam type plasenta…hahaha…kira degree la…

Due to that…ty diminta duduk di wad…alahai…masa tu memang tak tahu akan menerima percutian selama ini….as the next day…ty dengan beg bagai…check in la kat Hospital Putrajaya….why H.Putrajaya?....the nearest place dengan tempat kerja hubby…hahaha….and lagipun sejak dulu lagi selalu check up kat sini pasal tulang belakang..ingat tak lagi???

Day 2…emosi mulai menerjah…bukan kerana plasenta previa (PP) yang melanda..tapi sebab stay sorang2 kat hospital…biarpun ramai pesakit wanita dalam ni…as ty begitu trauma dengan hospital…wonder whykan….sebab ty tak sanggup melihat penderitaan yang tergambar diwajah pesakit..biarpun ty berada di wad wanita/bersalin….ty mulai merindui keluarga…setiap kali mata terbuka dari tidur…menerjah jendela…mengalir airmata…rindukan mereka…teringat rumah..teringat semuanya….arrgghhh rasa seperti penjara….disitu ty tak mengira lagi soal masalah kandungan….hanya kerinduan melanda…

Day 10…kurang dah rasa homesick…biarpun ditemani dengan broadband, lappy, vcd and dvd….hati tetap sayu….bersolah…berteleku…sayu rasa hati..tiap kali memanjatkan doa…airmata mengalir…Ya Allah besar ujianmu pada Ku….biarpan tidak satu pun ianya menyakiti tubuhku….namun…hatiku rapuh…hatiku sayu…hatiku sedih….

Sesungguhnya Allah Maha Besar….Alhamdulillah..pulih hati sedikit demi sedikit…lubang dihati tertimbus…biarpun ada tika ty sukar nak kawal perasaan….maklumlah..orang mengandungkan..emosi sukar dikawal…hehehe….

Setiap malam…bertemankan hp…alunan yassin ditelinga..buat penenang jiwa…hati yang lara….dapat jugak lelapkan mata yang sukar untuk dipejamkan…

Day 13…another scan…masa tu gigih rasa dengan semangat dan harapan…kalaulah uri tu dapat naik ke type II….boleh la ty balik rumah….namun…..kecewa je jawapan…doktor cakap… “still type III” puan….

Hampanya..Allah je yang tahu….sempat lagi ty request dengan doktor… “boleh tak saya balik..4 hari pun jadilah…”…..dan doktor “tak berani saya nak janji puan, saya tak boleh bagi jaminan..nanti saya tanya pada pakar”…..

As I was waiting for the specialist….berbunga harapan dan doa…nak balik biarpun sekejap..nak makan dengan family..nak gelak tawa…nak lepak2 kat rumah….tunggu punya tunggu hingga ke esokkan harinya…..

Bila waktu specialist buat rondaan….request ty diutarakan kepada specialist….umang aii…beribu macam cerita ditabur…risiko itu ini…jauh la..traffic jem la kalau in case jadi apa….Allah Subahanallah….hampa je…tanpa dapat ditahan..dihadapan semua doktor2 yang ada termasuk doktor pelatih sekaligus nurse2 yang ada….airmata jatuh berjuraian….nak tahu napa leh ternangis tu…sebab specialist tu tanya “napa nak balik sangat?”……….hurmmm….kalau dah ditanya dengan ayat KENAPA….maka kalian lihatlah hujan didalam wad ni…..syahdu je muka2 depa tengok ty menangis….baru tau airmataku….bila dipikir balik….nak tergelak pun ada….

And on that day…ty dah dapat terus tarikh operation….umang aiii..another few weeks…termangu….

Day 18…bayangkan beberapa hari berapa ramai patient yang keluar masuk..brp ramai bayi yang lahir…dari pelbagai kaum dan budaya…pelbagai jenis kompilasi yang dihadapi oleh ibu2 dan wanita…..keguguran, kematian, ketumbuhan…tak termasuk dengan wajah2 kesakitan untuk bersalin…suara2 keresahan….as ty di katil jadi seorang yang begitu pasif…biarpun duduk dalam wad kelas 1 (4 bed)….ty dapat melihat segalanya….

Ya Allah…Kau kuatkan hati ku ini…..kurangkan beban mereka Tuhanku…kurangkan sakit mereka Tuhanku….sesungguhnya…lahirnya Adam dan Hawa atas kuasaMu….

Another scan….week 36….ty dah 9 bulan…dah tak letak harapan tinggi…dan dah boleh menjangka uri tak akan naik….and doktor pun cakap… “still type III” puan…..we can’t do anything and puan terpaksalah tunggu sehingga tarikh operation…sabar yea…as long as puan tak bleeding…no contraction…air ketuban tak keluar….your condition is fine and also your baby….

“Boleh tahu jantina tak doktor?”…..ok sekejap yea………. “ala puan still tak Nampak…sebab kaki dia rapat..nak surprise kat mama dia kot”…hehehe…hurm..xpelah..janji sihat, sempurna dan comel mcm ummi dia kannn….dalam hati je berbicara…

“but next week kita ada another appointment dengan doktor bius yea”….sebab puan ada history sakit belakang…so we need to consider few things….alahai…..tak kisah la doktor…dah pasrah dah kat hospital ni…

Day 31…..another 11 days….menghitung hari…harap2 selamat segalanya…menunggu tempoh 38 minggu untuk sempurna segalanya….biarpun dihati berdebar, takut dan macam2 perasaan…tapi disudut hati…tak sabar melihat cahaya cintaku….

As for me..sharing this story bukan nak tarik perhatian simpati atau apa….sekadar berkongsi pengalaman….kalau orang tanya best tak Hospital Putrajaya???.....

Biarpun selama ini ty selalu mendengar yang baik2 dari orang ramai……….HAKIKATNYA…..YUP…Alhamdulillah…doktor dan nurse kat sini semua baik…layan baik…bercakap pun baik…kalau tengok nurse yang jenis muka masam…itu sekejap je…bila kita ramah…lagi ramah depa….and kita kena faham kerja mereka……..bila tengok mereka hari2 kat sini……..memang ty respek la….bukan mudah rupanya….

Ty bersyukur sebab apa yang ada di sini memang cukup selesa..Cuma mungkin dalam keadaan mengandung..ty tak berapa selera makan kat sini….maklumlah..selera untuk 2 orang mana sesuai dengan hidangan yang diberi……….tu yang dok mengharap family hantar makanan……….nak keluar sesuka hati macam suka suki memang tak boleh…kalau ada hati nak turun bawah maka kena ada orang bawak ty dalam kerusi roda…BERJALAN KAKI ke lobby dilarang sama sekali……………hamik penangan PP….

Sehingga masa dan tika….ty amat berharap keluarga dan kawan2 ty…doakan untuk ty and baby selamat yea semasa pembedahan tu…..dan sehingga ke saat yang sesuai..ty akan hupload kembali blog ni…..



“biarpun debar melanda….ty tahu ada hikmah disebalik kejadian….ku harungi segalanya”

Friday, August 16, 2013

Melalui Pengalaman Terindah...

Sering menjadi topik hangat apabila pasangan berkahwin menyatakan impian mereka...tidak terkecuali diri ty sendiri....yup...the moment ijab dan qabul...mestilah kita mengimpikan rumahtangga yang bahagia disusuli dengan cahaya mata....

Tak terkecuali dalam pengalaman ty sendiri sendiri apabila dilanda dugaan maha hebat pada tahun 2012 bila ty keguguran tepat pada 25 Julai...tarikh hari lahir ty sendiri...ty kehilangan 'cahaya cinta'....tanpa sebab dan musabab..yang pasti...tiada rezeki lagi....

Alhamdulillah...keredhaan dan kesabaran itu ada hikmahnya....rezeki 2013....awal tahun ty sekali lagi diberi peluang untuk menikmati perasaan seorang ibu....
tatkala merasakan rutin bulanan itu tidak kunjung tiba...ty pun decide beli pregnancy test....hohoho...first time guna masih tak nampak lagi....so just redha je...sebab rasa terlalu awal....another week after that beli lagi...sebab pelik....this time...positive.....berdasarkan pengalaman lama ty diamkan dulu...xmo pergi check up lagi....so i have to wait for 2 weeks.....

lepas 2 minggu ty ke klinik kesihatan....konon nak double check je..tapi nurse2 yang ada tu terus dengan rela hati buka buku pink for me...amboi2...confident depa...beluk check lagi dah bukak buku....but then Alhamdulillah...melalui blood test....positive me pregnant...3 weeks.....aminnn...senyum lebar...


for the first trimester....teruk juga dugaan ty....lebih dari mabuk laut....hehehehe...makan tak de selera, bau-bauan yang tak kena segalanya, sensitif on certain part, mood tak de....tapi yang paling teruk penangan muntah yang berpanjangan....asal makan je muntah...asal minum je muntah....until one day ty dah rasa dihydrate....terus admitted kat Hospital Serdang.....kena masuk air dalam badan...hampir 7 botol dalam tempoh 3 hari 2 malam....satu penginapan cuti yang tidak menarik.....

ketika itu macam-macam perasaan yang ada dalam hati....begitulah agaknya dugaan ibu-ibu yang mungkin mengalami situasi yang sama seperti ty.....


lepas keluar Hospital...Alhamdulillah...dah boleh isi makanan sikit2 dalam perut ni...tapi masih lagi muntah2...dengan ubat yang doktor bagi boleh la cover sikit rasa loya dan kemudian kembali pulih biarpun tak 100%....

2nd trimester pula ty diduga dengan HB yang selalu rendah...bimbang keadaan baby...puas jugak tambahkan ion dalam badan...vitamin sana, vitamin sini....makan hati, makan bayam....semua menu yang tak menarik, tertarik dan gebums...hahahaha.....so far mcm graph jugak...kejap HB naik kejap HB turun....ty cuba juga nak pastikan segalanya pulih....

Finally....3rd trimester....on the go...hahaha....


sekarang ty dah minggu ke 30....another 3 months....dan sekarang dugaan uri pula...harap2 buat masa ni segalanya selamat...so far memang ty sangat berhati2....cuma rasa letih tu memang sangat ketara....mengantuk, malas, letih dan macam2 lagi....pada saat ini hanya mengharapkan orang sekeliling memahami situasi ty....especially to my hubby....

perasaan sensitif paling ketara....asik2 nangis....tersentap sikit nangis....perggghhh.....jadi minah cengeng....


hahaha...bila dipikir balik kelakar pun ada....tapi itulah reality....dan bila perut semakin membesar...nak berjalan tak selesa....nak duduk pun tak selesa....apatah lagi ada history sakit tulang...pergghhh...lagilah rasa nak tercabut badan ni....

rasanya pengalaman ini susah nak dapat kat mana2....apabila diberi peluang untuk menempuhnya...memang kena tabah dan sabar....so ty harap dan doa dari kalian kawan2 agar ty dapat tempuh segalanya....al-maklumlah...umur pun bukan muda...hahaha....

nantikan posting after 3rd trimester....ok...SELAMAT HARI RAYA.....

Sunday, June 9, 2013

Day 3: Last Minute Trip To Redang

Marine Park

Hari ke-3....tiada aktiviti yang dikhaskan..so most of the time ty habiskan masa dalam bilik berehat. Menanti masa untuk check out. As today is our last day kat Redang. Rasa macam sedih jugak nak tinggalkan pulau yang penuh dengan isi laut yang indah. Dan ty tak dapat nak plan ke Long Beach yang agak terkenal di kawasan tersebut...entah macam mana rupa kat situ setelah lama ty tak jejak.

 Jeti ShahBandar
 Jeti Redang Island Resort
Our Room: Seaview Chalet

Tepat jam 12:30 ferry dah menunggu kami di jeti Redang untuk berangkat ke Jeti Shahbandar. Bukan Air Asia je yang delay..ferry pun pandai main delay2...hahaha...around 1:30pm baru ferry bergerak ke Jeti SB....se'lena2' alam ty tidor dalam ferry tu sebab penat semalam tak hilang lagi.

Tiba di Jeti SB dalam 3:00pm kami terpaksa menunggu lagi sebab tiket bus jam 10:00 malam. so the whole time u ols imagine ty melepak kat KFC until 5:00pm. Nak cari bilik hotel semua penuh sebab cuti sekolah. memang satu saat yang begitu membebankan. Ketika itu ty terbayang alangkah bagusnya kalau naik kereta dari awal sebab taklah membazir masa menunggu macam ni.

Keropok Losong Adik Beradik...sedap lagi yang ty beli kat Kemaman

Kebetulan kawan hubby sanggup datang bawak kami jalan2 ke pekan Losong yang terkenal dengan kepok losongnya....belilah buah tangan untuk kengkawan. Still aroung 8:00pm - 10:00pm kami menapak lagi di Perhentian bus menunggu ES kami yang belum tiba.

FINALLY!!!....ES kami sampai....yeahhhhh...leganya....dapat berehat kali ni sebab ty dah awal2 beli tiket seat atas. Not bad actually view from the top. so next time memang kena beli seat atas instead of bawah....dan sepanjang perjalanan kami tido.

Neway thanks to abang driver yang bawak begitu berhemah ketika pulang ke Kuala Lumpur....and i had a great time...tercapai gak hasrat nak ke Redang...

Next year ke Perhentian Island...InsyaAllah..